Bufalo

Bufalo zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Artiodactyla
Ģimene
Bovidae
Ģints
Syncerus
Zinātniskais nosaukums
Syncerus Caffer

Bufalo saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Bufalo atrašanās vieta:

Āfrika

Bufalo fakti

Galvenais laupījums
Zāle, krūmi, lapas
Atšķirīga iezīme
Plecu kupris un lieli, izliekti ragi
Dzīvotne
Meža un zāles ganības
Plēsoņa
Cilvēks, lauva, krokodils
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Ganāmpulks
Mīļākais ēdiens
Zāle
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Nav īstu dabisko plēsēju!

Bufalo fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
Ādas tips
Mati
Maksimālais ātrums
22 jūdzes stundā
Mūžs
15 - 22 gadi
Svars
600 kg - 907 kg (1323 mārciņas - 2 000 mārciņas)
Garums
1,7 m - 1,8 m (67 collas - 71 collas)

Cilvēka attīstība arvien vairāk apdraud




Tas, kas šai apgrūtinošajai Āfrikas liellopai trūkst stilā, to kompensē pēc būtības. Nevajadzētu jaukt ar amerikāņu bizoniem - afrikānis Bufalo var pielāgoties visdažādākajiem biotopiem, skrien līdz 37 jūdzēm stundā un burtiski to nevar pieradināt. Apmēram divu gadu desmitu dzīves laikā viņi karājas ganāmpulkos, kas “balso”, bet ganās uz zemēm, kuras arvien vairāk apdraud cilvēku attīstība.



Bufalo galvenie fakti

  • Nav maiga giganta: Bifeļa dekoratīvais raksturs un aptuveni 35 jūdzes stundā maksimālais ātrums katru gadu izraisa daudzus ievainojumus un nāvi, nopelnot to ar segvārdu 'melnā nāve'.
  • Kurš ir boss ?: Bifeļa tēviņa unikālo, izliekto ragu pamatne aug, lai sastaptos galvas augšdaļā, veidojot sava veida ķiveri, ko sauc par “bosu”.
  • Ganāmpulka mentalitāte: Bufalo ganāmpulki izmanto sava veida “balsošanu”, lai izlemtu, kurā virzienā virzīties tālāk!
  • Attāla ģimene: kaut arī visi ģimenes locekļiliellopi, “Bifeļi” ir tikai no Āfrikas, un tos nevajadzētu jaukt ar Amerikas bizoniem vai ūdens “bifeļiem!”

Bufalo zinātniskais nosaukums

Āfrikas Bufalo zinātniskais nosaukums irSinhronā kafija. “Syncerous” ir grieķu valoda, kas nozīmē “augšā kopā”, atsauce uz lielajiem bifeļu tēviņu pamatiem, kas parādās savienoti galvas augšdaļā. “Caffer” nāk no latīņu valodas “Kaffirs Country”, atsauce uz Āfriku kopumā.

Bufalo izskats un izturēšanās

Visi Āfrikas bifeļi ir lieli un līdzīgi liellopiem, lai gan tiem nav ciešas ģenētiskas saiknes ar liellopiem. Vīrieši vidēji pieaugušajiem ir aptuveni 1600 mārciņas - apmēram tikpat lieli kā četrriteņu braucēji! Viņi arī stāv apmēram piecas pēdas garumā pie pleca un sasniedz pat septiņas pēdas no deguna līdz astei. Neskatoties uz to lielumu, uzlādējamais bifelis var sasniegt pat 37 jūdzes stundā.

Āfrikas bifeļiem ir arī šausmīga reputācija kā rotājumiem. Aplēses ir atšķirīgas, taču nāvējoši bafeļa uzbrukumi ir nopelnījuši segvārdu “melnā nāve”. Vienā bēdīgi slavenā gadījumā bifeļu nogalināja pieredzējušu Dienvidāfrikas medību vadītāju - tā paša ganāmpulka loceklis, kuru pats gids pats bija nošāvis. Šī iemesla dēļ trofeju mednieki ir uzskaitījuši Āfrikas bifelis kā viens no pieciem visbīstamākajiem (un līdz ar to arī visaugstāk novērtētajiem) radījumiem.

