Koala

Koala zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Diprotodontija
Ģimene
Phascolarctidae
Ģints
Phascolarctos
Zinātniskais nosaukums
Phascolarctos cinereus

Koala saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Koala Atrašanās vieta:

Okeānija

Koala izklaides fakts:

Pavada līdz pat 80% laika gulēšanai vai atpūtai!

Koala fakti

Medījums
Eikalipta lapas
Vārds Jauns
Džoijs
Grupas uzvedība
  • Vientuļnieks
Jautrs fakts
Pavada līdz pat 80% laika gulēšanai vai atpūtai!
Paredzamais iedzīvotāju skaits
Stabils
Lielākais drauds
Biotopu zudums un slimības
Visizcilākā iezīme
Liela, plata galva un pušķotas, apaļas ausis
Citi vārdi)
Koalas lācis
Grūtniecības periods
35 dienas
Dzīvotne
Eikalipts, iekšzemes un piekrastes meži
Plēsoņa
Plēsīgie putni, Dingo, Cilvēki
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Nakts
Parastais nosaukums
Koala
Sugu skaits
3
Atrašanās vieta
dienvidaustrumu Austrālija
Sauklis
Pavada līdz pat 80% laika gulēšanai vai atpūtai!
Grupa
Zīdītājs

Koala fiziskās īpašības

Krāsa
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
  • Pelēkbrūns
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
2 jūdzes stundā
Mūžs
15 - 20 gadi
Svars
4kg - 15kg (8,8 mārciņas - 33 mārciņas)
Augstums
60 cm - 85 cm (24 collas - 34 collas)
Dzimumgatavības vecums
2 gadi
Zīdīšanas vecums
6 - 7 mēneši

Koala klasifikācija un evolūcija

Koala ir mazs un vidējs zīdītājs, kurš Austrālijas dienvidaustrumos sastopams dažādu mežu tipu apdzīvošanā. Neskatoties uz tā izskatu un faktu, ka to sauc arī par Koala lāci, Koalas faktiski ir sarkanie dzīvnieki, taču ir tik atšķirīgi starp šo īpaši pielāgoto zīdītāju ģimeni, ka tos klasificē savā zinātniskajā grupā. Tomēr, lai arī tagad tās tiek uzskatītas par vienu no Austrālijas ikoniskākajām zīdītāju sugām, kad Eiropas kolonisti pirmo reizi ieradās, lietas bija ļoti atšķirīgas, un zināms, ka miljoniem Koalas katru gadu tiek nogalināti par viņu kažokādām. Koala ir unikāls dzīvnieks, kas baro tikai to eikalipta koku lapas, kurās viņi dzīvo, taču šo diētu ir ļoti grūti sagremot, un tajā trūkst daudzu vitāli svarīgo uzturvielu, kas ir būtiskas, lai izdzīvotu vairākas dzīvnieku sugas. Lai gan populācijas ir stabilas un plaši izplatītas, Koalu ietekmē biotopu zudums, jo katru gadu tiek attīrītas plašas zemes platības, lai atbalstītu pieaugošo attīstību.



Koala anatomija un izskats

Koala ir viens no harizmātiskākajiem no visiem marsupials ar lielu, platu seju un apaļām, baltu pušķu ausīm, kas tai piešķir mazu lācīti, kā arī to, ka viņiem nav redzamas astes un gluda, melna deguna. Koala ir blīva un maigi pelēka vai pelēkbrūna kažokāda, kas ir gaišāka apakšā un plankumaina aizmugurē. Sakarā ar to, ka Koalas gandrīz visu savu dzīvi pavada kokos, viņi ir izstrādājuši vairākus pielāgojumus, lai palīdzētu viņiem arboreal dzīvesveidā, tostarp ar īsām, spēcīgām ekstremitātēm, kas ir nogrieztas ar asiem nagiem. Ja uz katras rokas ir divi pretēji stāvoši īkšķi un trīs pirksti, tas nozīmē, ka Koalas, kāpjot un barojoties kokos, spēj satverties pat ar vienmērīgāko mizu. Koalas pārvietojas pa kokiem, lecot, vispirms satverot stumbru ar priekšējām ķepām (palīdzot viņu raupjiem ķepu spilventiņiem un nagiem), pēc tam abas aizmugurējās kājas kopā pavirzot pa koku, ļaujot viņiem nokļūt augstāk.



Koala izplatīšana un biotops

Koala kādreiz būtu bijusi plaši izplatīta visā Austrālijas dienvidaustrumos un vairākās tās apkārtējās salās, taču populācijas (īpaši dienvidos) dažos apgabalos medību dēļ tika iznīcinātas. Tomēr tie ir pārsteidzoši izturīgi un pielāgoties spējīgi dzīvnieki, par kuriem ir zināms, ka tie apdzīvo dažāda veida mežus, sākot no augstajiem eikalipta mežiem, beidzot ar piekrastes reģioniem un pat zemienes mežiem tālāk iekšzemē. Neskatoties uz to, ka mūsdienās tie ir izplatīti lielā daļā dabiskā areāla, klīrenss ir ne tikai nozīmējis to dzīvotņu zaudēšanu, bet arī atdala populācijas viena no otras, padarot tās arvien izolētākas. Tas nav tikai biotopa zaudējums cilvēka darbībai, lai gan noteiktos apgabalos ir samazinājies iedzīvotāju skaits, jo ātri izplatās mežu ugunsgrēki dažu minūšu laikā var izpostīt plašas zemes platības un šajā procesā nopietni ietekmēt vietējās Koala populācijas.

