Gepards

Gepardu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Felidae
Ģints
Acinonyx
Zinātniskais nosaukums
Acinonyx jubatus

Gepardu aizsardzības statuss:

Neaizsargāta

Geparda atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija
Eirāzija

Geparda izklaides fakts:

Ātrākais sauszemes zīdītājs pasaulē!

Gepardu fakti

Medījums
Gazelle, Gnu mežs, Zaķis
Jaunā vārds
Cub
Grupas uzvedība
  • Vientuļnieks / pāri
Jautrs fakts
Ātrākais sauszemes zīdītājs pasaulē!
Paredzamais iedzīvotāju skaits
8500
Lielākais drauds
Biotopa zaudēšana
Visizcilākā iezīme
Dzeltenīga kažokāda, pārklāta ar maziem melniem plankumiem
Grūtniecības periods
90 dienas
Dzīvotne
Atklāts zālājs
Plēsoņa
Cilvēks, Lauva, Ērglis
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
3
Dzīvesveids
  • Diennakts
Parastais nosaukums
Gepards
Sugu skaits
5
Atrašanās vieta
Āzija un Āfrika
Sauklis
Ātrākais sauszemes zīdītājs pasaulē!
Grupa
Zīdītājs

Geparda fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Dzeltens
  • Melns
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
70 jūdzes stundā
Mūžs
10 - 12 gadi
Svars
40kg - 65kg (88lbs - 140lbs)
Augstums
115 cm - 136 cm (45 collas - 53 collas)
Dzimumgatavības vecums
20 - 24 mēneši
Zīdīšanas vecums
3 mēneši

Gepardu klasifikācija un evolūcija

Gepards ir liels un spēcīgs kaķis, kas savulaik bija sastopams visā Āfrikā un Āzijā un pat dažās Eiropas daļās. Tomēr šodien tas ir sastopams tikai dažos tālajā dabiskajā areālā attālos reģionos, galvenokārt tāpēc, ka pieaug cilvēku apmetnes un tiek medītas viņu kažokādas. Plaši tiek uzskatīts, ka ir piecas dažādas geparda pasugas, kuru krāsa atšķiras tikai ļoti nedaudz un kuras visvieglāk var atšķirt pēc to ģeogrāfiskās atrašanās vietas. Lai gan viņi netiek uzskatīti par “lielo kaķu” ģimenes daļu, jo viņi nevar rēkt, gepardi ir vieni no spēcīgākajiem Āfrikas plēsējiem, un viņi ir visvairāk slaveni ar savu milzīgo ātrumu, atrodoties vajāšanā. Gepards īsā laika posmā spēj sasniegt ātrumu, kas pārsniedz 60 jūdzes stundā, un tas ir ātrākais sauszemes zīdītājs pasaulē.



Geparda anatomija un izskats

Gepardam ir garš un slaids korpuss, kas ir pārklāts ar rupju dzeltenīgu kažokādu un iezīmēts ar maziem melniem plankumiem. Tās garā aste palīdz līdzsvarot un ātri mainīt virzienu, un atšķirībā no pārējā geparda ķermeņa gar asti ir gredzenveida marķējumi, kas beidzas ar melnu galu. Gepardiem ir mazas galvas ar augstām acīm, kas viņiem palīdz, apsekojot apkārtējos zālājus iespējamam upurim. Viņiem ir arī atšķirīgas melnas “asaru zīmes”, kas iet no iekšējās acs, gar degunu un uz leju līdz mutes ārpusei, un tiek uzskatīts, ka tās palīdz pasargāt viņus no spilgtas saules akluma. Geparda ārkārtas ātrumu izraisa daudzas lietas, tostarp spēcīgas un spēcīgas aizmugurējās kājas, kā arī neticami elastīgs un muskuļots mugurkauls, kas gepardam ļauj ne tikai ātri sprintēt, bet arī padara tos ļoti veiklus. Viņiem ir arī nevelkami nagi, kas rakt zemē, nodrošinot gepardam labāku saķeri ar lielu ātrumu.



