Gnu gests

Gnu gnu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Artiodactyla
Ģimene
Bovidae
Ģints
Konohetes
Zinātniskais nosaukums
Connochaetes Taurinus

Gnu savvaļas dzīvnieku aizsardzības statuss:

Apdraudēts

Gnu vieta:

Āfrika

Gnu fakti

Galvenais laupījums
Zāle, lapas, dzinumi
Dzīvotne
Zāles līdzenumi un krūmiem klāta savanna
Plēsoņa
Lauva, gepards, krokodils
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Ganāmpulks
Mīļākais ēdiens
Zāle
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Katru gadu var pārgājiens vairāk nekā 1000 jūdzes!

Gnu gnu fizikālās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Melns
  • Tātad
Ādas tips
Mati
Maksimālais ātrums
38 jūdzes stundā
Mūžs
15-20 gadi
Svars
120–250 kg (265–550 mārciņas)

Gnu guns ir antilopes versija. Viņiem ir ragi neatkarīgi no tā, vai tie ir vīrieši vai sievietes. Kamēr viņi ir teritoriāli, viņi ir pazīstami arī ar rotaļīgumu, enerģiju un aktivitāti. No visām Āfrikas antilopēm gnu populācija ir pieaugusi no 250 000 dzīviem 1960. gadā un 1,5 miljoniem no 2020. gada.



Gnu savvaļas fakti

  • Gnu zirgi var skriet pat 50 jūdzes stundā
  • Divas galvenās sugas ir zilā gnu un melnā gnu
  • Katru gadu migrē divi miljoni gnu
  • gnu mate 150 grupās

Gnu gnu zinātniskais nosaukums

Kaut arī šī dzīvnieka parastais nosaukums ir Zilais gnu mežs, tā zinātniskais nosaukums ir Connochaetes taurinus. To dēvē arī par gnu (izrunā “g-new”). Dzīvnieku klase, uz kuru tā attiecas, ir zīdītāji, un ģimeni sauc par Bovidae. Tās apakšdzimta ir Alcelaphinae. Lai gan šim dzīvniekam ir piecas pasugas, joprojām pastāv tikai divas tā sugas. Pasugas ir albojubatus, cooksoni, johnstoni, mearnsi un tauinus. Visizplatītākais šī dzīvnieka veids ir Zilais Gnu, kurš ir saistīts ar Melno Gnu.

Āfrikas valstīs dzīvniekam, kas pazīstams kā gnu, tika piešķirts Wildebeest segvārds. Angļu valodā tas nozīmē savvaļas zvēru. Anglijā 1823. gadā dabaszinātnieks Viljams Džons Burchels pasaulē pirmais sniedza zilās gnu aprakstu. Gnu zinātniskais nosaukums tika izveidots, izmantojot divus grieķu vārdus, kas palīdz aprakstīt dzīvnieka fizisko izskatu.



Gnu parādīšanās un izturēšanās

Gnu guds nav pareizi proporcionāls. Dzīvniekam ir smags priekšējais gals, bet tā aizmugure un kājas ir izdilis. Gnu gūžai ir taisnstūra formas galva un plati pleci. Tā lielais purns sakrīt ar priekšējo ceturtdaļu platumu, kas ietver lielus muskuļus.

Ne katrs gnu ir vienādas krāsas. Dažiem ir gaiši pelēka suka, bet citiem krāsa ir tuvāka zili pelēkai. Tumšākie gnu ir pelēkbrūnas krāsas. Viņu plecos ir tumši brūnas svītras, kas šķērso ķermeni vertikāli. Gnu savvaļā ir melnas krēpes, kas ir biezas un garas. Viņiem uz kakla ir gara bārda, kas var būt tumša vai bāla.

Gnu meitenēm ir arī ragi, kas saritinās prom no galvas. Gnu gēnu tēviņam ir ragi, kas ir divreiz lielāki par gnu mātītēm. Gnu vīriešu dzimuma ragiem ir 33 collas (puse no vidējā ledusskapja augstuma), un sieviešu ragi ir no 12 līdz 16 collām (vai 30 reizes garāki par aspirīna tabletēm.) Viņu vecumdienās viņu ragu pamatne būs raupjāka.

