Valabijs

Wallaby zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Diprotodontija
Ģimene
Macropodidae
Ģints
Makropuss
Zinātniskais nosaukums
Makropuss

Valabijas saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Wallaby atrašanās vieta:

Okeānija

Wallaby fakti

Galvenais laupījums
Zāles, augļi, sēklas, lapas
Dzīvotne
Mežs un krūmāji
Plēsoņa
Dingo, lapsa, lieli rāpuļi
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Ganāmpulks
Mīļākais ēdiens
Zāles
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Ir aptuveni 30 dažādas sugas!

Wallaby fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Tīkls
  • Balta
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
30 jūdzes stundā
Mūžs
12-15 gadi
Svars
1-20kg (2,2-44lbs)

Galvenais atšķirība starp valabijiem un ķenguriem galvenokārt balstās uz to, ka kangari ir ievērojami lielāki nekā vairums valabiju.



Patīk ķenguri , valabiji ir marsupials, kas ir daļa no ģimenesMacropodidae.Austrālijā un Papua-Jaungvinejā dzimtā valabija ir ieviesta arī citos pasaules reģionos, tostarp Jaunzēlandē un Lielbritānijā. Starp vairāk nekā 30 sugām, kas mūsdienās izdzīvo, vairākas ir uzskaitītas kā apdraudētas vai apdraudētas - un vismaz piecas sugas ir izmirušas.



Wallaby fakti

  • Valabiju sugas ir sagrupētas pēc dzīvotnes, un klasifikācijā ietilpst suku, klinšu, nagu naga, zaķa un meža valabiji.
  • Lai gan galvenokārt tie ir vientuļi, dažreiz viņi pulcējas. Kad viņi to dara, valabiju grupu var saukt par pūli, tiesu vai trupu.
  • IUCN apdraudēto sugu sarkanajā sarakstā ir vairākas valabiju sugas, tostarp Proserpine klinšu un melnā meža valabija.
  • Valabijiem ir maz dabisko plēsēju. Tomēr ievestie savvaļas plēsēji, tostarp suņi, kaķi un lapsas, daudzām sugām ir izvirzījušas apdraudētus aizsardzības statusus.
  • Neatkarīgi no izmēra, valabiji un ķenguri atšķiras arī to zobu dēļ, kuriem ir plakanāki zobi, kas vairāk piemēroti lapu ēšanai.

Wallaby zinātniskais nosaukums

Šie dzīvnieki ir zīdītāji, kas tiek klasificēti infraklasēMarsupialia. Viņi pieder ordenimDiprotodontija, kas iekļauj ķenguri , opossums , vombati , un koalas . Tos tālāk klasificē apakškārtāMakropodiformes. Viņi irMacropodidaeģimene kopā ar kangariem. Šis termins nozīmē “lielas kājas”. Faktiski atšķirība starp abiem radījumiem ir patvaļīga un galvenokārt attiecas uz lielumu. Lielākā daļa valabiju ir ievērojami mazāki nekā ķenguri, bet daži var būt pat sešu pēdu gari (ieskaitot asti).

Termins wallaby ir atvasināts no Dharug “walabi” vai “waliba”, kas nāk no Jaunās Dienvidvelsas piekrastes Eoras aborigēniem, kas atrodas netālu no mūsdienu Sidnejas. Sākot ap 1802. gadu, radības kopā tika sauktas par “otu ķenguriem”.

Tāpat kā ķenguru jauniešus, arī jauniešus sauc par priekiem. Pieaugušus vīriešus sauc par boomeriem, džekiem un bukiem; savukārt pieaugušās sievietes sauc par darījumiem, žilliem vai skrejlapām. Valabiju grupas, kas parasti parādās ap dzirdināšanas caurumiem, ir pazīstamas kā trupas, tiesas vai pūļi.

Valabijas izskats un izturēšanās

Valabijas aptver vairāk nekā 30 sugas. Visās šajās sugās šie marsupials ir ļoti atšķirīgi. Tomēr vidēji šie dzīvnieki mēra no viena līdz trīs ar pusi pēdu augstuma, un viņu astes garums ir no 10 līdz 29 collām. Šīs radības sver aptuveni no četrām līdz 53 mārciņām. Kaut arī parasti lielākās sugas ir vidēji apmēram sešas pēdas no galvas līdz astei - apmēram trīs pēdas garas, parasti ir mazas vai vidējas. Uzziņai ķenguri parasti ir trīs līdz astoņas pēdas garš un sver 40 līdz 200 mārciņas.

