Jak zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Artiodactyla
Ģimene
Bovidae
Ģints
Mežs
Zinātniskais nosaukums
Boss Grunniens

Jak saglabāšanas statuss:

Netālu no draudiem

Jak atrašanās vieta:

Āzija
Eirāzija

Jak fakti

Galvenais laupījums
Zāle, garšaugi, sūnas
Vārds Jauns
Teļš
Dzīvotne
Alpu pļavas un atklāti kalni
Plēsoņa
Cilvēks, Lāči, Vilki
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Ganāmpulks
Mīļākais ēdiens
Zāle
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Savvaļā ir palikuši tikai daži!

Jak fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Mati
Maksimālais ātrums
25 jūdzes stundā
Mūžs
15-20 gadi
Svars
300–1 000 kg (661–2 200 mārciņas)

Jak ir stipri uzbūvēti dzīvnieki ar izturīgu rāmi, kuriem ir gari, biezi mati.



Viņu dzimtene ir Tibeta un Ķīna, bet tie ir sastopami arī Mongolijā, Nepālā un Centrālāzijā. Zinātnieki uzskata, ka Qiang cilts cilvēki pieradināja jakus vismaz pirms 5000 gadiem, apgalvojumu pamatoja ar ģenētiskiem pierādījumiem. Tomēr dažas Tibetas tautas, iespējams, ir pieradinājušas jakus jau pirms 10 000 gadiem. Vietējie jaki ir krietni vairāk savvaļas un tiek audzēti par to traktējamību aršanai un kulšanai, lielam piena produktam, gaļai, jēlādām un kažokādām.



Neticami jaku fakti!

  • Vietējais jaks, atšķirībā no savvaļas kolēģiem,bieži izdara rēcošu troksni, kas noved pie segvārda “The Grunting Ox”.
  • Viņiem ir trīs reizes lielāka govju plaušu ietilpība, un viņiem ir vairāk un mazāk sarkano asins šūnu, kas ļauj efektīvāk transportēt skābekli.
  • Viņi var izturēt stingru temperatūru, kas var sasniegt tik zemu kā -40 grādi pēc Fārenheita .
  • Jakiem ir nepatikšanasplaukst mazākā augstumāun kļūst nosliece uz siltuma izsīkumu, kad temperatūra ir augstāka par 59 grādiem pēc Fārenheita.
  • Kad jaks mirst dabisku iemeslu dēļ, tā kauli iegūst jaunu dzīvi kā rotaslietas un telšu stiprinājumi saskaņā ar budistu mācībām.

Jak zinātniskais nosaukums

Jak ir liellopu ģimenes locekļi un ir saistīti ar govis un bifeļa , no kuriem visi, iespējams, cēlušies aurochs , izmirusi liellopu suga. Yaks atdalījās no aurochs pirms kāda miljona līdz pieciem miljoniem gadu. Zinātnieki savvaļas (Bos mutus) un mājas jakus (Bos grunniens) klasificē kā divas atšķirīgas sugas. Angļu vārds yak cēlies no tibetiešu vārda “yag”. Abu sugu zinātniskais nosaukums attiecas uz šo dzīvnieku skaņām vai to trūkumu. Bos mutus nozīmē mēms vērsis, savukārt Bos grunniens nozīmē vērša rūcienu. Viņi pieder Bovidae, tai pašai ģimenei kā Āzijas ūdens bifelis , afrikānis bifeļa un amerikānis bizons . Galvenā atšķirība starp abām sugām ir izmērs, savvaļas tēviņu svars ir pat divas reizes lielāks nekā viņu vietējie kolēģi. Mājas jaki ir cēlušies no savvaļas sugām.

Jak izskats un izturēšanās

Visi jaki pēc izskata ir līdzīgi, lai gan, kā jau minēts iepriekš, savvaļas jaki ir lielāki. Savvaļas jaku matiem parasti ir tumšāki, melni vai brūni mati, savukārt vietējām sugām ir plašākas krāsu variācijas, kas ietver sarūsējušus brūnus un krēmkrāsas krāsas. Visiem ir silta, blīva kažokāda, kas karājas zem vēdera, un vilnas pavilna, kas nosedz krūtis, sānus un augšstilbus. Viņiem ir apjomīgi rāmji un izturīgas kājas, kas beidzas ar noapaļotiem, saveltiem nagiem. Viņu stingrie ragi tiek izmantoti arī aizsardzībai, ļaujot ziemā izlauzties cauri sniegam, lai atrastu zemē apglabātu pārtiku. Gan vīriešiem, gan sievietēm ir īss kakls ar izteiktu kupri pār pleciem, lai gan vīriešiem šī īpašība ir izteiktāka. Viņiem ir garas astes, kas vairāk izskatās pēc zirgi nekā no kabeļa.