Koala uzvedība un dzīvesveids

Koala ir vientuļš un nakts dzīvnieks, kurš dienas laikā lielāko daļu pavada, guļot eikalipta koka dakšiņā. Viņu zemas enerģijas diēta (kas sastāv tikai no eikalipta šķiedrainajām lapām) noved pie tā, ka Koalas dzīvo lielākoties neaktīvu dzīvesveidu, jo viņi var laimīgi pavadīt līdz 18 stundām dienā guļot vai vienkārši vienkārši sēdēt kokos, lai taupītu enerģiju. Kokos tiek darīts viss, sākot no gulēšanas, beidzot ar ēšanu un pat audzēšanu, lai gan, kā zināms, Koalas nokrīt zemē diezgan bieži, tikai tāpēc, lai viņi varētu pāriet uz citu koku. Koalas ir arī mazkustīgi dzīvnieki, kas nozīmē, ka tie aizņem noteiktu mājas diapazonu, kura lielums var atšķirties atkarībā no pieejamā pārtikas daudzuma (mājas diapazoni ir mazāki apgabalos, kur ir vairāk pārtikas, jo nav nepieciešams ceļot tik tālu). Lai gan vīriešu un sieviešu klāsts patiešām pārklājas, tēviņi nepieļaus konkurējošus tēviņus, kas iebrūk viņu teritorijā, un ļaunprātīgi cīnīsies, skrāpējot un sakodot.



Koala reprodukcijas un dzīves cikli

Vaislas sezonā var dzirdēt, ka tēviņi pa mežu izsauc skaļus uzplaukuma signālus, kas gan pievilina pārinieci, gan arī attur potenciālos sāncenšus. Koala sabiedrībā dominējošais tēviņš pārojas ar lielāko daļu sieviešu, kas nozīmē, ka, lai gan vīrieši (tāpat kā sievietes) spēj vairoties no divu gadu vecuma, vairošanās parasti nav veiksmīga, kamēr Koala tēviņš nav vecāks par 4 un 5 gadiem un ir pierādījis savu dominanci. Pēc grūsnības perioda, kas ilgst tikai 35 dienas, piedzimst viens vienīgs prieks, kas ir aptuveni bišu izmēra un ļoti mazattīstīts, un nekavējoties bez palīdzības ielīst maisiņā uz mātes vēdera. Šeit tas piestiprinās vienam no diviem knupīšiem un paliek maisiņa drošībā, līdz pēc tam, kad tas ir dramatiski pieaudzis, tas tiek atšķirts no 6 līdz 7 mēnešu vecuma. Pēc tam jaunais Koala pieķeras mātes mugurai, kur mēdz palikt vēl dažus mēnešus vai līdz brīdim, kad nākamās sezonas mazuļi ir attīstījušies un ir gatavi atstāt maisiņu.

Koala diēta un laupījums

Koala ir zālēdājs dzīvnieks, kurš izdzīvošanai pārtiek tikai no eikalipta (smaganu) koka lapām. Neskatoties uz to, ka ir aptuveni 600 dažādu eikalipta sugu, Koalas, šķiet, barojas tikai ar 30 no tām, kas ir atkarīgs no apkārtējā dzīvotnes. Eikalipta lapas ir izturīgas, šķiedrainas un bieži toksiskas, padarot tās neēdamas citiem zālēdājiem dzīvniekiem, taču Koala ir attīstījusies, lai aizpildītu šo plaisu ekosistēmā, un tajā ir lielas vaigu maisiņi, kur lapas tiek uzglabātas. Kad Koala ir piepildīta, tā sāk sasmalcināt lapas uz mīkstuma, izmantojot to plakano vaigu zobus ar dažiem toksīniem, kurus pēc tam detoksicē aknas. Koala ir arī neticami garš gremošanas trakts, kas tam palīdz noārdīt cietās lapas, kas vairāk nekā trīs reizes pārsniedz ķermeņa garumu. Lai palīdzētu procesam, koalas, kā zināms, reizēm ēd augsni, mizu un granti, lai veicinātu šāda šķiedraina auga sagremošanu.