Šiem zīdītājiem ir mazas priekškājas, kuras galvenokārt izmanto barošanai. Viņiem ir lielas ausis un garš, smails purns. Viņu iegarenas sejas nodrošina plašu žokļa vietu virknei lielu, plakanu zobu, kas ir specializējušies augu materiālu košļāšanai.

Šiem dzīvniekiem ir arī lielas, stipras astes. Lai gan tās nav aizcietīgas un nespēj satvert priekšmetus, šīs astes tiek izmantotas balansēšanai un balstīšanai sēdus stāvoklī. Radījumu spēcīgās aizmugurējās kājas ļauj tiem piesieties lielā ātrumā un lēkt lielos attālumos. Papildus to izmantošanai, lai lēktu augstu, viņi arī spēra šīs spēcīgās kājas, sastopoties ar plēsējiem vai citiem valabijiem.

Kad viņiem draud draudi, šie dzīvnieki sit kājas, spārda aizmugurējās kājas un izdala aizsmakušo troksni, lai brīdinātu citus savas grupas dalībniekus. Viņi parasti ir aktīvāki vakara un agra rīta stundās, un tas jo īpaši attiecas uz sausajām vietām.



valabijs (Macropodidae) divi valabiji, kas ēd pie zemes

Wallaby biotops

Tie ir plaši izplatīti visā Austrālijā, taču tie ir visizplatītākie nelīdzenās, nomaļās vietās, kur ir daudz mežu. Tikai daži no šiem radījumiem ir atrodami līdzenumos vai citās atklātākās vietās. Viņu dzimtene ir Austrālija un Papua-Jaungvineja, un viņi ir veiksmīgi iepazīstināti arī ar Jaunzēlandi, Lielbritāniju un citām teritorijām visā pasaulē.

Dažādas valabiju sugas ir sagrupētas pēc dzīvotnes. Piemēram, suku valabiji, kas sastāv no 11 sugām, lielākoties sastopami Austrālijas dienvidaustrumu un Tasmānijas zemēs un Austrālijas piekrastes austrumu atklātajos mežos. Šīs apakšdzimtas locekļi,Protemnodons, visvairāk līdzinās ķenguriem, bet viņiem ir atšķirīgs zobu veids (zobu veids). Tie ietver sarkano kaklu un skaisto seju.

Akmeņu valabiji dzīvo netālu no ūdens starp akmeņiem. Tajos ietilpst sešas nosauktas sugas, kas pieder pie apakšdzimtasPetrogale. Viņiem parasti ir brūna un pelēka krāsa ar plankumiem, svītrām un citiem marķējumiem. Tā sauktie naglu asteņi, kas ietilpst apakšdzimtāOnychogalea, iekļauj trīs nosauktas sugas. Divas no šīm sugām, kurām astes galos ir strauji izaugumi, tiek klasificētas kā apdraudētas. Zaķu apakšdzimtas wallabiesLagorchestesir diezgan mazi, un viņu kustības ir līdzīgas zaķiem. Citi šo dzīvnieku sugu piemēri, kas klasificēti pēc dzīvotnes, ir krūmāji un meža valabiji. Pēdējā ietilpst punduris valabijs. Dzimtā Jaungvinejā, šī suga ir mazākā no ģints, tās garums ir vidēji 18 collas un svars - aptuveni 3,5 mārciņas.

Atsevišķas valabiju sugas ir pielāgojušās saviem unikālajiem biotopiem. Piemēram, klinšu valabijiem piemīt modificētas kājas, kas paredzētas saķerties ar akmeni, izmantojot ādas berzi, nevis ar asiem nagiem.

Volabija diēta

Šie dzīvnieki ir zālēdāji, kas nozīmē, ka viņu uzturs pilnībā sastāv no augiem. Atkarībā no dzīvotnes tie var iztikt bez zālēm, papardēm, lapām, garšaugiem un pat dažāda veida augļiem. Viņi pārvar milzīgus attālumus, lai iegūtu pārtiku un ūdeni, un nav nekas neparasts redzēt lielas viņu draudzes, kas sapulcējušās ap dzirdināšanas caurumiem.

