Āfrikas savvaļas suns

Āfrikas savvaļas suņu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Canidae
Ģints
Likona
Zinātniskais nosaukums
Lycaon pictus

Āfrikas savvaļas suņu aizsardzības statuss:

Apdraudēts

Āfrikas savvaļas suns Atrašanās vieta:

Āfrika

Āfrikas savvaļas suņu izklaides fakts:

Pazīstams arī kā krāsots suns!

Āfrikas savvaļas suņu fakti

Medījums
Antilope, kārkls, grauzēji
Jaunā vārds
Pup
Grupas uzvedība
  • Komplekts
Jautrs fakts
Pazīstams arī kā krāsots suns!
Paredzamais iedzīvotāju skaits
Mazāk nekā 5000
Lielākais drauds
Biotopa zaudēšana
Visizcilākā iezīme
Četri pirksti uz katras kājas, nevis pieci
Citi vārdi)
Medību suns, krāsots suns, apgleznots vilks
Grūtniecības periods
70 dienas
Dzīvotne
Atklāti līdzenumi un savanna
Plēsoņa
Lauvas, Hiānas, Cilvēki
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
8
Dzīvesveids
  • Krēsla
Parastais nosaukums
Āfrikas savvaļas suns
Sugu skaits
1
Atrašanās vieta
Subsahāras Āfrika
Sauklis
Pazīstams arī kā krāsots suns!
Grupa
Zīdītājs

Āfrikas savvaļas suņa fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Tīkls
  • Melns
  • Balta
  • Zelts
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
45 jūdzes stundā
Mūžs
10 - 13 gadi
Svars
17kg - 36kg (39lbs - 79lbs)
Garums
75 cm - 110 cm (29 collas - 43 collas)
Dzimumgatavības vecums
12 - 18 mēneši
Zīdīšanas vecums
3 mēneši

Āfrikas savvaļas suņu klasifikācija un evolūcija

Āfrikas savvaļas suns (pazīstams arī kā krāsots suns un Keipas medību suns) ir vidēja izmēra suņu suga, kas sastopama visā Subsahāras Āfrikā. Āfrikas savvaļas suni gan no vietējiem, gan no citiem savvaļas suņiem ir visvieglāk identificēt pēc to spilgti plankumainās kažokādas, kuras nosaukums latīņu valodā trāpīgi nozīmēapgleznots vilks. Tiek uzskatīts, ka Āfrikas savvaļas suns ir visizplatītākais no visiem ilkņiem, kas dzīvo apmēram 30 indivīdu baros. Diemžēl tomēr šis ļoti inteliģentais un sabiedriskais dzīvnieks lielā mērā ir dabiski apdraudēts, galvenokārt tāpēc, ka dzīvotnes ir pazudušas un cilvēku nomedījis.



Āfrikas savvaļas suņu anatomija un izskats

Āfrikas savvaļas suņa raksturīgākā iezīme ir skaisti plankumaina kažokāda, kas padara šo suņu ļoti viegli identificējamu. Āfrikas savvaļas suņa kažokāda ir sarkanā, melnā, baltā, brūnā un dzeltenā krāsā, un nejaušs krāsu modelis katram ir unikāls. Tiek uzskatīts, ka tas darbojas arī kā maskēšanās veids, palīdzot Āfrikas savvaļas sunim iekļūt savā apkārtnē. Āfrikas savvaļas sunim ir arī lielas ausis, garš purns un garas kājas ar četriem pirkstiem katrā kājā. Šī ir viena no lielākajām atšķirībām starp Āfrikas savvaļas suni un citām suņu sugām, jo ​​tām ir piecas. Viņiem ir arī liels kuņģis un gara, resna zarna, kas viņiem palīdz efektīvāk absorbēt mitrumu no pārtikas.



Āfrikas savvaļas suņu izplatība un biotops

Āfrikas savvaļas suņi ir sastopami dabiski klīstot Subsahāras Āfrikas tuksnešos, atklātajos līdzenumos un sausajā savannā, kur Āfrikas savvaļas suņu areāls ir strauji samazinājies. Tiek uzskatīts, ka savulaik Āfrikas savvaļas suns tika atrasts gandrīz 40 dažādās Āfrikas valstīs, taču mūsdienās šis skaitlis ir daudz mazāks - no 10 līdz 25. Tagad lielākā daļa Āfrikas savvaļas suņu populācijas galvenokārt ir ierobežotas ar nacionālajiem parkiem visā Āfrikas dienvidos, un visaugstākā ir Āfrikas savvaļas suņu populācija. Botsvānā un Zimbabvē sastopamās populācijas. Āfrikas savvaļas suņiem ir nepieciešamas lielas teritorijas, lai atbalstītu iepakojumu, un iepakojuma izmēri faktiski ir samazinājušies, samazinoties mājas diapazonam.

