Possum

Possum zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Diprotodontija
Ģimene
Phalangeriformes
Ģints
Phalangeridae
Zinātniskais nosaukums
Phalangeriforme

I saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

I Atrašanās vieta:

Okeānija

Possum fakti

Galvenais laupījums
Kukaiņi, lapas, ziedi
Dzīvotne
Bušzemes un lietus meži
Plēsoņa
Lapsa, kaķis, plēsīgie putni
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
2
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Kukaiņi
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Austrālijas kontinentā ir 69 sugas!

Possuma fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
15 jūdzes stundā
Mūžs
5-8 gadi
Svars
0.1-14.5kg (0.22-32lbs)

'Positums ir viens no visbiežāk sastopamajiem marsupials Austrālijā.'



Šie nakts dzīvnieki var pārvarēt augstus kokus ar pārsteidzošu veiklību un aplombu. Dažreiz, dzīvojot plecu pie pleca, var redzēt vai pat dzirdēt, ka naktī pa jumtiem vai klājiem šūpojas. Vārdus possums un opossums dažreiz lieto aizstājami, taču tie patiesībā nozīmē dažādas lietas. Opossum īpaši attiecas uz Amerikas oposumiem. Savukārt Possum atsaucas uz Austrālijas šķirni ar zinātnisko nosaukumuPhalangeriformes. Viņi pieder pie dažādām kārtām, bet abi ir marsupials piemēri.



3 Possum fakti

  • Marsupial ir sena zīdītāju cilts, kas atdalījās no placentas zīdītājiempirms vairāk nekā 100 miljoniem gadu. Mūsdienu possumi, ķenguri un koalas, iespējams, ir izveidojušies no kopēja priekšteča, kurš dzīvoja pirms kādiem 20 līdz 30 miljoniem gadu.
  • Vīrieši un sievietes ir pazīstamas kādomkrati un džilli, savukārt grupu sauc par paseli.
  • Austrālijā un dažās tuvējās salās pilsētu izplatīšanās ir padarījusi tikšanās daudz biežākas. Dažreiz to uzskata par kaitēkli,possums patīk slēpties tumšās vietāspiemēram, bēniņi, nojumes un garāžas, nodarot postījumus dārziem, fermām, mežiem un iekārtām. Tie paši par sevi gandrīz nerada briesmas cilvēkiem, bet viņi var izplatīt slimības, caururbjot ādu ar asajiem nagiem. Ja sastopaties ar dzīvesvietu vai tās tuvumā, ieteicams izvairīties no kontakta un ļaut profesionāļiem tos cilvēcīgi noņemt.

Possum zinātniskais nosaukums

The zinātniskais nosaukums no possum irPhalangeriformes, kas cēlies no grieķu vārdafalangers, kas nozīmē zirnekļa tīklu, atsaucoties uz sakausētajiem cipariem uz aizmugurējām kājām. Possums ir sadalīts tālāk vairākās dažādās ģimenēs un ģintīs. ĢimenePhalangeridaesatur lielāko daļu possumu, ieskaitot labi zināmos parastos otu posmus un cuscus. Citas variācijas ietver pigmeja possums, gredzena astes possums, trioks un planierus. Visā Klusā okeāna reģionā ir aptuveni 70 dažādas posmu sugas. Viņi pieder pie marsupial pasūtījumaDiprotodontijakopā ar ķenguri , valabiji , koalas , un vombati .

Šīs pazīmes parasti ir kopīgas visiem īpašumiem, taču tām joprojām ir ļoti daudz variāciju, īpaši attiecībā uz to lielumu. Mazākā suga ir Tasmānijas pigmejs possum, kura izmērs ir mazāks par 3 collas un sver mazāk nekā zīmulis. Lielākās sugas ir divi lāču kuskusi, kuru svars ir līdz 22 mārciņām vai aptuveni pieradināta kaķa izmērs. Possums atšķiras arī pēc citām fiziskajām īpašībām. Birstes astes possum ir ļoti pūkaina aste ar neapbruņotu apakšpusi. Savukārt gredzenveida astes possum ir daudzkrāsaina aste.



