Hiēna

Hiēnas zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Hiēna
Ģints
Krokuta
Zinātniskais nosaukums
Krokuta Krokuta

Hiēnas aizsardzības statuss:

Netālu no draudiem

Hyena Atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija
Eiropa

Hiēnas fakti

Galvenais laupījums
Gnu, Pērtiķis, Putni
Dzīvotne
Atklāti savannas līdzenumi un zālāji
Plēsoņa
Lauva, leopards, krokodils
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
3
Dzīvesveids
  • Komplekts
Mīļākais ēdiens
Gnu gests
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Ir četras dažādas sugas!

Hiēnas fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Melns
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
37 jūdzes stundā
Mūžs
20-25 gadi
Svars
41–86 kg (90–190 mārciņas)

Hiānas ir bioloģiski tuvākas kaķiem nekā suņiem.



Cilvēki mēdz pieņemt īsus spriedumus par šiem dzīvniekiem. Mēs tos uzskatām par mežonīgiem rijējiem ar dēmoniskiem smiekliem. Bet tas ir negodīgs raksturojums. Patiesībā viņi ir sabiedriski un gudri. Turklāt tiem ir būtiska loma Āfrikas, Tuvo Austrumu un Āzijas ekosistēmās. Hiēnas sāncensis lauvas attiecībā uz plēsonīgu veiklību un plankumainās hiēnas kopienas struktūru liks kliegt: 'Nekādā gadījumā!' Atmetīsim savus pieņēmumus un ienirsim šo dzīvnieku savvaļas un brīnumainajā pasaulē.



8 aizraujoši hēnas fakti

  • Runājošās hiēnas ir Disneja animācijas funkciju, tostarpDumbo,Lēdija un līgumreisu,Noasa šķirsts,Gultas bumbas un slotas, un protams,Karalis Lauva.
  • 1999. gadā Etiopijas Gobeles tuksneša lauvas un hiēnas devās karā. Situācija kļuva tik nāvējoša, ka iejaucās militārie spēki. Galu galā lauvas nogalināja 35 hiēnas, un hiēnām izdevās nogalināt sešus lauvas.
  • Dažās Somālijas daļās šie dzīvnieki ir delikatese.
  • Dažām sugām ir spilgti balti fekāli, jo viņi ēd lielu daudzumu pārkaļķojušos kaulu.
  • Plankumainos hiēnu klānos dominē mātītes.
  • Pretēji izplatītajam uzskatam, hiēnas ir vairāk kopīgas ar kaķiem nekā suņiem.
  • Amerikas Savienoto Valstu 26. prezidents Tedijs Rūzvelts uzturēja dzīvnieku zvērnīcu, kurā ietilpa hiēna.
  • Senie grieķi un romieši uzskatīja, ka hiēnu daļas ir efektīvi vairogi pret ļaunumu un nodrošina auglību.

Zinātniskais nosaukums

Hiēnas zinātniskais nosaukums irHiēna, kas vienlaikus ir arī dzīvnieka taksonomiskā ģimene, kurā ietilpst četras eksistējošas sugas, kas izkliedētas trīs ģintīs.

Tie ietver:



  • Ādolfs (Proteles cristata)
  • Brūna hiēna (Hyaena brunnea)
  • Plankumainā hiēna (Crocuta crocuta)
  • Svītrainās hiēnas (Hiānas hiēna)

Āardvolfa zinātniskais nosaukums

Aardwolves zinātniskais nosaukums - tas afrikāņu un holandiešu valodā nozīmē “zemes vilki” - irProteles cristata. Proteles ir divu seno grieķu vārdu portrets, teleos un protos, kas aptuveni nozīmē attiecīgi “pilnīgs” un “priekšā vai pirmais”. Kombinēti tie nozīmē 'pilnīgs priekšā', atsauce uz aardwolf piecu pirkstu priekšējām kājām.

Cristata cēlies no latīņu vārda “cristatus”, kas nozīmē “nodrošināts ar ķemmi”, atsauci uz dzīvnieka krēpēm.

Citi aardwolf nosaukumi ir “maanhaar-šakāls”, “jebkura hiēna”, “termītu ēšanas hiēna” un “cibetveida hiēna”. Namas iedzīvotāji apzīmē dzīvnieku | 'gīb'.

Brūnā hiēnas zinātniskais nosaukums

Hyaena brunneair brūnās hiēnas zinātniskais nosaukums. Hjaena cēlies no sengrieķu vārda “hyaina”, kas attīstījies no “hys”, kas nozīmē cūka vai cūka. Zem romiešu pildspalvas hiāna kļuva par hiēnu, un, kad vidusangļu valoda parādījās kā ievērojamā valoda, hiēna pārvērtās par hiēnu.

