Sarkanais Vilks

Sarkanā Vilka zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Canidae
Ģints
Canis
Zinātniskais nosaukums
Canis Lupus Rufus

Sarkanā Vilka saglabāšanas statuss:

Kritiski apdraudēta

Sarkanā Vilka atrašanās vieta:

Ziemeļamerika

Sarkanā Vilka fakti

Galvenais laupījums
Brieži, grauzēji, jenoti
Atšķirīga iezīme
Sarkanīga kažokāda un plānas baltas kājas
Dzīvotne
Piekrastes prērija un purvs
Plēsoņa
Vilki, koijoti, cilvēki
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
5
Dzīvesveids
  • Komplekts
Mīļākais ēdiens
Brieži
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Tikai 100 savvaļā!

Sarkanā Vilka fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Tīkls
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
46 jūdzes stundā
Mūžs
10 - 12 gadi
Svars
18 kg - 41 kg (40 mārciņas - 90 mārciņas)
Garums
95 cm - 120 cm (37 collas - 47 collas)

Sarkanais vilks ir vidēja izmēra vilku suga, kas sastopama Ziemeļamerikas austrumu dienvidu daļu piekrastes purvos. Līdz 20. gadsimta 70. gadiem tika uzskatīts, ka tīrais sarkanais vilks ir izmiris savvaļā, taču kopš tā laika Ziemeļkarolīnā ir atjaunota populācija, kas, domājams, tagad ir līdz 100 sarkanajiem vilkiem.



Sarkanais vilks klejoja pāri ASV dienvidaustrumiem no Teksasas līdz Floridai līdz Ņujorkai. Sarkanā vilka vēsturiskajā dzīvesvietā bija mežu, purva un piekrastes prēriju apgabali, kur tas būtu bijis viens no galvenajiem plēsējiem. Tomēr šodien pasaules sarkano vilku populācija aprobežojas ar aizsargājamo teritoriju Ziemeļkarolīnā.



Sarkanais vilks parasti ir mazāka izmēra nekā pelēkais vilks, kas sastopams vairāk Ziemeļamerikas ziemeļu rajonos. Sarkanie vilki ir nosaukti par kanēļa krāsas kažokādu, kas ir brūngani sarkana ar tumšiem plankumiem uz muguras. Sarkanajiem vilkiem ir arī plašs deguns un lielas izskata ausis pēc galvas lieluma.

Līdzīgi kā citiem ilkņiem un patiešām citām vilku sugām, sarkanais vilks ir ļoti sabiedrisks dzīvnieks, kurš dzīvo barā ar vairākiem citiem sarkanajiem vilkiem. Sarkano vilku baros parasti ir dominējošs tēviņš un mātīte un viņu pēcnācēji, un tajos ir no 2 līdz 10 biedriem. Sarkanais vilks ir arī ļoti teritoriāls dzīvnieks, un sarkanā vilka bara sargā savu diapazonu no citu sarkanā vilka bara ielaušanās šajā apkārtnē.



Lai gan ir zināms, ka sarkanie vilki medī kopā kā grupa, lai noķertu lielāku dzīvnieku, piemēram, stirnu, sarkanie vilki galvenokārt ēd mazākus zemē dzīvojošus dzīvniekus, piemēram, trušus un grauzējus. Sarkanie vilki ēd arī putnus, jenotus un citus mazus dzīvniekus. Mēģinot nomedīt lielāku dzīvnieku, sarkanais vilku bariņš darbojas kopā, lai sajauktu un stūrētu viņu upuri.

Vēsturiskajā diapazonā sarkanie vilki tika uzskatīti par vienu no dominējošākajiem plēsējiem viņu vidē, kurus apdraud tikai lielāki ilkņi, piemēram, pelēkie vilki vai neregulārs koijots. Cilvēku mednieki iznīcināja sarkano vilku populāciju lielākajā daļā dabiskās izplatības areāla, un beidzot tika uzskatīts, ka populācija ir izmirusi galvenokārt dzīvotņu zaudēšanas dēļ.

Sarkanie vilki parasti spēj vairoties līdz 2 gadu vecumam un sāk pāroties siltākajos pavasara mēnešos - februārī un martā. Sarkanā vilka mātīte dzemdē metienu līdz 10 mazuļiem pēc grūsnības perioda, kas ilgst apmēram 60 dienas. Mazuļi piedzimst neredzīgi, un pārējā bara daļa tos auklē, līdz viņi spēj medīt paši un vai nu paliek pie vecākiem, vai arī dodas prom, lai sāktu paši savu baru.



Mūsdienās sarkanais vilks savvaļā vairs nav izmiris kopš to atkārtotas ieviešanas Ziemeļkarolīnā 1987. gadā, un tagad tiek uzskatīts, ka tur ir nedaudz vairāk nekā 100 sarkano vilku īpatņu. Neskatoties uz to, sarkanais vilks joprojām tiek uzskatīts par kritiski apdraudētu dzīvnieku un tiek uzskatīts par 10. visvairāk apdraudēto dzīvnieku sugu pasaulē.

Skatīt visu 21 dzīvnieki, kas sākas ar R

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija

Interesanti Raksti