Jābūt

Kudu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Artiodactyla
Ģimene
Bovidae
Ģints
Tragelaphus
Zinātniskais nosaukums
Tragelaphus Strepsiceros

Obligāts saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Kudu atrašanās vieta:

Āfrika

Nepieciešami fakti

Galvenais laupījums
Lapas, garšaugi, augļi, ziedi
Dzīvotne
Krūmu meži un savannu līdzenumi
Plēsoņa
Lauvas, leopardi, savvaļas suņi
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Ganāmpulks
Mīļākais ēdiens
Lapas
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Dzīvo ganāmpulkos līdz 24 indivīdiem!

Kudu fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Tīkls
Ādas tips
Mati
Maksimālais ātrums
60 jūdzes stundā
Mūžs
8-14 gadi
Svars
120–256 kg (265–655 mārciņas)

'Ātri, spēcīgi un mierīgi Āfrikas ekosistēmas dalībnieki.'



Nosaukums kudu raksturo divus atšķirīgus antilope sugas, ko sauc par lielākiem un mazākiem kudu un kas sastopamas Āfrikas dienvidu un austrumu reģionos. Abiem veidiem raksturīgi gari, savīti ragi, kas aug nobriedušu tēviņu galvās. Viņiem ir arī līdzīgi biotopi, ķermeņa struktūra un krāsa, lai gan starp lielākajām un mazākajām sugām ir ievērojamas lieluma atšķirības. Viņu pasīvie ganību paradumi un dabiskā maskēšanās palīdz izvairīties no tā, ka daudzi plēsēji viņu dzimtajā vidē viegli pamanītu.



3 must fakti

  • Liels ātrums:Mēģinot aizbēgt no plēsēja, šīs radības var sasniegt ātrumu, kas pārsniedz 60 jūdzes stundā.
  • Svinību ragi:Dzīvnieka spirālveida ragi ir novērtēti vietējās reliģiskās praksēs, un no tiem tiek izgatavoti arī mūzikas instrumenti.
  • Pieklājīgas sacensības:Pat ja tēviņi dažreiz nodarbojas ar riestu, viņi parasti nav īpaši vardarbīgi, sacenšoties par biedriem.

Jābūt zinātniskajam nosaukumam

Kudu, alternatīvi uzrakstīts koodoo, ir atvasināts no nosaukuma, ko dzīvniekam devis vietējais klejotājs Khoikhoi, kurš ir pamatiedzīvotājs dienvidrietumos Āfrika . Lielākais kudu tiek klasificēts kāTragelaphus strepsicerosun mazākais kudu irtragelapbus bez bārdas. ĢintsTragelaphusdala savu vārdu ar vārdu, kuru sākotnēji izteicis sengrieķu filozofs Aristotelis, mutiski attēlojot iedomātu dzīvnieku, kas bija puse no kaza un puse brieži .

Nepieciešams izskats

Abām sugām ir līdzīga ķermeņa struktūra un proporcijas, lai gan to ārējās īpašībās ir dažas ievērojamas atšķirības. Abiem ir pelēka vai brūna kažokāda, kuru salauž virkne baltu svītru un citu marķējumu, bieži vien arī degunā redzams ševons. Mazākās sugas ķermenī parasti ir no 11 līdz 15 baltām svītrām, savukārt lielākām sugām parasti ir no 6 līdz 10.



Ķermeņa izmērs ir viena no galvenajām atšķirībām starp abām sugām. Mazākā suga parasti ir 3 līdz 3,5 pēdas gara un sver no 130 līdz 230 mārciņām. Lielāki kudu var sasniegt daudz lielāku izmēru, ar potenciālo plecu augstumu līdz 5 pēdām un nobriedušu pieaugušo kopējo svaru no 260 līdz 600 mārciņām. Lielākais buļļa tēviņš, kurš reģistrēts, svēra vairāk nekā 690 mārciņas.