Brunnea cēlies no latīņu vārda “brunneus”, kas nozīmē “brūns”.

Brūnās hiēnas ir pazīstamas arī kā vilkači.

Plankumainais hiēnas zinātniskais nosaukums

Plankumainās hiēnas zinātniskais nosaukums irCrocuta crocuta. Gadu desmitiem cilvēki domāja, ka “crocuta” cēlies no latīņu vārda “crocutus”, kas nozīmē “safrāna krāsas”, taču viņi kļūdījās. Plankumaino hiēnu taksonomiskā etiķete nāk no sengrieķu vārda “Κροκόττας”, kas tulkojumā nozīmē “zelta šakālis”.

Sarunvalodā plankumainās hiēnas sauc arī par smejošām hiēnām.



Svītrainais hiēnas zinātniskais nosaukums

Hiānas hiēnair svītrainu hiēnu zinātniskais nosaukums. Kā mēs to apspriedām brūnās hiēnas sadaļā, Hiāna nāk no senā vārda “hyaina”, kas attiecas uz savvaļas cūkām. Grieķi saista abus dzīvniekus, jo abiem bija krēpes.

Hiēnas izskats

Šie dzīvnieki pieder gaļēdāju Feliformia apakškārtai - dažreiz to sauc arī par Feloidea -, kurā ietilpst gaļu ēdoši zīdītāji ar „kaķveidīgām” fiziskām un uzvedības pazīmēm. Pašlaik lielos Āfrikas, Tuvo Austrumu un Eirāzijas apgabalos ir četras šo dzīvnieku sugas.

Vispārīgi runājot, tie ir četrkājaini dzīvnieki ar ķepainu kažokādu un lielām ausīm. Interesanti, ka viņiem ir gan kaķu, gan suņu īpašības, kā arī visi sporta veidi. Viņiem ir arī lejup slīpi muguriņas, garas priekšējās kājas un īsas aizmugurējās kājas.

Ādas vilki, brūni un svītrainām hiēnām ir izklāta mēteļi. Plankumainā hiēna, kā norāda tās nosaukums, ir sporta punktveida pelāža. Patīk suņi , to īsie nagi nav ievelkami, taču tiem ir vairāk ribu nekā kanīdi un raupjas mēles, kas līdzīgas kaķiem.

Vīriešu vīrieši aardwolf, svītrainām un plankumainām hiēnu sugām parasti ir lielāki nekā viņu kolēģi sievietes. Plankumaino šķirņu sabiedrībā sievietes tomēr ir lielākas. Viņi dominē vīriešos un viņiem ir pat ārējie dzimumorgāni.

hiēna (Hyaenidae) pamanīja hiēnu savannā

Cik lielas ir hiēnas?

Hiēnas atšķiras atkarībā no sugas un dzimuma.

SugasDzimumsVidēja augumaVidējais garumsVidējais svars
ĀdolfsSieviete16 līdz 20 collas22 līdz 31 collas15 līdz 22 mārciņas
ĀdolfsVīrietis16 līdz 20 collas22 līdz 31 collas15 līdz 22 mārciņas
BrūnsSieviete28 līdz 31 collas51 līdz 63 collas83 līdz 89 mārciņas
BrūnsVīrietis28 līdz 31 collas51 līdz 63 collas89 līdz 96 mārciņas
PlankumainsSieviete28 līdz 36 collas37 līdz 65 collas98 līdz 153 mārciņas
PlankumainsVīrietis28 līdz 36 collas37 līdz 65 collas89 līdz 149 mārciņas
SvītraināmSieviete24 līdz 31 collas33 līdz 51 collas49 līdz 121 mārciņa
SvītraināmVīrietis24 līdz 31 collas33 līdz 51 collas49 līdz 121 mārciņa

Hiēnas uzvedība

Tāpat kā mājas kaķi, arī šie dzīvnieki ir dedzīgi kopēji, kas arī iezīmē teritoriju, taču urinēšanas vietā viņi izmanto anālās dziedzera funkcijas. Tās galvenokārt ir nakts suga, lai gan plankumainās hiēnas dienas laikā dažkārt iziet ārā, it īpaši, ja cilvēki netraucē.

Svītraina šķirne parasti dzīvo atsevišķi vai divatā, lai gan dažas populācijas ceļo līdz pat septiņiem dziļumiem. Plankumainās hiēnas ir izņēmums. Ārkārtīgi sabiedriski viņi dzīvo ļoti organizētās kopienās, kurās dzīvo līdz 80 personām. Matriarhāls un monarhisks pēc būtības dominē sugas mātītes. Turklāt, kad mirst iepakojuma vadītāja, viņas vecākā meita automātiski pārņem vadību!

