Dingo

Dingo zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Canidae
Ģints
Canis
Zinātniskais nosaukums
Canis Lupus Dingo

Dingo saglabāšanas statuss:

Netālu no draudiem

Dingo atrašanās vieta:

Okeānija

Dingo fakti

Galvenais laupījums
Trusis, ķirzakas, grauzēji
Atšķirīga iezīme
Iedurtās ausis un garu kuplu asti
Dzīvotne
Tuksneša, slapji un sausi meži
Plēsoņa
Cilvēks, lieli rāpuļi
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
6
Dzīvesveids
  • Komplekts
Mīļākais ēdiens
Trusis
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Dzimtā vietā sastopams Austrālijas kontinentā!

Dingo fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Dzeltens
  • Tīkls
  • Melns
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
30 jūdzes stundā
Mūžs
7 - 15 gadi
Svars
13 kg - 20 kg (28 mārciņas - 44 mārciņas)
Garums
100 cm - 125 cm (39 collas - 49 collas)

Dingo ir vienīgā suņu suga, kuras dzimtene ir Austrālija.



Vecāki, bet nikni plēsēji, dingo ir labi pielāgoti skarbajam un daudzveidīgajam Austrālijas un Klusā okeāna reģiona klimatam. Šīs radības tiek uzskatītas par savvaļas suņu tipiem, un tām ir līdzīga bara uzvedība un medību stratēģijas kā cieši saistītajam vilkam. Tos no līdzīgiem ilkņiem var atšķirt ar gandrīz ugunīgi sarkanu mēteļa krāsu.



5 neticami dingo fakti!

  • Šķiet, ka dingo spēlē nelielu lomu dažu Austrālijas pamatiedzīvotāju mitoloģiskajā un reliģiskajā pārliecībā.
  • Dingo spēj krustoties ar pieradinātiem suņiem, kas radījis problēmas ar savvaļas dingo līnijas saglabāšanu.
  • Dingo paketēm, šķiet, ir stingras sociālās hierarhijas. Viņus kopā tur alfa tēviņu un alfa sieviešu vadība un viltība, kas pārējam baram ir jāciena un jāatliek. Alfiem ir arī ekskluzīvas audzēšanas tiesības.
  • Dingo mēdz apdzīvot plašu parku un rezervātu klāstu visapdzīvotākajās salas daļās.
  • Cilvēku apmetņu dēļ dažas populācijas dažās teritorijās var dzīvot cilvēku tuvumā.

Dingo zinātniskais nosaukums

Dingo zinātniskais nosaukums irCanis lupus dingo. Lupus, kā daudzi cilvēki jau zina, ir latīņu vārds vilks, savukārt dingo vārds tika ņemts no Austrālijas pamatiedzīvotāju vietējās Dharug valodas, kas atrodas ap Sidnejas apkārtni. Tomēr par dingo taksonomisko klasifikāciju notiek sīvas diskusijas. Pašlaik dzīvnieks ir klasificēts kā pelēks vilks , bet daži taksonomisti uzskata, ka ir pietiekami daudz fizisku un ģenētisku atšķirību, lai to vispār klasificētu kā pilnīgi atsevišķu sugu. Katrā ziņā dingo ir daļa no Canis ģints, kas arī padara to cieši saistītu ar koijots , Āfrikas zelta vilks un Etiopijas vilks. Tas ir vairāk saistīts ar lapsas .

Vecākā dingo fosilija, kas jebkad atrasta, ir apmēram 3500 gadus veca, taču pētījumi liecina, ka pasugas, visticamāk, ieradās Austrālijā jau krietni pirms tam. Dominējošais viedoklis ir tāds, ka dingo pēc suņu pieradināšanas pārnesa cilvēki, kas neapšaubāmi padarītu tos par pirmajiem no daudziem placentas zīdītājiem, kuri apzināti ievesti Austrālijā. Tomēr ne visi eksperti šim viedoklim piekrīt. Alternatīvs viedoklis ir tāds, ka dingoi, iespējams, ir migrējuši paši tūkstošiem gadu agrāk, kad jūras līmenis starp salu un kontinentu bija daudz zemāks.

Dingo izskats un izturēšanās

Ar savu lieso izskatu, smailajām ausīm, īso kažokādu, kuplo asti un garo purnu dingo dzīvnieks atgādina vidēja izmēra suns lielākajā daļā tās ievērojamo īpašību. Dzīvnieks mēra apmēram četras pēdas starp galvu un ķermeni, savukārt aste savam garumam pievieno vēl vienu pēdu. Tas ir no 22 līdz 33 mārciņām svarā. Apmatojuma krāsa var svārstīties no iedeguma, sarkanas vai dzeltenas. Indivīdiem mēdz būt balta krāsa pie vēdera un iekšējām kājām, bet savvaļā ir identificēti arī melni raksti.

