Pantera

Panther zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Felidae
Ģints
Pantera
Zinātniskais nosaukums
Panthera pardus, Panthera onca

Panther Conservation Status:

Netālu no draudiem

Panther atrašanās vieta:

Centrālamerika
Ziemeļamerika
Dienvidamerika

Panther Fun Fact:

Dod priekšroku medībām naktī nekā dienā!

Pantera fakti

Medījums
Briedis, Tapīrs, Mežacūka
Vārds Jauns
Cub
Grupas uzvedība
  • Vientuļnieks
Jautrs fakts
Dod priekšroku medībām naktī nekā dienā!
Paredzamais iedzīvotāju skaits
Nezinams
Lielākais drauds
Biotopa zaudēšana
Visizcilākā iezīme
Spilgtas smaragda zaļas acis
Citi vārdi)
Melnā pantera, melnais leopards, melnais Jaguar
Grūtniecības periods
90 - 105 dienas
Dzīvotne
Mežs, purvs un zālāji
Plēsoņa
Cilvēks, Lauva, Hiēna
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
3
Dzīvesveids
  • Nakts
Parastais nosaukums
Pantera
Sugu skaits
31
Atrašanās vieta
Āzija, Āfrika, Amerika
Sauklis
Dod priekšroku medībām naktī nekā dienā!
Grupa
Zīdītājs

Panther fiziskās īpašības

Krāsa
  • Melns
  • Tumši brūns
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
71 jūdzes stundā
Mūžs
12 - 15 gadi
Svars
36kg - 160kg (79lbs - 350lbs)
Garums
1,1 m - 1,9 m (43 collas - 75 collas)
Dzimumgatavības vecums
3 - 4 gadi
Zīdīšanas vecums
3 mēneši

Panther klasifikācija un evolūcija

Pantera (pazīstama arī kā Melnā pantera) ir liels Lielo kaķu dzimtas pārstāvis, kura dzimtene ir Āzija, Āfrika un Amerika. Pantera pati par sevi nav atšķirīga suga, bet tas ir vispārpieņemtais nosaukums, kas tiek izmantots, lai apzīmētu jebkuru melno krāsu kaķi no Lielo kaķu ģimenes, īpaši leopardus un jaguārus. Pantera ir nenotverams un spēcīgs dzīvnieks, kas ir labi pielāgojies dažādiem biotopiem visā pasaulē un ir zināms, ka tas ir viens no spēcīgākajiem alpīnistiem no visiem kaķiem. Lai arī pantera tehniski nav klasificēta kā atsevišķa suga, daudzi uzskata, ka tās ir apdraudētas, jo samazinās gan leopardu, gan jaguāru skaits visā to dabiskajā diapazonā.



Panteras anatomija un izskats

Panther parasti ir no tumši brūnas līdz melnai krāsai un citādi ir identiska kaķu sugai, kurai tā pieder. Vienīgais reālais izņēmums ir ASV dienvidaustrumu reģionā atrodamā Floridas pantera, kas, domājams, ir Kugaras pasuga un diezgan reti ir tumši brūnā krāsā, un tai parasti ir vairāk raibs izskats. Atšķirībā no leopardiem un jaguāriem, Panthera garajā ķermenī vai astē nav plankumu, bet to vietā ir spīdīgs tumšas kažokādas mētelis. Panterām ir mazas galvas ar spēcīgiem žokļiem un smaragdzaļām acīm, un tām parasti ir aizmugurējās kājas, kas ir gan lielākas, gan nedaudz garākas nekā priekšā. Būdams Lielo kaķu ģimenes loceklis, Panther ir ne tikai viens no lielākajiem kaķiem pasaulē, bet arī spēj rēkt, kas nav tas, ko kaķēni ārpus šīs grupas nespēj.



