Žirafe

Žirafu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Artiodactyla
Ģimene
Giraffidae
Ģints
Žirafe
Zinātniskais nosaukums
Giraffa camelopardalis

Žirafes saglabāšanas statuss:

Apdraudēts

Žirafes atrašanās vieta:

Āfrika

Žirafes izklaides fakts:

Garā, melnā mēle var izaugt līdz 18 collas gara!

Žirafes fakti

Medījums
Lapas, augļi, sēklas
Jaunā vārds
Teļš
Grupas uzvedība
  • Ganāmpulks
Jautrs fakts
Garā, melnā mēle var izaugt līdz 18 collas gara!
Paredzamais iedzīvotāju skaits
Stabils
Lielākais drauds
Medības un biotopu zaudēšana
Visizcilākā iezīme
Pagarināts kakls un unikāls rakstu mētelis
Grūtniecības periods
457 dienas
Dzīvotne
Atvērta meža zeme un savanna
Plēsoņa
Lauvas, Leopards, Hiānas
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Diennakts
Parastais nosaukums
Žirafe
Sugu skaits
9
Atrašanās vieta
Subsahāras Āfrika
Sauklis
Garā, melnā mēle var izaugt līdz 18 collas gara!
Grupa
Zīdītājs

Žirafes fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Tīkls
  • Melns
  • Balta
  • Tātad
Ādas tips
Mati
Maksimālais ātrums
30 jūdzes stundā
Mūžs
20 - 25 gadi
Svars
550 kg - 1 930 kg (1200 mārciņas - 4 200 mārciņas)
Augstums
4m - 6m (13 pēdas - 20 pēdas)
Dzimumgatavības vecums
3,5 - 4,5 gadi
Zīdīšanas vecums
13 mēneši

Žirafu klasifikācija un evolūcija

Žirafe ir zakots ar garu kaklu, kas dabiski sastopams ganībās Āfrikas Subsahāras atklātajos mežos. Žirafe ir augstākais dzīvais dzīvnieks uz sauszemes, un, neraugoties uz tā augstumu, tas galvenokārt ir cieši saistīts ar daudz mazāko un vientuļo Okapi, kas netverami mitinās blīvajos tropu mežos. Ir deviņas atzītas žirafes apakšsugas, kas sastopamas dažādās ģeogrāfiskajās vietās un nedaudz atšķiras pēc plankumainā marķējuma krāsas un raksta. Kaut arī žirafe savulaik būtu bijusi sastopama visā Subsahāras Āfrikā un pat Ziemeļāfrikas daļās, mūsdienās tās ir izmirušas no lielā vēsturiski plašā dabiskā areāla un tikai nelielas, izolētas populācijas ir palikušas nedaudzos reģionos Centrālāfrikā. Tomēr tālāk uz dienvidiem žirafu populācija tiek uzskatīta par stabilu un dažās teritorijās pat pieaug, jo pieaug pieprasījums pēc tām pēc privātām rančām.



Žirafes anatomija un izskats

Žirafei ir ārkārtīgi garš kakls, kas ļauj tai izmantot lapas un veģetāciju, kas ir pārāk augsti, lai citi dzīvnieki to nevarētu atrast. Neskatoties uz garumu, žirafes kaklā faktiski ir tikpat daudz kaulu kā daudzos citos zīdītājos, bet tie ir vienkārši garāki. Žirafes iegarenais kakls ved īsā ķermenī, ar garām un plānām, taisnām kājām un garu asti, kas ir nogāzts ar melnu pušķi, kas palīdz noturēt mušas. Žirafe mēdz būt baltā krāsā ar brūnām vai sarkanīgām zīmēm, kas pārklāj tās ķermeni (izņemot to baltās apakšstilbas). Katras žirafes marķējumi ir ne tikai unikāli šim indivīdam, bet arī ļoti atšķirīgi starp dažādām žirafu sugām pēc izmēra, krāsas un baltuma daudzuma, kas viņus ieskauj. Visām žirafēm tomēr ir lielas acis, kas kopā ar augumu dod lielisku redzi, un galvas augšdaļā ir mazi ragiem līdzīgi ossikoni.



