Quoll

Quoll zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Dasyuromorphia
Ģimene
Dasyuridae
Ģints
Dasyurus
Zinātniskais nosaukums
dasyurus viverrin

Quoll saglabāšanas statuss:

Netālu no draudiem

Quoll atrašanās vieta:

Okeānija

Quoll fakti

Galvenais laupījums
Augļi, rieksti, mazi dzīvnieki un rāpuļi
Dzīvotne
Meži un zālāji
Plēsoņa
Cilvēks, čūskas, krokodili
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
4
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Augļi
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Atrasts visā Austrālijā un Papua-Jaungvinejā!

Quoll fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
15 jūdzes stundā
Mūžs
3-6 gadi
Svars
1,3–7 kg (3–15,4 mārciņas)

Kombinezons var izskatīties mazs un kautrīgs, taču tā pieticīgais izmērs slēpj bailīgu attieksmi.




Cepure ir viens no daudzajiem unikālajiem zupuļiem, kas nav sastopami nekur citur, izņemot Austrāliju un Jaungvineju. Tāpat kā daudzi citi marsupials, ieskaitot ķengurs , quoll evolūciju veidoja reģiona ģeogrāfiskā izolācija un daudzveidība. Bet pēdējos gadsimtus dzīvnieks savā dzimtajā vidē ir aplenkts. Trauslām un apdraudētām šīm unikālajām radībām, lai izdzīvotu, var būt nepieciešama dabas aizsardzības speciālistu palīdzība.



Interesanti Quoll fakti

  • Kapteinis Džeimss Kuks savulaik saskārās ar savu pirmo braucienu uz Austrālijas piekrasti 1770. gadā. Acīmredzot viņš savvaļā savāca vairākus īpatņus.
  • Reiz sauca par “vietējo kaķis ”, Ko veica Eiropas kolonisti, 1960. gados termins quoll ieguva plašāku atzinību. Tas nāk no viena no aborigēnu vārdiem, ar kuru Kuks sastapās savā pirmajā reisā.
  • Quolls ir nakts raksturs. Viņi lielāko daļu medību un lopbarības veic naktīs.

Quoll zinātniskais nosaukums

Dasyurus ir visas quoll ģints zinātniskais nosaukums. Tulkojumā no latīņu valodas nosaukums nozīmē ‘mataina aste’, kas atspoguļo dzīvnieka visspilgtāko iezīmi. Šūpulis ir cieši saistīts ar Tasmānijas velns , dunnart un vairāki citi mazi marsupials.

Dasyurus ģints ietver sešas dzīvas sugas. Četras no šīm sugām dzīvo Austrālijā vai Tasmānijā: austrumu, ziemeļu, rietumu un tīģeru ķepas (pazīstamas arī kā plankumainais vai astainais). Pārējās divas sugas dzīvo Jaungvinejā: bronzas un Jaungvinejas.

Balstoties uz ģenētisko analīzi, zinātnieki secināja, ka pirmie mīklas attīstījās apmēram pirms 15 miljoniem gadu, un visas sešas dzīvās sugas var izsekot to pirmsākumiem pirms aptuveni četriem miljoniem gadu. No fosilā materiāla ir identificētas dažas izmirušas sugas.

Quoll izskats un izturēšanās


Quoll ir a gaļēdāji marsupial. To var atšķirt ar garu purnu, sārtu degunu, matainu asti, lielām ausīm, asiem zobiem, garu ķermeni un brūnu vai melnu mēteļa krāsu ar baltiem plankumiem. Marsupial raksturīgā iezīme ir lielais vēdera maisiņš, ar kuru tas nēsā un aizsargā neattīstītos pēcnācējus. Tomēr tikai tīģeru tērpam ir īsts maisiņš. Pārējām piecām sugām ir krokas ādā, kas vērstas pret asti. Šīs krokas attīstās vairošanās sezonā.

