Briļļu lācis

Briļļu lāča zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Ursidae
Ģints
Tremarktoss
Zinātniskais nosaukums
Ņemot Tremarctos

Briļļainā lāča saglabāšanas statuss:

Apdraudēts

Briļļainā lāča atrašanās vieta:

Dienvidamerika

Briļļu lāču fakti

Galvenais laupījums
Ogas, peles, putni
Atšķirīga iezīme
Vieglas brilles uz sejas un gariem nagiem
Dzīvotne
Piekrastes meži un tuksneši
Plēsoņa
Cilvēks, Jaguārs, kalnu lauva
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
2
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Ogas
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Dzimtene Dienvidamerikas Andu kalnos!

Briļļainā lāča fiziskās īpašības

Krāsa
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
30 jūdzes stundā
Mūžs
20 - 30 gadi
Svars
130kg - 200kg (286lbs - 440lbs)
Augstums
1,5 m - 2 m (4,9 pēdas - 6,6 pēdas)

'Briļļainie lāči sazinās ar citiem lāčiem ar skaudošām, rēcošām un ņurdošām skaņām'



Šis lāča nosaukums attiecas uz iedegumu vai gaišiem matiem pie abām acīm, padarot tos izskatās kā valkājot brilles vai brilles. Briļļu lācīšu tēviņi var izaugt par 6 ar pusi pēdām. Šie lāči dzīvo Dienvidamerikā. Viņi ir visēdāji, kas mājvietu veido kokos.



5 briļļu lāču fakti

• Šo lāci sauc arī par Andu lāci, jo tas dzīvo netālu no Andu kalniem Dienvidamerikā

Raibie lāči kokā veido platformu vai ligzdu no izturīgiem zariem, kur viņi var ēst un gulēt

• Šie lāči ir aktīvi visu gadu, jo pārtika viņiem ir pieejama visu gadu

• Raibie lāči labprāt dzīvo vieni

• Šie lāči ēd augļus un augus ar dzeloņainām lapām, kā arī kukaiņus un grauzējus

Briļļainā lāča zinātniskais nosaukums

Briļļu lācis ir šī dzīvnieka parastais nosaukums, un Tremarctos ornatus ir tā zinātniskais nosaukums. Dažreiz to sauc par Andu lāci. Tas pieder Ursidae dzimtai un pieder zīdītāju klasei.

Tremarctos ornatus ir grieķu vārds. Trem nozīmē caurumu, bet arctos - lāci. Vārds caurums ir atsauce uz caurumu šī konkrētā lāča kaula pleca kaulā. Vārds ornatus nozīmē dekorēts. Dekorēts attiecas uz neparastu šī lāča kažokādas krāsu.

Šis lācis ir vienīgā lāču suga, kas dzīvo Dienvidamerikā. Tā tuvākais radinieks ir pazīstams kā Floridas briļļu lācis vai tremarctos floridanus. Bet Floridas briļļu lācis tagad ir izmiris .



Briļļainā lāča izskats un izturēšanās

Briļļu lāča ķermeņa kažokāda ir melna un brūna. Šiem lāčiem ir balta vai gaiša kažokāda, kas ap abām acīm veido pusloka rakstu.

Katram briļļu lācim uz kažokādas ir unikāls baltu marķējumu raksts, kas aptver galvu, kaklu un krūtis. Nav divu brilles lāču, kas izskatās vienādi! Zinātnieki domā, ka šie marķējumi ir lāča “pirkstu nospiedumi”.

Lāču tēviņi ir apmēram divas reizes lielāki nekā mātītes. Tēviņi var izaugt līdz 6 ar pusi pēdu gariem un sver no 220 līdz 380 mārciņām. Lai to aplūkotu perspektīvā, 6 pēdu lācis ir vienāda garuma ar vidēji pieaugušu pieaugušo vīrieti. 380 mārciņu smags lācis pēc svara ir vienāds ar diviem pieaugušiem kangariem!

