Opossum

Opossum zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Didelphimorfija
Ģimene
Didelphidae
Ģints
Didelphis
Zinātniskais nosaukums
Didelphis Virginiana

Opossum saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Opossum Atrašanās vieta:

Ziemeļamerika

Opossum fakti

Galvenais laupījums
Augļi, kukaiņi, vardes
Dzīvotne
Mežs un lauksaimniecības zeme tuvu ūdenim
Plēsoņa
Lapsa, kaķis, plēsīgie putni
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
6
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Augļi
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Domājams, ka ir imūna pret noteiktu čūsku indi!

Opossum fizikālās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
15 jūdzes stundā
Mūžs
2-7 gadi
Svars
0,5–6 kg (1,1–13 mārciņas)

Opossums atšķir to, ka ir vienīgais marsupial, kas dzīvo Amerikas Savienotajās Valstīs un Kanādā!



Visā Amerikas Savienoto Valstu vēstures daļā cilvēki plaši medīja un patērēja oposumus. Lai gan tas joprojām ir taisnība dažos ASV dienvidu apgabalos, šie izveicīgie marsupials tagad ir labāk pazīstami kā kaitēkļi, ņemot vērā to savākšanas paradumus, kas atstāj atkritumu tvertnes satricinātas un sajaucas pēc viņu. Viņus turpina populāri medīt daudzviet Centrālajā un Dienvidamerikā; faktiski ir ieviesti ierobežojumi, lai ierobežotu šo dzīvnieku medību šajās teritorijās.



Interesanti Opossum fakti!

  • Oposumu izcelsme ir Dienvidamerikā, un tiek uzskatīts, ka tie ir iekļuvuši Ziemeļamerikā Lielās Amerikas apmaiņas laikā, kad kontinenti savienojās, un tiek uzskatīts, ka tie notika aptuveni pirms 2,7 miljoniem gadu.
  • Amerikas Savienotajās Valstīs un Kanādā dzīvo tikai viena oposuma suga - Virginia opossum. To sauc arī par parasto oposumu.
  • Tāpat kā citiem marsupials, arī šiem dzīvniekiem ir maisiņš, kurā mazuļi tiek turēti, kamēr tie ir nobrieduši.
  • Oposumiem ir 50 zobi, kas ir vairāk nekā jebkuram citam sauszemes zīdītājam Ziemeļamerikā.
  • Lai gan tiem ir līdzīgs nosaukums, Ziemeļamerikas, Centrālās un Dienvidamerikas oposumi nav saistīti ar apakškārtas Phalangeriformes arboreal marsupials, kurus parasti sauc par possums, bet ir endēmiski austrumu puslodē.

Opossum zinātniskais nosaukums

Sastāv no vairāk nekā 103 sugām, kas aptver 19 dažādas ģints, oposumu zinātniskais nosaukums irDidelphidae. Šis zīdītājs tiek klasificēts pēcDidelphimorfija, kas ir lielākais rietumu puslodē. Šis termins atspoguļo faktu, ka šiem zīdītājiem būtībā ir divas dzemdes - viena, kurā sākotnēji aug zīdaiņi, un maisiņš, kurā viņi turpina nobriest, ar “di”, kas nozīmē “divi”, un “delphus”, kas nozīmē “dzemde”. Virdžīnijas opossum, vienīgajai sugai ASV un Kanādā, ir zinātniskais nosaukums Didelphis virginiana.

Vārds “opossum” pirmo reizi tika ierakstīts laikā no 1607. līdz 1611. gadam. Tiek uzskatīts, ka tas ir aizgūts no Powhatan valodas un atvasināts no proto-algonkiešu vārda “apousoum”, kas nozīmē “balts suns vai suņveidīgs dzīvnieks. ” Pirmie reģistrētie vārda gadījumi meklējami Džonā Smitā un Džeimstaunas kolonijā Virdžīnijā.

Opossum izskats

Zīdītāju veids, kas pazīstams kā marsupial, pilnīgi pieaudzis opossum ir aptuveni mājas kaķa izmērs. Vidēji possums, kā zināms, ir arī aptuveni 2,5 pēdas garš no deguna līdz astei un sver no 8,8 līdz 13,2 mārciņām. Pārsvarā pelēkā krāsā šiem dzīvniekiem parasti ir baltas sejas un gari, smaili deguni. Viņu mutē ir 50 zobi - vairāk nekā jebkurš cits sauszemes zīdītājs Ziemeļamerikā.