Dingo ir diezgan līdzīgs vilks savā ļoti daudzveidīgajā un sarežģītajā sociālajā iekārtojumā. Kaut arī jauni vīrieši mēdz būt vientuļi radījumi, visbiežāk sabiedriskā kārtība sastāv no iepakojumiem, kuros vienlaikus ir līdz 10 indivīdiem. Iepakojumā parasti ir galvenais pārošanās pāris, pēcnācēji, kāda paplašināta ģimene un, iespējams, iepriekšējā gada pēcnācēji. Vīriešiem ir tendence dominēt pār sieviešu dzimuma pārstāvēm, un augstāka ranga locekļi mēģinās nodibināt dominanci pār zemākstāvošajiem bara locekļiem un sīvi sargāt viņu rangu. Komplekts piedāvā aizsardzību un drošību katram tā dalībniekam neatkarīgi no pakāpes. Kopā dalībnieki sadarbosies savā starpā, lai savāktu pārtiku, aizsargātu mazuļus un izdzīvotu savvaļā.

Dingo komunikācija sastāv no dažādiem riešanas, gaudošanas un ņurdēšanas veidiem. Viņu riešana ir ļoti atšķirīga no suņa mizas un veido tikai nelielu daļu no viņu verbālā repertuāra. Viņu rūciens ir paredzēts, lai novērstu iespējamās briesmas un draudus, un to izmanto arī kā līdzekli, lai panāktu dominanci pār citiem bara locekļiem. Turklāt viņiem ir vairākas atšķirīgas gaudošanas formas, kuru skaņa un intensitāte var atšķirties atkarībā no sezonas un diennakts laika, lai gan nav pilnīgi skaidrs, kāpēc viņi gaudo. Tāpat kā citiem ilkņiem, arī dingo ir lieliska oža. Ir zināms, ka viņi iezīmē savas smaržas uz dažādiem priekšmetiem vai vietām, lai nodotu informāciju citām personām.

Dingo parasti nedodas tālu no sākotnējās dzimšanas vietas. Viņi dzīvos, medīs un audzinās savu ģimeni šaurā teritorijā, tikai dažu jūdžu attālumā vienlaikus. Dingo ir arī nakts radības; viņi lielāko daļu nomoda stundu pavada naktī ar maksimālu aktivitāti ap krēslu un rītausmu. Dingo ir īss darbības periods, kam seko ilgāks atpūtas laiks.



dingo (Canis lupus dingo) sarkanīgi krāsoti dingo

Dumjš biotops

Dingo dzīvnieks plaši atrodas pāri Austrālijas masai, izņemot atsevišķas dienvidaustrumu daļas un Tasmānijas salu. Dažas populācijas ir atrodamas arī Āzijas dienvidaustrumos un Klusajā okeānā, tostarp Taizemes, Laosas, Malaizijas, Indonēzijas, Borneo, Filipīnu un Jaungvinejas valstis. Labvēlīgākie biotopi ir meži, līdzenumi, kalni un daži tuksneši, kuros ir ūdens caurumi. Viņi mēdz veidot mājas no alām, apaļkokiem vai bedrēm.

Dingo diēta

Dingo vislabāk raksturo kā oportūnistiskus nakts plēsējus. Viņi barosies ar jebkuru mazu dzīvnieku skaitu, atkarībā no vietējās savvaļas dzīvnieku pieejamības tajā laikā. Tie var ietvert truši , grauzēji, putni , rāpuļi, zivis , krabji , abinieki, kukaiņi , un pat dažu veidu sēklas un augļi. Uztura atlikumu veido lielāki dzīvnieki, ieskaitot valabiji , ķenguri , aitas , liellopi un possums . Ja viņiem tiek dota iespēja, ir zināms arī, ka viņi izsmidzina cilvēku atlieku un atkritumu paliekas.

Kaut arī ātrums un izturība ir galvenie dingo kā mednieka īpašumi, viņiem arī būs jāsaskaņo pakas, lai noņemtu lielāko laupījumu, kas var būt bīstama lieta cilvēkiem. Viņu taktika parasti ir saistīta ar laupījuma vajāšanu pret citiem pakas dalībniekiem vai laupījuma izsmelšanu caur tīru izturību. Viņi dažreiz vajā arī slimos vai ievainotos dzīvniekus, kuri ir nomaldījušies tālu no viņu ganāmpulkiem vai grupām. Dingo parasti nogalina laupījumu, iekodot kaklā un pārraujot kaklu un asinsvadus. Ir zināms, ka viņi knābj potītēs un papēžos, lai arī palēninātu laupījumu.