Panther izplatīšana un biotops

Panthers ir dabiski sastopams trīs pasaules kontinentos, to atrašanās vieta ir atkarīga no tā, vai tas ir melns leopards vai melns Jaguar. Gan Āzijā, gan Subsahāras Āfrikā ir sastopamas 30 dažādas Leopard pasugas, un, kādreiz savulaik lielajam Jaguar dabiskajam diapazonam sniedzoties visā Centrālajā un Dienvidamerikā un pat dažās ASV daļās, Pantera ir kļuvusi par neticami pielāgojamu dzīvnieku, kas ir sastopams dažādos biotopos. Lai gan tās visbiežāk sastopamas tropu un lapu koku mežos, Panther var atrast arī apdzīvojot gan purvu, gan purvājus, kā arī zālājus un vēl naidīgākas teritorijas, piemēram, tuksnešus un kalnus. Kopā ar vairākām pasaules lielākajām kaķenēm Pantera savvaļā kļūst arvien retāka, galvenokārt tāpēc, ka tiek zaudēti biotopi mežu izciršanas veidā.

Pantera uzvedība un dzīvesveids

Pantera ir neticami inteliģents un veikls dzīvnieks, kuru savvaļas cilvēki ļoti reti redz, jo tie parasti ir ļoti klusi un piesardzīgi dzīvnieki. Viņu tumši brūnās kažokādas maskē Panteru gan apkārtējā mežā, gan nakts tumsā padara tās gandrīz neredzamas. Pantera ir vientuļš dzīvnieks, kurš uztur nakts dzīvesveidu, lielu dienas gaismas daļu pavadot, droši atpūšoties augstu kokos. Tāpat kā gan leopards, gan Jaguar, arī Panthers ir neticami alpīnisti, un viņi ne tikai atpūšas kokos, bet arī spēj uzmanīgi sekot upurim, nemanot tos. Pantera ir neticami spēcīgs un bezbailīgs dzīvnieks, no kura daudzi baidās, jo viņi ir arī ļoti agresīvi. Pantera ir ļoti teritoriāla, īpaši tēviņi, kuru mājas diapazons pārklājas ar vairākām sievietēm, un viņiem draud cits tēviņš.



Panther pavairošana un dzīves cikli

Lai gan ir tikai divas dažādas Lielā kaķa sugas, kuras tiek uzskatītas par panterām, leopardi un jaguāri faktiski ir ļoti cieši saistīti, neskatoties uz to, ka dzīvo atsevišķās pasaules daļās. Melnie leopardi un jaguāri bieži sastopami vienā metienā ar plankumainajiem mazuļiem, un mātīte pēc apmēram 3 mēnešu grūtniecības perioda parasti dzemdē no 2 līdz 4 mazuļiem (tas ir vienkāršs recesīvs gēns, kas padara mazuļu melnu un pārnēsātu vecāki). Panteru mazuļi ir dzimuši neredzīgi un neatver acis, kamēr viņiem nav gandrīz divas nedēļas. Viņi ir neticami neaizsargāti pret plēsējiem, it īpaši, ja tos atstāj māte, kurai jāmedī viņu pārtika. Dažu mēnešu vecumā Pantheras mazuļi sāk viņu pavadīt, meklējot laupījumu, un bieži vien neatstās viņu, kamēr nav sasnieguši gandrīz divus gadus veci un nav izveidojuši sev teritoriju.

Pantera diēta un laupījums

Pantera ir gaļēdājs dzīvnieks un viens no visvairāk baidītajiem un spēcīgākajiem plēsējiem visā tās dabiskajā vidē. Medības nakts aizsegā, Panther tumšā kažokāda padara gandrīz neiespējamu pamanīt, kas nozīmē, ka tā var pārvietoties pa džungļiem pilnīgi neredzēti. Lai gan lielākā daļa viņu medību faktiski notiek uz vietas, ir zināms, ka viņi medī arī no kokiem, kas nozīmē, ka viņi var apsēst savu laupījumu no augšas. Precīzs Panther uzturs ir atkarīgs no tā, kur pasaulē tas dzīvo, lai gan vidēja un liela izmēra zālēdāji veido lielāko daļu lielo kaķu diētas. Dzīvniekus, tostarp briežus, kārpas, mežacūkas, tapīrus un antilopus, visus medī Panthers, kā arī mazākas sugas, piemēram, Putni un Truši, kad ir mazāks upuris.

