Brūnais lācis

Brūnā lāča zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Ursidae
Ģints
Ursus
Zinātniskais nosaukums
Ursus arctos

Brūno lāču aizsardzības statuss:

Apdraudēts

Brūnā lāča atrašanās vieta:

Āzija
Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika

Brūno lāču fakti

Galvenais laupījums
Zivis, augļi, kukaiņi
Atšķirīga iezīme
Jaudīgi apakšdelmi un ziemas guļas ziemā
Dzīvotne
Mežu un kalnu reģioni
Plēsoņa
Cilvēks, Vilks, Kuma
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
3
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Zivis
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Dominējošais plēsējs tās vidē!

Brūnā lāča fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Melns
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
35 jūdzes stundā
Mūžs
20 - 30 gadi
Svars
136kg - 390kg (300lbs - 860lbs)
Augstums
1,5 m - 2,8 m (5 pēdas - 9,2 pēdas)

'Brūnos lāčus bieži sauc par' grizli. '



Brūnie lāči sastopami daudzviet Ziemeļamerikā un Eirāzijā, kur lāči apdzīvo mežainus un kalnainus apvidus. Brūnais lācis ir arī nacionālais dzīvnieks vairākām Ziemeļamerikas, Eiropas un Āzijas valstīm.



4 apbrīnojami brūno lāču fakti

  • Brūnais lācis ir visplašāk izplatītais lācis pasaulē
  • Brūno lāču grupu sauc par sliņķi vai sleuth
  • Pirms ziemas guļas brūnais lācis dienā var ēst līdz 90 mārciņām pārtikas
  • Izskatās, ka brūnie lāči ir individuāli un ārkārtīgi inteliģenti

Brūnā lāča zinātniskais nosaukums

Brūnajam lācim ir vārdsUrsus arctosun ir zīdītāju veids. Ursus nosaukums ir atvasināts no latīņu valodas, kas nozīmē 'lācis'. Gan “ursus”, gan “arctos” nozīmē lācis, un “arctos” ir grieķu valodas nosaukums šim dzīvniekam.

Tiek saukts termins “Grizzly Bear”Ursus.Tā ir brūnā lāča pasuga un tika nosaukta tāpēc, ka lācis kaut kādā veidā tika interpretēts kā “šausmīgs vai briesmīgs”, tā vietā, lai apzīmētu, ka mētelis ir grīzēts ar pelēkām svītrām.

Brūnā lāča izskats un izturēšanās

Brūnie lāči ir ārkārtīgi lieli dzīvnieki. Brūnie lāči var izaugt par piecām līdz astoņām pēdām garš un sver aptuveni 700 mārciņas. Tas nozīmē, ka brūnā lāča svars ir aptuveni 75 procenti tikpat smags kā arābu zirgam, kas sver 930 mārciņas. Lai gan daži var būt pat lielāki. Aļaskas brūnais lācis var svērt pat 1500 mārciņas.

Pavasarī pēc ziemas guļas brūnā lāča svars var būt daudz mazāks. Lai to kompensētu, lācis var apēst pat 90 mārciņas pārtikas dienā, lai iegūtu svaru nākamajai ziemai un ziemas guļas periodam.

Viņi mēdz būt vientuļi dzīvnieki; sievietes un viņu brūno lāču mazuļi pulcējas kopā, un dažkārt ir zināms, ka viņi pulcējas, it īpaši Aļaskas makšķerēšanas vietās. Lāču grupa tiek saukta par sliņķi vai slepus, bet brūnie lāči pārsvarā dzīvo vieni.

Ziemā brūnie lāči pārziemo ziemas miegu, kas bieži sastopami kalnu nogāzēs.