Quoll eksponē plašu dažādu izmēru klāstu. Vismazākā suga, ziemeļu smiltis, ir aptuveni kaķēna izmēra, savukārt austrumu un rietumu smiltis ir aptuveni pieauguša kaķa lieluma. Iespaidīgais tīģeru puķītis (jeb plankumainais ķeburs) rūķē visus pārējos. Izstiepjoties 30 collas no galvas līdz kājām (plus vēl 15 līdz 20 collas ar asti pilnībā izstieptu), tā ir viena no lielākajām gaļēdāju marsupial sugām visā Austrālijā. Vīriešu mēteļi parasti ir lielāki nekā sievietes vidēji, bet citādi ir maz seksuālā dimorfisma, kas nozīmē, ka ir grūti atšķirt dzimumus viens no otra, pamatojoties tikai uz to izskatu.

Quolls ir vientuļi un vientuļi radījumi, kas mēdz medīt, baroties un dzīvo paši. Mijiedarbība ārpus pārošanās sezonas ir ierobežota, taču dažos apgabalos tā notiek. Piemēram, šķiet, ka smalkmaizītēm ir ekvivalents koplietošanas tualetēm. Šīs plaši atvērtās vietas, kas atrodas ap akmeņainiem atsegumiem, var kalpot kā pulcēšanās vieta. Šķiet, ka mātītēm ir kopīgi blīvumi arī ar citiem viņu sugu pārstāvjiem, tēviņiem vai mātītēm. Tomēr vīrieši reti dala blīvumus savā starpā.

Quolls padarīs māju gandrīz visu: klinšu plaisas, izdobtus kokus vai baļķus, pazemes urbumus un pat termītu pilskalnus. Viņi lielāko daļu savu dienu pavada, atpūšoties deniņa iekšienē, bet dažreiz var iznākt sauļoties. Katram smalkumam ir mazs kodols, kā arī lielāks mājas klāsts, kas katrā virzienā var sasniegt vairāk nekā jūdzi. Viņi aizstāvēs savu teritoriju pret ārējiem iebrucējiem, un, neskatoties uz to lielumu, viņi var būt diezgan agresīvi. Vīriešiem parasti ir lielāks diapazons nekā sievietēm.



quoll - Dasyurus - plankumainais quoll, kas gulēja uz zemes

Quoll biotops


Blīvīte apdzīvo mežus, mežus un zālājus visā Austrālijas reģionā. Viņu dzīvotnēs parasti ir mēreni vai stipri nokrišņi. Katra suga ir pielāgojusies nedaudz atšķirīgai teritorijai.

  • Austrumu ķepiņa vaiDasyurus viverrinus: Šī suga, kas kādreiz bija izplatīta visā Austrālijas dienvidaustrumu daļā, tagad dzīvo gandrīz tikai Tasmānijas salā, kur tā nonāk konfliktā ar Tasmānijas velnu.
  • Tīģeru čalītis vaiDasyurus makulē: Šī suga pazīstama arī kā plankumainais ķepurs (jo plankumi sniedzas līdz pat astei), šī suga apdzīvo Austrālijas austrumu blīvos mežus, ieskaitot Tasmānijas salu.
  • Ziemeļu čalītis vaiDasyurus hallucatus: Pierādījumi liecina, ka šī suga kādreiz apdzīvoja lielāko daļu Austrālijas ziemeļu. Tagad tas ir ierobežots ar dažām nepārtrauktām vietām trīs Austrālijas štatu ziemeļdaļās: Austrālijas rietumos, Ziemeļu teritorijā un Kvīnslendā.
  • Western quoll vaiDasyurus geoffroii: Šī suga kādreiz apdzīvoja gandrīz 70 procentus Austrālijas. Tagad tas ir aprobežots ar nelielu Austrālijas rietumu štata stūri.
  • Jaungvinejas čalis vaiDasyurus albopunctatus: Šai sugai ir liels nepārtraukts izplatība Jaungvinejas ziemeļu pusē. Dzīvotņu vidū ir ganības, slapji meži un sūnu meži dažādos augstumos.
  • Bronzas quoll vaiDasyurus Spartacus: Šī suga aizņem šauru savannu un zālāju diapazonu visā Jaungvinejas dienvidu daļā.