Papildus četrām īsām ekstremitātēm viņiem ir arī specializētas astes, kuras viņi izmanto dažādos veidos. Tā kā šīs žurkām līdzīgās astes spēj satvert lietas, tās tiek uzskatītas par aizcietējumiem. Pateicoties šai funkcijai, oposumi var izmantot astes, lai saglabātu līdzsvaru, palīdzētu kāpelēt kokos un kāpšanas laikā turētos pie ligzdošanas materiāliem. Jaunie dzīvnieki, izmantojot nēsāšanas astes, turas pie mātes muguras, kamēr tie tiek nesti. Pretēji izplatītajam viedoklim, oposumi tomēr nav pakārti otrādi no kokiem pie astes kā sikspārņi.



Šiem zīdītāju aizmugurējām kājām ir arī pretēji stāvoši īkšķi, kas ļauj viņiem vēl efektīvāk turēties pie zariem un tamlīdzīgiem.

Vīrieši parasti ir nedaudz lielāki nekā sievietes. Viņiem ir arī lielāki suņu zobi, un tie parasti ir ievērojami smagāki.

Virdžīnija Opossum (Didelphis virginiana) kadiķa kokā Ohaio ziemeļaustrumos.
Virdžīnija Opossum (Didelphis virginiana) kadiķa kokā Ohaio ziemeļaustrumos.

Opossum uzvedība

Vientuļie un klejotāji kopumā šiem dzīvniekiem ir raksturīgs, lēnām kustīgs, klīstošs pārvietošanās veids. Šo zīdītāju acis galvenokārt ir aktīvas naktīs, kad viņi barojas ar pārtiku un nodarbojas ar lielāko daļu citu aktivitāšu. Dienā oposumi mēdz ierauties ērtos dobumos, nevis taisīt paši savas ligzdas. Piemēri ietver koku bedrīšu un suku pāļu iekšpusi vai zem mākslīgām konstrukcijām.

Siltākajos mēnešos šie marsupials mēdz palikt kustībā. Viņi parasti ceļo, kur vien ēdiens viņus aizved. Ziemā šie zvērinieki mēdz palikt pastāvīgākās ligzdošanas vietās. Tomēr tie aukstajos mēnešos saglabājas mēreni aktīvi, un tāpēc tie nav īsti ziemas guļi.

Viena no pazīstamākajām šo dzīvnieku uzvedības iezīmēm ir viņu tieksme spēlēt mirušu, saskaroties ar plēsējiem. Pazīstams arī kā “playing possum”, šī metode ir otrais līdzeklis, ja zīdītāja sākotnējā reakcija uz draudiem - svilšana, zobu atrašana un rūkšana - to neizbiedē. Ja plēsējs turpina uzbrukt, dzīvnieks kļūs pilnīgi klibs un nonāks gandrīz katatoniskā stāvoklī. Pārgāzies uz sāniem, marsupial var aizvērt acis vai atstāt tās tukši skatīties kosmosā. Izliekta mēle, radījums var likties ļoti miris. Tas, ko cilvēki bieži nezina, ir tas, ka oposumi, spēlējot miruši, parasti izkārnās un izstaro no tūpļa dziedzeriem nepatīkami smaržojošu, zaļu vielu. Dzīvnieks šajā stāvoklī var uzturēties līdz sešām stundām; tajā laikā tā elpošana un sirdsdarbība ievērojami palēninās.

Lai gan tos neuzskata par kokaugiem (kas dzīvo kokos), tie ir lieliski koku kāpēji un daudz laika pavada augšā nojumes. Viņiem ir asas nagi, kas ir lieliski piemēroti koka mizai, un viņi izmanto savas aizcietes astes, lai palīdzētu kāpt un manevrēt apkārt. Neticami, ka oposumi var arī attīrīties no ērcēm un ir spējīgi patērēt vairāk nekā 5000 no tiem sezonā.

Dzimtā dzīvotne

Amerikas Savienotajās Valstīs un Kanādā ir sastopama tikai viena oposuma suga - Virginia opossum. Šīs sugas dzīvotne stiepjas Kanādas ziemeļos un līdz dienvidiem līdz Centrālamerikai. Uz dienvidiem no turienes var atrast vēl desmitiem citu oposu sugu.

