Zīdītāju māte

Elephant Calf With Mum   <a href=

Ziloņu teļš
Ar mammu


Galvenais, kas atšķir zīdītājus no visām pārējām dzīvnieku grupām, ir fakts, ka katras zīdītāju sugas sievietēm ir piena dziedzeri. Šie orgāni ir sastopami tikai starp zīdītājiem, un tie ražo pienu, ar kuru sieviete var barot savus mazuļus, dodot viņiem vislabāko iespējamo dzīves sākumu. Jaunieši zīst mātes knupīšus / sprauslas, lai patērētu šo barojošo mielastu.

Tomēr šie piena ražojošie dziedzeri bieži var nozīmēt, ka zīdītāju pēcnācēji pēc piedzimšanas ir daudz neaizsargātāki nekā citu dzīvnieku grupas, jo tie vairāk paļaujas uz savas mātes aprūpi un aizsardzību. Daži zīdītāju mazuļi piedzimšanas laikā faktiski ir tik mazattīstīti, ka tie ir dzimuši bez matiem un neredzīgi un bieži ievērojamu laiku ir atkarīgi no vecākiem (galvenokārt mammas).

Jauns ezītis

Jauns ezītis
Jaundzimušie Āfrikas ziloņu teļi sver aptuveni 3% no kopējā pieaugušā svara un ir aptuveni 90 cm gari. Ir zināms, ka viņi katru dienu izdzer gandrīz 11,5 litrus piena, taču atšķirībā no daudzām citām sugām tos baro ne tikai viņu māte, jo Āfrikas ziloņu teļus kopj arī citas ganāmpulka mātītes. Parasti viņi ir atkarīgi no mātes līdz 5 gadiem, lai gan dažus no tiem var netikt atšķirti līdz gandrīz 10 gadu vecumam.

No otras puses, mazuļu ezīši nav tik ilgi atkarīgi no mātes, bet ir dzimuši bez viņu tapām un viņi to nevar redzēt. Otrās nedēļas beigās Ezīša mazuļiem ir tapas, un viņu kažokāda ir sākusi augt, un arī viņu acis ir atvērušās. Viņi tiek atšķirti no 3 līdz 4 nedēļu vecumam un sāk pavadīt māti barības meklējumos, pirms viņi pamet ligzdu un viņiem pašiem ir jāpatur.

Jaunais Koala kokā

Jaunā Koala In
Koks

Koala mazuļi tomēr ir vairāk atkarīgi no savas mātes, jo viņi piedzimst apmēram collas garumā un sver mazāk nekā gramu. Tāpat kā ar visiem pārējiem zvēru dzimumiem, arī Koala sievietes apakšpusē ir maisiņš, kurā prieks ielec pēc piedzimšanas. Pēc tam viņi var piestiprināties pie viena no diviem knupīšiem mātes maisiņā, kur līdz pat 6 mēnešiem paliek piena zīdīšanas laikā, pirms sāk iziet.

Gepardu mazuļi piedzimst akli, bez matiem un vispār nespēj īsti kustēties. Māte zīda un pasargā no 4 līdz 6 jauniešiem līdz 18 mēnešiem, kad viņa galu galā atsakās no viņiem, lai sevi aizstāvētu. Diemžēl tā domāja, ka 90% gepardu mazuļu dažās Āfrikas daļās neizdzīvo pirmos trīs mēnešus, jo viņi ir tik bezpalīdzīgi un neaizsargāti. Gepardu mazuļi pēc piedzimšanas sver mazāk nekā 300 gramus un ir aptuveni 30 cm gari.

Geparda mazulis

Geparda mazulis
Tālajos Austrumos mātei parasti piedzimst divi milzu pandu mazuļi, taču ļoti reti izdzīvos vairāk nekā viens. Pēc piedzimšanas milzu pandu mazuļi sver apmēram tādu pašu daudzumu kā pele un ir bez matiem un akli, parasti neatver acis, kamēr nav sasnieguši gandrīz divus mēnešus vecus. Viņi mēdz palikt mātes piesardzīgā uzraudzībā līdz trīs gadu vecumam un paši var doties uz bambusa mežiem.

10 mēnešus veca Panda

10 mēnešus veca Panda
Kā redzat, neskatoties uz visu piederību tai pašai dzīvnieku grupai, visas sugas, šķiet, attīstās un pēc tam savādāk rūpējas par saviem mazuļiem, kas bieži vien ir īsta cīņa daudzām zīdītāju mātēm visā pasaulē. Cilvēki rietumos tomēr ir visilgāk atkarīgi no savām mātēm, atstājot māju vidēji vecumā no 16 līdz 18 gadiem.

Interesanti Raksti