Dingo plēsēji un draudi

Pieaugušam dingo kā virsotnes plēsējam Austrālijas ekosistēmā ir maz citu dabisko plēsēju, it īpaši, ja to aizsargā visa paka. Tomēr lielie plēsēji, piemēram, krokodili , šakāļi , un plēsīgie putni joprojām var nogalināt jaunākos un neaizsargātākos dingo, ja tie ir neaizsargāti pret plēsonību. Ir zināms arī, ka dingo nomirst no čūsku kodumiem un bifeļu vai liellopu uzbrukumiem.

Cilvēki rada lielākus draudus pastāvīgai dingo pastāvēšanai. Līdzīgi kā vilki Ziemeļamerikā un Eiropā daži zemnieki dingo uzskata par kaitēkļiem, jo ​​tie uzbruks un nogalinās pieradinātos dzīvniekus. Lai novērstu turpmāku mājlopu iznīcināšanu, ir ieviesti vairāki dingo kontroles pasākumi, tostarp liels žogs, kas uzcelts ap galvenajām aitkopības teritorijām Austrālijas dienvidaustrumos. Ja dingo klīst šajā apgabalā, to var nogalināt par lielu atlīdzību. Saindēšanās ir vēl viena iespējama metode, kā novērst dingo uzbrukumus. Par laimi, tā kā dingo apdzīvo gandrīz visu Austrālijas reģionu (pat vietas, kas lielākoties nav viesmīlīgas cilvēku apmetnēm), lielāko daļu iedzīvotāju reti apdraud cilvēku darbība.

Vēl viens potenciālais briesmu avots nāk arī no negaidīta stūra. Ir zināms, ka dingo audzē un hibridizējas ar pieradinātiem suņiem. Tas lēnām novērš dingo populācijas ģenētisko daudzveidību. Tiek uzskatīts, ka lielas dingo populācijas tagad sastāv no hibrīdiem (it īpaši lielu cilvēku apmetņu tuvumā), un pat savvaļas populācijās ir mazi ģenētiskās hibridizācijas elementi. Eksperti apspriež šī zaudējuma sekas un to, kā tos novērst. Daži biologi saka, ka tas ir nenovēršamu ģenētisko izmaiņu rezultāts un to nemaz nevar mainīt.



Dingo reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Dingo ir stingra un pulka pārošanās sistēma. Viņiem ir tendence vairoties tikai reizi gadā aptuveni vienā un tajā pašā laikā. Pēc apmēram divu mēnešu grūsnības perioda mātīte saražos metienu ar apmēram pieciem mazuļiem, bet vienlaikus līdz pat 10. Kucēnu pilnīga atšķiršana prasa apmēram divus mēnešus. Pēc šī laika viņiem tiek mācītas tādas svarīgas prasmes kā medības un saziņa, kas ir neatņemama viņu izdzīvošanas sastāvdaļa. Kucēni sasniegs pilnīgu neatkarību vairākus mēnešus vēlāk. Tomēr tā vietā, lai dotos prom paši, mazuļi var palikt apkārt un palīdzēt vecākiem audzēt nākamo mazuļu metienu.

Dingo dzimumgatavību sasniedz apmēram divus gadus savā dzīvē. Tas ir tad, kad viņi parasti klīst atsevišķi un dzīvo vientuļu dzīvi. Kad vīrietis un sieviete ir savienoti pārī, viņi parasti pārojas visu mūžu un veido jaunu iepakojumu. Dingo var dzīvot savvaļā līdz 10 gadiem un nebrīvē, iespējams, līdz 13 vai 14 gadiem.

Dingo populācija

Dingo populācijas skaitu ir grūti novērtēt, taču tiek uzskatīts, ka tīro dingo populāciju skaits samazinās, iespējams, pateicoties krustojumam ar vietējiem suņiem. The Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība (IUCN) Sarkanajā sarakstā, kas seko dažādu sugu apdraudētā stāvokļa uzskaitei, iepriekš tās bija iekļautas potenciāli neaizsargāti , bet tas vēlāk svītroja dingo no saraksta, jo bija grūti tos definēt. Tā tos uzskatīja par savvaļas suni.

Dingo šobrīd ir aizsargāts plašos nacionālo parku un rezervātu lokos. Viņiem ir maz juridiskās aizsardzības ārpus šīm teritorijām, taču vairākas organizācijas ir veltītas tīro dingo līniju aizsardzībai.

Skatīt visu 26 dzīvnieki, kas sākas ar D

Interesanti Raksti