Jūras bruņurupucis

Jūras bruņurupuču zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
rāpulis
Pasūtījums
bruņurupuči
Ģimene
Chelonioidea
Zinātniskais nosaukums
Chelonioidea

Jūras bruņurupuču aizsardzības statuss:

Apdraudēts

Jūras bruņurupuča atrašanās vieta:

Okeāns

Jūras bruņurupuča fakti

Galvenais laupījums
Zivis, krabji, jūraszāles, medūzas
Dzīvotne
Tropu piekrastes ūdeņi un pludmales
Plēsoņa
Cilvēks, haizivis, vaļu slepkava
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
100
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Zivis
Tips
Rāpulis
Sauklis
Vienmēr atgriezieties tajā pašā pludmalē, lai dētu olas!

Jūras bruņurupuča fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Tātad
  • Zaļš
Ādas tips
Svari
Maksimālais ātrums
2,4 jūdzes stundā
Mūžs
60-80 gadi
Svars
158–400 kg (350–882 mārciņas)

Jūras bruņurupuči ir sastopami visos lielākajos okeānos un mazākās jūrās, izņemot Arktikas loku, jo jūras bruņurupučiem tas parasti ir par aukstu, jo tie mēdz dot priekšroku mērenākiem ūdeņiem. Lielākas jūras bruņurupuču sugas vairāk sastopamas dienvidu puslodē tropiskos, siltākos ūdeņos.



Mūsdienās ir zināmas 7 jūras bruņurupuču sugas, tostarp plakanais jūras bruņurupucis, kura dzimtene ir Austrālija; zaļais jūras bruņurupucis, kas sastopams visā pasaulē, bet Atlantijas un Klusajā okeānā ir vairāk zaļo jūras bruņurupuču populāciju; vanags bruņurupucis ir kritiski apdraudēta jūras bruņurupuču suga, un to var atrast visā pasaulē; kemps ridley bruņurupucis ir retākā jūras bruņurupuču suga pasaulē un sastopama Atlantijas okeānā un Meksikas līcī; ādas bruņurupucis ir lielākā jūras bruņurupuču suga un visplašāk izplatītā jūras bruņurupuču suga, kas sastopama visā pasaulē; mežacūku bruņurupucis ir pazīstams ar lielu galvu un galvenokārt sastopams Atlantijas, Indijas un Klusajā okeānā; olīvu ridley jūras bruņurupucis ir mazākā jūras bruņurupuču suga un parasti sastopama Indijas un Klusā okeāna un Atlantijas okeānos.



Lai gan jūras bruņurupuči laiku pavada jūrā, jūras bruņurupuči vienmēr dodas atpakaļ uz to pašu pludmali, lai vairotos, un bieži nokļūst milzīgos attālumos, lai tur nokļūtu. Jūras bruņurupuču mātītes olas apglabā smiltīs pludmalē, kur dzimušas. Pēc olu izdēšanas jūras bruņurupuču mātīte atgriezīsies jūrā, atstājot olas izšķilties ligzdā zem smiltīm. Kad jūras bruņurupuču mazuļi izšķiļas, viņi iet taisni okeānā un sāk savu dzīvi jūrā.

Mūsdienās izmiršana apdraud visas 7 dažādās jūras bruņurupuču sugas. Tiek uzskatīts, ka pasaules jūras bruņurupuču populācijas samazināšanās notiek galvenokārt tāpēc, ka jūras bruņurupučus nejauši notver lielās zvejas laivas, un fakts, ka cilvēki bieži uzņem jūras bruņurupuču olas ēst kā delikatesi. Visā pasaulē tiek veikti daudzi saglabāšanas projekti, lai mēģinātu aizsargāt un saglabāt palikušās jūras bruņurupuču populācijas.



Jūras bruņurupuča uzturs ir atkarīgs no konkrētās sugas. Dažas jūras bruņurupuču sugas ir gaļēdāji, citas ir zālēdāji, un dažas jūras bruņurupuču sugas ēd gandrīz visu. Jūras bruņurupuči mēdz ēst jūras zāles, garneles, krabjus, zivis un medūzas, atkarībā no tā, ko jūras bruņurupucis var atrast un noķert.

Jūras bruņurupučiem ir ievērojama spēja nobraukt simtiem (dažos gadījumos tūkstošiem) jūdžu, lai nokļūtu starp barošanās vietām un ligzdošanas vietām. Lielākā daļa jūras bruņurupuču sieviešu katru reizi atgriežas vienā un tajā pašā pludmalē, lai ligzdotu, un bieži vien iznāks no ūdens tikai metru attālumā no vietas, kur viņi ligzdoja iepriekšējo reizi.

Jūras bruņurupuči bieži varēs vairoties apmēram 30 gadus, un dažas jūras bruņurupuču sugas to nevarēs darīt līdz 50 gadu vecumam. Pieaugušam jūras bruņurupucim ir maz dabisko plēsēju, izņemot lielās haizivis un to, ka viņi ir nokļuvuši cilvēku zvejas tīklos, kas nozīmē, ka viņi var dzīvot vairāk nekā 80 gadus veci. Apmēram 90% jūras bruņurupuču mazuļu apēd mazāki plēsēji, piemēram, jenoti, jūras putni un lielas zivis.



Jūras bruņurupuču tēviņiem un sievietēm mēdz būt aptuveni vienāds izmērs. Pieaugušo jūras bruņurupuču lielums ir ļoti atšķirīgs atkarībā no jūras bruņurupuču sugas, un mazāko jūras bruņurupuču izmērs ir aptuveni 50 cm, bet lielāko - gandrīz 2 m.

Skatīt visu 71 dzīvnieki, kas sākas ar S

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija

Interesanti Raksti