Lauva

Lauvas zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Felidae
Ģints
Pantera
Zinātniskais nosaukums
Panthera leo

Lauvas aizsardzības statuss:

Neaizsargāta

Lauvas atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija

Lauvas jautrības fakts:

Dzīvo mazās grupās, ko sauc par lepnumiem!

Lauvas fakti

Medījums
Antilope, kārkls, Zebra
Vārds Jauns
Cub
Grupas uzvedība
  • Lepnums
Jautrs fakts
Dzīvo mazās grupās, ko sauc par lepnumiem!
Paredzamais iedzīvotāju skaits
23 000
Lielākais drauds
Biotopa zaudēšana
Visizcilākā iezīme
Garš un biezs tēviņa krēpes ap seju
Citi vārdi)
Āfrikas lauva
Grūtniecības periods
110 dienas
Dzīvotne
atklāta meža zeme, krūmāji, zālāji
Plēsoņa
Cilvēks
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
3
Dzīvesveids
  • Diennakts / Nakts
Parastais nosaukums
Lauva
Sugu skaits
2
Atrašanās vieta
Subsahāras Āfrika
Sauklis
Dzīvo mazās grupās, ko sauc par lepnumiem!
Grupa
Zīdītājs

Lauvas fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Zelts
  • Tawny
  • Blondīne
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
35 jūdzes stundā
Mūžs
8 - 15 gadi
Svars
120kg - 249kg (264lbs - 550lbs)
Garums
1,4 m - 2,5 m (4,7 pēdas - 8,2 pēdas)
Dzimumgatavības vecums
2 - 3 gadi
Zīdīšanas vecums
6 mēneši

Lauva ir Āfrikas virsotnes plēsējs



Lauva ir viena no lielākajām, spēcīgākajām un spēcīgākajām kaķenēm pasaulē, kas pēc izmēra ir otrā pēc Sibīrijas tīģera. Tie ir lielākie kaķi Āfrikas kontinentā. Lai gan lielākā daļa lielo kaķu ir vientuļie mednieki, lauvas ir neticami sabiedriski dzīvnieki, kas dzīvo kopā ģimenes grupās, ko sauc par lepnumiem.



Neticami lauvas fakti!

  • Laika posmā no 1993. līdz 2014. gadam IUCN lēsalauvu populācija samazinājās par 42%. Malumedniecības un biotopu zaudēšanas dēļ šodien var būt palicis mazāk nekā 20 000 lauvu.
  • Lai gan lauvas parasti ir sociālās radības, lepnumu parasti veido 80% sieviešu. Šī iemesla dēļ tikai aptuveni katrs astotais lauvu tēviņš izdzīvo līdz pieauguša cilvēka vecumam. Lauvu tēviņu grupas dažreiz apvienojas, kontrolējot plašas teritorijas. Dienvidāfrikas Krugera nacionālajā parkā viena slavena lauvu tēviņu grupa kontrolēja vairāk nekā 170 000 hektāru un bijatiek lēsts, ka nogalina vairāk nekā 100 konkurējošus lauvas un mazuļus.
  • Lauvas jau ilgu laiku tiek turētas zooloģiskajos dārzos un nebrīvē. 18. gadsimta Anglijā cena Tower Menagerie (Londonas zooloģiskā dārza iepriekšējais kursors) bija trīs penss,vai kaķis vai suns, kas jābaro lauvām!

Lauvas zinātniskais nosaukums un klasifikācija

Lauvu zinātniskais nosaukums irPanthera leo.ĢintsPanterair grieķu izcelsmes un ietver lielas kaķu sugas, piemēram, tīģeri , lauvas, jaguāri , un leopardi kuriem ir iespēja rēkt.Lauvair latīņu vārds lauva.



Ir divu veidu lauvu pasugas: Āfrikas lauva un Āzijas lauva. Āfrikas lauvas zinātniskais nosaukums irPanthera leo melanochaitakamēr aziātu lauvas zinātniskais nosaukums irPanther leo leo.

Tiek uzskatīts, ka Āfrikas lauva un Āzijas lauva ir sadalījušās apmēram pirms 100 000 gadiem. Galvenās atšķirības starp abām pasugām ir tādas, ka aziātu lauvas vidēji ir mazākas, tēviņi parasti nedzīvo lepnumos ar mātītēm, un tēviņiem ir tumšākas krēpes.