Visiem vīriešu dzimuma kudu var izaugt spirālveida ragi, kas var būt diezgan ilgi atbilstoši viņu ķermeņa lielumam. Mazākiem kudu tēviņiem var izaugt ragi, kuru garums ir līdz 3,5 pēdām, savukārt par dažiem lielākiem kudu ir ziņots par sporta ragiem, kuru garums ir līdz 6 pēdām. Šie ragi mēdz veikt 2 līdz 3 lielus pagriezienus, kad tie slīpi no galvas virzās uz gala punktu, kas tos atšķir no cieši savītajiem ragiem, kas redzami citās antilopēs.

Kudu izolēts uz balta fona

Nepieciešama uzvedība

Kā zālēdāji , lielākā daļa kudu bioloģijas un uzvedības ir vērsta uz izdzīvošanu potenciāli skarbajā vietējā dzīvotnē un izvairīšanos no bīstamiem plēsējiem. Ganībās viņi mēdz palikt ļoti nekustīgi, kas ļauj to krāsojumam nodrošināt efektīvu maskēšanos. Viņi ir visaktīvākie nakts vai rīta stundās un dienas laikā meklē patvērumu ar blīvu suku. Kudu bieži ceļo mazos iepakojumos vai ganāmpulkos, taču tos bieži redz arī vienus. Līdzīgi kā citiem antilopju veidiem, šiem dzīvniekiem piemīt spēcīgs lidojuma reflekss un tie var ļoti ātri pārvietoties, saskaroties ar tiešiem draudiem.



Ir Dzīvotne

Abas kudu sugas ir vietējās Āfrikas dienvidu un austrumu daļās. Lielajiem kudu ir daudz lielāks ģeogrāfiskais sadalījums, kas ietver daļas Etiopija , Tanzānija , Kenija un tik tālu uz dienvidiem kā Dienvidāfrika . Ir arī dažas izolētas Cottoni pasugas, kas sastopamas Āfrikas centrālajā daļā. Mazajiem kudu izplatība ir daudz mazāka, un tie ir sastopami tikai austrumu reģionos netālu no Āfrikas raga, tostarp Etiopijā un Kenijā.

Šiem dzīvniekiem ir spēcīgs lēciena un buldozēšanas potenciāls, kas palīdz viņiem pārvietoties nelīdzenā reljefā pa kalniem vai kalniem un drosmīgi kaldināt, izmantojot blīvu suku un augšanu mežainos reģionos. Viņi mēdz apdzīvot mežu un mežus, it īpaši gar ūdens avotiem. Mazie kudu ir nedaudz mazāk atkarīgi no ūdens nekā viņu lielākie brālēni. Abas sugas var apmierināt dažas ūdens vajadzības, kad ganībās viņi meklē noteiktus augu veidus.

Veiciet diētu

Kudu ir elastīgi lopbarības sagatavotāji, kas mežos, biezoknī un atklātos laukos patērē plašu augu materiālu klāstu. Ir zināms, ka mazajiem kudu ir uzturs, kas galvenokārt ir koku un krūmu lapotne, lielākā daļa atlikušo ir no vīnogulājiem un līdzīgiem augiem. Tomēr kudu var ēst arī maigus jaunus dzinumus, augu saknes un, iespējams, pat var mērķēt uz dažiem augļu veidiem, kad tos var atrast. Arī sulīgie augi, kas uzglabā ūdeni, ir galvenais mērķis sausajā sezonā. Kudu nebrīvē parasti baro ar zāli vai lucernas sienu līdzās dabiskai lopbarībai un bagātinātām granulām vai cepumiem.

Kudu plēsēji un draudi

Kudu savā dzimtajā areālā dalās ar daudziem vientuļiem un plēsīgiem plēsējiem, kas nopietni apdraud viņu izdzīvošanu. Varbūt visbīstamākie plēsēji ir lielās kaķu sugas, ieskaitot lauvas , gepardi un leopardi . Felines mēdz izmantot slepenības, pacietības un ātruma kombināciju, lai ātri darbotos kudu paslēptu, kamēr viņi ganās. Plankumainas pakas hiēnas un Āfrikas medību suņi ir zināmi arī tas, ka kudu slazdā vai izseko kā upuri.

