Brieži

Briežu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Artiodactyla
Ģimene
Cervidae
Zinātniskais nosaukums
Odocoileus virginiana

Briežu aizsardzības statuss:

Netālu no draudiem

Briežu atrašanās vieta:

Āzija
Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika

Briežu fakti

Galvenais laupījums
Zīles, augļi, zāle
Atšķirīga iezīme
Garām ausīm un dažām vīriešu sugām ir ragi
Dzīvotne
Blīvs mežs un apstādītas platības
Plēsoņa
Vilks, Lācis, Puma
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Ganāmpulks
Mīļākais ēdiens
Zīles
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Ir ap 40 dažādu sugu!

Briežu fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Balta
  • Tātad
  • apelsīns
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
43 jūdzes stundā
Mūžs
10 - 20 gadi
Svars
10kg - 450kg (22lbs - 990lbs)
Augstums
60 cm - 105 cm (24 collas - 206 collas)

Brieži, kas mierīgi apmetušies starp mežiem un līdzenumiem, ir viens no pazīstamākajiem un atpazīstamākajiem apskates objektiem visā dabā.




Briedis ir izplatījies visā pasaulē un ir izstrādājis daudzus pielāgojumus, lai palīdzētu tam tikt galā ar naidīgas pasaules stingrību. Tā karaliskie ragi ir dažas no ievērojamākajām dzīvnieku valsts īpašībām, ko izmanto aizsardzībai un seksuālai signalizēšanai. Kad tas ir traucēts, tas var sākt darboties ar savu ievērojamo ātrumu, veiklību un izsmalcinātību. Un tas ir attīstījis unikālu spēju sagremot visu veidu veģetāciju. Briedis ir sava veida evolūcijas veiksmes stāsts.



Briežu fakti

  • Šie dzīvnieki tradicionāli ir ieņēmuši neatņemamu lomu dažādās kultūrās un mitoloģijās visā pasaulē. Slavenās Laskavas alu gleznas, kas datētas apmēram 17 000 gadu, attēlo bagātīgu, izdomas bagātu zirgu, briežu un citu dzīvnieku audeklu.
  • Spēka un muižniecības simbols viņi kādreiz rotāja daudzus viduslaiku Eiropas karogus, karodziņus un ģerboņus.
  • Tēviņi ir pazīstami kā buki vai brieži, bet sievietes - par stirnu. Lielākās sugās pareizie vārdi ir vērsis un govs.
  • Brieži katru gadu pēc pārošanās sezonas beigām izlej un pēc tam ataug ragos.

Briežu zinātniskais nosaukums

Cervidae ir visu briežu sugu zinātniskais nosaukums. Tas cēlies no latīņu vārda cervus, kas vienkārši nozīmē briedis vai briedis. Cervidae ģimene pieder pie Artiodactyla kārtas, kas pārstāv visus pārnadžus nagus vai nagus ar noteikta veida pēdām. Pasūtījumā ietilpst žirafes , bizons , nīlzirgi , cūkas , kamieļi , aitas , un liellopi . Jaunāki pierādījumi liecina, ka vaļveidīgie ir arī šīs organizācijas locekļi, jo tie pirms desmitiem miljonu gadu ir attīstījušies no pārnadžiem nagiem.

Taksonomisti parasti piekrīt, ka šiem dzīvniekiem ir trīs apakšdzimtas. Capreolinae, kas ietver ziemeļbrieži , baltastes stirnas un alnis , sarunvalodā ir pazīstami kā Jaunās pasaules brieži. Cervinae, kurā ir aļņi, staltbrieži, tropiskie mundžaki un plūksnotie brieži, ir pazīstami kā Vecās pasaules brieži. Trešo apakšgrupu Hydropotinae pārstāv tikai ūdens brieži. Termini Vecā pasaule un Jaunā pasaule nenozīmē briežu pašreizējo izplatības areālu, bet drīzāk to attīstību. Tos var atšķirt viens no otra ar būtiskām atšķirībām to skeleta morfoloģijā.