Pieradinātie jaki ir mazāki, jo vīrieši parasti sver 600 līdz 1100 mārciņas, savukārt sievietes svārstās no 400 līdz 600 mārciņām. Savvaļas tēviņi var svērt pat 2200 mārciņas. Mājas vīriešu augstums ir atšķirīgs, taču tie parasti ir 44–54 collas skaustā, savukārt sievietes skaustā ir 41–46 collas. Sievietēm ir četri knupīši ar mazu un matainu tesmeni. To pašu var teikt par vīriešu sēklinieku maisiņu. Izmērs un matains segums ir aizsardzība pret aukstumu.

Savvaļas jaki dzīvo vairāku simtu dzīvnieku ganāmpulkos, kuros galvenokārt ir mātītes un viņu mazuļi un tikai daži tēviņi. Lielākā daļa vīriešu dzīvo patstāvīgi vai dzīvo mazākās vecpuišu grupās pa sešām līdz tieši pirms pārošanās sezonas, kad parasti atkal pievienosies lielākam ganāmpulkam. Viņi parasti izvairās no cilvēkiem un var bēgt, lai gan viņi var kļūt agresīvi, aizstāvot jauniešus vai kad viņi ir pakļauti, kad vīrieši regulāri cīnās savā starpā, lai izveidotu dominanci. Tipiska riesta uzvedība ietver nevardarbīgus demonstrējumus, kā arī uzbrukumus, piemēram, plātīšanos un zemes ragošanu ar ragiem. Vērši arī atkārtoti lādēsies viens otram ar nolaistu galvu vai sparosies ar ragiem. Vīriešiem riesta laikā bieži pietūkst sausā augsnē, un ar urīnu vai mēsliem iezīmē aromātu.

Divi jaki stāv zālājā pie ezera Tadžikistānas kalnos

Jak Habitat

Savvaļas jaki galvenokārt dzīvo Tibetas ziemeļos un Ķīnas rietumu provincē Qinghai. Dažas populācijas sniedzas Siņdzjanas un Indijas vistālāk dienvidos. Izolētas šo dzīvnieku populācijas ir izplatītas arī visā Vidusāzijā. Galvenie biotopi ir Vidusāzijas bezkāju augstienes starp 9800 un 18 000 pēdām kalnu pļavās un plato. Parasti tās sastopamas Alpu tundrā ar biezām zālēm un grābekļiem, kas nodrošina pārtiku. Daži ganāmpulki sezonāli migrēs, meklējot barību. Viņi ēd agri no rīta un vakarā un daudz nepārvietojas, bieži gulē lielāko dienas daļu. Puteņu laikā šie dzīvnieki astes pārvērš vētrās un stundām ilgi var palikt nekustīgi.



Papildus tam, ka mājas jakus audzē pēc piena, tos audzē arī sviestam, kas tiek pārvērsts par po cha jeb Tibetas sviesta tēju. Tibetieši gatavo šo tēju, pievienojot jaku pienu, sviestu un sāli Pemagulas melnajai tējai, lai pagatavotu tradicionālo dzērienu, kas stiprina dzērājus pret Himalaju kalnu plāno, auksto gaisu. Tēju parasti lieto tie, kas dzīvo plato virs 17 000 pēdām.

Jak sviestam ir galvenā loma sviesta lampu festivālā, kas notika Tibetas kalendāra pirmajā mēnesī Lhasā. Mūki mēnešiem ilgi griežas skulptūras no jaku sviesta, savukārt festivāla laikā ielās stāv sviestu dedzinošas lampas.

Katru vasaru Tibetas klejotāji ķemmē un apstrādā mīkstu, pūkainu pavilnu, ko jaki izlaiž šajā gada laikā. Rupji ārējie mati tiek pārvērsti virvēs, teltīs un parūkās. Iekšējās kašmira veida šķiedras tiek pārvērstas par tekstilizstrādājumiem, kas sākuši konkurēt ar tradicionālo kašmira, kas izgatavoti no Himalaju kazas matiem.

Jakdēnas ir vienīgā degviela augstajā Tibetas plato, taču, to lietojot, rodas bioloģisks apdraudējums, jo tās dedzināšana gadā rada 1000 tonnas melnā oglekļa, kas ir otrais globālās sasilšanas cēlonis.

