Alpaka

Alpakas zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Artiodactyla
Ģimene
Camelidae
Ģints
Vicugna
Zinātniskais nosaukums
Vicugna pacos

Alpakas aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Alpaka Atrašanās vieta:

Dienvidamerika

Alpaka Fun Fact:

Viņi var nospļauties līdz 10 pēdām.

Alpakas fakti

Jaunā vārds
Izveidot
Grupas uzvedība
  • Ganāmpulks
Jautrs fakts
Viņi var nospļauties līdz 10 pēdām.
Paredzamais iedzīvotāju skaits
Vismazāk bažas
Lielākais drauds
Rangeland zaudēšana
Visizcilākā iezīme
Hipoalerģiska vilna
Citi vārdi)
Vicugna
Grūtniecības periods
242-345 dienas
Metiena lielums
Viens
Dzīvotne
Saimniecības, mērenā augstā pļava
Plēsoņa
Cilvēki, kalnu lauvas, lāči, ilkņi
Diēta
Zālēdājs
Mīļākais ēdiens
Siena, ganību zāle un / vai skābbarība
Parastais nosaukums
Alpaka
Sugu skaits
1
Atrašanās vieta
Andu kalni Peru, Bolīvijā, Ekvadorā un Čīlē

Alpakas fizikālās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Stirnēns
  • Melns
  • Balta
  • Tātad
  • Tumši brūns
  • Krēms
  • Šokolāde
  • Karameļu
  • Bēša
  • kastanis
  • Balta-brūna
  • Melnbrūns
  • Smilšainā
  • Zeltaini
  • Blondīne
  • Gaiši brūns
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
35 jūdzes stundā
Mūžs
15-20 gadi
Svars
48–84 kilogrami (106–185 mārciņas)
Augstums
81-99 centimetri (32-39 collas) līdz nokalst
Garums
120–225 centimetri (4–7 pēdas)
Dzimumgatavības vecums
Sievietes 18 mēneši; vīriešiem divus līdz trīs gadus
Zīdīšanas vecums
Ap sešiem mēnešiem

Alpaka ir kamieļu zīdītājs, kura dzimtene ir Dienvidamerika.



Abas sugas, kas ir cieši saistītas ar savu lielāko brālēnu lamu, spēj savstarpēji krustoties. No alpakas vilnas vērpta dzija ir populāra siltiem, mīkstiem džemperiem, zeķēm, dūraiņiem un cepurēm, padarot šo mājdzīvnieku kažokādu par vērtīgu preci.



Pieci neticami Alpaka fakti!

  • Senie inki alpaku pieradināja pirmo reizi pirms vairāk nekā 6000 gadiem. Viņi izgatavoja alpakas kažoku mantiniekiem un honorāriem.
  • Alpakas vēderiem ir trīs kameras.
  • Vienreizējai alpakas sugai ir divas šķirnes: dredains suri un pūkains huacaya.
  • Lielākā daļa alpaku radītā trokšņa ir kolibri. Atkarībā no situācijas tas izsaka apmierinātību, zinātkāri, garlaicību, piesardzību vai ciešanas.
  • Kad lamas krustojas ar alpakām, bērnu sauc par huarizo.

Alpakas zinātniskais nosaukums

The zinātniskais nosaukums alpakas gadījumā Vicuña pacos atspoguļo tās pēcteču no vicugna, sena, savvaļas kamieļu zīdītāja. Pirms 2001. gada šos dzīvniekus sauca par Lama pacos. Tomēr DNS pētījums atklāja, ka tas cēlies no vicugna, nevis no guanako, lamas priekšgājēja. Šis fakts izraisīja nosaukuma maiņu.

Alpakas izskats

Alpaka ir mazāka par zvanu , kaut arī abi vairākos veidos atgādina viens otru. Šie dzīvnieki ir 32-39 collas no pēdas līdz skaustam, un to garums ir vidēji 5,5 pēdas. Viņiem ir mazas galvas, lielas acis, liesmas formas ausis, kas pieceļas, un gari kakli.



