Impala

Impala zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Artiodactyla
Ģimene
Bovidae
Ģints
Aepyceros
Zinātniskais nosaukums
Aepyceros Melampus

Impala saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Impala Atrašanās vieta:

Āfrika

Impala fakti

Galvenais laupījums
Zāle, sēklas, ziedi
Dzīvotne
Mežaina savanna un blīvs krūmājs
Plēsoņa
Hiēna, lauva, krokodils
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Ganāmpulks
Mīļākais ēdiens
Zāle
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Spēj izlēkt pāri 10 pēdu augstumam

Impala fizikālās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Balta
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
30 jūdzes stundā
Mūžs
12-15 gadi
Svars
37–75 kg (81,6–165 mārciņas)

Pārsteigts, impalas dzīvnieks var uzlēkt līdz pat 10 pēdu augstumam.



Impala dzīvo gaišajos mežos un savannā Āfrikas dienvidos un austrumos. Šīs vidēja lieluma antilopes lietus sezonā ceļo un pulcējas simtiem baru. Lietavas to ganīšanai dod daudz zāles, dzinumus, garšaugus, krūmus un krūmus. Sausajā sezonā šie ganāmpulki strādā kopā, lai atrastu pārtiku procesā, ko sauc par “pārlūkošanu”, kā daļu no tā viņi ēd lapas, zarus un augošāku veģetāciju.



Impala galvenie fakti

  • Impala, kura augstums ir līdz 39 collas, ir aptuveni liela suņa izmērs
  • Vīriešu impala ragi var izaugt tādā pašā garumā kā viņu ķermeņa augstums
  • Impala ir zālēdāji

Impala zinātniskais nosaukums

Impala ir zinātniskais nosaukums Aepyceros melampus. Šis nosaukums nāk no sengrieķu valodas, ar Aepyceros nozīmē 'augsti ragaini' un melampus nozīmē 'melna kāja'. Parastais nosaukums impala ir no zulu valodas.

Impala pieder valstībai Animalia, Phord Chordata un Mammalia klasei. Kopā ar liellopiem, antilopes , aitas , kazas , bifeļa un bizons , tie pieder Bovidae ģimenei. Visiem šiem liellopiem ir nagi un ragi. Ragi atšķiras no briežiem, jo ​​tie aug no dzīvnieka galvaskausa priekšpuses un neizmetas un neizzaro.

Impala izskats un izturēšanās

Impala ir galvenokārt sarkanbrūna kažokāda, kas palīdz paslēpties starp sukām. Bet uz vēdera, zoda, lūpām, iekšējām ausīm, uzacīm un astēm tie ir balti. Dzīvnieka astē un aizmugurē ir arī melnu svītru komplekts, kas veido burtu “M.” Pretējā gadījumā viņiem ir vairāk melnas krāsas uz pieres, augšstilbiem un ausu galiem.

Sievietei impalai, ko sauc par aitu mātēm, nav ragu. Bet tēviņiem, auniem, izciļņu dēļ aug izliekti ragi ar ievērojamu savīti izskatu. Šie ragi ir melni un aug tik ilgi, cik 36 collas.

Tēviņu izmērs ir no 30 līdz 36 collas garš no nagiem līdz pleciem. Mātītes izaug līdz mazākam diapazonam no 28 līdz 33 collām. Viņu garums no galvas līdz astes pamatnei ir no 47 līdz 63 collām abiem dzimumiem. Impalas asti to garumam pievieno no 12 līdz 18 collām vairāk. Svars sievietēm parasti ir no 88 līdz 99 mārciņām un vīriešiem - no 132 līdz 143 mārciņām.

Impala ekstremitātes ir garas, slaidas un graciozas ar smaržas dziedzeriem potītēs. Šīs kājas palīdz tām izlekt līdz 30 pēdām garumā vai līdz 10 pēdu augstumam.

Impala parasti turas kopā 100 līdz 200 dzīvnieku ganāmpulkos. Sausajā sezonā šajos ganāmpulkos ir gan vīrieši, gan sievietes, kas strādā kopā, lai atrastu pārtiku. Kad sākas mitrā sezona, ganāmpulks sadalās vīriešu un sieviešu ganāmpulkā. Šīs jaunās grupas ganās uz bagātīgajām zālēm un citām veģetācijām.



Impala dzīvotne

Impala dod priekšroku dzīvot ūdens avota tuvumā meža zemēs, zālājos un Āfrikas savannās. Āfrikā šie dzīvnieki joprojām dzīvo visā Kenijā, Botsvānā, Angolā, Malāvijā, Zimbabvē, Zambijā, Mozambikā, Namībijā, Ruandā, Dienvidāfrikā, Svazilendā, Ugandā, Zairā un Tanzānijā. Ganāmpulki nesen sāka dzīvot Gabonā. Bet Burundi vietējā impala ir izmirusi.

Impala diēta

Impala ir ļoti pielāgojams zālēdājs. Viņi maina savu uzturu atkarībā no tā, kāda veģetācija viņiem apkārt ir pieejama. Viņi labprātāk ēd svaigu zāli. Bet tad viņi paļausies uz daudziem lapotņu veidiem, ieskaitot garšaugus un dzinumus, kad nav zāles. Citi pārtikas produkti, ko viņi ēd, ir krūmi, krūmi, augļi un akācijas pākstis.

Līdzīgi kā jūsu mājdzīvnieku mājas kaķis, impala ir izvēlīgs par dzeramo ūdeni. Viņi dod priekšroku ezeru vai upju ūdeņiem, nevis duļķainiem dīķiem vai peļķēm. Bet viņi var arī ēst pietiekami daudz zaļās veģetācijas, lai uzturētu sevi mitrinātu.