Zilā gnu parādība parasti aug 4 1/2 pēdu augstumā vai 3 1/2 reizes augstāka nekā boulinga tapa. Viņi var arī nosvērt 600 mārciņas vai aptuveni pusi no leduslāča svara. Ceļojot migrācijas nolūkos, viņi ceļo vismaz 1000 baros.

Viņu dzīvotne ir tāda, ka Gnu brīvi klīst, dzīvojot viens otram blakus. Viņi ļoti aizsargā savu teritoriju. Nav nekas neparasts, ka 270 no viņiem dzīvo apgabalos, kuru platība ir viena kvadrātkilometrs.

Dažreiz ganāmpulki paliks viņu teritorijā, kamēr citi pastāvīgi pārvietosies. Katrs gnu mežs atpūšas naktī vai tad, kad gaisa temperatūra ir karsta. Diennakts laiks, kad viņi ir visaktīvākie, ir visu rītu un agrā pēcpusdienā.

Aptuveni 50% gnu dzīves tiek pavadīti atpūšoties. 33% no viņu dzīves ir veltīti ganībām, un 12% no tās tiek pavadīta, mijiedarbojoties ar citiem gnu.

Gnu ganības pārtikai

Gnu dzīvotne

Gnu mājvieta ir mežos un zālāju līdzenumos. Viņi galvenokārt dzīvo dažādās Āfrikas austrumu daļās. Tas ietver Keniju un Serengeti, Tazmania. Āfrikas dienvidu daļā savvaļas dzīvnieki dzīvo netālu no Dienvidāfrikas Oranžas upes. Šis dzīvnieks dod priekšroku dzīvot Acacia savannās. Zāle augsnes mitruma dēļ ātri aug, un tā ir lieliska, lai atrastu bagātīgu zāli, ko ēst ganību laikā.

Lai gan gnu dzīvnieki parasti dzīvo viens ar otru, ir zināms arī, ka tie īslaicīgi dzīvo kopā ar zebrām, ar kurām viņi sastopas līdzenumos. Tas ir tāpēc, ka zebras apēdīs zāles virskārtu, lai gnu nokļūtu zemāk esošajā.



Gnu diēta

Uztura dēļ savvaļas dzīvnieki vienmēr ceļo. Viņi pastāvīgi meklē ūdeni (ko dzer divas reizes dienā) un zāli. Kad laiks ir sauss, viņi ganās uz svaigas zāles un pēc tam dodas atpakaļ mājās, pirms sākas lietus sezona. Lietus sezonas beigās viņi atgriežas apvidū un atkal ganās. Tā kā gnu savvaļā ir plaša mute, viņi ļoti ātri spēj apēst daudz zāles. Kad zāle brīvi neaug, viņi meklē krūmus un kokus, ko ēst.

Gnu plēsēji un draudi

Gnu dzīvnieki ir visneaizsargātākie pret lielākiem plēsējiem, tostarp:

  • Āfrikas savvaļas suņi
  • Lauvas
  • Hiēnas
  • Leopardi

Jo lielāks ir gnu gests, jo neaizsargātāks tas ir pret savu laupījumu. Lai pasargātu sevi, sanāks savvaļas gnu grupa, kas sāks mīdīt zemi. Viņi arī izsludināja skaļus zvanus, lai pārliecinātos, ka ganāmpulks zina, ka viņiem draud briesmas.

Kaut kas cits, kas apdraud gnu, ir viņu dzīvotnes sadrumstalotība. Tas notiek, ja zāle, uz kuras viņi ganās, pēkšņi tiek bloķēta ar žogu. Tā kā lauksaimniecība un civilizācija turpina paplašināties un ūdens avoti turpina samazināties noteiktos apgabalos, pasaules gnu dzīvība tiek arvien vairāk apdraudēta. Kā vienu piemēru Malāvijā vairs nedzīvo un savvaļas dzīvnieki. Par laimi Namībijā viņu iedzīvotāju skaits pieaug.

