Dzenis

Dzeņu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Piciformes
Ģimene
Picidae
Zinātniskais nosaukums
Picidae

Dzenīšu saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Dzenis Atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija
Centrālamerika
Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika
Dienvidamerika

Dzenīšu fakti

Galvenais laupījums
Sēklas, augļi, kukaiņi
Spārnu platums
12–61 cm (4,7–24 collas)
Dzīvotne
Blīvs mežs un meži
Plēsoņa
Žurka, čūskas, savvaļas kaķi
Diēta
Visēdājs
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Sēklas
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
4
Sauklis
Ir 200 dažādas sugas!

Dzeņa fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Tīkls
  • Melns
  • Balta
  • Tātad
  • Zaļš
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
15 jūdzes stundā
Mūžs
6-11 gadi
Svars
7–600 g (0,2–21 oz)

Visā pasaulē mežus un mežu apdzīvo apmēram 200 dzeņu sugu. Dzeņi sastopami visos kontinentos, izņemot polāros reģionus, Austrāliju un Madagaskaru.



Mazākā dzeņu suga ir Bar-breasted Piculet, kas aug tikai līdz 8 cm augstumā. Pelēkā slāpa dzenis no Āzijas dienvidaustrumiem ir lielākais dzenis pasaulē, un daži no šiem dzeņu īpatņiem izaug gandrīz līdz 60 cm gari.



Dzenim ir raksturīgs garš knābis, kuru dzenis izmanto, lai izveidotu bedrītes kokos. Dzenis to dara, lai izrakt zem mizas dzīvojošos krūmus.

Vidējais dzenis spēj iekodēt līdz 20 peckiem sekundē! Dzenis spēj tik ļoti knābāt un tik ātri pakustināt galvu, nesāpot galvā, pateicoties gaisa kabatām, kas palīdz mazināt dzeņa smadzenes.



Dzenes ir visēdāji putni un barojas ar augu un dzīvnieku (galvenokārt kukaiņu) maisījumu. Dzenis ēd sēklas, ogas, augļus, riekstus un kļūdas, bet dzeņa precīza suga ir atkarīga no dzeņa apdzīvotās vietas.

Sakarā ar to lielo izmēru dzeņiem dabiskajā vidē ir daudz plēsēju, kas ne tikai upurē pašu dzeni, bet arī dzeņa olas. Galvenie dzeņa plēsēji ir savvaļas kaķi, lapsas, žurkas. čūskas un lieli putni, kaut arī dzenis plēsīs arī daudzas citas dzīvnieku sugas.

Lielākā daļa dzeņu sugu apdzīvo mežu un mežu teritorijas, lai arī dīvainā kārtā ir dažas dzeņu sugas, kas dzīvo tādās teritorijās kā tuksneši un kalnu nogāzes, kur koku vispār nav. Šīs dažas dzeņu sugas joprojām izturas līdzīgi un ligzdo akmeņu bedrēs un tādos augos kā kaktusi.



Daudzas no 200 dzeņu sugām uz Zemes mūsdienās tiek uzskatītas par apdraudētiem vai apdraudētiem dzīvniekiem. Tas galvenokārt ir saistīts ar mežu izciršanu, kas visā pasaulē notiek masveidā, kas nozīmē, ka dzeņi zaudē savas mājas.

Dzenēm bieži ir diezgan spilgtas krāsas spalvas, lai gan dzeņa spalvas precīzās krāsas ir atkarīgas no dzeņu sugām. Dzeņa spilgtas krāsas spalvas, kas bieži ir zaļas, brūnas, baltas, sarkanas un pelēkas, palīdz dzenei efektīvāk maskēties apkārtējā mežā.

Dzeņi ligzdas veido kokos un paši izraka bedri. Dzenis parasti neliek ligzdu, jo koksnes skaidas, kas atrodas tur, kad dzenis izdarīja caurumu, darbojas kā mīksta odere. Dzeņa mātīte dēj no 3 līdz 5 olām, kas izšķiļas tikai pāris nedēļu inkubācijas periodā. Dzenīšu cāļi parasti pamet ligzdu, kad ir apmēram mēnesi veci. Gan dzeņa mātīte, gan dzeņa tēviņš aktīvi baro un audzina mazuļus, inkubē olas un izveido ligzdai bedrīti.

Skatīt visu 33 dzīvnieki, kas sākas ar W

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Kristofers Perrins, Oksfordas Universitātes apgāds (2009) Putnu enciklopēdija

Interesanti Raksti