Oposumi ir pielāgojušies izdzīvošanai Ziemeļamerikā, Centrālajā un Dienvidamerikā, izstrādājot aizcietējuma astes, kas ļauj tām satvert koku ekstremitātes. Arī šajā ziņā palīdz pretējie īkšķi uz pakaļējām kājām.

Ņemot vērā plašo teritoriju, kurā viņi dzīvo, oposumi spēj izdzīvot dažādos klimatiskajos apstākļos.



Diēta Opossum

Opossumi ir atkritumu savācēji. Ērti viņi ir arī visēdāji, kas nozīmē, ka viņi ir gatavi iztīrīt gan augu, gan dzīvnieku materiālus. Viņi ir labi pazīstami ar to, ka tos izdala no cilvēkiem; it īpaši viņi mēdz nokļūt atkritumu savākšanas konteineros, atkritumu tvertnēs un tamlīdzīgos, meklējot pārtiku.

Oposumus piesaista arī miesa (sabrukusi mīkstums), tāpēc tos bieži redz, ka viņi patērē ceļazīmi. Parasti oposumu uzturs parasti sastāv no augļiem, zāles un dažādu veidu riekstiem.

Šie zīdītāji arī medīs putni , pelēm , tārpi, čūskas , kukaiņi , un pat vistas . Daudzām oposuma sugām nav imunitātes pret grabuļu čūsku un odžu indēm, un tāpēc tās var upurēt šīs radības.

Šī diētas elastība ir viens no daudzajiem atribūtiem, kas padarījis oposumu par tik veiksmīgu sugu.

Plēsēji un draudi

Cilvēki visvairāk apdraud oposumus. Lai gan ASV tie vairs nav izplatīti, savulaik šie zīdītāji tika medīti un regulāri patērēti; Bija zināms, ka prezidents Džimijs Kārteris viņus medīja. Oposuma medības joprojām ir populāras daudzviet Centrālamerikā un Dienvidamerikā, kur vietējās pašvaldības ir noteikušas ierobežojumus posumu medībām. Tomēr oposumi tiek klasificēti kā “ vismazāk bažas ” Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība (IUCN) tāpēc tos neuzskata par apdraudētiem.

Reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Opossumi pārojas no ziemas vidus līdz vasaras vidum. Viena gada laikā oposumu mātītei var būt vairāki mazuļu oposumu metieni. Pēc pārošanās oposumu sievietes parasti dzemdē apmēram divas nedēļas.

Vienā metienā var piedzimt līdz 20 oposumiem. Tomēr vidēji izdzīvo mazāk nekā puse. Kad viņi piedzimst, mazie oposumi ir gandrīz bezpalīdzīgi. Neredzīgi, kaili un gandrīz caurspīdīgi jaundzimušo oposumu garums ir aptuveni puscolls un svars ir tikai 1 / 200. unci; tas padara viņus aptuveni medus bišu lielumā.

Tūlīt pēc piedzimšanas mazie oposumi ielīst mātes maisiņā. Tur viņi sastopas ar pakavu formas izkārtojumu no 13 knupīšiem, kurus uzreiz aizķer. Tie, kas palikuši bez knupīša, varētu aiziet bojā. Pēc tam, kad tas ir nofiksēts, knupis uzbriest un paliek mazuļa mutē apmēram divus mēnešus. Tajā brīdī mazuļa acis sāk atvērties, un viņi reizēm sāk iznākt no maisiņa, un medību laikā tos var nēsāt mātes mugurā. Viņi kļūst pilnīgi neatkarīgi apmēram trīs mēnešu vecumā.

Parastā jeb Virdžīnijas oposuma vidējais mūža ilgums ir viens līdz divi gadi.

Opossum populācija

Lai gan viņi sastopas ar vairākiem plēsējiem - īpaši cilvēkiem, suņiem un kaķiem -, oposumi ir izdzīvojušie, kas ātri vairojas. Tāpēc viņu populācija mūsdienās ir saglabājusies stabila, un tās netiek klasificētas kā apdraudēti dzīvnieki.

Skatīt visus 10 dzīvnieki, kas sākas ar O

Interesanti Raksti