Cilvēki ir gan plēsēji, gan nopietni vides draudi kudu populāciju ilgtermiņa dzīvotspējai. Cilvēki medī dzīvniekus pēc gaļas, lielām ādām un izciliem ragiem, kurus tradicionāli izmanto mūzikas, dekoratīvo un dažādu sadzīves priekšmetu izgatavošanai. Vietējos biotopus, īpaši mazākos kudu, apdraud arī nepārtraukta apdzīvoto vietu skaita palielināšanās un komerciālo lauksaimniecības uzņēmumu paplašināšanās visā reģionā.

Mazie kudu ir īpaši neaizsargāti pret dzīvotņu sadrumstalotību un medībām to nelielā ģeogrāfiskā sadalījuma dēļ, kas ir pamudinājis tos klasificēt kā gandrīz draudēja . Viņi var arī ciest ievērojamus iedzīvotāju zaudējumus no lipīgām slimībām, piemēram, govju mēra, kas agrāk ir samazinājusi skaitu. Lielajiem kudu dzimtene ir daudz lielāka, un tos uzskata par sugām vismazāk bažas dabas aizsardzības speciālisti.

Kudu reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Daži zālēdāji pārošanās sezonā var kļūt diezgan vardarbīgi, bet kudu ir vienas no mierīgākajām kontinenta sugām. Tēviņi bieži sacenšas, parādot savu izmēru profilā, līdz kāds izstājas. Tomēr viņi var fiziski cīnīties, bloķējot ragus, ja kāds no konkurentiem neatkāpjas. Uzvarīgie ali bieži cīnās ar mātītēm, pēc tam kādu laiku viņiem seko, pirms faktiski pārojas.

Sievietes paliek stāvoklī apmēram 240 dienas pirms viena teļa piedzimšanas, kura svars parasti ir no 10 līdz 15 mārciņām. Mātes atdala no savas grupas, pirms viņas piegādā savu bērnu. Viņi atstāj teļu, kas rūpīgi paslēpts sukā, kamēr viņi barojas dūrē 4 vai 5 nedēļas pēc piedzimšanas. Šajā brīdī teļi pavada māti barības ekspedīcijās līdz apmēram 6 mēnešu vecumam.

Neskatoties uz rūpēm un uzmanību, ko mātes kudu izrāda saviem mazuļiem, aptuveni puse teļu mirst pirms 6 mēnešu atzīmes. Pētnieki lēš, ka tikai apmēram 1 no 4 indivīdiem to sasniedz līdz 3 gadu vecumam. Dzimumbriedumu Kudu sasniedz dažu gadu laikā, bet tēviņiem pārošanās reti notiek līdz apmēram 4 vai 5 gadu vecumam. Ja neskaita lielo mirstības līmeni jaunības laikā, savvaļā dzīvnieki bieži dzīvo līdz 10–15 gadiem un nebrīvē līdz 20 gadiem.

Divi pieaugušie un viens mazulis kudu

Ir iedzīvotāju skaits

Pētnieki lēš, ka Āfrikā ir palikuši mazāk nekā 100 000 mazāku kudu. Viņu ierobežotais izplatības areāls apvienojumā ar ievērojamiem cilvēku dzīvotņu traucējumiem rada nopietnas bažas. Apmēram trešā daļa no viņiem šobrīd dzīvo nacionālajos parkos un citās aizsargājamās teritorijās.

Precīzs populācijas skaits lielākam kudu skaitam nav zināms, lai gan ārkārtīgi ierobežotais Cottoni pasugas diapazons ir sastopams tikai Čada un Sudāna , nozīmē, ka tas varētu būt apdraudējuma kandidāts.

Jābūt zooloģiskajā dārzā

The Smitsonaņa nacionālais zooloģiskais dārzs ir neliela kudu populācija, kas pieejama apmeklētājiem. Viņi ziņoja par kudu teļa tēviņa dzimšanu 2019. gadā. Vairāk nekā ducis citu pilsētas un valsts zooloģisko dārzu visā valstī, ieskaitot Merilendas zooloģiskais dārzs , arī interesentiem skatītājiem ir redzami mazāk kudu.

Skatīt visus 13 dzīvnieki, kas sākas ar K

Interesanti Raksti