Žirafu izplatīšana un biotops

Iepriekš tās bija sastopamas pat Ziemeļāfrikā, un šodien pārējās žirafu populācijas ir ierobežotas dažās Subsahāras Āfrikas daļās, kur lielākā koncentrācija ir nacionālajos parkos. Žirafes apdzīvo atklātus mežus un savannas, kur, izmantojot savu augstumu, viņi spēj redzēt lielus attālumus ap sevi, lai uzmanītos, kā tuvojas briesmām. Deviņas dažādas žirafu sugas ir sastopamas dažādās kontinenta valstīs, katra no tām izmanto savu vietējo ekoloģisko nišu. Sakarā ar to, ka žirafes pārtiek no veģetācijas, kas ir augsts kokos, bet ir arī pārāk kokains mazāku zālēdāju mutēm, tās spēj palikt arī apgabalos, kur mājas ganības ir iznīcinājušas augu sugas tuvu zemei, liekot sugām kas barojas ar viņiem, lai dotos tālāk. Kaut arī žirafes visā Āfrikā ir krasi ietekmējušas plašu dabisko dzīvotņu zaudēšana.

Žirafu uzvedība un dzīvesveids

Žirafes lielais izmērs nozīmē, ka tai jāpavada daudz laika ēšanas laikā, ko tā mēdz darīt visvairāk pieļaujamā rīta un vakara karstumā. Karstās pusdienlaika laikā žirafes atpūšas vairāk aptumšotos reģionos, kur viņi (tāpat kā vairāki viņu radinieki) atkārto savu ēdienu, kas pazīstams kā cud, pirms tam to atkal patērē. Mazie ganāmpulki, kas sastāv no vairākām mātītēm, un viņu mazuļi gan dienu, gan nakti pavada kopā, lai pasargātu savus pēcnācējus no plēsējiem, bet žirafu tēviņi ir daudz vientuļāki, bieži klīstot lielos apgabalos, meklējot auglīgu mātīti. Tomēr, ja viņi nonāk saskarē ar konkurējošu tēviņu, abi sāks sasist galvu un bloķēt kaklu, lai izveidotu dominēšanas hierarhiju, uzvarētājam nopelnot tiesības pāroties ar vietējām sievietēm.



Žirafu reprodukcija un dzīves cikli

Žirafes vairojas visu gadu, un, atradis mātīti, ar kuru pāroties, žirafes tēviņš atsāks savus vientuļos veidus. Pēc grūtniecības perioda, kas ilgst 15 mēnešus, žirafes mātīte dzemdē vienu zīdaini (reti sastopami dvīņi), kurš jau ir divu metru garš un kam ir savi unikālie marķējumi. Žirafes teļi izskatās tāpat kā pieaugušās žirafes, bet augot un nobriestot, tie vienkārši kļūst vēl lielāki un iegarenāki. Pēc piedzimšanas žirafes mātīte bieži tur teļu prom no pārējā ganāmpulka vidēji 15 dienas, un tad teļš tiks atšķirts, kad tam būs nedaudz vairāk nekā gads. Žirafu tēviņi spēj vairoties gadu vēlāk nekā mātītes, bet dažreiz tie nav veiksmīgi, kamēr viņiem nav gandrīz astoņi gadi. Lai gan gan vīriešu, gan sieviešu jaunās žirafes pievienosies nelielām grupām, vīrieši ar vecumu mēdz kļūt vientuļāki, kur sievietes paliek kopā, bet bieži klīst starp dažādiem ganāmpulkiem.

Žirafu diēta un laupījums

Žirafe ir zālēdājs dzīvnieks, kas ir attīstījies par tādu augstumu, kāds ir tā, ka tam ir mazāka konkurence par barību uz nojumes augstākajiem zariem. Ir zināms, ka žirafes visa gada laikā ēd līdz pat 60 dažādu augu sugām, un to dara, satverot zarus ar garu, melnu mēli (kas var izaugt līdz 18 collas gara), un izmantojot stingrās aizcietīgās lūpas un saplacinātos, rievotos zobus. spējīgs novilkt lapas no zariem. Žirafes visbiežāk ēd no akāciju kokiem, bet pārlūko arī savvaļas aprikozes, ziedus, augļus un pumpurus, vienlaikus ēdot sēklas un svaigu zāli tūlīt pēc lietavām. Žirafes 70% no mitruma iegūst no ēdiena, tāpēc dzert vajag ļoti maz, taču, nonākot tīrā ūdenī, tām jāsamazina priekšējās kājas (garākas par aizmuguri), lai galva būtu pietiekami tuvu zemei. dzert.