Āfrikas savvaļas suņu uzvedība un dzīvesveids

Āfrikas savvaļas suņi ir ļoti sabiedriski dzīvnieki, kas pulcējas pa grupām no 10 līdz 30 indivīdiem. Iepakojumā ir stingra vērtēšanas sistēma, kuru vada dominējošais vairošanās pāris. Viņi ir pasaules sabiedriskākie suņi, un viņi visu dara grupā, sākot ar barības medīšanu un dalīšanu, beidzot ar slimiem biedriem un palīdzību mazuļu audzināšanā. Āfrikas savvaļas suņi sazinās viens ar otru, izmantojot pieskārienu, kustību un skaņu. Bara dalībnieki ir neticami tuvu, pirms medībām pulcējas kopā, lai viens otram degunu laizītu un laizītu, vienlaikus vicinot astes un skaļi izskanot. Āfrikas savvaļas suņi uztur krepuskuļu dzīvesveidu, kas nozīmē, ka tie ir visaktīvākie rītausmā un krēslas laikā.



Āfrikas savvaļas suņu reprodukcija un dzīves cikli

Āfrikas savvaļas suņu pakās parasti ir tikai viens vaislas pāris, kas ir dominējošie vīriešu un sieviešu pārstāvji. Pēc aptuveni 70 dienu grūsnības perioda Āfrikas savvaļas suņu mātīte dzemdē no 2 līdz 20 mazuļus, kurā viņa pirmās pāris nedēļas uzturas kopā ar mazuļiem, paļaujoties uz pārējiem bara locekļiem, kas viņai piegādās barību . Āfrikas savvaļas suņu mazuļi pamet deniņu vecumā no 2 līdz 3 mēnešiem, un viss barojums tos baro un aprūpē, līdz viņi ir pietiekami lieli, lai kļūtu patstāvīgi un parasti dotos prom, lai pievienotos vai sāktu citu Āfrikas savvaļas suņu baru. Tiek uzskatīts, ka, jo vairāk pieskatīti mazuļi, jo lielākas ir viņu izdzīvošanas iespējas.

Āfrikas savvaļas suņu diēta un laupījums

Āfrikas savvaļas suns ir plēsējs un oportūnistisks plēsējs, kas lielās grupās medī lielākus dzīvniekus Āfrikas līdzenumos. Āfrikas savvaļas suņi galvenokārt upurē lielus zīdītājus, piemēram, kārpas un daudzas antilopu sugas, papildinot viņu uzturu ar grauzējiem, ķirzakām, putniem un kukaiņiem. Ir zināms, ka viņi pat medī daudz lielākus zālēdājus, kuri slimības vai traumas dēļ ir kļuvuši neaizsargāti, piemēram, gnu. Lai gan Āfrikas savvaļas suņa upuris bieži ir daudz ātrāks, vajāšana var ilgt jūdzes, un tieši šī suņa izturība un neatlaidība padara viņus tik veiksmīgus, kā arī spēju saglabāt ātrumu. Medības kā paka nozīmē arī to, ka Āfrikas savvaļas suņi var viegli stūrēt savu laupījumu.

Āfrikas savvaļas suņu plēsēji un draudi

Āfrikas savvaļas suņa un to ganāmpulka salīdzinoši lielā izmēra un dominējošā rakstura dēļ viņu dabiskajos biotopos ir maz dabisko plēsēju. Lauvas un hienas dažkārt ir bijušas zināmas, lai upurētu Āfrikas savvaļas suņu indivīdus, kuri ir atdalīti no pārējās grupas. Viens no lielākajiem draudiem Āfrikas savvaļas sunim ir lauksaimnieki, kas medī un nogalina Āfrikas savvaļas suni, baidoties, ka viņi plēš savus mājlopus. Viņu dabisko dzīvotņu krasā samazināšanās arī pārējās Āfrikas savvaļas suņu populācijas ir iedzinusi mazajās vietējo reģionu kabatās, un tagad tās visbiežāk sastopamas nacionālajos parkos.