Lielākajai daļai cilvēku Cervidae ģimene ir saistīta ar baltastes briežiem, staltbriežiem, mūļu briežiem, alņiem, karibū un aļņiem. Bet visa ģimene patiesībā satur milzīgu daudzveidību. Šķiet, ka taksonomisti nepiekrīt precīzam sugu skaitam, taču lielākoties joprojām dzīvo vismaz 40, no kuriem katrs ir unikāls savā veidā. Daži avoti norāda, ka to skaits pārsniedz 50 sugas.

Fosilās liecības liecina, ka šie dzīvnieki, iespējams, attīstījās apmēram pirms 20 miljoniem gadu. Agrākās sugas, iespējams, bija mazas radības (līdzīgi kā mūsdienu peles brieži) ar vienkāršiem, elementāriem ragiem un suņu ilkņiem. Nesenā pleistocēna laikmetā uzplauka daudzas sugas, tostarp patiesi masveida īru aļņi, kuru ragi varētu būt svēruši līdz 90 mārciņām.

Briežu izskats un izturēšanās

Lielākajai daļai briežu sugu ir kopīgs raksturlielumu kopums: divi nagaiņi uz katras kājas, četrkameru kuņģis, garas un vārpstveida kājas, īsas astes un mēteļa krāsa, kas parasti mainās starp brūnu, sarkanu vai pelēku. Viņi arī kopīgi runā par krēslas stundām. Bet visizcilākā un pamanāmākā īpašība ir ragu kopa uz galvas.

Šis lielais rotājums atklāj skaidru atšķirību starp vīriešiem un sievietēm. Visiem tēviņiem ir ragi, savukārt sievietēm trūkst. Tikai karibū (vai ziemeļbriežos) mātītes audzē arī ragus. Ūdens brieži ir vientuļā novirze, kur neviens no dzimumiem neaudzē ragi. Tā vietā gan vīriešu, gan sieviešu locekļi elegantā ragu tīkla vietā audzē ilkņiem līdzīgus ilkņus. Šķiet, ka tas atspoguļo agrāku pirmssaru ragu stāvokli.

Ragi sastāv no vienkārša kaula (un tādējādi labi saglabājušies fosilajā ierakstā) ar ādas un asinsvadu apvalku, ko sauc par samtu, lai palīdzētu viņiem augt. Lai ragi sasniegtu pilnīgu ziedēšanu, paiet vairāki mēneši, un šajā laikā brieži novirzīs samta slāni. Ragas galvenais mērķis ir palīdzēt dzīvniekam cīņā un vairoties. Tā kā ragu augšanai ir nepieciešami tik lieli enerģijas ieguldījumi, to lielums sievietēm norāda uz vīriešu reproduktīvo auglību un vispārējo veselību. Tie arī palīdz noteikt sociālo statusu un hierarhiju grupā.

Ragu izmērs, izliekums un struktūra ir milzīgas dažādu sugu atšķirību avots. Dažiem no tiem ir liels centrālais palms (piemēram, aļņu ragi), bet citiem ir garas vienas sijas ar dažādu zaru skaitu. Dažiem briežiem nav nekas cits kā vienkārši ragu pīķi. Ziemeļbriežiem ir vislielākie ragi attiecībā pret ķermeņa lielumu, bet aļņi var sacensties ar viņiem absolūtā izteiksmē.

Šie dzīvnieki ir sociālās radības. Viņi parasti sapulcējas nelielās grupās barošanai, pārošanai un aizsardzībai. Visblīvāk iesaiņotajos apgabalos var veidoties patiesi masveida ganāmpulki, atkarībā no pārtikas pārpilnības un iedzīvotāju sastāva. Dažām sugām ir migrējošs raksturs un tās kopā ar ganāmpulku dosies simtiem jūdžu. Lai raksturotu sociālos pasākumus, viņi paļaujas uz savu aso ožu un balss komunikāciju. Daudziem briežiem acu priekšā ir sejas dziedzeris. Dziedzeris var atbrīvot spēcīgu feromonu savas teritorijas marķēšanai, kad dzīvnieks berzē ķermeni pret kokiem vai krūmiem. Citas dziedzeri dzīvo uz kājām un kājām.