Lauvas anatomija un izskats

Lauvām ir īss kažokādas vai zelta kažokādas mētelis ar garu asti, kuras galā ir garākas kažokādas kušķis. Viņu mēteļu marķējumi ir daudz vājāki nekā treknrakstā esošās svītras un plankumi, kas redzami uz citiem kaķiem, un tas palīdz šiem lielajiem plēsējiem palikt neredzamiem, meklējot laupījumu garajās zālēs. Lauvām ir spēcīgi un spēcīgi žokļi, kuros kopā ir 30 zobi, ieskaitot četrus ilkņiem līdzīgus ilkņus un četrus karkasa zobus, kas ir ideāli paredzēti gaļas sagriešanai.



Lauva Manē

Lauva ir viens no lielākajiem kaķiem pasaulē, un tēviņi ir garāki un smagāki par mātītēm un ap viņu sejām ir garu matu krēpes (patiesībā tas ir vienīgais gadījums kaķu pasaulē, kur tēviņi un mātītes patiesībā izskatās citādi) . Domājams, ka tas ir saistīts ar testosterona līmeni, vīriešu lauvas krēpes ir no gaišmatainas līdz sarkanai, brūnai un melnai krāsai un aptver viņu galvu, kaklu un krūtis.

Baltie lauvas

Savvaļā ar krāsu mutācijām ir novērotas vairākas lielas kaķu sugas, piemēram, baltais tīģeris vai melna pantera . Tāpat ir neparasta lauvu krāsu mutācija, kas viņu mēteli atstāj ārkārtīgi bālu.

Atšķirībā no baltajiem tīģeriem, kas ir albīni, tas ir, krāsā nav krāsu pigmentu, balto lauvu mēteli izraisa recesīvas iezīmes. Balto lauvu neparastā daba 20. gadsimta otrajā pusē viņus sagūstīja un pārcēla nebrīvē.

Mūsdienās baltie lauvas tiek audzēti daudzos zooloģiskajos dārzos un savvaļas parkos. Piemēram, Ziemeļamerikā seši baltie lauvas atrodas Parc Safari netālu no Monreālas, Kvebekā, sākot no 2020. gada. Tomēr tagad viņi tiek atkal ieviesti Dienvidāfrikas vidē un veiksmīgi vairojas un medī savās vidēs.

Lauvas izplatība un biotops

Vēsturiski lauvas būtu bijušas sastopamas visā Āfrikā un pat dažviet Eiropā un Āzijā. Tomēr šodien viņi ir iegrimuši izolētākās savulaik plašā dabiskā areāla kabatās, bet atlikušie Āfrikas lauvu iedzīvotāji tagad sastopami tikai Subsahāras Āfrikas valstīs. Vēl joprojām ir neliela Āzijas lauvu populācija, kas apdzīvota Indijas Gir meža attālā daļā.

Neskatoties uz to, ka to skaits samazinās, Lauvas patiesībā ir neticami pielāgojami dzīvnieki, kuri var dzīvot un dzīvos ļoti sausā klimatā, jo viņi saņem lielāko daļu nepieciešamā mitruma no pārtikas. Viņi dod priekšroku atklātām mežu platībām, krūmājiem un gariem zālājiem, kur ir ne tikai daudz pārklājuma, bet arī daudz dažādu laupījumu. Tie nav sastopami tikai lietus mežu apgabalos vai tālu tuksnesī.

Lauvu populācija - cik balto lauvu ir palicis?

Tāpat kā citas lielo kaķu sugas, lauvu apdraud biotopu zaudēšana un medības. Laikā no 1993. līdz 2014. gadam lauvu populācija samazinājās par 42%. IUCN pēdējā novērtējumā pieaugušie iedzīvotāji ir no 23 000 līdz 39 000 nobriedušiem indivīdiem. Mūsdienās lauvas kā suga ir uzskaitītas kā “Neaizsargātas”, soli augstāk tiek pasludinātas par “Apdraudētām”.

Lai gan Āfrikas lauvu populācija, iespējams, pārsniedz 20 000, tiek lēsts, ka Āzijas lauvu pasugās ir tikai 600 indivīdu. Āzijas lauvas ir ierobežotas tikai ar vienu savvaļas dzīvnieku patvērumu Indijā, kura platība ir tikai 545 kvadrātjūdzes (1400 kv. Km). Turpmāka Āzijas lauvu populācijas pieauguma pamatā būs reintrodukcija jaunos biotopos Indijā.