Quoll diēta


Quoll ir oportūnistisks atkritumu savācējs, kas patērēs gandrīz visu, ko vien var atrast, dzīvu vai mirušu. Viņu visizplatītākās maltītes ietver kukaiņi , putni , pelēm , žurkas , ķirzakas , un vardes . Ir zināms arī, ka lielākās putnu sugas patērē vidēja izmēra putnus un zīdītājus, piemēram, ehidnas , truši , un possums . Lai gan galvenokārt a plēsējs , quoll var patērēt arī augļus un neregulārus dārzeņu materiālus.

Viņi lielāko daļu laika pavada, meklēdami zemi, taču kāpurķēdes var būt arī diezgan prasmīgas kāpšanā. Ir zināms, ka viņi kāpj kokos, meklējot medīšanai paredzētos putnus. Viņi parasti ceļo dažas jūdzes naktī, meklējot pārtiku.



Quoll plēsēji un draudi


Patērētājam savvaļā draud daudz bīstamu draudu. Ievedot Austrālijā, vietējie dzīvnieki, piemēram, lapsas un kaķi ir atstājusi destabilizējošu ietekmi uz smieklu populācijām. Viņi ne tikai medī tieši uz smalkmaizītes, bet konkurē ar pārtiku par pārtiku un resursiem. Citi iespējamo briesmu avoti ir pitoni, dingo , Ērgļi , un pūces.

Pieaugušie mīklas var iekost un saskrāpēt, lai aizstāvētos, un, ja viss pārējais neizdodas, viņi var aizbēgt un paslēpties. Jaunie mazuļi ir visneaizsargātākie pret plēsonību, jo viņi gandrīz pilnībā paļaujas uz mātēm aizsardzībai.

Indīgā niedru krupja ievešana Austrālijā 1935. gadā arī postoši ietekmēja vietējos smalkmaizītes iedzīvotājus. Sākotnēji Austrālijā no Amerikas atvestais niedru krupis tika uzskatīts par efektīvu kaitēkļu apkarošanā, taču tam bija neparedzēta saindēšanās un plēsēju nogalināšana. Krupa joprojām pastāv visā Austrālijas ziemeļaustrumu daļā, apdraudot atlikušās populācijas. Šķiet, ka quolliem nav dabiskas pretestības vai imunitātes pret indi. Tās vienīgā garantētā aizsardzība ir pilnīga izvairīšanās no krupja.

Quolls saskaras ar vēl vienu cilvēku iejaukšanās draudu. Maldoties cilvēka teritorijā, viņi var kļūt par upuriem suņu uzbrukumiem, indīgām ēsmām, autoavārijām un apzinātu cilvēku vajāšanu. Lai gan ir zināms, ka smalkmaizītes upurē kukaiņus un kaitēkļus, kas iznīcina labību, tie ir nodarījuši postījumus arī mājputnu fermu reidos, kas noved pie zemnieku atriebības. Biotopu zudums mežizstrādes, lauksaimniecības un urbanizācijas dēļ ir sašaurinājis arī dabisko smiltis.

Nākotnē smalkmaizītes varētu būt īpaši neaizsargātas pret planētas klimata izmaiņām. Tā kā visā valstī intensīvāk plosās krūmu ugunsgrēki, klimata pārmaiņas var iznīcināt lielus quoll dabiskās dzīvotnes segmentus.

Quoll reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Audzēšanas sezona sākas Austrālijas rudens vai ziemas sezonā no aprīļa līdz jūlijam. Quoll kopulācija var būt ilgstoša un bīstama darīšana, kas pilna ar nokošanu un graušanu. Piemēram, tīģera quoll pilnīgai pārošanai var būt nepieciešamas apmēram astoņas stundas, kas lielā mērā kaitē mātītei. Pārošanās periodā dzīvniekiem var būt vairāki partneri.