Brūnie lāči ir ļoti ātri, un ir zināms, ka tie sasniedz ātrumu no 30 līdz 40 jūdzēm stundā; pat par 30% ātrāk nekā ātrākā cilvēka Usaina Bolta maksimālais ātrums. Ja viņi ir pārsteigti vai ja cilvēks nokļūst starp māti un mazuļiem, tie var būt bīstami. Brūnais lācis ir zināms arī kā ārkārtējs peldētājs.



Brūnā lāča biotops

Brūnie lāči dzīvo Ziemeļamerikas, Āzijas un Eiropas ziemeļu daļas mežos un kalnos. Eiropā tie sastopami galvenokārt kalnu mežos. Sibīrijas brūnie lāči dod priekšroku mežiem, savukārt Ziemeļamerikā viņi Alpu pļavas un krasta līnijas sauc par mājām.

Lai kur viņi atrastos, brūnais lācis dod priekšroku dzīvotnei, kurai ir blīvs segums, kur viņi var justies droši un droši dienā.

Diēta

Brūnie lāči ir visēdāji; viņi ir arī pārtikas ķēdes plēsēji. Viņi ēd citus dzīvniekus, piemēram, grauzējus vai aļņus. Tomēr lielu daļu viņu uztura veido rieksti, ogas, augļi, lapas un saknes.

Viņi arī labprāt zvejo lašus un alkst taukus, kas tos var pārvest garajā ziemas guļas ziemā. Pirms ziemas guļas ir zināms, ka brūnais lācis dienā apēd pat 90 mārciņas pārtikas.

Brūno lāču plēsēji un draudi

Tā kā šodien brūnais lācis ir viens no lielākajiem visēdājiem, tam nav jāuztraucas par to, ka viņu apēd. Viņiem jāuztraucas par citiem brūnajiem lāčiem. Tomēr pastāv arī citi draudi.

Agrāk brūnajiem lāčiem draudēja lielo medījumu mednieki, jo tika izmantotas trofejas, kā arī to ādas un gaļa.

Malumedniecība var būt problēma. Āzijā daži domā, ka lāča žultspūslim ir medicīniski ieguvumi, lai gan nav pierādījumu, ka tā ir taisnība.

Mežizstrāde, ieguve un mežu izciršana, kā arī dzīvotnes iznīcināšana apdraud brūno lāču populāciju. Cilvēku un lāču konflikts ir bijis aktuāls jautājums, jo lāči var traucēt klīstošos mājlopus, ūdens apgādi, augļu dārzus un atkritumu tvertnes.



Brūno lāču reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Tēviņi pārošanās laikā var cīnīties par mātītēm un sargāt mātīti no vienas līdz trim nedēļām. Viņi pārojas no maija līdz jūlijam.

Sievietes grūsnības laikā nonāk bedrē; viņi dzemdē ziemas atpūtas laikā, un parasti viņiem ir mazuļu pāris. Brūno lāču mazuļi baro mātes pienu līdz pavasarim un atkusnim. Tad viņi paliks pie viņas vairāk nekā divus gadus.

Lāču mātītes vairojas tikai reizi trijos gados, jo viņas ir aizņemtas ar saviem jaunajiem mazuļiem, līdz mazie mazuļi ir paši. Mazuļi piedzimst akli un kaili, bet drīz ir ceļā uz izaugsmi. Pēc 6 mēnešiem brūnā lāča svars var būt 55 mārciņas vai 25 kilogrami.

Savvaļā brūnie lāči var dzīvot 20 līdz 30 gadus; tomēr daudzi brūnie lāči mirst agrāk.

Brūno lāču populācija

Tiek uzskatīts, ka tagad pasaulē ir palikuši aptuveni 200 000 brūno lāču. Viņi ir lielākie dzīvie plēsēji, lai arī tos bieži uzskata par visēdājiem, un tiem ir liela prioritāte saglabāšanas sarakstā.

Amerikas Savienoto Valstu ledāju un Jeloustounas nacionālajos parkos var redzēt brūnos lāčus. Tās ir vienīgās vietas valstī, kur viņi dzīvo; tomēr ir pūles, izmantojot brūno lāču atjaunošanas programmas, lai šo lāci atgrieztu.