Neskatoties uz šo reputāciju, pētījumi arī atklāja, ka Āfrikas bifeļu ganāmpulki ir nedaudz demokrātiski un altruistiski. Piemēram, ganāmpulku kustības tiek pakļautas sava veida “balsošanai” kur mātītes gulēja virzienā, kurā viņi vēlas pārvietoties, un par vispopulārāko virzienu kļūst tas, uz kuru ganāmpulks virzās tālāk. Ganāmpulki arī apvienosies, lai pasargātu teļus no uzbrukumiem. Viņi pat uzmanīsies no citiem ganāmpulka pieaugušajiem.

Āfrikas bifeļiem ir četras šķirnes. Tajos ietilpst zemesrags, Rietumāfrikas savanna, Centrālāfrikas savanna un meža bifeļi, un tos galvenokārt atšķir pēc raga formas un relatīvā izmēra. Visizplatītākie ir zemesraga bifeļi, kuriem ir tumši brūns īsas, rupjas kažokādas pārklājums un lieli, atšķirīgi ragi, kas saritinās uz leju un pēc tam dublējas līdzīgi kā auns. Savannas bifeļi ir līdzīgi Cape bifeļiem, bet ar nedaudz īsākiem ragiem un plašu kažokādu stilu diapazonu, sākot no gaiši brūnas līdz virtuāli melnai. Meža bifeļi parasti ir mazāki par pārējiem, tiem ir gaišāka brūna (vai pat sarkanīga) kažokāda un īsāki ragi. Jaunākiem savannu bifeļiem dažreiz ir arī gaiši brūnas kažokādas, taču lielākā daļa meža bifeļu saglabā viņus pieaugušā vecumā.

Bifeļi pulcējas lielos ganāmpulkos, un katrā ganāmpulkā ir no 50 līdz 500 biedriem. Dažreiz ganāmpulki pievienosies, lai izveidotu pagaidu superpulkus, kuru skaits ir tūkstošos, lai lauvas un citi plēsēji nepieļautu atsevišķu dalībnieku uzbrukumu. Jebkuru ganāmpulku parasti veido sievietes un viņu teļi.

Tēviņi periodiski to darīs veidot “bakalaura grupas”, mazāki tikai pieaugušu vīriešu ganāmpulki. Tomēr pat šie ganāmpulki tiks sadalīti jaunākos un vecākos vīriešos. Vecākie vīrieši parasti dod priekšroku vientulībai.



Saistība ar citiem “bifeļiem”

Neskatoties uz līdzīgiem nosaukumiem, Āfrikas bifeļi nav tas pats, kas “bifeļi” citur pasaulē. Tie ietver ūdens bifeļs Āzijā un Austrālijā Amerikāņu bizons , ko bieži dēvē par “bifeļu”. Tikai rūpīgi jāaplūko, lai redzētu, cik daudz bizoni atšķiras no bifeļiem - Amerikas bizoniem ir mazāki, atšķirīgas formas ragi, biezāka kažokāda (bieži ar “bārdu!”), Kupris pie pleciem un pavisam cita galvas forma.

Tikmēr ūdens bifeļiem ir vairākas citas funkcijas, taču tām ir dažas lielas atšķirības. Atšķirībā no Āfrikas brālēniem, bifeļi lielākoties tiek pieradināti. Tas nozīmē, ka tie tiek izmantoti, it īpaši visā Ķīnā un Indijā, līdzīgi kā govis un vērši tiek izmantoti citās pasaules daļās. Lai gan dažreiz Āfrikas bifeļus medī pēc gaļas, viņu neparedzamā attieksme ir traucējusi viņus kādreiz pieradināt. Gandrīz visi ūdens bifeļi pasaulē ir pieradināti, un praktiski visi Āfrikas bifeļi ir savvaļas dzīvnieki.