Āfrikas savvaļas suns Interesanti fakti un funkcijas

Āfrikas savvaļas suņa garā resnā zarna nozīmē, ka viņiem ir ļoti efektīva sistēma, lai no ēdiena absorbētu pēc iespējas vairāk mitruma. Tas dod šīm ilkņiem priekšrocības tik sausā klimatā, jo viņiem nav jāatrod tik regulāra ūdens padeve. Tāpēc Āfrikas savvaļas suņi spēj iet uz ilgu laiku bez dzeršanas. Atšķirībā no daudziem citiem plēsējiem, Āfrikas savvaļas suņi nogalina savu laupījumu, sākot to sakost, kad tas vēl ir dzīvs. Lai gan tas var izklausīties nežēlīgi, dzīvnieks patiesībā mirst ātrāk un mazāk sāpīgi nekā tad, ja tas tiktu nogalināts parasti vēlamajā veidā.

Āfrikas savvaļas suņu attiecības ar cilvēkiem

Āfrikas savvaļas suņu populācija visā Āfrikas dienvidu valstīs strauji samazinās, galvenokārt tāpēc, ka ir zaudēts dabiskais biotops, un fakts, ka tos parasti medī tieši zemnieki. Āfrikas savvaļas suņa nedaudz mežonīgais raksturs ir izraisījis lielu māņticību attiecībā uz to, ka vietējie iedzīvotāji dažos apgabalos gandrīz iznīcināja veselas populācijas. To vēsturisko diapazonu zaudēšana, kas parasti rodas cilvēku apdzīvoto vietu skaita pieauguma dēļ, ir izraisījusi arī krasu iedzīvotāju skaita samazināšanos visā viņu apkārtnē. Lai gan lielākā daļa Āfrikas savvaļas suņu populācijas mūsdienās atrodas tikai nacionālajos parkos, tiem parasti ir vajadzīgas daudz lielākas teritorijas, un, atstājot šīs aizsargājamās teritorijas, tie nonāk konfliktā ar cilvēkiem.

Āfrikas savvaļas suņu aizsardzības statuss un dzīve šodien

Mūsdienās Āfrikas savvaļas suns ir iekļauts kā apdraudēta suga, jo Āfrikas savvaļas suņu populācijas skaits ir strauji samazinājies, īpaši pēdējos gados. Tiek uzskatīts, ka šodien no Subsahāras Āfrikas klīst mazāk nekā 5000 cilvēku, un to skaits joprojām samazinās. Medības, dzīvotņu zaudēšana un fakts, ka tie ir īpaši neaizsargāti pret mājlopu izplatīto slimību, ir galvenie kontinenta Āfrikas savvaļas suņu zaudējumu cēloņi.

Skatīt visu 57 dzīvnieki, kas sākas ar A

Kā teikt Āfrikas savvaļas suns ...
BulgāruHiēnas suns
KatalāņuĀfrikas savvaļas suns
ČehuHiēnas suns
DāņuHiēnas suns
VācuĀfrikas savvaļas suns
AngļuĀfrikas savvaļas suns
SpāņuLycaon pictus
SomuHiēnas suns
FrančuLikona (zīdītājs)
GalisiešuLycaon pictus
Ebreju valodāLāpīts vilks
HorvātuĀfrikas savvaļas suns
UngāruĀfrikas savvaļas suns
Itāļu valodaLycaon pictus
JapāņuRikaons
HolandiešuĀfrikas savvaļas suns
AngļuĀfrikas savvaļas suns
PoļuLikaons (pīrāgi)
PortugāļuMabeco
ZviedruĀfrikas savvaļas suns
TurkuĀfrikas savvaļas suns
ĶīniešuSuns, kas nav suno
Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija
  8. Āfrikas savvaļas suņu uzvedība, pieejama šeit: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/african-hunting-dog/
  9. Āfrikas savvaļas suņu biotopi, pieejami šeit: http://www.predatorconservation.com/wild%20dog.htm
  10. Par Āfrikas savvaļas suņiem, pieejams šeit: http://www.honoluluzoo.org/african_hunting_dog.htm
  11. Āfrikas savvaļas suņu pakas, kas pieejamas šeit: http://www.outtoafrica.nl/animals/engafricanwilddog.html?zenden=2&subsoort_id=4&bestemming_id=1

Interesanti Raksti