Iespējams, ka unikālākais visu possumu pielāgojums ir planieris. Kā norāda nosaukums, šīm sugām starp ekstremitātēm ir izveidojušies lieli ādas atloki, kas ļauj tām slīdēt pa gaisu. Šie atloki ir ļoti līdzīgi lidojošās vāveres (kas faktiski ir grauzējs un placentas zīdītājs, nevis marsupial). Šis ir konverģences evolūcijas piemērs: diviem atsevišķiem dzīvniekiem attīstās līdzīgas iezīmes tieši to pašu iemeslu dēļ. Lielākā daļa planieru aizņem Petaurus ģints, bet spalvu un astes planieris, kuram ir zobaini pirkstu spilventiņi, lai uzkāptu gludā mizā, aizņem pats savu ģints, atbilstoši nosaukts par Acrobates.

Possum uz zara

Possum uzvedība

Possumi uzvedībā atšķiras tikpat daudz kā fiziskās īpašības. Birstes astes posmi ir nakts un vientuļi radījumi, kas kopā sanāk tikai vairošanās sezonā. Kā vislielākā sauszemes un zemes robeža no visiem īpašumiem, viņi var dzīvot cilvēku māju un dārzu tuvumā. No otras puses, gredzena astes possums ir ļoti sociālas radības, kas apdzīvo kopienas ligzdas, kas pazīstamas kā dreys. Šīs grupas parasti sastāv no vīriešu un sieviešu vaislas pāra un pēcnācējiem. Iepriekšminētajiem planieriem (ieskaitot labi zināmo vāveru planieri un cukura planieri) starp ekstremitātēm ir atloki, lai slīdētu starp koku zariem un zemi zemāk. Ir novērots, ka viena suga vienlaikus ceļo pat 65 pēdas.

Possumi ir diezgan paklausīgi visēdāji, kas agresīvi rīkojas tikai tad, kad viņiem draud. Daži no viņu aizsardzības uzvedības veidiem ietver spēlēšanu mirušu, ņurdēšanu, zobu nēsāšanu vai sliktas smakas izdalīšanu. Kad viņi nemedī, posmi lielāko daļu laika pavada kopjot vai guļot. Possums sazinās viens ar otru (un ar iespējamiem draudiem) gan ar skaņas, gan smaržas palīdzību. Viņu trauksmes zvanu, pārošanās zvanu un atrašanās vietas zvanu komplektā ietilpst skaņas, svilpes, klikšķi, rūcieni un gaudošana. Viņu krūtīs ir arī smaržu dziedzeri, lai atzīmētu teritoriju.



nevar palikt

Pošuma dzimtene ir Austrālijas meži un apkārtējās Tasmānijas, Jaungvinejas, Celebes un Zālamana salas. Viņu izplatītākie biotopi ir lietus meži, eikaliptu meži, meži, piekrastes krūmu zemes un pat cilvēku apkaimes. Vienīgais, kas viņiem vajadzīgs, ir salīdzinoši blīvs koku tīkls, kurā uzturēties aizsardzībai un pārtikai.

Es Diēta

Possums ir attīstījies, lai atbalstītu visēdāju diētu, kas ietver kukaiņi , olas un dažādas dažādas augu vielas, no kurām dažas ir indīgas citiem dzīvniekiem. Ja viņiem tiks dota iespēja, viņi arī smeļos pārtiku, ko atstājuši citi dzīvnieki un cilvēki. Precīzs uztura sastāvs mainās atkarībā no pārtikas pieejamības no vienas vietas uz otru, tāpēc tos vislabāk var raksturot kā oportūnistiskus. Dažām possum sugām ir palielināts cecum (maisiņš zarnās), lai fermentētu un sagremotu uzturā ļoti šķiedrvielu saturošus pārtikas produktus. Molārajiem zobiem ir asi gali, kas viņiem palīdz sakošļāt cieto augu vielu.

Possum plēsēji un draudi

Possums parasti ir upuris čūskas , kaķi , suņi , lapsas , pūces, tīģeris quolls , un citi lielie plēsēji. Tīģera mīklas un čūskas Austrālijai ir endēmiskas, taču daudzas citas sugas ir ieviesuši Eiropas kolonisti, un to skaits ir samazinājies. Cilvēki ir medījuši posumus pēc kažokādām, taču lielākais drauds to pastāvēšanai ir gan ugunsgrēku, gan cilvēku darbības iznīcināšanas biotops. Kā parādīja 2019. – 2020. Gada krūmu uguns postošā daba, klimata pārmaiņas šos gadījumus ļoti pastiprina.

