Vombats

Vombata zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Diprotodontija
Ģimene
Vombatidae
Ģints
Volemys
Zinātniskais nosaukums
Schizophyllum

Vombata saglabāšanas statuss:

Apdraudēts

Wombat atrašanās vieta:

Okeānija

Fakti par vombatu

Galvenais laupījums
Zāle, krūmi, saknes
Dzīvotne
Mežzeme un piekrastes krūmu zeme
Plēsoņa
Dingo, Lapsa, Savvaļas suņi
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Zāle
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Dienas lielāko daļu pavada pazemē!

Vombata fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
25 jūdzes stundā
Mūžs
20-26 gadi
Svars
20-35kg (44-77lbs)

Vombātiem ir kuba formas kakas, ko viņi izmanto, lai iezīmētu savas teritorijas.



Vombati ir kupli mazi veģetārie dzīvnieki, kas dzīvo tikai Austrālijā un Tasmānijā. Viņi ir marsupials, kas nozīmē, ka viņi pēc piedzimšanas nēsā savus mazuļus maisiņā. Vombati ir lieliski ekskavatori, un tie veido tuneļus un urbumus dzīvošanai. Viņu gremošanas sistēma ir tik lēna, ka viņiem var paiet divas nedēļas, lai sagremotu pārtiku. Neskatoties uz to, ka vombati izskatās kā viegli mērķi, viņiem ir stingras aizmugures, kuras viņi var izmantot, lai bloķētu plēsējus no viņu ēšanas.



5 Vombata fakti

• Vombati dzīvo pazemes urbumos, kurus paši raka

• Vombatu mazuļiem patīk spēlēt un viņi daudz laika un enerģijas pavadīs izklaidējoties

• Daži vombati var ilgt nedēļas vai pat mēnešus, nedzerot ūdeni

• Austrālieši par godu šiem dzīvniekiem katru 22. oktobri svin Vombatu dienu

• Jauni vombati mātes maisiņos dzīvo apmēram sešus mēnešus

Vombata zinātniskais nosaukums

Vārds ‘vombat’ cēlies no Austrālijas aborigēnu nosaukuma šiem dzīvniekiem - vai nu ‘vomat’, vai ‘wombac’, kas angļu valodā kļuva par ‘vombat’. Trīs vombatu sugas dzīvo Austrālijā un Tasmānijā. Tie ir parastais vombats, ziemeļu matains deguna vombats un dienvidu matains deguna vombats.

Parastā vombata zinātniskais nosaukums ir Vombatus ursinus. Vārds ‘Vombatus’ nozīmē līdzīgu vombatam un ‘ursinus’ - lācim līdzīgu. Ziemeļu matains deguna vombats ir Lasiorhinus krefftii, un dienvidu matains deguna vombats ir Lasiorhinus latifrons. ‘Lasio’ nozīmē matains, un ‘rhinus’ - deguns, ko lieto, lai aprakstītu šos vombatus ar matiem uz deguna. ‘Krefftii’ pamatā ir Džerards Krefts, kurš 10 gadus, no 1864. līdz 1874. gadam, bija Austrālijas muzeja direktors. Termins ‘latifroni’ nozīmē plašu lādi vai plašu priekšpusi.



Vombata izskats un izturēšanās

Vombātiem ir smags, izturīgs izskats, un tie izskatās kā mazi, pelēki, iedeguma vai brūni lāči. Viņiem ir īsa, blīva kažokāda, kas ir pietiekami gara, lai sniegtu viņiem zināmu aizsardzību, bet pietiekami īsa, lai nepiepildītos ar nezālēm un netīrumiem. Viņu trīsstūrveida ausis pielec no galvas, un tām ir maz spītīgas astes.

Šiem dzīvniekiem ir īsas, spēcīgas kājas, uz kurām ir lielas, smagas nagi, ko vombati var izmantot rakšanai. Viņi ir marsupials, tāpēc sievietēm ir maisiņi, kuros viņi audzina savus mazuļus, bet viņu maisiņi ir vērsti uz aizmuguri, uz astes pusi, tāpēc zīdaiņi netiek nomizoti ar netīrumiem, kad viņu mātes raka tuneļus un bedrītes.

Vombatu garums ir no 31 līdz 47 collām (80 līdz 129 cm) un svars ir no 32 līdz 80 mārciņām (14,5 līdz 36,29 kg). Tas ir aptuveni tāds pats svars kā pilngadīgam labradoras retrīveram, bet uz īsām kājām, kas vombatu padara stāvu ne augstāk par pieauguša cilvēka ceļiem. Vislielākais jebkad reģistrētais vombats svēra 88 mārciņas (40 kg), aptuveni tādu pašu svaru kā jaundzimušam teļam. Viņš dzīvoja savvaļas dabas parkā Austrālijā un bija pazīstams kā Patriks.

