Ķengurs

Ķenguru zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Diprotodontija
Ģimene
Macropodidae
Ģints
Makropuss
Zinātniskais nosaukums
Macropus Giganteus

Kenguru aizsardzības statuss:

Netālu no draudiem

Ķengurs Atrašanās vieta:

Okeānija

Kenguru fakti

Galvenais laupījums
Zāle, sēklas, ziedi
Dzīvotne
Sausie meži, tuksnesis un zālāji
Plēsoņa
Cilvēks, Dingo
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
2
Dzīvesveids
  • Sociāls
Mīļākais ēdiens
Zāle
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Sievietēm priekšā ir dziļa somiņa!

Ķenguru fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
35 jūdzes stundā
Mūžs
4-10 gadi
Svars
18–95 kg (40–200 mārciņas)

Ķengurs ir marsupial, kas ir Austrālijas un Indonēzijas Jaungvinejas salas pamatiedzīvotājs. Lai gan ķengurus bieži redz kopā pulcējoties grupās, ķenguri parasti ir diezgan vientuļi zīdītāji, bet ķenguri ir pazīstami arī kā sabiedriski dzīvnieki kopā ar citiem ķenguriem.



Kenguru priekšpusē ir dziļš maisiņš, kurā nēsāt savus mazuļus. Ķenguru mazuli sauc par prieku. Kangari ēd augus, riekstus, ogas un kukaiņus, kurus ķenguri rakņājas sausajā tuksnesī.



Kangari ir vislabāk pazīstami ar spēju pārlēkt fenomenālu attālumu. Ķengurs ir lielākais no marsupialiem, dzīvnieku grupa, kurā ietilpst koalas un parastais birstes possum. Marsupials atšķiras ar maisiņu, kas šiem dzīvniekiem ir uz vēdera, kurā viņi nēsā savus mazuļus.

Mūsdienās pastāv trīs galvenās ķenguru sugas, un tās ir sarkanā ķengura, kas ir lielākā un pazīstamākā no visām ķenguru sugām. Ir zināms, ka austrumu pelēkais ķengurs ir smagākā ķenguru suga, neskatoties uz to, ka sarkanais ķengurs ir garāks. Rietumu pelēko ķenguru var atrast ļoti daudz, un to krāsa var būt no pelēkas līdz brūnai. Ķengurs ir Austrālijas nacionālais dzīvnieks un emblēma.



Kenguriem ir lielas, plakanas kājas, kuras ķenguri izmanto, lai palīdzētu viņu kustībai, ko ķenguri dara, lecot. Neskatoties uz to, ka ķenguri nepārvietojas parastajā veidā, ķengurus bieži var redzēt skrienam lielā ātrumā, parasti, kad ķenguru biedē vai tuvojošie plēsēji vajā.

Kaut arī ķenguri netiek saimnieciski audzēti, savvaļas ķengurus cilvēku mednieki bieži vajā sporta, gaļas, kažokādu dēļ un tad, kad lauksaimnieki saglabā savu ganību zemi aitām un govīm. Tiek teikts, ka šai ilgtspējīgu medību metodei ir vairāk ieguvumu veselībai un videi nekā aitām un liellopiem.

Savvaļas ķenguru vidējais vecums mēdz būt mazāks par 10 gadiem, lai gan ir zināms, ka daži savvaļas ķenguru īpatņi tuvojas 20 gadu vecumam. Kenguri parasti dzīvo apmēram 23 gadu vecumā, kad ķengurs atrodas nebrīvē.



Skatīt visus 13 dzīvnieki, kas sākas ar K

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija

Interesanti Raksti