Mazākā briežu suga ir pazemīgie pudu. Tā garums var būt no vienas līdz trim pēdām. Lielākā Cervidae suga ir aļņi. Tas var sasniegt 10 pēdas garš un sver līdz 1800 mārciņām. Starp šiem diviem galējībām atrodas parastais baltastes briedis, kura augums un svars ir aptuveni vienādi ar cilvēku. Tēviņi gandrīz visās sugās mēdz būt lielāki par mātītēm.



Sarkanais briedis blakus upei
Sarkanais briedis blakus upei

Briežu dzīvotne

Šie dzīvnieki atrodas gandrīz visos zemes kontinentos, tostarp Ziemeļamerikas, Dienvidamerikas, Eiropas un Āzijas lielos nepārtrauktos plašumos. Āfrika ir izņēmums. Tajā ir tikai viena vietējo briežu suga - Barbarijas staltbrieži. Austrālijā nav vietējo sugu, bet vairākas ir ievestas savvaļā. Šie dzīvnieki plaukst lapu koku mežos, tropiskos lietus mežos, mitrājos un zālājos. Dažas sugas apdzīvo ziemeļu auksto tundru, barojoties ar retu veģetāciju. Tie visbiežāk sastopami apgabalos starp mežiem un klajiem līdzenumiem. Viņi arī spēj pielāgoties pilsētas un piepilsētas apstākļiem, kas nozīmē, ka dažas sugas var attīstīties, neskatoties uz cilvēku iejaukšanos.

Briežu diēta

Šo dzīvnieku uzturs gandrīz pilnībā sastāv no lapām, zāles, ķērpjiem, pumpuriem, augļiem un zaļumiem. Briežu dzimta ir atgremotāju veids - zīdītājs, kurš spēj ar četru kameru vēderu noārdīt un raudzēt augus. Katrā kamerā ir dažādi mikrobi, kas palīdz veikt šo uzdevumu. Pēc tam, kad pārtiku pārstrādā pirmais kuņģis, dzīvnieks to atraugs kā mīluļu un mēģinās sakošļāt izturīgo augu materiālu. Pārtika pēc tam notiek caur atlikušajām kuņģa kamerām gremošanai. Tomēr atšķirībā no daudziem citiem atgremotājiem, piemēram, aitām un liellopiem, viņu aukslējas ir selektīvākas. Viņi dod priekšroku augstas kvalitātes pārtikai, kuru ir vieglāk sagremot. Tas ir saistīts ar lielo enerģijas un barības daudzumu, kas vajadzīgs ragu audzēšanai.

Briežu plēsēji un draudi

Šie dzīvnieki ir kritisks pārtikas avots daudziem plēsējiem savvaļā, tostarp lāči , kalnu lauvas , jaguāri , tīģeri , lūši , koijoti , vilki , un lieli reperi. Putni un mazi zīdītāji var baroties ar miruša brieža līķi. Atsevišķi dzīvnieki, jo īpaši jaunie ikri, ir pakļauti plēsonībai. Viņi nav pilnīgi neaizsargāti pret mežonīgiem plēsējiem, taču, ja viņiem tiek dota izvēle, viņi parasti izvēlas skriet. Baltajiem briežiem ir iespēja sprintēt līdz 30 MPH. Viņi var arī lēkt milzīgos attālumos līdz 30 pēdām. Ja tiek pamanīti tuvumā esošie draudi, brieži var mēģināt brīdināt tuvākos ganāmpulka locekļus. Vairāk vientuļo alni aizsargā tā lielums.

Kopš cilvēki pirmo reizi attīstījās, brieži vēsturiski ir bijis nozīmīgs pārtikas, apģērba un materiāla avots lielākajai daļai sabiedrību. Mūsdienu medības un dzīvotņu zaudēšana ir apdraudējusi dažas briežu sugas, īpaši Dienvidāzijā un Klusā okeāna reģionā, taču ar atbildīgu pārvaldību briežu skaitu var uzturēt veselīgā skaitā. Klimata pārmaiņas rada arī akūtu problēmu. Mainoties briežu dabiskajiem biotopiem, tas daudziem no viņiem liks doties tālāk uz ziemeļiem.