Possum reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Pavairošana atšķiras no monogāmijas (viens palīgs) līdz poligāmijai (vairāki biedri) un gandrīz visam starp tiem. Tikai kalnu suku astes rīcībā ir spēja mainīt savu pārošanās sistēmu pēc iegribas, pamatojoties uz to, cik daudz pārtikas ir pieejams vidē. Vīrieši izsauc mātītes ar skaļiem zvaniem un visā pārošanās sezonā var tēvēt vairākas mazuļu grupas.

Kad pāris kopējas, sieviete dod vienu vai divus (retāk trīs) dzīvotspējīgus pēcnācējus, parasti aptuveni gada vidus mēnešos. Dažas sugas dod līdz pat 10 pēcnācējiem, taču lielākā daļa mazuļu ātri nomirst, atstājot aiz sevis tikai dažus. Lai maksimāli palielinātu izdzīvošanas iespējas, māte koku dobumos vai pamestās putnu ligzdās atrod ērtu slēptuvi mazuļu nēsāšanai. Tikai dažas sugas ligzdas faktiski būvē no nulles.

Tāpat kā daudzu citu dzīvnieku gadījumā, māte ir atbildīga par lielāko daļu vecāku pienākumu, savukārt tēvi gandrīz neko nepiedalās viņu izdzīvošanā. Parastais gredzenveida astes posms ir vienīgā suga, kurā tēviņš arī uzņemas ievērojamu lomu mazuļu aprūpē.

Grūtniecības periods parasti ir diezgan īss. Starp suku astes posmiem tas ilgst tikai 16 vai 17 dienas. Jaunie prieki, kā viņus sauc, rāpjas no dzemdību kanāla mātes maisiņā, lai barotos ar viņas pienu. Šajā posmā viņi joprojām ir akli un nedzirdīgi, un to izmērs ir tikai daži centimetri. Prieki ir tik ļoti atkarīgi no mātes, ka viņu lūpas faktiski saplūst ap sprauslu, lai novērstu to, ka tā zaudē kontaktu pirmajās dzīves nedēļās. Pat tad, kad tas kļūst patstāvīgāks, tuvāko mēnešu laikā prieks paliks mātes maisiņā aizsardzībai un drošībai. Kad tas beidzot kļūs par lielu somiņai, tas dažreiz migrēs uz mātes muguru.

Dzimumgatavību varonis parasti sasniedz pirmā vai divu dzīves gadu laikā. Daudzi kļūst par plēsēju un slimību upuriem, pirms viņi var nomirt dabisku iemeslu dēļ, tāpēc dažu sugu dzīves ilgums savvaļā parasti nepārsniedz 10 vai 15 gadus. Viņi var dzīvot vēl ilgāk nebrīvē, kur tas ir pasargāts no lielākās daļas draudu.

mazulis var

I Iedzīvotāji

Iedzīvotāju skaitu ir grūti novērtēt, taču aizsardzības statuss var būt krasi atšķirīgs atkarībā no sugas. Saskaņā ar IUCN Sarkano sarakstu, kas ir neatkarīga organizācija, kas izseko daudzu dzīvnieku aizsardzības statusu, possumi var svārstīties starp vismazāk bažas un kritiski apdraudēta . Austrālijas piekrastes reģionos plaši izplatītais otu astes posms ir tik labi integrējies cilvēku sabiedrībā, ka tas ir kopīgs skats. Spektra otrajā galā kritiski apdraudēti ir gan rietumu gredzenu astes possum, gan pasaku possum. Austrālijas valdība patlaban nodrošina daudzu sugu aizsardzību. Jebkura iemesla dēļ ir daudz nelikumīgi medīt, slazdā vai nogalināt daudzus īpašumus. Neskatoties uz to, tiek lēsts, ka ceturtdaļai no 27 Austrālijas posmu sugām pašlaik draud izmiršana.

Possums zooloģiskajā dārzā

The Sandjego zooloģiskais dārzs , kas ir viens no nedaudzajiem zooloģiskajiem dārziem Amerikas Savienotajās Valstīs, kurā ir jebkāda veida Austrālijas īpašumi, ir sena austrumu parasto gredzenveida astes posmu vēsture. Sākotnējie trīs dalībnieki (tēviņš un divas sievietes) tika atvesti uz zooloģisko dārzu 1984. gadā. Pēc vairākiem gadiem bez īpašumiem zooloģiskais dārzs saņēma vairāk no Healesvilas svētnīca Viktorijā, Austrālijā, taču tie ne vienmēr ir izstādīti.

Skatīt visu 38 dzīvnieki, kas sākas ar P

Interesanti Raksti