Leoparda bruņurupucis

Leoparda bruņurupuča zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
rāpulis
Pasūtījums
bruņurupuči
Ģimene
Testudinidae
Ģints
Ģeohelone
Zinātniskais nosaukums
Geochelone Pardalis

Leoparda bruņurupuču aizsardzības statuss:

Netālu no draudiem

Leoparda bruņurupucis Atrašanās vieta:

Āfrika

Leoparda bruņurupuča fakti

Galvenais laupījums
Zāles, nezāles, ziedi
Atšķirīga iezīme
Liels ķermeņa izmērs un aizsargājošs, rakstains apvalks
Dzīvotne
Zālājs un savanna
Plēsoņa
Kaķi, Suņi, Cilvēki
Diēta
Zālēdājs
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Zāles
Tips
Rāpulis
Vidējais sajūga izmērs
12
Sauklis
Visplašāk izplatītais bruņurupucis Āfrikā!

Leoparda bruņurupuča fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Dzeltens
  • Melns
  • Tātad
Ādas tips
Svari
Maksimālais ātrums
0,3 jūdzes stundā
Mūžs
50 - 100 gadi
Svars
18 kg - 54 kg (40 mārciņas - 120 mārciņas)
Garums
40 cm - 70 cm (16 collas - 28 collas)

Leoparda bruņurupucis ir liela bruņurupuču suga, kas sastopama visā Āfrikas savannās. Leoparda bruņurupucis ir ceturtā lielākā bruņurupuču suga pasaulē, un tā ir arī visplašāk izplatītā bruņurupuču suga Dienvidāfrikā.



Leoparda bruņurupucis ir plaši izplatīts Subsahāras Āfrikā no Sudānas līdz Cape. Leoparda bruņurupucis kā ganību saturoša bruņurupuču suga ir sastopama daļēji sausās teritorijās, tostarp krūmājos un zālājos.



Leoparda bruņurupucis ir viena no pasaules lielākajām bruņurupuču sugām, jo ​​tās var izaugt līdz 70 cm garas un sver apmēram tikpat daudz kā mazs cilvēks. Tāpat kā citām bruņurupuču sugām, arī leoparda bruņurupucim ir liels apvalks, kas aizsargā tā maigāko ķermeni. Leoparda bruņurupuča ekstremitātes var atkal ievilkties leoparda bruņurupuča apvalkā, lai neviena ķermeņa daļa netiktu atstāta neaizsargāta.

Leoparda bruņurupucis ir parasti vientuļš dzīvnieks, kurš lielāko daļu laika pavada ganībās uz augiem, ko tas var efektīvi paveikt, izmantojot asu knābim līdzīgu muti. Tāpat kā citu bruņurupuču sugu gadījumā, leoparda bruņurupucis ir ilgdzīvojoša dzīvnieku suga, kas bieži sasniedz 100 gadus vai pat vairāk.



Leoparda bruņurupucis ir zālēdājs dzīvnieks, kas nozīmē, ka tas ēd tikai augus un augu materiālu, lai uzturētu sevi. Leoparda bruņurupucis galvenokārt ganās uz zālēm, lapām, ogām un ziediem kopā ar augļiem, piemēram, dzeloņbumbu.

Diezgan lielo izmēru dēļ leoparda bruņurupucim Āfrikas dzīvotnēs ir maz dabisko plēsēju, jo daudzi vienkārši nespēj iekļūt leoparda bruņurupuča augsto kupolu apvalkā. Cilvēki ir leoparda bruņurupuča galvenie plēsēji kopā ar ik pa laikam savvaļas kaķiem un suņiem.

Leoparda bruņurupuči nespēj vairoties, kamēr nav sasnieguši vismaz 10 gadu vecumu (pazīstams kā dzimumbriedums). Tāpat kā ar citām bruņurupuču un pat rāpuļu sugām, arī leoparda bruņurupuču mātīte līdz 18 olu sajūgu ievieto zemē, kas ātri tiek nosegta, lai pasargātu savus mazuļus no izsalkušajiem garāmgājējiem.



Lai gan attālākos rajonos ir plaukstoša leoparda bruņurupuču populācija, kad tie atrodas tuvu cilvēkiem, leoparda bruņurupuču populācijas parasti cieš, kas galvenokārt ir saistīts ar pārmērīgu cilvēku medību.

Skatīt visus 20 dzīvnieki, kas sākas ar L

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija

Interesanti Raksti