Dzeloņcūka

Cūciņu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Rodentija
Ģimene
Erethizontidae
Ģints
Eretrizona
Zinātniskais nosaukums
Eretizons Dorsaums

Porcupine saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Porcupine atrašanās vieta:

Āzija
Centrālamerika
Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika
Dienvidamerika

Porcupine fakti

Galvenais laupījums
Saknes, lapas, ogas
Dzīvotne
Blīvi meži un zālāji
Plēsoņa
Pūce, Ērgļi, Vilki
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Saknes
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Visā pasaulē ir 30 dažādas sugas!

Porcupine fizikālās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Dzeltens
  • Melns
Ādas tips
Tapas
Maksimālais ātrums
2 jūdzes stundā
Mūžs
8-12 gadi
Svars
5.4-16kg (12-35lbs)

Porcupines ir trešais lielākais grauzējs uz planētas. Tie ir sadalīti divu veidu dzeloņcūkās, kas ir Vecās pasaules un Jaunās pasaules cūkas. Ir zināms, ka šie lielie grauzēji cīnās ar milzīgiem plēsējiem, un tie visu gadu mielojas ar augiem, krūmiem un kokiem. Neskatoties uz sīva izskata ārpusi, viņi ir maigi un paklausīgi radījumi, ja vien tie nav provocēti.



Porcupine fakti

-Pīļām ir antibiotiku tauku slānis, kas palīdz novērst infekciju cilvēkiem un dzīvniekiem.

-Porcupīnām ir iespēja cīnīties pat ar lielākajiem un bīstamākajiem plēsējiem, ieskaitot leopardus.

-Bērnu dzeloņcūkas sauc par porcupetēm, un dzeloņcūku grupu - par dunci.



Porcupine zinātniskais nosaukums

Porcupines taksonomija ir sadalīta Rodentia kārtā, Erethizontidae (jaunā pasaule) vai Hystricidae (vecā pasaule) ģimenē un Erethizon vai Chaetomys Genius. Hystricidae dzeloņcūkas lielākoties uzturas uz zemes un dzīvo Eiropā, Āzijā un Āfrikā. Erethizontidae dzeloņcūkas labprāt kāpj kokos un peldas visā Amerikā. Patiesais dzeloņcūkas nosaukums cēlies no franču vārda porcespin, kas tulkojumā nozīmē cūku spalvas. Visā pasaulē ir vairāk nekā divi desmiti cūku sugu, tostarp:

Hystricidae ģimene (vecās pasaules dzeloņcūkas):



  • Malajiešu dzeloņcūka
  • Sundanese dzeloņcūka
  • Cape porcupine
  • Cekulainais dzeloņcūka
  • Indijas dzeloņcūka
  • Bieza dzeloņcūka
  • Filipīnu dzeloņcūka
  • Sumatras porcupīns
  • Āfrikas otu cūciņa
  • Āzijas otu cūciņa
  • Garastes dzeloņcūka

Erethizontidae ģimene (Jaunās pasaules dzeloņcūkas):

  • Žurka ar saru spiningu
  • Baturīta dzeloņcūka
  • Divkrāsu dzeloņcūka
  • Svītrainais pundura dzeloņcūka
  • Bahijas dzeloņcūka
  • Melnās astes matains pundurzirks
  • Meksikas matains pundurzirks
  • Melnā pundurcūka
  • Brazīlijas dzeloņcūka
  • Matēta mataina pundura dzeloņcūka
  • Andu dzeloņcūka
  • Rotšildas dzeloņcūka
  • Roosmalena rūķu dzeloņcūka
  • Celma astes dzeloņcūka
  • Santa Marta dzeloņcūka
  • Coandumirim
  • Paragvajas matains pundurcūka
  • Brūns matains pundura dzeloņcūka
  • Ziemeļamerikas dzeloņcūka

Porcupine izskats un izturēšanās

Katra dzeloņcūku suga izskatās mazliet atšķirīga no nākamās. Tomēr tām ir dažas vispārējas izskata īpašības, piemēram, tām bieži ir izturīgs korpuss un mazas galvas. Viņu spalvas vai nu tiks grupētas kopā, vai arī atsevišķi iegremdētas viņu ādā un matos. Šīs spalvas ir viņu aizsardzība. Viņi nometīs spalvas potenciālā plēsēja ceļā, lai pasargātu sevi