Impala plēsēji un draudi

Galvenie impala plēsēji ietver vajāšanas dzīvniekus lauvas , leopardi , gepardi , hiēnas un savvaļas suņi . Bet daudzi arī zaudē dzīvību šakāļi , cilvēki, Ērgļi , medību suņi un karakāli. Kad dzīvnieks mēģina dzert ūdeni no upes vai arī viņš nepievērš uzmanību, impala var kļūt par maltīti izsalkušajam Nīlas krokodilam.

Notvertais impala parasti ir tāds, kuru ganīšanas laikā absorbēja pašas domas. Viņi mēdz pārstāt pievērst uzmanību apkārtnei, kad viņi atrodas zemu gulošajā sukā, kur daudzi plēsēji tos apseko un pārsteidz. Atrodoties brīvā dabā, viņi nezina un ātri rīkojas, lai izvairītos no briesmām.

Lēciens uz augšu ir 'izrāviens', uzvedība, kas mulsina impala dzīvnieku plēsējus. Tas var darboties cilvēku medniekiem, kuri pēc tam cīnās, lai izveidotu metienu pa ātro un augstlēcēju. Kad tuvojas plēsējs, visa ganāmpulka impala sāk izrunāties, lai radītu mulsinošu ainu. Ja izrunāšanās neizdodas plēsējus aizvest prom, impala izklīst visos virzienos un paslēpjas zemās sukās un krūmos. Bez šī vertikālā lēciena līdz 10 pēdām gaisā impala var izlekt līdz 30 pēdām uz āru un pāri krūmiem un citiem šķēršļiem.



Impala reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Papildus signālam par bagātīgas impala barības pieaugumu, lietus sezona vīriešiem norāda arī laiku, lai konkurētu par teritorijas dominēšanu. Vienīgais sausās sezonas ganāmpulks sadalās divos ganāmpulkos, vienā vīriešu un vienā sieviešu grupā.

Pēc atdalīšanas dominējošie vīrieši izsmidzina urīnu un izkārnījumus, lai darītu zināmu viņu klātbūtni un iezīmētu viņu zemi. Izmantojot savus garos, vārpstainos ragus, tēviņi izaicina viens otru, lai pierādītu savu spēku. Daži no tēviņiem atrod teritoriju un ganāmpulku, kas atrodas šajā teritorijā, ganāmpulks ir tik daudz, cik vien iespējams. Atrodoties savā teritorijā ar pievilinātu sieviešu grupu, dominējošie vīrieši pārojas, vienlaikus izmantojot savus ragus, lai apdraudētu ienākošos konkurentus.

Lai piesaistītu mātītes, dominējošie vīrieši iesaistās mēles mirgošanā. Tas nozīmē, ka viņi mirgo ar mēli sievietēm, kuras apvienojas, lai staigātu pa vīriešu ganāmpulku. Teritorijā nedominējošie tēviņi izrāda savu izaicinājumu šai ainai, aizbēgot vai spītīgi mirgot savu valodu.

Vīrieši, kuriem neizdodas sasniegt ganāmpulka pārsvaru, atkāpjas uz vecpuišu ganāmpulku. Viņi var izaicināt konkurentus visas sezonas garumā. Protams, jaunāki, vecāki un vājāki tēviņi parasti paliek pie vecpuišiem ganībās, līdz ganāmpulks atkal apvienojas kā viena vienība sausajā sezonā.

Pēc veiksmīgas pārošanās mātītes pēc apmēram septiņiem grūtniecības mēnešiem dzemdē aptuveni 11 mārciņu mazuļu. Viņi var atlikt dzimšanu līdz astotajam mēnesim, ja apstākļi nav piemēroti mazuļu drošībai.

Lielākā daļa dzemdību ir tikai vienam bērnam. Māte un jaundzimušais ikri vairākas dienas uzturas izolētā vietā. Pēc tam māte katru dienu dodas prom, lai būtu kopā ar ganāmpulku, atgriežoties vecmātes bedrē, lai medmāsu. Galu galā viņi abi pievienojas ganāmpulkam un citām pēcnācējām, kur pirms četrām līdz sešiem mēnešiem mātes māsas pirms atšķiršanas.

Tāpat kā cilvēki, kas jaunībā dodas uz bērnudārzu, arī atšķirtie teļi dzīvo ganāmpulka apakšgrupā, ko sauc par bērnudārzu. Kad viņi nobriest apmēram viena gada vecumā, šīs grupas sievietes paliek kopā ar ganāmpulku. Bet vīriešiem ir jāpievienojas vecpuišu grupai.

Impala savvaļā dzīvo 12 līdz 15 gadus. Bet nebrīvē un bez plēsējiem, sausuma vai slimībām, ar kurām cīnīties, daudzi dzīvo pēc 20 gadu vecuma.

Impala populācija

Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība (IUCN) uzsvēra, ka impala ir vismazāk satraucoša attiecībā uz saglabāšanu. Tas nozīmē, ka viņiem šobrīd ir zems izzušanas risks.

Aptuveni divi miljoni impala dzīvo savvaļā vai uz privātas zemes. Apmēram ceturtā daļa no tiem dzīvo aizsargājamās teritorijās Botsvānā, Kenijā, Dienvidāfrikā, Tanzānijā, Zambijā un Zimbabvē. Populācija saglabājas stabila, izņemot Angolas dienvidrietumos un Kaokolandā Namībijas ziemeļrietumos esošās melnās sejas pasugas, kurās pašlaik ir tikai 1000 dzīvnieku. Lai pasugas ar melnām sejām atjaunotu tās populāciju, dažas no tām tiek aizsargātas privātajās saimniecībās Namībijā un Etosha nacionālajā parkā.

Skatīt visus 14 dzīvnieki, kas sākas ar I

Interesanti Raksti