Jak diēta

Jak ir zālēdāji, kas nozīmē, ka viņi ēd tikai augus. Viņi daudz laika pavada kalnu pļavās, ganoties uz zālēm un citiem zemu augiem, piemēram, grābekļiem. Carex, Stipa un Kobresia ir viņu iecienītākās zāles. Viņi arī lieto zāles, ziemas tauku krūmus, sūnas un ķērpjus. Mātītēm patīk ganīties augstākās nogāzēs nekā tēviņiem, it īpaši, ja viņiem ir mazi bērni. Viņi bieži dzer vasarā un ziemā ēd sniegu, lai uzturētu mitrumu. Viņiem, tāpat kā govīm, ir divi vēderi, lai efektīvi iegūtu barības vielas no augiem, kurus viņi ēd.

Jak plēsēji un draudi

Lai gan mājas jaku ir daudz, globālā jaku populācija samazinās un tiek oficiāli iekļauta sarakstā neaizsargāti līdz Starptautiskās Dabas aizsardzības savienības izmiršanai. 1900. gadu sākumā savvaļas jakas tika medītas plaši Tibetas un Mongolijas ganu un militārā personāla. Tā kā tikai pirms 50 gadiem Tibetas plato klīda pat miljons savvaļas jaku, palikuši tikai apmēram 10 000 šodien krustošanās dēļ ar govis , biotopa zaudēšana un cilvēku malumedniecības uzbrukumi. Atsevišķi vīrieši ir īpaši neaizsargāti pret malumedniecību. Mājlopu radītie traucējumi rada slimības, kā arī krustošanu.

Himalaju vilks ir jakas dabīgais plēsējs, lai gan dažos apgabalos sniega leopardi un brūnie lāči ir zināms, ka tas upurē jaunus vai nespējīgus jakus.

Jak reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Mātītes nonāk estrusā līdz četrām reizēm gadā, tomēr pārošanās parasti notiek vasaras beigās, dažreiz pat septembrī atkarībā no vietējās vides. Grūtniecība ilgst no 257 līdz 270 dienām, kā rezultātā maijā vai jūnijā piedzima viens teļš. Dubultdzemdības notiek reti. Mātītes atrod nomaļu vietu dzemdībām, taču drīz atkal pievienojas ganāmpulkam, jo ​​teļi parasti var staigāt 10 minūšu laikā pēc piedzimšanas. Lielākā daļa sieviešu dzemdē tikai katru otro gadu, lai gan biežākas dzemdības var notikt, ja barība ir daudz. Viņi sāk dzemdēt apmēram trīs līdz četru gadu vecumā, auglības maksimums ir aptuveni seši gadi.

Teļi tiek atšķirti no gada, un neilgi pēc tam tie kļūst neatkarīgi. Jaku dzīves ilgums ir aptuveni 20 līdz 25 gadi, lai gan dažu savvaļas jaku dzīves ilgums var būt īsāks.

Jak iedzīvotāju skaits

Vietējo jaku skaits Āzijā ir no 14 līdz 15 miljoniem. Arī jaku lopkopības saimniecību skaits pieaug Ziemeļamerikā, un ASV pašlaik tiek audzēti apmēram 5000 cilvēku. Tos tradicionāli izmanto kā ganāmpulku dzīvojamās piekabes, kā arī aršanai un kulšanai. Jakdēnas ir vienīgā pieejamā degviela Tibetas tundrās bez kokiem. Vēl 1800. gadu vidū savvaļas jaki sniedzās no Baikāla ezera Sibīrijā līdz Ladakas stepei Indijā. Ķīniešu Zelta Jak, kas ir savvaļas jaku apdraudētā pasuga, savvaļā ir palicis tikai aptuveni 170 īpatņi. Indija un Ķīna ir oficiāli aizsargājušas savvaļas jakas, pēdējās pat izveidojot īpašas rezerves, kur atrodas daudzi savvaļas populācijas ganāmpulki.

Jak Zooloģiskajā dārzā

Lielākajā daļā zooloģisko dārzu ir vieta tikai viena veida savvaļas liellopu sugām, tāpēc viņi izvēlas bifeļa , bizons vai jaku. Sandjego zooloģiskais dārzs Savvaļas dabas parks ir viens izņēmums, kur apmeklētāji var apskatīt jaku, kā arī citas sugas. Sandjego zooloģiskais dārzs ir rūpīga, īpaša apdraudēto sugu audzēšanas programma, lai gan lielākā daļa zooloģisko dārzu to nedara.

Skatīt visu 3 dzīvnieki, kas sākas ar Y

Interesanti Raksti