Viņu ķermeņa priekšpuse ir visneaizsargātākā, jo tā ir pārklāta ar matiem, nevis ar spalvām. Matu pamatkrāsa var atšķirties, ieskaitot dzeltenu, brūnu, pelēcīgi brūnu, tumši brūnu vai melnu. Arī modeļi, kas pārklāj pamatslāni, var atšķirties pēc krāsas, ieskaitot melnu, oranžu, dzeltenu un baltu. Dažās pasaules daļās ir pat albīnu dzeloņcūkas. Lielākā daļa dzeloņcūku ir no 25 līdz 40 collas garas, ieskaitot asti. Parasti tie sver no 10 līdz 40 mārciņām. Gan vīriešiem, gan sievietēm ir aptuveni vienādi izmēri. Un daudzām sugām ir bez matiem zole, kas padara tos par izciliem alpīnistiem.

Porcupines ir vientuļi dzīvnieki, kuri lielāko daļu laika pavada vieni. Viņi ziemā pulcēsies grupās un pavadīs laiku kopā ar potenciālo palīgu pircēju laikā. Dzeloņcūku grupu sauc par dunci. Kad ziemā viņi pulcēsies kā grupa, jūs atradīsit patvērumu kopā līdz 12 dzeloņcūkām.

Porcupine kāpt kokā

Porcupine biotops

Kur dzīvo dzeloņcūkas? Jaunās pasaules dzeloņcūkas galvenokārt sastopamas Amerikā; tā kā Vecās pasaules dzeloņcūkas bieži sastopamas Eiropā, Āzijā un Āfrikā. Amerikā atradīsit dzeloņcūkas, kas bauda koku un ūdens izpēti, tāpat kā zemi. Tomēr dzeloņcūkas citās pasaules daļās lielākoties paliek uz cietas zemes. Jūs atradīsit tos, kas dzīvo gandrīz jebkura veida reljefā, tostarp tuksnešos, mežos, zālājos, kalnos un lietus mežos. Viņi var diezgan viegli pielāgoties savai videi. Daudzas dzeloņcūku sugas dīkstāvi dod priekšroku akmeņainām plaisām, alām, sakņu mudžekļiem, sukām, koku zariem, urbumiem un dobiem baļķiem un kokiem. Viņu mājas, lai kur tās atrastos, sauc par bedri. Viņi nepārziemo; tomēr viņi ir nakts, tāpēc viņi guļ dienā un pēta naktī.



Porcupine diēta

Porcupines visā pasaulē ir zālēdāji. Viņi katru dienu ēd aptuveni 0,9 mārciņas pārtikas. Ziemas periodā viņi paļaujas uz koku mizu kā galveno barības vielu avotu. Skarbo apstākļu dēļ ziemā bieži slāpekļa trūkuma dēļ ziemā viņi zaudē aptuveni 17% no svara. Pavasarī dzeloņcūkas dod priekšroku lapu olām, kas bagātas ar olbaltumvielām. Ja kokos sāk veidoties toksiski tanīni, tie izvēlēsies vairāk zālaugu augus un kokus ar mazāk tanīnu.

Summertime rada vairāk uztura izmaiņu, ieskaitot zaļumu, kas bagāts ar kāliju. Tas var izraisīt pārāk daudz nātrija izvadīšanu, kas liek dzeloņcūkām doties sāls meklējumos. Dabā viņi var atrast sāli no dažādiem avotiem, piemēram, ūdens augiem. Kad viņi to neatrod dabā, viņi meklē cilvēku radītus avotus, tostarp riepas, saplāksni, instrumentu rokturus un pārrāvuma līnijas. Dažos gadījumos viņi ēd noteiktus riekstus un augļus. Neskatoties uz uztura paradumiem dabā, tie nodara daudz mazāk kaitējumu nekā kukaiņi, slimības, vēji un ugunsgrēki.