Koala plēsēji un draudi

Neskatoties uz to, ka Austrālijā vietējo zīdītāju plēsēju trūkums ir salīdzinoši mazs, pieaugušajiem Koalas ir ļoti maz dabisko plēsēju, izņemot lielos plēsīgos putnus. Jaunie koalas tomēr ir neaizsargātāki, un viņus nomāc vairāki dažādi dzīvnieki, tostarp čūskas, taču abus visvairāk apdraud mājdzīvnieki, it īpaši suņi, kas ne tikai uzbrūk Koalas, bet arī ir zināmi, ka slimības izplatās vietējās populācijās. Tas faktiski ir viens no lielākajiem draudiem Koalas noteiktos apgabalos, jo lielu skaitu cilvēku īpaši ir skārusi Chlamydia baktērija, kuru faktiski var ārstēt ar antibiotikām. Citi draudi pašreizējām Koala populācijām ir biotopu zudums cilvēku apdzīvotās vietas pieaugumam, tūrisma attīstība un mežu ugunsgrēki, kas var strauji izplatīties semiarīdu reģionos. Koala populācijas daudzās salās ir ietekmējušas arī pārmērīgais iedzīvotāju skaits, jo pieaugošais cilvēku skaits nozīmē, ka apkārt ir mazāk pārtikas.



Koala Interesanti fakti un funkcijas

Sakarā ar to, ka Koalas uztur diētu, kas sastāv tikai no lapām, viņiem nav nepieciešams dzert, jo viņi gandrīz visu nepieciešamo ūdeni iegūst ar pārtiku. Tomēr, dzīvojot ar diētu, kurā ir tik maz barības vielu, Koala ir attīstījusi ļoti mazas smadzenes pēc ķermeņa lieluma, jo šis orgāns var iztukšot ķermeņa enerģijas krājumus. Pēc tam, kad pirmie seši dzīves mēneši ir bijuši mātes maisiņā, zīdot pienu, Koalas mazulim jāmēģina ēst cietus ēdienus, no kuriem pirmais ir mātes mīkstais izkārnījums. Tiek uzskatīts, ka jaunie Koalas to dara, jo tas satur vairākus mikrobus, kas palīdz jauniešiem gan cīnīties pret slimībām, gan sākt sagremot stingrās, šķiedrainās eikalipta lapas.

Koala attiecības ar cilvēkiem

Koala savulaik būtu bijusi bagātīga Austrālijas dienvidaustrumu mežos, taču 20. gadsimta sākumā intensīva to medīšana pēc mīkstajām kažokādām dažos apgabalos izraisīja krasu iedzīvotāju skaita samazināšanos un pat vietēju izmiršanu. Kad 1924. gadā šī nozare sasniedza maksimumu, tika pārdoti divi miljoni kausu, kas galu galā izraisīja sabiedrības sašutumu par situāciju. Kopš tā laika Koalas medības ir aizliegtas, un populāciju apsaimniekošana ir atkal palielinājusies. Neskatoties uz iedzīvotāju skaita pieaugumu, Koalas cilvēka darbība ietekmē visā to dabiskajā areālā, galvenokārt biotopu zaudēšanas veidā, jo ik gadu attīstībai un lauksaimniecībai tiek atbrīvotas plašas zemes platības. Tomēr šodien Koala ir viena no Austrālijas slavenākajām un dārgākajām zīdītāju sugām, un tā ir atrodama uz daudzām emblēmām un stāstiem ne tikai Austrālijā, bet arī visā pasaulē.

Koala aizsardzības statuss un dzīve šodien

Šodien Koala IUCN ir iekļauta kā dzīvnieks, kurš vismazāk uztraucas, ka tuvākajā nākotnē dabiskajā vidē tas izmiris. Iedzīvotāju skaits ir ne tikai stabils un plaši izplatīts, bet dažos apgabalos tas faktiski ir pārāk augsts - 10 000 cilvēku pēdējo 75 gadu laikā ir pārvietoti atpakaļ uz Austrālijas kontinentālo daļu, lai novērstu salu populācijas nekontrolēšanu. Tomēr viņi kļūst arvien attālāki un izolētāki viens no otra, kas nākotnē varētu radīt problēmas un kurus nopietni ietekmē ieviestās slimības noteiktās teritorijās. Tomēr, ja iespējams, inficētajiem Koalas (un īpaši tiem, kuriem ir uzbrukuši mājas suņi) tiek sniegta pirmā veterinārā palīdzība, lai mēģinātu viņiem palīdzēt nākotnē un novērstu liela uzliesmojuma izplatīšanos visā populācijā.

Skatīt visus 13 dzīvnieki, kas sākas ar K

Kā teikt Koala ...
BulgāruKoala
AngļuKoala
KatalāņuLapa
ČehuKoala lācītis
DāņuKoala
VācuKoala
AngļuKoala
EsperantoKoalo
SpāņuPhascolarctos cinereus
SomuKoala
FrančuKoala
Galisiešu valodaKoala
Ebreju valodākoala
HorvātuKoala
UngāruKoala
IndonēziešuKoala
Itāļu valodaPhascolarctos cinereus
JapāņuKoala
LatīņuPhascolarctos cinereus
HolandiešuKoala
AngļuKoala
PoļuKoala
PortugāļuLapa
AngļuKoala
SlovēņuKoala
AngļuKoala
ZviedruKoala
TurkuKoala
VjetnamiešuKoala
ĶīniešuKoala
Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija
  8. Par Koalas, pieejams šeit: https://www.savethekoala.com/koalas.html
  9. Koala informācija, pieejama šeit: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/16892/0

Interesanti Raksti