Bufalo biotops

Āfrikas bifeļi var izdzīvot gandrīz visur, kur ir ūdens. Tas ietver purvus, daļēji sausos krūmājus un mežus. Viņi dzīvo visā Āfrikas kontinentā, īpaši Āfrikas centrālajā un dienvidu daļā. Starp valstīm ir Sjerraleone, Gana, Kamerūna, Kenija, Centrālāfrikas Republika, Dienvidāfrika, Botsvāna un citas.

Bufalo diēta

Neskatoties uz dažreiz vardarbīgo raksturu, bifeļi neēd gaļu. Tāpat kā daudzi noķerti dzīvnieki, viņi nomoda mirkļus pavada ganībās uz augiem. Lai gan tiem ir tikai ļoti tālu evolūcijas saikne ar govīm un citiem liellopiem, bifeļi košļās gluži tāpat kā govs. Tas nozīmē, ka viņi no iepriekš izspļaus zāli, lai atkal sakošļātu un iegūtu vairāk barības vielu.

Atšķirībā no citiem ganību dzīvniekiem, Āfrikas bifeļi ganās galvenokārt naktīs. Šķiet, ka viņi to daļēji dara, jo bifeļiem ir grūti regulējot viņu ķermeņa temperatūru.



Bufalo plēsēji un draudi

Lai gan bifeļi savvaļā sastopas ar vairākiem plēsējiem, viņu lielākie draudi ir cilvēki un pārtikas avoti. Bufalo dienas lielāko daļu pavada ganībās, padarot sausuma laikā uzņēmīgus pret badu. Tikmēr viņu vērtētais mednieku statuss nozīmē, ka netrūkst lielu medījumu safari, kas viņiem ir paredzēti. Āfrikas dabiskie mednieki, it īpaši lauvas un savvaļas suņu bariņi, pastāvīgi apdraud bifeļus, kuri tiek atdalīti no ganāmpulka.

Tomēr lielākais drauds Āfrikas bifeļiem ir bezatbildīga cilvēka attīstība. Attīstība, piemēram, pļavu izciršana vai lauku tīrīšana mājokļu un pilsētas paplašināšanai, sagriež bifeļu dzīvotnes, padarot grūtāk atrast pārtiku. Tā kā bifeļi lielāko dienas daļu pavada ēdot, tas var ātri ietekmēt populācijas. Tas var arī apdraudēt cilvēkus no bifeļiem, kā bifelis saplēš labību, notriec žogus un izplata slimības mājlopiem.

Bifeļa reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Āfrikas bifeļa ik pēc pāris gadiem dzemdē apmēram vienu teļu. Mātes paliek stāvoklī pat visu gadu - pat ilgāk nekā cilvēki! Pēc dzemdībām teļš vēl vienu gadu paliks atkarīgs no mātes. Lai gan bifeļu tēviņš neuzņemsies tiešu lomu audzināšanā, teļi izdod īpašu kliedzienu, kas visus ganāmpulka locekļus izglābs.

Pēc piedzimšanas teļiem ir vajadzīgi vēl četri līdz pieci gadi, lai sasniegtu briedumu. Pēc nobriešanas mātītes parasti paliek ganāmpulkā, kur tās dzimušas, savukārt tēviņi aizies uz kādu no “vecpuišu” ganāmpulkiem. Apmēram šajā laikā sievietes sāks pēcnācējus.

Savvaļā bifeļi parasti dzīvo 10–22 gadus, savukārt nebrīvē dzīvo gandrīz 30 gadus.

Bufalo populācija

Bifeļu populācija ir veselīga visā Āfrikā, taču to skaits samazinās. Pēdējā desmitgadē Starptautiskā dzīvnieku aizsardzības savienība (IUCN) ir mainījusi bifeļa statusu no “Vismazāk rūpes” uz 'Netālu no draudiem'. Šis kritums ir saistīts ar lauksaimniecības praksi, kas iznīcina viņu ganības, kā arī balvu mednieku un gaļas malumednieku draudiem.

Skatīt visus 74 dzīvnieki, kas sākas ar B

Interesanti Raksti