Izmirušās lauvas sugas

Zinātnieki uzskata, ka pirms 10 000 gadiem lauvas bija visizplatītākais zīdītājs ārpus cilvēka. Tomēr šodien to diapazons ir daļa no tā vēsturiskā lieluma. Tas izriet no divu unikālu lauvu sugu izmiršanas pēdējā ledus laikmeta beigās un biotopu zuduma, kas samazinājis lauvu diapazonu

Barbaru lauva

Barbaru lauva agrāk dzīvoja visā Āfrikas ziemeļu piekrastē, diapazonā no Ēģiptes līdz Marokai. Vēl nesen tika uzskatīts, ka tā ir atsevišķa lauvas pasuga, taču pētījumi tagad parāda tās ģenētisko līdzību Āzijas lauvām.

Bārdlauvu lielā mērā medīja līdz iznīcībai 19. gadsimtā. Pēdējais dokumentētais novērojums bija Alžīrijas Atlasa kalnos 1942. gadā (lai gan ādas tika atrastas nelegālos tirgos astoņdesmitajos gados, kas liek domāt, ka Barbarijas lauvas varētu būt izdzīvojušas ilgāk), atstājot lauvu reģionāli izmirušu Ziemeļāfrikā.

Alu lauva (Panthera leo spelaea)

Alas lauva bija lauvas suga, kas stiepās pāri Eirāzijai un Aļaskā un izmira līdz ar mamutu stepes sabrukumu pirms apmēram 12 000 gadiem. Sugas dzīvoja visā kontinentālajā Eiropā, un daudzos arheoloģiskajos lauvu zīmējumos no šīs teritorijas attēloti alu lauvas. Suga bija lielāka nekā šodien izdzīvojušie lauvas. Pēdējos gados Krievijas mūžīgajā sasalumā ir atklāti vairāki sasaluši alu lauvu mazuļi.

Amerikas lauva (Panthera leo atrox)

Vēl viena lauvas suga, kas pazuda aptuveni pirms 12 000 gadiem globālo klimata pārmaiņu periodā, Amerikas lauvas svārstījās lielākajā daļā mūsdienu ASV un Meksikas. Amerikas lauva ir ievērojama ar to, ka ir lielākā lauvu suga. Tās dzīvotne bija līdzīga mūsdienu Āfrikas lauvai, un tā medīja lielos zālājos lielus zīdītājus, piemēram, bizonus, briežus un pat mamutus.

Lauvas uzvedība un dzīvesveids

Lauvas ir unikālas kaķu vidū, jo viņi dzīvo kopā spēcīgās sociālajās grupās. Lepnumu veido 5-15 radniecīgas mātītes un viņu mazuļi, kā arī parasti viens tēviņš (mazas grupas pa 2 vai 3, lai gan tas nav nekas neparasts). Lauvu tēviņš patrulē aptuveni 100 m² lielā teritorijā, iezīmējot kokus un akmeņus ar urīnu un rūcot, lai brīdinātu iebrucējus. Lai gan vīriešu dzimuma lauvas var lieliski aizstāvēt savu lepnumu, viņu stāvokli lepnībā pastāvīgi apdraud citi vīrieši, kuri mēģina pārņemt viņu plāksteri, un, ja tas izdosies, viņi nogalinās visus mazuļus, kurus bija iepircis iepriekšējais tēviņš. Neskatoties uz milzīgo lielumu, vīriešu dzimuma lauvu pārstāvji gandrīz neko nemedī, jo tie bieži ir lēnāki un vieglāk redzami nekā viņu kolēģes. Lioness lepnuma medībās kopā nozīmē, ka viņas ne tikai gūst labākus panākumus savos ceļojumos, bet arī spēj noķert un nogalināt dzīvniekus, kas ir gan ātrāki par viņiem, gan daudz lielāki.

Lauva rēkt

Lauvu rēkšana var būt ārkārtīgi skaļa, sasniedzot apmēram 114 decibelus. Viņu rūkoņa ir pietiekami skaļa, lai pārkāptu cilvēka dzirdes sāpju slieksni! Lauvu rūcieni ir skaļāki nekā jebkurš liels kaķis, un tos var dzirdēt no aptuveni 5 jūdžu (8 km) attāluma. Spēja rēkt tik lielā skaļumā ir saistīta ar unikāliem pielāgojumiem lauvas balss krokās. Lauvas parasti rūc kā brīdinājums un aizstāv savas teritorijas. Papildus brīdinājumam par tēviņiem, lauvu rēkšana arī ļauj lepnuma pārstāvjiem atrast viens otru, jo tā skaņa var nobraukt tik lielus attālumus.

