Zobenvalis

Vaļu slepkavu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Cetacea
Ģimene
Delphinidae
Ģints
Orcinus
Zinātniskais nosaukums
Orcinus Orca

Vaļu slepkavu aizsardzības statuss:

Apdraudēts

Slepkava vaļa Atrašanās vieta:

Okeāns

Slepkavu vaļu fakti

Galvenais laupījums
Roņi, zivis, kalmāri
Dzīvotne
Okeāna un piekrastes ūdeņi visā pasaulē
Plēsoņa
Cilvēks, lielākas haizivis
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Zem
Mīļākais ēdiens
Ronis
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Parasti patērē vairāk nekā 200 kg pārtikas dienā!

Vaļu slepkavu fiziskās īpašības

Krāsa
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Gluda
Maksimālais ātrums
30 jūdzes stundā
Mūžs
50-60 gadi
Svars
6 804–8 618 kg (15 000–19 000 mārciņas)

Slepkavu vaļi (orca) ir sastopami visos pasaules karstajos un aukstajos okeānos, sākot no ziemeļu un dienvidu polu sasalšanas ūdeņiem līdz tropu jūrām. Valis-slepkava ir lielākais delfīnu dzimtas pārstāvis, un okeānos ir apmēram 5 dažādas vaļu-killeru sugas.



Vaļu slepkavas medī grupās, kuras sauc par pākstīm, kurās parasti ir no 6 līdz 40 vaļiem. Vaļi-slepkavas medī lielākas zivis, roņus un jūras lauvas, kā arī bieži jūras putnus un zīdītājus.



Vaļu slepkavas visā pasaulē diemžēl medī par gaļu un vaļu taukiem, ko izmanto kā vecu degvielas veidu. Pēdējo gadu vaļu medību aizlieguma dēļ vaļu slepkavas var atkal sākt atjaunoties.

Vaļu slepkava ir dominējošais mednieks, bet to nosauc no ēdamās gaļas daudzuma, nevis agresīva temperamenta. Ir zināms, ka daži vaļi slepkavas ir samērā akrobātiski, lai gan lielākā daļa ir apmācīti zooloģiskajos dārzos un akvārijos.



Vaļa slepkavas maksimālais ātrums ir aptuveni 30 jūdzes stundā, bet tas ilgstoši var pārvietoties ar ātrumu 26 jūdzes stundā. Vaļu slepkava mēdz peldēt vairāk nekā 50 jūdzes, neapstājoties.

Vaļi-slepkavas ir lieli, drukni dzīvnieki, kuriem ir liela muguras spura, un viņu raksturīgākā iezīme ir slepkavas vaļu melnbaltie marķējumi. Vaļu slepkavu vīrieši ir lielāki nekā vaļu sieviešu dzimuma vaļi, un vīriešu slepkavu vaļi aug apmēram līdz 8 metriem. Vaļu slepkavu mātītes ir nedaudz mazākas nekā vaļu slepkavas, un vaļu slepkavas mātītes aug apmēram 7 metrus garas.

Mūsdienās vaļu slepkavas tiek uzskatītas par apdraudētām sugām biotopa zaudēšanas un cilvēku medību dēļ. Kaut arī vaļi slepkavas parasti netiek uzskatīti par lieliem draudiem cilvēkiem, ir bijuši vairāki gadījumi, īpaši jūras parkos, kur vaļu slepkava ir uzbrucis tā trenerim.



Vaļu slepkavu mēdz dēvēt par jūras vilku, jo vaļi-killeri ir dominējošie plēsēji un medī pakās līdzīgi kā vilki uz sauszemes. Parasti vidējais vaļu slepkava katru dienu apēd vairāk nekā 200 kg pārtikas, kurā ietilpst vairāk nekā 20 dažādas jūras zīdītāju sugas un vairāk nekā 30 dažādas lielu zivju sugas.

Tāpat kā viņu delfīnu māsīcās, arī vaļi-slepkavas ir ārkārtīgi skaļi dzīvnieki un savstarpēji sazinās, izmantojot klikšķus un svilpes procesā, kas pazīstams kā eholokācija. Vaļi slepkavas ir viskvalitatīvākie un trokšņainākie, kad vaļi slepkavas medī, un vaļi-killeri ir daudz mierīgāki un klusāki, kad viņi atpūšas. Ir zināms, ka slepkavas vaļi izmanto dažādas skaņas, kad vaļi-killeri piedalās dažādās aktivitātēs.

Sievietes vaļu slepkavas aptuveni reizi piecos gados dzemdē vienu vaļu. Sievietes vaļu slepkavas sasniedz dzimumgatavību tikai līdz apmēram 15 gadu vecumam, un tiek uzskatīts, ka grūsnības periods ir aptuveni 18 mēnešus garš. Vaļi-killeri piedzimst ar dzeltenīgu nokrāsu vaļu-killer-vaļu mazuļa ādas daļās, kas, zīdaiņu-vaļu mazuļiem kļūstot vecākiem, izzūd izcili baltā krāsā. Vaļu mātes slepkavas pirmos dzīves gadus pieskata savus teļus. Vaļi-slepkavas mazuļi barojas tikai ar mātes pienu līdz apmēram gada vecumam, kad vaļu mazuļi sāks baroties.

Vaļi-slepkavas var dzīvot līdz 60 gadu vecumam, taču tiek uzskatīts, ka tas ir ļoti atkarīgs no vaļu-slepkavas gribas. Salīdzinājumam: nebrīvē turētie vaļi-slepkavas bieži nedzīvo ilgāk par 25 gadiem, bet savvaļā vaļi-slepkavas dzīvo daudz ilgāk.

Skatīt visus 13 dzīvnieki, kas sākas ar K

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija

Interesanti Raksti