Pārsvarā viņi ierokās alās un zem plaisām. Svītrainās hiēnas arī raka blīvumus.

Dzīvnieki skaļi un bieži vokalizē. Tomēr ne visas sugas smejas, kā bieži pieņem. Faktiski plankumainās hiēnas ir vienīgās eksistējošās sugas, kas pazīstamas kā smiekli. Konkrēti, viņi efektīvi sazinās ar klana biedriem par pārtiku un migrāciju, izmantojot apmēram duci atšķirīgu ņurdēšanu, smejas un riešanu.

Hiēnas biotops

Šie dzīvnieki dzīvo visā Āfrikā, Tuvajos Austrumos un Āzijas daļās. Ādolfi klīst Āfrikas dienvidos un austrumos, turpretī brūnās hiēnas turas pie Dienvidāfrikas, Namībijas un Botsvānas, nedaudz pārplūstot Angolā, Zimbabvē un Mozambikā. Plankumainās šķirnes izplatība ir Āfrikas centrālā, rietumu un dienvidu daļa, lai gan Dienvidāfrikā dzīvo ļoti maz. Svītrainās hiēnas pārklāj Āfrikas ziemeļus, Tuvos Austrumus un lielus Indijas vālus.

Aardwolves dzīvo krūmājos un ļoti graudainos sausajos līdzenumos, kur ir daudz termītu - būtiska viņu uztura sastāvdaļa. Parasti aardvilki apmēram sešas nedēļas uzturas vienā un tajā pašā vietā.

Tuksnešos un piekrastes zemēs var atrast brūno šķirni, savukārt plankumainās populācijas dod priekšroku mežu zemēm, savannām, daļēji tuksnešiem un paugurainiem mežiem, kas atrodas zem 4000 metriem. Svītrainām hiēnām labāk patīk sausie meži kalnainos reģionos, savannas un blīvi zālāji. Parasti tie veido akmeņainos atsegumos, gravās un plaisās.

Hiēnas diēta

Šie dzīvnieki galvenokārt ir atkritumu savācēji, taču tie arī nogalina laupījumu. Kā plēsēji viņi lielākoties patērē gaļu, bet ir zināms, ka grūtos laikos diētu papildina augļi. Viņi ir arī “tīro šķīvīšu kluba” biedri, kas nozīmē, ka viņi ēd katru pēdējo nogalināšanas gabalu, ieskaitot kaulus un nagus. Turklāt viņi nav īpaši izvēlīgi attiecībā uz to, kāda veida gaļu viņi ēd.

Šiem dzīvniekiem ir gremošanas sistēmas, kas izgatavotas no tērauda! Tik daudz, ka lauka zinātnieki un antropologi bieži ziņo, ka viņi mielojas ar nedzīviem priekšmetiem, piemēram, riepām un telšu materiāliem.

Ādolfa diēta

Aardwolves galvenais barības avots ir termīti no Trinervitermes ģints. Izmantojot skaņas un smaržas pavedienus, aardvilki atrod rāpuļus un laiza tos pie zemes, izmantojot viņu lipīgās mēles. Vienas nakts laikā atsevišķs aardwolf var patērēt vairāk nekā 250 000 kukaiņi . Apzinoties savu pastāvīgo uzturēšanas nepieciešamību, aardvilki nekad neēd visu kaudzi termītu. Tā vietā viņi atstāj to daļēji neskartu, un pilskalns kalpo kā papildināšanas avots.

Aardwolf diēta atšķiras no citām hiēnu sugām, jo ​​tajā nav nevienas miesas, kas ir jau nogalināta dzīvnieka gaļa. Tā vietā aardvilki pielīp pie kukaiņiem un kāpuriem.

Brūnās hiēnas diēta

Šie dzīvnieki nav izcili mednieki. Kā tādi viņi paļaujas uz citu plēsēju nogalinātiem līķiem. Viņi arī papildina maltītes ar grauzējiem, kukaiņiem, olām, augļiem un sēnēm.

Plankumainā hiēnas diēta

Plankumainās hiēnas, kas, iespējams, ir agresīvākās Hyaenidae sugas, atšķiras no māsīcām, jo ​​tās galvenokārt medī laupījumus, nevis turas pie miesas. Izņemot plankumainās populācijas Āfrikas rietumos, kas lielākoties mīkstina gaļu, šī suga upurē lielus, kapātus, augus ēdošus dzīvniekus, tostarp, bet ne tikai savvaļas dzīvnieki , žirafes gazeles impalas , gemsboks, aitas , kazas , un liellopi . Ir zināms arī, ka viņi noķer zivis , un retos gadījumos cilvēkiem !