Dažas sugas vienlaikus var radīt līdz pat 30 pēcnācējiem, taču tikai seši līdz astoņi mazuļi mēdz izdzīvot, jo tas ir maksimālais skaits, ko māte var vienlaikus auklēt. Atlikušajiem mazuļiem ir lemts iet bojā.

Quolls grūtniecības laiks ir aptuveni trīs nedēļas. Mazi un neattīstīti jaunie mazuļi pirmos dzīves mēnešus pavada paslēpušies mātes maisiņā, barojoties ar pienu no knupīšiem. Pieaugot, jaunie mazuļi piestiprināsies pie mātes vēdera un vēlāk muguras. Lai sasniegtu pilnīgu neatkarību, ir nepieciešami apmēram pieci mēneši, bet dzimumgatavība - apmēram gadu.

Tipiskais dzīves ilgums ir no diviem līdz pieciem gadiem, atkarībā no sugas lieluma. Tikai daži cilvēki dzīvo pēc pirmās vai otrās pārošanās sezonas. Maksimālais nebrīvē dokumentētais mūža ilgums bija aptuveni septiņi gadi.

Quoll iedzīvotāju skaits


Kollari savulaik aptvēra lielāko kontinentālās Austrālijas daļu, taču eiropiešu kolonistu ierašanās 18. gadsimta beigās sāka dzīvnieku pagrimuma periodu. Tagad viņi ir sašaurināti Austrālijas nomalēs. Tā kā quolls ir prasmīgs slēpties, dabas aizsardzības speciālistiem var būt grūti tos saskaitīt un izsekot. Tomēr, ņemot vērā to, ko mēs zinām, quolls ir nedrošā stāvoklī. Gan austrumu, gan ziemeļu smiltis ir apdraudēta . Pārējās sugas ir vai nu neaizsargāti vai gandrīz draudēja . Saskaņā ar Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība (IUCN) Sarkanajā sarakstā katrai sugai ir palikuši apmēram 10 000 līdz 15 000 īpatņu.

Lai saglabātu sugu no iznīcināšanas un nodrošinātu populācijas rezerves, dabas aizsardzības speciālisti ir veiksmīgi audzējuši ķīli nebrīvē. Kamēr šī aizsargājamā populācija saglabājas, dabas aizsardzības speciālisti var sagatavot smiltis reintrodukcijai tās iepriekšējos biotopos. Ja kaut kas noiet greizi, viņi var pielāgot savu stratēģiju, lai to kompensētu.

Austrumu quoll ir interesants gadījumu izpēte. Tas lielā mērā pazuda no kontinentālās Austrālijas sešdesmitajos gados, izņemot dažus novērojumus. Šī suga tagad ir aizsargāta Tasmānijā, kur tā saskaras ar mazāk draudiem. 2016. gadā dabas aizsardzības speciālisti pirmo reizi aptuveni 50 gadu laikā sāka atjaunot sugu Austrālijas kontinentālajā daļā. Kad sāka ražot savu pirmo pēcnācēju partiju, quolls parādīja daudzsološas atdzimšanas pazīmes.

Noņemšana lapsas un krupji (kā arī labāka izpratne un pārvaldība cilvēkiem ) ļāva ķepai atgriezties agrākā diapazona daļās, taču nebrīvē audzētu dzīvnieku vai relatīvās drošības problēma ir tā, ka, nonākot naidīgākos rajonos, viņiem var rasties grūtības nekavējoties identificēt draudus. Dzīvniekiem ir lielākas izdzīvošanas iespējas, ja viņi iepriekš ir iemācījušies piesardzīgi izturēties pret draudiem.

Skatīt visus 4 dzīvnieki, kas sākas ar Q

Interesanti Raksti