Parastie vombati parasti dzīvo atsevišķi atsevišķi. Matainiem deguniem domātie vombati var koplietot lielu bedri ar citiem šāda veida cilvēkiem. Šīs bedres var būt gandrīz 100 pēdas (30 m) garas, un tām var būt pat 20 ieejas. Vombatu grupu sauc par pūli vai koloniju.

Parasti kautrīgi, vombati ir nakts. Cilvēki var dzīvot tajā pašā apgabalā un tomēr nekad neredzēt vombatu, jo šie dzīvnieki mēdz paslēpties no briesmām. Neskatoties uz kautrību, dažās situācijās viņi var kļūt ļoti agresīvi, īpaši ap audzēšanas laiku, kad viņi viens otru sakodīs un saskrāpēs. Īstas cīņas tomēr notiek reti, un parasti vombats, kurš zaudē cīņu, aizies, nevis cīnīsies, līdz tiek ievainots.

Vombātiem ir biezs skrimšļa slānis, kas aptver to aizmugurējos galus. Ja plēsējs mēģina uzbrukt vombatam, tas nonāks urbumā, atstājot plēsējam tikai aizmuguri. Uzbrūkošais dzīvnieks parasti nespēj iekost cauri šai cietajai skrimšļai, tāpēc vombats izvairās no briesmām. Vombats var arī izmantot aizmugurējās kājas, lai spertu plēsēju, bieži to ievainojot ar smagajiem muguras nagiem.

Vombats, kas stāv zālē

Vombata biotops

Vombati dzīvo tikai Austrālijā vai Tasmānijā. To diapazons ir ierobežots līdz Austrālijas austrumu dienvidu daļām gar krastu, kā arī Tasmāniju un Flindersas salu. Viņi mēdza aptvert vairāk teritoriju, taču konflikti ar cilvēkiem, kā arī cīņa ar vidi izraisīja viņu skaita un teritorijas samazināšanos. Vombatus var atrast dzīvojošos atklātos apgabalos gan kalnos, gan līdzenās zemēs, ja vien viņiem ir pietiekami daudz brīvas vietas, lai viņi varētu izrakt savu urbumu.

Nakts vombati dienā guļ savās urbās, naktīs iznākot, lai barotos. Tā kā tie ir nakts, cilvēki reti redz vombatus. Viņu urbumi lauksaimniekiem ir apgrūtinoši, jo tie var nodarīt miesas bojājumus, un tāpēc zemnieki, kuri savā zemē atklāj vombātus, var mēģināt no tiem atbrīvoties.

Vombatu diēta

Vombati ir veģetārieši, kuri ēd lielāko daļu dažādu augu, kas aug to teritorijās. Tas ietver šķēpu zāli, sniega krūmus, garšaugus, zāles saknes, kokus, krūmus, sēnes, piemēram, sēnes, mizu, krūmus, sūnas, gājiena augus un lapas. Viņi dod priekšroku maigiem jauniem augiem, bet, kad atradīs, ēdīs gandrīz visu, ieskaitot cilvēku audzētus dārzeņus. Ja būs sausums, vombati raksies starp zālēm, lai sasniegtu zāles saknes, ko ēst.

Vombātiem ir nepieciešams mazāk pārtikas nekā citiem tāda paša izmēra dzīvniekiem, jo ​​vielmaiņa ir ļoti lēna. Tas nozīmē, ka viņiem nav jāpavada tik daudz laika pārtikas meklēšanai, ļaujot viņiem ietaupīt enerģiju. Viņi arī ir izstrādājuši spēju pavadīt pat divas nedēļas, sagremojot pārtiku, dodot ķermenim laiku iegūt no pārtikas, ko viņi ēd, pēc iespējas vairāk barības vielu.

Tā kā viņi dzīvo ļoti sausā klimatā, matainu degunu vombati ir pielāgoti ilgāku laiku pavadīšanai bez nepieciešamības dzert ūdeni. Lielāko daļu ūdens vajadzību viņi apmierina ar ūdeni, ko iegūst no augiem, un ar rasas noplūdi. Parastie vombati meklēs dzeramo ūdeni. Visi vombati pēc lietus bauda dzeršanu un meklēs peļķes un baseinus.