Šiem dzīvniekiem ir milzīga ēstgriba. Viens indivīds vienā barošanā var iesaiņot līdz 32 mārciņām gaļas!

Svītrainās Hiēnas diēta

Šie dzīvnieki ir atkritumu savācēji, kuri ēd gandrīz jebkuru gaļu, kaut arī pagriež degunu pret grifu gaļu. Viņi bagātīgi mielojas arī ar kauliem un kaulu smadzenēm.

Hiēnas plēsēji un draudi

Lauvas ir šo dzīvnieku galvenais ienaidnieks, kaut arī pirmie pēdējos parasti neēd. Bet lauvas viņus uzskata par līdzīgiem virsotnes plēsējiem un nogalinās, lai mazinātu konkurenci. Līdzīgi arī Tuvajos Austrumos svītrainās hiēnas sacenšas vilki pārtikai. Bet dažreiz abi dzīvnieki sadarbojas un ceļo kopīgu sugu medību pakās.

Leopardi arī dažos reģionos laupīt šos dzīvniekus.

Pēc dabas aizsardzības speciālistu domām, aardwolf un plankumainās hiēnas šobrīd bauda stabilas savvaļas populācijas un tām nav tūlītējas izzušanas. Svītrainām un brūnām šķirnēm nav tik paveicies, jo cilvēkiem arvien vairāk aizskar savus dabiskos biotopus un tos satraucošā ātrumā nogalina, izmantojot slazdus, ​​indes un stiepļu slazdus. Lauksaimnieki bieži novērš brūnās hiēnas, atriebjoties par mājlopu nāvi. Patiesībā viņi tomēr nenogalina laupījumu; viņi smeļ tikai mirušos dzīvniekus, kuros dažreiz ietilpst jau miruši mājlopi.

Hiēnas reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Hiēnas reprodukcija

Plankumainās, brūnās un aardwolf hiēnas dzīves laikā kopējas ar vairākiem partneriem. Savukārt svītrainām hiēnām ir monogāms raksturs, tas nozīmē, ka lielāko daļu savas dzīves viņi pārojas ar vienu un to pašu partneri.

Plankumainajai šķirnei pārošanās ir neērts un grūts process, jo gan vīrieša, gan sievietes ķermeņa ārpusē ir dzimumorgāni. Tēviņam ir jānovieto taisnība, lai veiksmīgi pārotos ar mātīti. Šis process bieži tiek raksturots kā deja, jo viņam ir jādara visi lēcieni.

SugasGrūtniecības periodsPārošanās sezonaMetiena lielumsVecāku atbildība
Ādolfs89 līdz 92 dienasPavasaris vai rudens atkarībā no atrašanās vietas; Jūlijā Dienvidāfrikā2 līdz 5 mazuļiAbi vecāki audzina mazuļus
Brūns90 dienasNo maija līdz augustam, bet reizēm pārojas ārpus sezonas1 līdz 5 mazuļiTēviņi palīdz nodrošināt mazuļiem barību
Plankumains110 dienasVisu gadu, bet dod priekšroku slapjai sezonai2 mazuļiNav vīriešu palīdzības
Svītrainām90 līdz 91 dienaVai nu janvāris un februāris, vai oktobris un novembris atkarībā no atrašanās vietas1 līdz 6 mazuļiAbi vecāki audzina mazuļus

Zīdaiņi

Zīdaiņus sauc par mazuļiem. Pēc piedzimšanas aardvilki, brūnas un svītrainas hiēnas piedzimst ar aizvērtām acīm un tām nepieciešama pieaugušo palīdzība. Plankumainās hiēnas taču piedzimst pilnīgi attīstītas, ar atvērtām acīm un zobiem!

Mūžs

Šie dzīvnieki parasti dzīvo apmēram 12 gadus, bet tie var dzīvot līdz 25 gadiem. Tomēr brūnajām hiēnām parasti ir īsāks mūžs.

Vecākais īpatnis, kāds jebkad bija plankumainais hiēna, vārdā Marss, dzīvoja Honolulu zooloģiskajā dārzā kopā ar savu brāli Whoops. Abi ieradās 1992. gadā, un abiem bija neparasti ilgs mūžs. Marss sasniedza rekordu ar 28,5 gadiem, un Whoops sasniedza 26!

Populācija

Saskaņā ar Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība , aardvilki un plankumainās hiēnas ir populācijas vismazāk bažas , kas nozīmē, ka viņiem šobrīd draud izzušana. Tomēr brūnas un svītrainas hiēnas tiek klasificētas kā gandrīz draudēja , un zinātnieki pieliek aizsardzības pasākumus, lai apkarotu iedzīvotāju skaita samazināšanos.

Skatīt visus 28 dzīvnieki, kas sākas ar H

Interesanti Raksti