Lauvas reprodukcija, mazuļi un dzīves ilgums

Gan lauvu tēviņš, gan mātīte spēj vairoties vecumā no diviem līdz trim gadiem, taču, neraugoties uz to, viņi bieži neizaudzē, kamēr lepnums nav stingri noteikts. Pēc grūsnības perioda, kas ilgst gandrīz četrus mēnešus, lauvu mātēm piedzimst no viena līdz sešiem mazuļiem, kuri ir dzimuši neredzīgi un ir neticami neaizsargāti jaunajā apkārtnē. Lauvu mazuļu kažokāda ir pārklāta ar tumšākiem plankumiem, kas palīdz tos maskēt savā urbumā, lai tos pasargātu, kamēr pieaugušie ir devušies medībās.

Diemžēl mazāk nekā puse mazuļu padara gadu vecu, un četri no pieciem ir nomiruši līdz divu gadu vecumam, parasti dzīvnieku uzbrukumu vai bada dēļ. Tomēr ievērības cienīgi, ka lepnumu lauvu mātītei būs aptuveni vienlaicīgi mazuļi un tās palīdzēs zīst un rūpēties par citu sieviešu mazuļiem. Lauvu mazuļi sūc pienu līdz apmēram sešu mēnešu vecumam, un, lai arī aktīvi medīt viņi nesāks līdz aptuveni gada vecumam, lauvu mazuļi gaļu sāk ēst apmēram pēc 12 nedēļām.

Tāpat kā lielākā daļa lielo kaķu, arī lauvas dzīvo apmēram 10 līdz 15 gadus. Nebrīvē lauvas ir nodzīvojušas mazliet ilgāk nekā savvaļā. 2016. gadā Filadelfijas zooloģiskajam dārzam nācās eitanizēt 25 gadus vecu lauvas mātīti pēc tam, kad tā sāka ciest no ierobežotām pārvietošanās spējām.

Lauvas diēta un laupījums

Lauva ir liels un gaļēdājs dzīvnieks, kurš izdzīvo tikai ēdot citus dzīvniekus, lai uzturētu sevi. Tās uzturs sastāv no bifeļiem, gnu un pat žirafēm. Atkarībā no upuru sugu daudzuma un daudzveidības to teritorijā, lauvas galvenokārt ķer gazeles, zebras un kārpas, kā arī vairākas antilopju sugas, sekojot ganāmpulkiem pāri atklātajiem zālājiem. Viņi nepagriezīs degunu, lai gan, ja rodas situācija, tikai medībās, viņi ar prieku nozags cita dzīvnieka nogalināšanu. Tomēr, kad dzīvnieks ir noķerts, apstākļi mainās, jo sievietes ļaus lauvas tēviņam vispirms ēst, pirms ļausies sev. Tomēr mazuļi atrodas kaudzes apakšā, un viņiem ir jāapmierinās ar to, kas paliek, kad pieaugušie ir pabeiguši.

Atšķirībā no citām kaķenēm, lauvas nav mednieki no vientuļniekiem, bet tā vietā lauvas darbojas kopā, lai vajātu un noķertu savu upuri ar katru sievieti, kurai ir atšķirīga stratēģiskā loma. Šī stratēģija ļauj viņiem nogalināt dzīvniekus, kas ir gan ātrāki, gan daudz lielāki nekā tie ir. Pētījumā, kurā piedalījās 1300 lauvu medību, atklājās, ka, medot atsevišķi, viņu panākumu līmenis medībās bija 17–19%. Tomēr medībās grupās veiksmes rādītāji pieauga līdz 30%.

Vidēji dienā lauvas ēd apmēram 17 līdz 20 mārciņas (8 līdz 9 kg) gaļas. Tēviņi dienā var apmēram 100 mārciņas (43 kg), bet sievietes var ēst 55 mārciņas (25 kg).

Lauvu plēsēji un draudi

Lauva ir visnozīmīgākais plēsējs savā vidē, tas nozīmē, ka citi dzīvnieki tiem rada maz vai vispār nekādu apdraudējumu, izņemot hiēnu pakas, kas var nodarīt letālus zaudējumus lauvām, it īpaši, ja viņi ir vieni un barība ir paredzēta. Lauvas tiek uzskatītas par lielu draudu daudzām citām sugām, tostarp gan žirafēm, gan ziloņiem, kas viegli spēj nāvējoši ievainot lauvu, lai mēģinātu to brīdināt.