Lāču mātīte sver no 130 līdz 170 mārciņām un ir apmēram 3 ar pusi līdz 4 pēdas gara. Iedomājieties, ka četrpēdu brilles lācīte ir tikpat gara kā 8 zīmuļi. Lāču mātīte, kas sver 170 mārciņas, ir aptuveni tikpat smaga kā tikai viena pieauguša ķengura.

Šie lāči ir viena no mazākajām lāču sugām pasaulē. Leduslācis ir lielākais lācis pasaulē. Salīdzinājumam - baltā lāča tēviņa garums ir no 8 līdz vairāk nekā 9 pēdām, savukārt brilles lācis var būt pat 6 ar pusi pēdas.

Šie lāči ir vientuļi, kautrīgi dzīvnieki. Viņi lielākoties paliek paslēpti no acīm. Protams, vairošanās sezonā tos redz kopā. Atšķirībā no cita veida lāčiem, briļļu lācis paliek aktīvs visu gadu. Viņi neiegūst ziemas guļas stāvoklī, jo visu sezonu laikā viņiem ir pieejams pārtikas avots.

Raibais lācis staigā pa akmeņiem
Raibais lācis staigā pa akmeņiem

Briļļu lāča biotops

Šie lāči dzīvo Dienvidamerikā tropu Andu kalnos. Viņu teritorijā ietilpst Peru, Bolīvija, Kolumbija, Ekvadora un Venecuēla.

Šie lāči dzīvo mākoņu mežos, kas atrodas 14 000 pēdu augšā Andu kalnos. Tropiskā klimata un zema līmeņa mākoņu vai miglas dēļ, kas pastāvīgi klāj koku galotnes, tos sauc par mākoņu mežiem. Raibie lāči daudz laika pavada, atpūšoties uz koku zariem, un rāpjas lejā, kad vēlas atrast barību. Viņiem ir asi, gari nagi, un viņu priekšējās kājas ir garākas nekā aizmugurējās. Šīs divas funkcijas palīdz šiem lāčiem kāpt augstu kokos. Turklāt viņi izmanto nagus, kā arī spēku, lai saliektu un salauztu zarus, lai kokā izveidotu platformas ligzdu.

Lielākā daļa šo lāču visu gadu uzturas vienā apgabalā. Viņi migrēs tikai nelielu attālumu, ja tas būs jādara, lai atrastu pārtiku.

Briļļu lāču diēta

Ko ēd briļļu lāči? Šie lāči ir visēdāji. Viņi ēd daudz augu dzīves, ieskaitot palmu lapiņas, augļus, orhideju sīpolus, riekstus un ogas. Šie lāči ēd arī kukaiņus un mazus dzīvniekus, piemēram, putnus un viskačas (grauzēju veids). Dažreiz viņi ēd beigtus dzīvniekus vai miesas, ko viņi atrod mežā.

Šie lāči ir visēdāji, jo tiem ir piekļuve gan augiem, gan dzīvniekiem kā pārtikas avotam Andu kalnu mežos. Salīdziniet to ar polārlāčiem, kas dzīvo sasalstošā arktiskā vidē. Baltie lāči ir plēsēji, jo tiem ir ērta piekļuve valzirgiem, roņiem un citiem dzīvniekiem, kurus viņi var noķert un ēst.

Ir dažas indīgas vardes, kas dzīvo Andu kalnos. Tie būtu kaitīgi briļļu lācim, ko ēst.



Briļļu lāču plēsēji un draudi

Pilnībā izaugušiem briļļu lāčiem nav plēsēju, izņemot cilvēkiem . Daži cilvēki medī šos lāčus pēc nagiem, ādas vai kažokādas. Citi tos medī pēc lāča gaļas. Turklāt daži briļļu lāči atrod ceļu uz lauksaimniecības zemes. Zemnieks tos var uzskatīt par draudiem un nogalināt.