Dzeloņcūku plēsēji un draudi

Mazais dzeloņcūku augums, īpaši jaunie dzeloņcūkas, padara tos neaizsargātus pret vairākiem plēsējiem, tostarp lielajām ragainajām pūcēm, melnajiem lāčiem, bobcatiem, caunām, garastes zebiekstēm, ermīnēm, koijotiem un ūdelēm. Zvejnieks ir viņu izplatītākais plēsējs. Zvejnieki pat var novērst dzeloņcūku populāciju augšanu. Ja plēsējs tomēr tuvojas, dzeloņcūka pagriezīsies ar plēsēju muguru, visu laiku turot spalvas ar draudiem. Tomēr, ja plēsējs var dabūt dzeloņcūku uz muguras, viņi bieži zaudē cīņu. Dažos gadījumos dzeloņcūkas ir cīnījušās ar uzbrukumu, tostarp pret ļoti bīstamiem dzīvniekiem, piemēram, leopardu. Kad tuvojošais plēsējs nokļūst ķepā vai ķermenī, viņš bieži atkāpsies, jo spalvas ir diezgan sāpīgas un dzīvniekiem grūti noņemamas.

Filipīnu porcupīns ir vienīgais dzeloņcūkas, kas šajā laikā ir klasificēts kā neaizsargāts. Visi pārējie ir uzskaitīti vismazāk saistīto klasifikācijā. Vislielākais drauds pasaules dzeloņcūku populācijai ir cilvēku atmežošana, kūlas ugunsgrēki un infrastruktūras attīstība. Šīs darbības izceļ dzeloņcūkas no viņu mājām un piespiež lēnām braucošos grauzējus meklēt jaunus pārtikas avotus un pajumti. Automašīnas tiek uzskatītas arī par draudu cūkām, jo ​​cūkas, šķērsojot ielu, pārvietojas pārāk lēni.

Porcupine reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Cūciņu pārošanās rituāls ietver tikai dominējošos dzeloņcūku tēviņus, kas pārojas ar vairākām mātītēm, un mazāk dominējošie tēviņi var nemaz pāroties. Tēviņi ik gadu vairošanās sezonā vairākas dienas aizstāvēs savu palīgu, lai cīnītos pret citiem potenciālajiem pircējiem. Sievietes cīnīsies arī par savu teritoriju pret citām dzeloņcūkām. Tēviņus, kas vēlas apmeklēt, piesaista sieviešu smarža un balss. Pārošanās notiks tikai tad, kad sieviete izvēlēsies vīrieti un kļūs atvērta viņa sasniegumiem.

Ikgadējā vairošanās sezona ilgst no oktobra līdz novembrim. Sieviete nēsās 210 dienas un dzemdēs no viena līdz trim pēcnācējiem. Bērnu cūkas parasti piedzimst aprīlī vai maijā, un tās sauc par porcupetēm. Jaundzimušo svars ir no 0,88 līdz 1,17 mārciņām un garums ir 10 collas. Viņu mati dzimšanas laikā ir mīksti. Spārni pēc dažām stundām sacietēs. Viņu acis bieži neatveras vairākas dienas. Māte uz īsu brīdi baros. Pēc pieciem mēnešiem pēcnācēji kļūs pilnīgi neatkarīgi un atstāti, lai paši varētu pārdzīvot savu pirmo ziemu.

Savvaļas dzeloņcūku vidējais mūža ilgums ir no pieciem līdz septiņiem gadiem. Nebrīvē audzēti dzeloņcūkas varētu dzīvot līdz 10 gadiem. Ir zināms, ka Prāgas zooloģiskajā dārzā Indijas cekulainais dzeloņcūka ir bijusi vismaz 30 gadus. Cūciņām novecojot, tās var ciest no slimībām un maņu zuduma, kas padara tās neaizsargātākas pret plēsējiem un dabisko nāvi.

Dzeloņcūku populācija

Visas dzeloņcūku sugas, izņemot vienu, šobrīd tiek uzskatītas par vismazāk satraucošām. Tā rezultātā populācijas pētījumi nav pārāk pieejami, tāpēc ir grūti noteikt cūku populācijas lielumu pasaulē. Vienīgie zināmie draudi populācijas pieaugumam šajā laikā ir zvejnieku plēsēji un cilvēku attīstība.

Skatīt visu 38 dzīvnieki, kas sākas ar P

Interesanti Raksti