Neskatoties uz dažiem no šiem izaicinājumiem, tie nav pietiekami pakļauti riskam, lai tos varētu uzskatīt par apdraudētiem. Kamēr Serengeti pēdējos gados ir pieaudzis gnu skaits, tie no citām pasaules vietām lēnām izzūd. Daļēji tas ir tāpēc, ka viņi konkurē ar mājlopiem par savām vajadzībām. Gnu savvaļas dzīvnieki ir pazīstami ar to, ka iznīcina atrastās kultūras. Tā rezultātā lauksaimnieki tos bieži nogalina un uzliek nožogojumus, lai vairāk nepienāktu iekšā. Vienīgais veids, kā savvaļas dzīvnieki varēs izvairīties no izmiršanas, ir aizsardzības pasākumi.



Reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Kad gnu tēviņam ir trīs vai četri gadi, viņi ir gatavi pāroties ar mātītēm. Lai piesaistītu mātīti, viņi izdala un izplata fekālijas savā teritorijā. Ja tēviņš mēģina iekļūt viņu teritorijā, gnu cīņa par to notiks. Ja sieviete ienāk, viņš mēģinās pāroties ar viņu. Gnu dzimuma sievietes ir grūtnieces 8 1/2 mēnešus pirms dzemdībām. Pārošanās sezona ir noregulēta tā, lai gnu bērni piedzimtu lietainajos februāra un marta mēnešos. 80% no visām grūtniecēm gnu sugām bērni piedzimst divu līdz trīs nedēļu laikā, tieši laikā, lai viņiem būtu pieejama daudz zāles. Kamēr līdzīgi dzīvnieki dzemdē vieni, gnu var piedzimt ar savu ganāmpulku. Znu mazuļi tiek saukti par teļiem.

Pēc tam, kad ir piedzimuši gnu bērni, paiet tikai dažas minūtes, līdz viņi var piecelties un palaist. Viņi uzturas tuvu mātēm, lai izvairītos no tādu dzīvnieku kā hiēnu, lauvu, gepardu un pat savvaļas suņu ēšanas. Pirmajos sešos dzīves mēnešos gnu bērns saņem pienu no mātes. Sasniedzot 10 dienu vecumu, viņi var sākt ēst zāli. Tiklīdz savvaļas gnu tēviņam ir viens gads, viņi var iziet paši. Pēc tam viņi atrod citus gnu, ar kuriem izveidot grupu.

Zilo šķirņu gnu gadījumā vīrieši kļūst gatavi vairoties, sasniedzot divu gadu vecumu. Lielākā daļa zilo gnu mātīšu var sākt vairoties pēc 16 mēnešu vecuma sasniegšanas, ja viņas jaunās dzīves laikā ir pienācīgi barotas.

Tā kā viņi ēd tikko audzētu zāli, pārošanās panākumu līmenis ir aptuveni 95%. Ir pierādīts, ka Mēness cikls ietekmē arī viņu vairošanās ciklu. Naktīs ar pilnmēnesi vīriešiem ir ļoti augsts testosterona līmenis. Tas nozīmē, ka viņu pārošanās zvans ir daudz spēcīgāks, nekā tas būtu citādi. Tā kā tēviņi ir vairāk motivēti vairoties, sievietes kļūst vienādas.

Gnu un mātīšu vidējais mūža ilgums nozīmē, ka viņi izdzīvos 20 gadus. Visu gnu vecākais rekorda vecums ir 40 gadi.

Populācija

Katru gadu no februāra līdz martam dzimst 500 000 gnu. Tas ir tad, kad lietus sezona sākas tās dabiskajā vidē.

Kopš 2018. gada Āfrikas gnu populācija bija aptuveni 1 550 000. Viņi nepārtraukti dzimst Serengeti nacionālajā parkā, kas atrodas Tanzānijā. Gnu pieaugošā skaita dēļ Starptautiskajai dabas aizsardzības savienībai ir gan zilās, gan melnās gnu statuss kā Vismazāk rūpes (LC).

Skatīt visu 33 dzīvnieki, kas sākas ar W

Interesanti Raksti