Wallaby plēsēji un draudi

Savvaļā šiem dzīvniekiem ir maz dabisko plēsēju. Viņus visbiežāk medī dingo , Tasmānijas velni un ķīļveida ērgļi. Diemžēl šiem marsupialiem vairākas ievestās sugas ir nodarījušas postījumus savai drošībai. Jo īpaši savvaļas plēsēju, piemēram, suņu, kaķu un lapsu, ieviešana ir izrādījusies katastrofāla daudzām šo dzīvnieku sugām.

Vēl viens drauds, kas viņiem radies, ir svešzemju sugu ieviešana, kas tagad ar tām konkurē par ierobežotiem resursiem. Vietējo zālēdāju, piemēram, trušu, ieviešana kazas , liellopi un aitas ir iespiedis daudzas valabiju sugas apdraudētajā teritorijā.

Uz Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība (IUCN) Apdraudēto sugu sarkanais saraksts. Piemēram, piecas melnkāju klinšu valabijas sugas ir uzskaitītas kā apdraudēta , neaizsargāti vai gandrīz apdraudēti. Proserpine valabijs ir klasificēts kā apdraudēts, dzeltenpēdu valabijs - kā gandrīz draudēja un mala un savaldītie nagu-asti valabiji ir uzskaitīti kā neaizsargāti līdz izmiršanai. Diemžēl divas šo dzīvnieku sugas, austrumu zaķa valabijs un pusmēness naglu-astes valabijs, ir aizgājuši izmiris .



Wallaby reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Pārošanās laiks lielākajai daļai sugu notiek janvārī un februārī. Sievietes dzimumgatavojas aptuveni 12 mēnešu vecumā, un grūtniecības periods pirms viņu pēcnācēju piedzimšanas ir aptuveni 28 dienas. Šie vidējie rādītāji tomēr atšķiras atkarībā no sugas.

Kad viņi piedzimst, prieki, kā zināms zīdaiņiem, ir aptuveni želejas lielumā. Vienlaikus dzimst tikai viens prieks. Patīk ķengurs prieki, viņi piedzimst pilnīgi bezpalīdzīgi un neattīstīti, un, parādoties, viņi uzreiz ielīst mātes maisiņā. Tur viņi aizķeras uz knupīša. Džoiji parasti paliek mātes maisiņā apmēram 250 dienas. Pat pēc aiziešanas ir zināms, ka viņi tūlīt pāriet, kad rodas draudi.

Tehniski ir iespējams sievietei atkal iestāties grūtniecība, kamēr džo joprojām atrodas maisiņā. Kad tas notiek, jaunā embrija attīstība tiek apturēta, līdz esošais dzejolis atbrīvo maisiņu. Šī parādība ir pazīstama kā embrija diapause, un tā ir raksturīga tikai marsupialiem.

Šo dzīvnieku vidējais dzīves ilgums ir aptuveni deviņi gadi. Tomēr valabiji, kas dzīvo tuvāk cilvēku apdzīvotām vietām, kur parasti ir suņi, kaķi un citi plēsēji, nemēdz izdzīvot tik ilgi.

Valabijas iedzīvotāji

Valabiju populācijas atšķiras pēc sugām. Cilvēki gadu gaitā lielākoties nav ietekmējuši daudzas valabiju sugas, tāpēc to populācija ir saglabājusies stabila. Tomēr tagad daudzas sugas ir uzskaitītas kā apdraudētas. Viens nozīmīgs faktors ir bijis vietējo savvaļas dzīvnieku, tostarp suņu, kaķu un lapsu, ieviešana, kas, kā zināms, medī Wallabies.

Vēl viena problēma ir bijusi tādu vietējo zālēdāju kā liellopi, aitas, truši un kazas ieviešana, kas tagad konkurē ar valabijiem par zālēm, lapām, garšaugiem un citiem augiem. Visbeidzot, valabijus cilvēki medī arī pēc gaļas un kažokādām. Šī prakse nav gluži tik izplatīta kā kādreiz, taču tā joprojām notiek un joprojām ietekmē iedzīvotāju līmeni.

Skatīt visu 33 dzīvnieki, kas sākas ar W

Interesanti Raksti