Panteru plēsēji un draudi

Jaguar ir lielākais kaķis Amerikā, un tāpēc Jaunajā pasaulē esošās panteras ir visizplatītākie plēsēji viņu vidē. Āfrikā un Āzijā sastopamos tomēr dažkārt pakļauj citi lielie plēsēji, piemēram, Lions un Hyenas, taču visizplatītākais plēsējs un lielākais drauds visām Panterām ir cilvēki. Cilvēki ne tikai ir nomedījuši šos retos dzīvniekus visā to dabiskajā areālā, bet arī tie ir pakļauti radikālam biotopu zaudējumam, jo ​​īpaši mežu izciršanas veidā gan augošajām cilvēku apdzīvotajām vietām, gan arī dodot iespēju lauksaimniecībai. Lielo kaķu populācijas skaits visā pasaulē samazinās, un, kad tos iespiež arvien mazākās vietējo dzīvotņu kabatās, Panteras kļūst vēl retākas nekā tās jau bija.



Pantera Interesanti fakti un funkcijas

Kaut arī tehniski tikai melnie leopardi un jaguāri tiek uzskatīti par vienīgajām patiesajām pantērām zinātnē, šis termins tiek izmantots arī, lai aprakstītu vairākus citus tumši pārklātus kaķus, ko vietējie iedzīvotāji dzīvo savās dzīvotnēs, tostarp kugāri, tīģeri, pumas, lūši un bobi. Melnā pantera tiek uzskatīta par vienu no inteliģentākajiem un mežonīgākajiem plēsējiem Amerikā, tāpēc Panther attēls tiek plaši izmantots kā logo vai kā talismans sporta komandām. Daži Panthers faktiski spēj peldēt, lai gan ne tie, kas ir leopardi, jo ir zināms, ka Jaguariem ir īsta ūdens mīlestība. Šie cilvēki dod priekšroku ne tikai applūdušiem mežiem, bet arī pavada ievērojamu laiku, peldoties, spēlējoties un medot dzesēšanas ūdenī.

Pantera attiecības ar cilvēkiem

Pasaules lielos kaķus cilvēki pēdējos pāris gadsimtos ir medījuši gan kā trofejas, gan viņu kažokādas. Tas izraisīja milzīgu gan leopardu, gan jaguāru skaita samazināšanos, dažos to vēsturiskajos apgabalos faktiski pazūdot. Panteras arī ir pakļautas nopietnai biotopu degradācijai visā Āzijas, Āfrikas un Amerikas daļā, kas nozīmē, ka šie nenotveramie plēsēji tagad ir vēl retāki. Viņus ļoti reti redz cilvēki, kuri tikai apzinās Panteras klātbūtni pēc zemes atstātajām pēdām un koku skrāpējumiem. Viņi patiesībā ir tik viltīgi, ka Panteras bieži dēvē par ‘meža spoku’.

Panther aizsardzības statuss un dzīve šodien

Lai gan zinātne Panteru neuzskata par pašu sugu, gan leopardi, gan jaguāri visā dabiskajā areālā kļūst arvien neaizsargātāki, un IUCN tos iekļauj kā apdraudētās sugas. Tomēr, ņemot vērā faktu, ka diviem gēniem, kas pārnēsā indivīdus, jāpārojas, lai iegūtu Melno panteru, un iespējamība tam samazinās, samazinoties biotopam, daudzi savvaļas dzīvnieku eksperti uzskata, ka šie dzīvnieki ir apdraudēti visā pasaulē.

Skatīt visu 38 dzīvnieki, kas sākas ar P

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija
  8. Informācija par Panther, pieejama šeit: http://www.blackpantheranimal.com/black-panther-animal.php
  9. Panther Facts, pieejami šeit: http://www.facts-about.org.uk/animals-panthers.htm
  10. Par Panthers, pieejams šeit: http://www.animalport.com/animal-information/black-panther-animal-information.html

Interesanti Raksti