Vombatu plēsēji un draudi

Vombatus medī vairāki dažādi plēsēji, tostarp dingo , lapsas , un Tasmānijas velni . Arī jaunos vombātus nomāc Ērgļi un pūces . Daudzās jomās suņi nogalināt vombātus. Cilvēki ir viens no lielākajiem draudiem vombatiem, jo ​​daudzi cilvēki vombatē kā kaitēkļus vai varmintus, un tos medīs, slazdos un indēs, lai atbrīvotos no tiem. Kaut arī vombati tagad ir aizsargāti visā to teritorijas lielākajā daļā, joprojām ir apgabali, kur cilvēki tos parasti nogalina.

Arī citi dzīvnieki konkurē ar vombatiem par nedaudzajiem resursiem, kas pieejami viņu dzīvesvietās. Truši , aitas , un liellopi ir visi dzīvnieki, kurus ir ieviesuši cilvēki un kuri tagad izdzen vombātus no savas dabiskās teritorijas. Viņi ne tikai ēd vienus un tos pašus ēdienus, bet truši, ja vien var, pārvāksies uz vombatu urbumiem, un liellopi, ja uz tiem uzkāps, iznīcina urbumus.

Bada dēļ daudzi vombati tiek nogalināti, īpaši sausos gados. Vēl viens nopietns drauds vombātiem ir ceļu klātbūtne. Naktīs automašīnas regulāri nogalina vombātus, jo tos tumsā var būt grūti pamanīt. Katru gadu simtiem tiek nogalināti gan pieaugušie, gan zīdaiņi.

Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība (IUCN) parasto vombatu ir uzskaitījusi kā vismazāk satraucošo dzīvnieku (LC), kas nozīmē, ka šajā brīdī nav bažu par to izmiršanu. Dienvidu matains deguna vombats ir arī uzskaitīts kā vismazāk satraucošais. Tomēr ziemeļu matains deguna vombats tiek uzskatīts par kritiski apdraudētu, un tikai aptuveni 500 no tiem ir izdzīvojuši savvaļā.

Vombatu reproducēšana, zīdaiņi un dzīves ilgums

Vombati parasti ir nobrieduši un spēj radīt mazuļus līdz divu gadu vecumam. Viņiem nav noteikta vairošanās sezona. Kad sieviete ir gatava vairoties, viņa izkaisīs savus kaku kubus apkārtnē, kurā dzīvo. Šajos kubiņos ir feromoni, kas norāda, ka viņa ir gatava visiem apkārtnes vīriešiem. Pāris pulcēsies vairošanai, bet pēc tam viņi šķirsies, un māte pati audzinās bērnu, sauktu par džoiju.

Vombats ir marsupial, kas nozīmē, ka mātītēm ir maisiņi, kurus viņi nēsā mazuļus pēc piedzimšanas. Grūtniecības laiks ir no 20 līdz 22 dienām, un parasti tas rada tikai vienu dzīli. Kad bērns piedzimst, tas ir niecīgs, bezpalīdzīgs, akls un apmēram ķīselis. Tas pats nevar izdzīvot. Pēc piedzimšanas prieks dodas uz mātes maisiņu un kāpj iekšā, kur tas paliks līdz sešiem mēnešiem. Šajā laikā tas ir gatavs parādīties un sāk pētīt pasauli, bet drošības un komforta dēļ tas atkal uzkāps maisiņā un paliks kopā ar māti vēl vienu gadu.

Parasti vombati savvaļā dzīvo no 5 līdz 20 gadiem, lai gan ir zināms, ka nebrīvē esošie vombati kļūst pat 30 gadus veci. Bieži vien savvaļas vombati kļūst par plēsēju, slimību, bada upuriem vai arī, ja naktīs mēģina šķērsot ceļu, tos notriec automašīnas.

Vombatu populācija

Savvaļā dzīvojošo vombatu skaits nav zināms. Parastie vombati tiek uzskatīti par daudz, taču pašreiz nav aprēķinu, cik no tiem ir. Suga ir uzskaitīta kā vismazāk satraucoša, proti, šķiet, ka to skaits ir pietiekams, lai tās uzturētu.

Aprēķini par dienvidu matainu degunu vombatu skaitu liek domāt, ka viņu populācija ir aptuveni 100 000 līdz 300 000. Tie ir arī uzskaitīti kā sugas, kas rada vismazākās bažas. Ziemeļvalstu mataino degunu vombatu skaits ir labāk zināms, jo viņi dzīvo ļoti niecīgā tuksneša plankumā Austrālijas dienvidaustrumos. Saglabāšanas centienu dēļ šī suga palielinās, taču to joprojām ir mazāk nekā 500, un tos turpina uzskatīt par kritiski apdraudēta .

Skatīt visu 33 dzīvnieki, kas sākas ar W

Interesanti Raksti