Krievijā ir vislielākais brūno lāču skaits, tur dzīvo vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Karpatu kalnos ir daudz iedzīvotāju; valstis ir Slovākija, Polija, Ukraina un Rumānija. Citas vietas, kurās ir brūno lāču populācija, ir Palestīna, Sibīrijas austrumi un Himalaju reģions. Viņi, iespējams, atrodas arī Atlasa kalnos Āfrikas ziemeļrietumos un Hokaido salā Japānas ziemeļos.

5 brūno lāču ķepu fakti

  • Brūnajam lācim ir četras lielas ķepas, un katrai no brūnā lāča ķepām ir pieci pirksti, kuru rezultātā ir nagi.
  • Abām brūnā lāča priekšējām ķepām ir pirksti, kuriem ir garāki nagi nekā aizmugurējām ķepām, jo ​​brūnais lācis rakšanai izmanto priekšējās ķepas.
  • Abas brūnā lāča aizmugurējās ķepas ir lielākas par abām priekšējām ķepām, jo ​​brūnais lācis bieži stāv uz aizmugurējām kājām, lai vai nu apsekotu apkārtni, vai arī lai iegūtu pārtiku no augstākām vietām.
  • Brūnais lācis ar priekšējām ķepām ar milzīgajiem nagiem plēš vaļīgus baļķus, kuru iekšpusē ir kļūdas, lai tas varētu tos apēst.
  • Brūnais lācis izmanto savas īpaši strukturētās ķepas un kājas, lai palīdzētu tam ātri skriet, kāpt kokos un labi peldēt.

5 brūno lāču zobu fakti

  • Brūnie lāči parasti nekož savu upuri, bet gan sasmalcina un gurkst ar saviem milzīgajiem zobiem, lai tajos iegūtu maltīti.
  • Brūnajam lācim ir aptuveni 42 zobi, ieskaitot lielus plēsonīgus zobus, kurus brūnais lācis izmanto gaļas un ādas sasmalcināšanai.
  • Brūnais lācis izmanto gan lielās, stiprās ķepas, gan asos zobus, lai noķertu un nogalinātu upuri, un vai nu sakodīs dzīvnieka kaklu, vai arī slaucīs to ar milzīgajiem apakšdelmiem.
  • Brūnā lāča krūšu zobi palielinās, kad tie iet tālāk brūnā lāča mutē, un brūnais lācis lielāko molāru galvenokārt izmanto, lai sasmalcinātu grūtu pārtiku.
  • Brūnā lāča zobu izmērs ir atkarīgs no paša lāča lieluma, tāpēc lielākiem lāčiem būs lielāki zobi nekā mazākiem lāčiem.
Skatīt visus 74 dzīvnieki, kas sākas ar B

Kā teikt Brūnais lācis ...
Bulgārubrūnais lācis
Angļubrūnais lācis
KatalāņuBrūnais lācis
Čehubrūnais lācis
Dāņubrūnais lācis
Vācubrūnais lācis
AngļuBrūnais lācis
EsperantoBrunas lācis
SpāņuUrsus arctos
IgauņuKaru
SomuLācis
Frančubrūnais lācis
Ebreju valodābrūnais lācis
Horvātubrūnais lācis
Ungārubrūnais lācis
Indonēziešubrūnais lācis
Itāļu valodaUrsus arctos
Japāņubrūnais lācis
LatīņuUrsus arctos
Holandiešubrūnais lācis
Angļubrūnais lācis
Poļubrūnais lācis
Portugāļubrūnais lācis
Angļubrūnais lācis
Slovēņubrūnais lācis
Zviedrubrūnais lācis
Turkugrizli lācis
Vjetnamiešubrūnais lācis
Ķīniešubrūnais lācis
Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija

Interesanti Raksti