Citi bīstamības avoti ir ērces, utis, parazīti un slimības. Dažas no šīm slimībām var tikt pārnestas uz cita veida dzīvniekiem, jo ​​īpaši mājlopiem.



Briežu reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Briežu vairošanās sezona katru gadu notiek tikai īsu laiku. Lielākā daļa sugu ievēro reprodukcijas stratēģiju, kas pazīstama kā poliginija, kurā vienam dominējošam tēviņam būs vairākas sievietes. Tikai dažas sugas dod priekšroku monogāmai. Tā kā konkurence var būt sīva, vīriešiem ir tendence uz agresīvu tendenci visā pārošanās sezonā, jo viņi cenšas aizsargāt savas teritorijas un partnerus no potenciālajiem konkurentiem. Kā minēts iepriekš, ragu izmērs ir būtisks reproduktīvo panākumu noteicējs.

Kad briežu mātīte ir piesūcināta, grūsnības periods var ilgt no sešiem līdz astoņiem mēnešiem. Mātēm būs tendence vienlaikus ražot vienu vai divus pēcnācējus. Retāk stirna radīs trīs pēcnācējus. Jaunos briežus atkarībā no sugas lieluma sauc par ikriem vai teļiem.

Atrodoties barības meklējumos, mātes slēpj pļavas tuvējā veģetācijā, līdz jaunais dzīvnieks būs pietiekami spēcīgs, lai varētu sākt staigāt ar saviem spēkiem. Aitas bieži dzimst ar baltiem plankumiem, lai nodrošinātu maskēšanos no plēsējiem. Pēcnācēji tiek atšķirti no diviem līdz pieciem mēnešiem, bet viņi var palikt pie mātes līdz pat gadam. Vīrieši bieži veic minimālu lomu mazuļu mazuļu audzināšanā.

Pēc pirmā dzīves gada tēviņi sāks katru gadu audzēt ragus. Brieži savvaļā var nodzīvot apmēram 12 gadus, dot vai aizņemt dažus gadus, bet medības, plēsības un transportlīdzekļu sadursmes var ievērojami saīsināt viņu dzīves ilgumu. Daudzi nedzīvo pēc piektā pastāvēšanas gada.

Briežu populācija

Komerciālas izmantošanas dēļ 20. gadsimta sākumā un vidū daudzu briežu sugu populācijas samazinājās. Bet, pateicoties saglabāšanas centieniem, populācijas ir atjaunojušās. Dažās aplēsēs parasto balto briežu populācijas lielums ir aptuveni 30 miljoni. Pārapdzīvotība faktiski ir kļuvusi par nozīmīgu problēmu, jo cilvēki ir nomedījuši daudzus plēsējus, kas kontrolē briežu populāciju. Tāpēc daudzās valstīs tiek mudinātas regulētas medības kā iedzīvotāju kontroles līdzeklis.

Amerikā ir daudz dažādu briežu sugu. Baltās astes brieži aizņem lielu diapazonu starp Dienvidamerikas piekrasti, Centrālameriku, ASV austrumiem un Kanādas daļām. Mūļbriedis mēdz ieņemt ASV rietumus un dažviet pārklājas ar baltastes briežiem. Kanādas rietumu nacionālajos parkos pulcējas milzīgas briežu kopas, tostarp baltā astes brieži, mūļu brieži, karibu, aļņi un aļņi.

Neskatoties uz visuresamību, daudzas briežu sugas un pasugas ir apdraudētas. Persijas dambrieži, Čīles huemuls, Kašmiras briedis, Indijas cūku brieži, Bawean brieži un Elda brieži ir vai nu apdraudēta vai kritiski apdraudēta. Ziemeļbrieži, ūdens brieži, barasēša un citi tuvojas neaizsargātam stāvoklim. Ķīnā dzimtā Pere Dāvida brieži tika pasludināti par izmirušiem savvaļā, taču ir mēģināts viņus atkal ieviest dabiskajā vidē.

Skatīt visu 26 dzīvnieki, kas sākas ar D

Interesanti Raksti