Gepardu izplatība un biotops

Kādreiz gepardam bija plašs vēsturiskais areāls, kas stiepās vairākos kontinentos, taču to izplatība mūsdienās ir daudz izkaisītāka - neliels skaits ir atrodams Irānā, bet lielākā daļa - Subsahāras Āfrikā. Lai gan gepardi joprojām ir sastopami dažās dažādās Āfrikas austrumu un dienvidu daļās, vislielākā savvaļas gepardu populācija tagad ir sastopama Namībijā Āfrikas dienvidrietumos. Gepardi visbiežāk tiek meklēti kā upuri plašajos, atklātajos zālājos, taču tie ir sastopami arī daudzos citos biotopos, tostarp tuksnešos, blīvā veģetācijā un kalnainā apvidū, nodrošinot, ka ir pietiekami daudz pārtikas un ūdens. Gepardi ir vieni no Āfrikas visneaizsargātākajiem kaķiem, kuru iedzīvotāju skaitu galvenokārt ietekmē pieaugošās apdzīvotās vietas, kas skar viņu vietējos biotopus.

Gepardu uzvedība un dzīvesveids

Gepards ir unikāls Āfrikas kaķu vidū galvenokārt tāpēc, ka tie ir visaktīvākie dienas laikā, kas ļauj izvairīties no konkurences ar pārtiku no citiem lieliem plēsējiem, piemēram, Lions un Hyenas, kas medī vēsākā naktī. Viņi ir arī viena no sabiedriskākajām kaķu sugām, kur tēviņi bieži klīst nelielās grupās, parasti kopā ar saviem brāļiem un māsām, un dīvainā kārtā sievietes ir vairāk vientuļie dzīvnieki, izņemot 18 mēnešus, vai arī tāpēc, ka viņi pavada mazuļu pieskatīšanu . Gepardi ir nikni teritoriāli dzīvnieki, kas patrulē lielos mājas diapazonos un bieži pārklājas ar citu gepardu un pat lauvu dzīvniekiem, un sievietes mēdz klīst daudz lielākā diapazonā nekā tēviņi. Parasti tie ir kautrīgi un ļoti slepeni dzīvnieki, lai karstajā dienas laikā spētu medīt upurus, tik viegli nemanot.



Gepardu reprodukcija un dzīves cikli

Pēc grūtniecības perioda, kas ilgst apmēram 3 mēnešus, geparda mātīte dzemdē no diviem līdz pieciem mazuļiem, kuri dzimuši akli un neticami neaizsargāti Āfrikas tuksnesī. Pirmie mēneši, kad viņi sāk ēst gaļu, mazuļi piesūcas no mātes un sāk pavadīt viņu medību braucienos, jo, vērojot viņu, viņi var iemācīties medīt. Gepardu mazuļi lielāko daļu medību tehnikas apgūst, spēlējoties ar saviem brāļiem un māsām, un paliek kopā ar māti, līdz viņi var veiksmīgi medīt un doties prom, lai atrastu savu teritoriju vecumā no 18 mēnešiem līdz 2 gadiem. Diemžēl viens no galvenajiem iemesliem šādam krasam gepardu skaita samazinājumam ir tas, ka līdz pat 75% gepardu mazuļu nedzīvo līdz 3 mēnešu vecumam, jo ​​viņu mātei katru dienu ir jāatstāj viņi, lai atrastu barību viņu barošanai, atstājot neaizsargātos mazuļus bezpalīdzīgos plēsēju priekšā.

Gepardu diēta un laupījums

Gepardam ir ārkārtēja redze, tāpēc viņš medī, izmantojot redzi, vispirms meklējot savu laupījumu (no 10 līdz 30 metriem) un pēc tam vajājot, kad ir īstais laiks. Gepardi bieži nogalina savu laupījumu plašās atklātās telpās, taču mēdz to ievilkt slēptuvē, lai citi dzīvnieki to nesavāktu. Gepardam tas ir jādara, jo tas nevar uzreiz apēst savu laupījumu, jo viņiem pēc dzīšanās ir ārkārtīgi karsts un pirms mielošanās ir vajadzīgs laiks, lai atdzistu. Gepardi ir gaļēdāji dzīvnieki, kas nozīmē, ka viņi tikai medī un nogalina citus dzīvniekus, lai iegūtu uzturam nepieciešamo barību. Viņi galvenokārt medī lielus zālēdājus, ieskaitot Gazelle un vairākas lielas antilopu sugas, piemēram, Gnu, kopā ar Zebras un mazākiem zīdītājiem, piemēram, Zaķiem. Geparda precīzā diēta tomēr ir atkarīga no tā atrašanās vietas.