Abām šķirnēm ir dažādi kažokādu veidi. Huacaya šķirnei, kas aptver apmēram 90 procentus pasaules alpaku, ir bieza, pūkaina vilna, kas pielāgota dzīvei vēsā, lielā augstumā. Suri šķirnei ir zīdaināka kažokāda, kas izaug par garām dredu tipa cirtas. Eksperti uzskata, ka viņu zīdainākā, mazāk blīvā vilna ir dzīves rezultāts zemākā, mērenākā kalnu vidē. Tūlīt pēc cirpšanas alpakas izskatās vairāk kā bezkrāsainas kamieļi nekā liesmas.

Krāsaina Alpaka grupa / iepakojums
Krāsaina Alpaka grupa / iepakojums

Alpaka pret Lamu

Dažas līdzības un atšķirības starp alpaka un zvani ietver:

  • Ausis: Alpakas ausis ir īsas un liesmas formas, savukārt lamas ir garākas un banāna formas.
  • Galva: Alpakas galva ir īsāka un neasāka nekā lamas galva.
  • Svars: Alpakas vidēji ir aptuveni 150 mārciņas, savukārt lamas ir vairāk nekā divas reizes lielākas par šo svaru.
  • Augstums: Lamas ir apmēram 10 collas garākas skaustā nekā alpakas.
  • IET: Lamas ir cēlušās no guanako, savukārt alpakas - no vicugnas, abi savvaļas kamieļu zīdītāji.
  • Izmantot: Alpakas ir novērtētas par mīksto, silto un ugunsizturīgo vilnu, savukārt lamas galvenokārt izmanto kā ganāmpulkus un sargus mājas ganāmpulkiem, piemēram, aitas .
  • Disponēšana: Alpakas ir īslaicīgākas nekā lamas.

Alpakas izturēšanās

Kopumā šis mazais kamieļu zīdītājs ir inteliģents, maigs un draudzīgs. Tas dzīvo ganāmpulkos un ir ļoti sabiedrisks ar citām alpakām. Katrā ganāmpulkā ģimenes grupas sastāv no vairākām mātītēm un viņu mazuļiem, kā arī alfa tēviņa. Tāpat kā citi atgremotāji, piemēram, zirgi, viņi var būt lidojoši un nervozi, ja jūt, ka tuvumā ir draudi. Tēviņi var kļūt agresīvi un dažreiz cīnīties ar citiem alpakas tēviņiem.



Šie dzīvnieki sazinās, izmantojot ķermeņa valodu un viņu radītās skaņas. Dažreiz vīrietis stāvēs plati savas ģimenes priekšā ar ausīm līdz galam. Šī ir aizsargājoša poza. Zīdainim lielāks objekts vai dzīvnieks nozīmē aizsardzību, un mazulis sekos tam vai sēdēs tā tuvumā.

Šie dzīvnieki dungo, kad ir laimīgi, garlaicīgi, zinātkāri, noraizējušies vai satraukti. Māte un mazulis var sasaistīties kopā. Māte var saķerties, līdzīgi vistai, kad uztraucas par savu kriju. Tēviņš varētu saķerties, laipni gaidot citus.

Kad tas jūtas apdraudēts, piemēram, kad savā telpā drūzmējas dīvaina alpaka, šis dzīvnieks šņāc. Tas var arī izdvest gurgling skaņu, lai brīdinātu citus.

Arī šis dzīvnieks var radīt skaļas satraukuma skaņas. Nepareizi rīkojoties vai fiziski apdraudot, tas var izteikt ausis plosošu kliedzienu. Vīrieši skandina, lai iebiedētu citus tēviņus, cīnoties par dominanci. Mātītes skumj, kad satraukušās, bet tas vairāk izklausās pēc rūciena.

Alpakas biotops

Kopš inku laikmeta šie dzīvnieki dzīvoja pieradinātos ganāmpulkos Andu kalnu augstienē. Viņi tur dzīvo joprojām, daloties dzīvesvietā ar citiem Dienvidamerikas kalnu pamatiedzīvotājiem briļļu lāči , kalnu lauvas , kondori, flamingo un zvani .