Žirafes plēsēji un draudi

Neskatoties uz to, ka žirafe ir visaugstākais sauszemes dzīvnieks pasaulē, patiesībā to nomodina vairāki lieli plēsēji, kas apdzīvo sauso savannu. Lauvas ir galvenie žirafes plēsēji. Lauvas izmanto visa lepnuma spēku, lai noķertu savu upuri, taču žirafes tiek pakļautas arī Leopardam un Hiānam. Žirafes paļaujas uz plašajiem klajiem līdzenumiem, lai viņiem būtu vislabākais skats uz apkārtni, bet, ja plēsēji tomēr nokļūst pārāk tuvu, žirafes ar lielām, smagām kājām sper savu uzbrucēju, lai aizstāvētos. Jaunie teļi tomēr ir daudz neaizsargātāki un paļaujas uz savas mātes un ganāmpulka aizsardzību. Tomēr diemžēl aptuveni 50% jauno žirafu plēsonības dēļ nepārsniedz 6 mēnešu vecumu. Visām žirafēm draud arī medības no cilvēkiem, kuru populācijas no noteiktiem apgabaliem ir pilnībā pazudušas.



Žirafe Interesanti fakti un funkcijas

Kaut arī žirafes barojas augstāk nekā citi dzīvnieki, tēviņi joprojām barojas augstākā daudzumā nekā sievietes, lai izvairītos no konkurences ar pārtiku. Viņi izstiepj kaklu augstāk, kas, iespējams, arī dod viņiem priekšrocības, uzmanoties no plēsējiem. Ja tiek novērotas briesmas, Žirafes uzreiz sprints prom un īsu laiku var darboties ar ātrumu, kas pārsniedz 30 jūdzes stundā. Interesanti, lai arī viņi faktiski nav spējīgi rikšot, jo viņu ķermeņa forma un izmērs nozīmē to, ka viņi pāriet, un tāpēc viņiem nekavējoties jāiet no pastaigas uz skriešanu. Žirafes iegarenā augstuma un lielo jutīgo acu dēļ viņi spēj redzēt ievērojamu attālumu un viņiem ir vislielākais redzamības diapazons no jebkura sauszemes dzīvnieka.

Žirafes attiecības ar cilvēkiem

Žirafe mūsdienās tiek uzskatīta par galveno tūristu apskates objektu, un tā ir viena no daudzu cilvēku obligātajām sugām, dodoties safari. Tomēr žirafes ir nomedījuši cilvēki, un arī tās ir nopietni ietekmējusi viņu iejaukšanās dabiskajos biotopos, kā rezultātā visā Āfrikā ir ievērojami samazinājies iedzīvotāju skaits un dažās valstīs pat sugas ir izmirušas. Tomēr Āfrikas dienvidu daļās žirafu populācija dažos apgabalos pat palielinās, jo tās kļūst arvien populārākas kā medījumi privātajās rančās. Tomēr medību un biotopu zaudēšanas dēļ žirafes ir zaudējušas pusi no savulaik plašā dabiskā areāla, un lielākā daļa savvaļas īpatņu ir sastopami vairākos Āfrikas lielajos nacionālajos parkos.

Žirafes aizsardzības statuss un dzīve šodien

Mūsdienās IUCN ir norādījusi, ka žirafe ir dzīvnieks, kas vismazāk uztraucas par tās dabiskajā vidē tuvākajā nākotnē izmiršanu, jo lielākā daļa žirafu populācijas pašlaik ir stabilas un dažās jomās faktiski palielinās. Tomēr tos joprojām ietekmē gan medības, gan biotopu zudums, jo populācijas, kas atrodas tālāk uz ziemeļiem, kļūst retākas un izolētākas viena no otras. Dažas no deviņām žirafu sugām tagad ir vai nu apdraudētas, vai apdraudētas.

Skatīt visu 46 dzīvnieki, kas sākas ar G

Kā teikt Žirafe ...
BulgāruŽirafe
AngļuŽirafe
KatalāņuŽirafe
ČehuŽirafe
DāņuŽirafe
VācuŽirafe
AngļuŽirafe
EsperantoŽirafe
SpāņuGiraffa camelopardalis
IgauņuŽirafe
SomuŽirafe
FrančuŽirafe
Ebreju valodāŽirafe
HorvātuŽirafe
UngāruŽirafe
IndonēziešuŽirafe
Itāļu valodaGiraffa camelopardalis
JapāņuŽirafe
LatīņuŽirafe
MalajiešuŽirafe
HolandiešuŽirafe (dier)
AngļuŽirafe
PoļuŽirafe
PortugāļuŽirafe
AngļuŽirafe
SlovēņuŽirafe
ZviedruŽirafe
TurkuŽirafe
VjetnamiešuŽirafe
Ķīniešužirafe
Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija
  8. Informācija par žirafi, pieejama šeit: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/giraffe/
  9. Žirafes aizsardzība, pieejama šeit: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/9194/0

Interesanti Raksti