Gepardu plēsēji un draudi

Pieaugušais gepards ir dominējošs plēsējs savā vidē, un tāpēc citi lielie plēsēji to neuzskata par upuri (drīzāk kā konkurenci). Gepardu mazuļi tomēr ir neticami neaizsargāti, īpaši tad, ja viņu māte dodas medībās, un viņus nomāc vairāki dzīvnieki, tostarp lauvas un hiānas, bet arī lielas putnu sugas, piemēram, ērgļi un plēsēji. Vislielākais drauds gepardiem ir cilvēki, kuri ne tikai ir pārņēmuši sev plašas tā dabiskās dzīvotnes teritorijas, bet arī lielus zemes reģionus pārvērtuši par nacionālajiem parkiem. Lai gan šķiet, ka šajos apgabalos ir vērojams gan lauvu, gan hiēnu populācijas pieaugums, gepardu skaits ir daudz mazāks, jo ir lielāka konkurence par pārtiku, pieaugot šo citu lielo plēsēju skaitam.



Gepards Interesanti fakti un funkcijas

Viena no atšķirīgākajām atšķirībām starp dažādām pasugām ir tā, ka to kažokādu krāsa nedaudz mainās atkarībā no apkārtējās vides. Šie gepardi, kas atrodami sausākajos tuksneša reģionos, parasti ir gaišāki un tiem ir mazāki plankumi nekā karaļa gepardiem, kuri klīst Dienvidāfrikas zālājos, un ir tumšāki, nedaudz lielāki un ar lielākiem plankumiem. Lai gan gepardi nevar rēkt, viņi izdara dažādas skaņas, ieskaitot skaļu balsi, kuru var dzirdēt vairāk nekā jūdzes attālumā. Gepards ir viens no raksturīgākajiem pasaules kaķiem, un, lai arī to diezgan bieži sajauc ar leopardu, tiek uzskatīts, ka tā nosaukums ir cēlies no hindu vārda “chita”, kas nozīmē “plankumainais”.

Gepardu attiecības ar cilvēkiem

Neraugoties uz sīvo izskatu, vietējie iedzīvotāji gepardus faktiski ir pieradinājuši tūkstošiem gadu, jo tos izmantoja, lai palīdzētu medīt pārtikas produktus ciemata iedzīvotājiem. Viņi arī ilgu laiku tika turēti nebrīvē, taču, kā šķiet, ka tie nerada īpaši veselus indivīdus, savvaļas gepardi regulāri tika noķerti, lai atjaunotu asins līniju. Gepardi ir medījuši kā trofejas visā to dabiskajā areālā, un gepardi ir pilnībā pazuduši no daudzām vietām, kā arī biotopu zudums aizvien pieaugošajām cilvēku apdzīvotajām vietām un zemes attīrīšana lauksaimniecībai. Gepardu skaits mūsdienās joprojām daudzās jomās strauji samazinās.

Gepardu aizsardzības statuss un dzīve šodien

Šodien IUCN ir iekļāvis gepardu kā sugu, kas ir neaizsargāta no izmiršanas tās dabiskajā vidē tuvākajā nākotnē. Biotopu zudums līdz ar dabas parku skaita palielināšanos, kuros dzīvo daudz konkurējošu plēsēju, ir izraisījis krasu pasaules gepardu populācijas samazināšanos. Pašlaik tiek lēsts, ka savvaļā ir palikuši no 7000 līdz 10 000 īpatņu, un arvien vairāk to ir sastopams zooloģiskajos dārzos un dzīvnieku institūtos visā pasaulē.

Skatīt visu 59 dzīvnieki, kas sākas ar C

Kā teikt gepards ...
BulgāruGepards
KatalāņuGepards
ČehuLiesais gepards
DāņuGepards
VācuGepards
AngļuGepards
EsperantoGepards
SpāņuAcinonyx jubatus
IgauņuGepards
SomuGepardi
FrančuGepards
GalisiešuGepards
Ebreju valodāgepards
HorvātuGepards
UngāruGepards
IndonēziešuGepards
Itāļu valodaAcinonyx jubatus
JapāņuGepards
LatīņuAcinonyx
AngļuGepards
HolandiešuGepards
AngļuGepards
PoļuGepards
PortugāļuGepards
AngļuGepards
SlovēņuGepards
ZviedruGepards
TurkuGepards
VjetnamiešuGepardi
ĶīniešuGepards
Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija

Interesanti Raksti