Šie dzīvnieki labi pielāgojas arī citai videi. Viņi dzīvo visā pasaulē alpakas saimniecībās, kur fermu darbinieki novāc vilnu dzijas un apģērba ražošanai.

Alpakas diēta

Šie dzīvnieki ganās. Viņi ēd svaigu zāli uz lauka, sienu un reizēm mizu vai koku lapas. Lauksaimnieki dažreiz papildina sienu ar uztura piedevām, kas paredzētas īpašām situācijām, piemēram, grūtniecībai un zīdīšanas periodam.

Viņi ir “viegli turētāji”, jo daudz neēd. 125 mārciņas. dzīvniekam dienā vajag tikai apmēram divas mārciņas siena jeb 1,5 procentus no svara. Zāli ir grūti sagremot šķiedru rakstura dēļ. Lai efektīvi veiktu darbu, alpakām ir vēderi ar trim kamerām. Šī kamieļu zīdītāja kuņģī izdalās arī skābes, kas palīdz sagremot rupjāku lopbarību, lai viņi varētu iegūt nepieciešamās uzturvielas.

Alpakas plēsēji un draudi

Lielāki plēsēji, kas dzīvo vienā un tajā pašā Dienvidamerikas augstienē, upurē šos dzīvniekus. Tie ietver lāčus, manāmi vilki un koijoti . Kaut arī pret šādiem plēsoņām viņiem ir maz aizsardzības, tomēr viņiem ir gari kakli, kas ļauj viņiem redzēt, kā tuvojas briesmas.

Citās vietās šos dzīvniekus apdraud vietējie savvaļas dzīvnieki, kas var būt pelēkie vilki , mājas suņu pakas un lapsas . Viņi var balsot un nospļauties, lai atbaidītu plēsējus.

Alpakas reprodukcija un dzīves cikls

Mātītēm nav noteikta vairošanās sezona. Tā vietā, kad viņi audzē, tas izraisa reprodukcijas procesu. Parasti viņi vairojas reizi gadā, jo bērna attīstība dzemdē prasa līdz 345 dienām.

Šiem dzīvniekiem vienlaikus ir viens mazulis. Jaundzimušā vidējais svars ir no 8 līdz 9 kg (19 mārciņas). Apmēram 7 mēnešu vecumā māte atradina kria. Nepilngadīgās sievietes būs gatavas pāroties 12 līdz 15 mēnešus. Vīrieši dzimumbriedumu sasniedz diezgan nedaudz vēlāk, apmēram trīs gadu vecumā.

Veseli dzīvnieki var nodzīvot pat 20 gadus. Viena ārkārtas alpaka dzīvoja līdz 27 gadiem.

Alpakas populācija

Vislielākā šo dzīvnieku populācija visā pasaulē dzīvo Andu kalnos Peru. Tas veido vairāk nekā 50 procentus no tiem visiem.

Vienā brīdī 16. gadsimtā suga gandrīz izzuda. Slimība, ko Dienvidamerikā nogādājuši spāņu iebrucēji, gandrīz iznīcināja iedzīvotājus, nogalinot 98 procentus. Tāpat iekarojuma dēļ atlikušajiem dzīvniekiem bija jāpārceļas uz augstāku zemi, kur viņi dzīvo vēl šodien.

19. gadsimtā Eiropas kolonisti no jauna atklāja sugu un atzina, ka dzīvnieks ir vērtīgs. Viņi novērtēja dzīvniekus par vilnu un kopēja tos. Pēc tam atlikušie iedzīvotāji sāka atjaunoties un galu galā atkal kļuva spēcīgi. Mūsdienās alpakas ir nav uzskaitīts IUCN apdraudēto sugu sarkanajā sarakstā.

Skatīt visu 57 dzīvnieki, kas sākas ar A

Interesanti Raksti