Vairāk nekā citas sugas, nozīmīgi draudi lauvām ir citi lauvas. Dienvidāfrikas Sabi smiltīs lauvu tēviņu grupa izveidoja koalīciju, kas, domājams, ir nogalinājusi vairāk nekā 100 lauvas visā teritorijā, kas galu galā svārstījās 170 000 hektāru platībā. Lauvu tēviņi bieži nogalina viens otru, mēģinot pārņemt lepnumu kontroli, un pēc tam arī nogalinās lepnumu mazuļus, lai nodrošinātu, ka tiek nodots ne viņu, bet arī viņu genofonds.

Lauvu skaitu ir smagi skārušas arī slimības, kuras savvaļas suņi šķērso hiēnas, un laikā no 1993. līdz 1997. gadam vairāk nekā 1000 lauvu ir miruši no suņu mēra.

Lauvas attiecības ar cilvēkiem

Tomēr lielākais drauds Lauvām ir cilvēki, kuri viņus nogalina ne tikai no bailēm (un vēsturiski kā trofejas) un lauksaimniecības un pilsētu iejaukšanās. Cilvēki gadsimtiem ilgi ir apbrīnojuši un baidījušies par lauvām, taču gan medību, gan arvien pieaugošo cilvēku apmetņu dēļ lauvas ir iznīcinātas no lielas viņu vēsturiskās dabiskās teritorijas daļas.

Lai gan viņi dabiski neuzskata cilvēkus par upuriem, ir zināms, ka Āfrikas lauvas ielīst ciematos (dažreiz lielos izmēros), lai atrastu pārtiku, un ir zināms, ka katru gadu uzbrūk līdz 700 cilvēkiem, un lauvas katru gadu ir atbildīgas par 100 cilvēku nāvi tikai Tanzānijā. 1898. gadā divi Kenijas lauvas (pazīstami kā Tsavo lauvas - lauvas pāris bez krēpēm) kļuva slaveni ar to, ka apmēram 9 mēnešu laikā nogalināja un apēda vairāk nekā 130 dzelzceļa ceļu strādniekus.

Lauvas fakti

Jaunie lauvas praktizē lomu spēli!

Jaunie lauvu mazuļi daudz laika pavada kopā spēlējoties, kas viņiem faktiski palīdz attīstīt medību paņēmienus. Šī lomu spēles metode mazuļiem arī palīdz mātītēm noteikt, vai viņas būtu labāk piemērotas laupījuma dzenāšanai un stūrim, kā arī ķeršanai un nogalināšanai.

Lauvām ir mazas sirdis un plaušas, un tām jāpaļaujas uz slepenību un komandas darbu

Lauvam ir lielas ķepas ar mīkstiem spilventiņiem apakšā un asiem ievelkamiem nagiem katra pirksta galā, kas palīdz viņiem skriet, kāpt un ķert savu laupījumu, kā arī ir labi aizsardzības mehānismi. Viņu pēdu un kāju uzbūve nozīmē, ka viņi spēj arī pāriet pāri 10 metriem. Lauvu sirdis sver aptuveni 1175 gramus, kas attiecībā pret ķermeņa lielumu ir ievērojami mazāks nekā daudzi zālēdāji, kurus viņi medī. Viņu sirds un plaušu lielums nozīmē, ka lauvas var sevi izmantot tikai nelielos attālumos, un pirms medību uzsākšanas viņiem ir jāpaļaujas uz komandas darbu un līst tuvu laupījumam.

Pasaules slavenākais lauva pārdzīvoja lidmašīnas katastrofu

Viens no slavenākajiem lauvas attēliem ir rūcošais lauva filmas sākumā no MGM studijām. Lai popularizētu šo lauvu, MGM 1927. gadā ar savu talismanu lidoja pa visu valsti, bet lidojumā no Sandjego uz Ņujorku lidmašīna avarēja. Sākotnējais MGM lauva pārdzīvoja aviokatastrofu un četras dienas izdzīvoja diētas laikā ar sviestmaizēm un pienu!

Skatīt visus 20 dzīvnieki, kas sākas ar L

Interesanti Raksti