Lāčplēšiem ir plēsēji to mazā izmēra dēļ. Turklāt, piedzimstot, viņi ir akli un bezpalīdzīgi. Diemžēl tas padara viņus pievilcīgus plēsējiem, kas varētu būt šajā apgabalā. Viņu plēsēji ietver pumas , jaguāri , pieaugušie briļļu lāči un cilvēki. Kucēnam var uzbrukt, ja tas klīst pārāk tālu no mātes.

Šie lāči saskaras ar dzīvesvietas zaudēšanu mežu izciršanas un zemes attīrīšanas dēļ. Mežus var izcirst, lai atbrīvotu ceļu, maģistrāles vai gāzes vadus. Vai arī zemi varētu pārvērst par lauksaimniecības zemi.

Briļļu lāča oficiālais aizsardzības statuss ir Apdraudēts . Lai palīdzētu palielināt šo lāču populāciju, ir ieviesti likumi pret to medīšanu. Arī zooloģiskajos dārzos, tostarp Rosamond Gifford zooloģiskajā dārzā, ir izveidotas saglabāšanas programmas, lai aizsargātu šos lāčus un palielinātu populāciju.

Briļļu lāču pavairošana, zīdaiņi un dzīves ilgums

Briļļu lāču pārošanās sezona ir no aprīļa līdz jūnijam. Pārošanās periodā mātītes izdala noteiktu aromātu, kas piesaista tēviņus. Divi lāču tēviņi var cīnīties par vienas mātītes uzmanību. Briļļu lāču mātīte ir stāvoklī no 6 līdz 7 mēnešiem, un ar dzīvu piedzimšanu no 1 līdz 2 mazuļiem. Dažreiz lāču mātītei piedzimst 3 mazuļi, bet tas nav tik bieži. Kā piezīmi, sieviete dzemdē tikai apmēram ik pēc 2 līdz 3 gadiem.

Jaundzimušais sver vidēji tikai 11 unces! Iedomājieties zupas bundžu no savas virtuves skapja. 11 unces lācēns sver gandrīz tikpat daudz, cik šī zupa var. Lāča mazuļa dzimšanas brīdī acis ir aizvērtas un neatveras līdz lācim ir aptuveni mēnesis. Tas var pārvietoties, bet uz visu paļaujas uz māti. Jaundzimušā kažokāda ir melna, uz tās ir daži balti marķējumi. Marķējumi kļūst precīzāk definēti, kad jaunais lācis aug.

Mazuļi apmēram 2 gadus uzturas kopā ar māti, braucot apkārt viņai uz muguras, kad viņa māca viņiem atrast ēdienu un atrast pajumti. Viņi aug ļoti ātri, sasniedzot 22 mārciņu svaru 6 mēnešu vecumā. Pēc 2 gadu vecuma sasniegšanas jauni lāči paši iziet pasaulē.

Briļļu lāču dzīves ilgums savvaļā svārstās no 20 līdz 25 gadiem. Zooloģiskajā dārzā turētie lāči var dzīvot 30 gadu vecumā. Ir skaidrs, ka lācis, kurš dzīvo aizsargātā vidē, visticamāk, dzīvos ilgāk nekā savvaļā. Vecākā briļļu lāča rekords ir tāds, kurš 36 gadus un 8 mēnešus dzīvoja Nacionālajā zooloģiskajā dārzā Vašingtonā.

Raibie lāči, kas dzīvo zooloģiskajos dārzos, ir neaizsargāti pret stāvokli, ko sauc par alopēcijas sindromu. Šis stāvoklis izraisa matu izkrišanu sānos un citur uz lāča ķermeņa.

Briļļu lāču populācija

Briļļu lāča aizsardzības statuss ir Apdraudēts . Ir grūti iegūt precīzu skaitli par šī lāča kopējo skaitu, jo tas lielāko daļu laika slēpjas. Bet zinātnieki ir aprēķinājuši, ka Andu kalnu ziemeļu daļā populācija svārstās no 6000 līdz 10 000 lāču.

Gan dzīvotņu zaudēšanas, gan malumedniecības problēmu dēļ šī lāča populācija, šķiet, samazinās.

Skatīt visu 71 dzīvnieki, kas sākas ar S

Interesanti Raksti