Koijots

Koijotu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Canidae
Ģints
Canis
Zinātniskais nosaukums
Canis latrans

Koijotu saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Koijota atrašanās vieta:

Centrālamerika
Ziemeļamerika

Koijotu fakti

Galvenais laupījums
Trusis, Peles, Brieži
Atšķirīga iezīme
Smailas ausis un deguns un gara, kupla aste
Dzīvotne
Meži, līdzenumi un tuksneši
Plēsoņa
Cilvēks, Lāči, Vilki
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
6
Dzīvesveids
  • Komplekts
Mīļākais ēdiens
Trusis
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Pazīstams arī kā Prairie Wolf!

Koijotu fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
40 jūdzes stundā
Mūžs
10 - 15 gadi
Svars
7kg - 21kg (15lbs - 46lbs)
Garums
75 cm - 90 cm (30 collas - 35 collas)

'Koijots ir viena no izplatītākajām zīdītāju sugām Ziemeļamerikā'



Koijoti tradicionāli ir pildījuši daudz dažādu lomu cilvēka kultūrā vienlaikus kā kaitēklis un mistiska būtne ar dažādiem maģiskiem atribūtiem. Viņu melanholiskais gaudojums naktī daudzus tūkstošus gadu ir sagrābis cilvēka iztēli. Lai arī šī nakts suga joprojām tiek medīta lielā skaitā, tā ir pielāgojusies mūsdienu cilvēku sabiedrībai un uzplaukusi kā nekad agrāk.



Neticami koijotu fakti!

  • Alternatīvie šīs sugas nosaukumi ietver prēriju vilku un otu vilku.
  • Koijots bija nozīmīga figūra Ziemeļamerikas folklorā. To bieži uzskatīja par meistarības un viltības simbolu, dažreiz uzvelkot dažādus veidus, lai maldinātu cilvēkus. Mezoamerikā tas bija kosmoloģisks militārā spēka simbols.
  • Koijoti ir neticami mobili dzīvnieki, kas katru dienu vairākas jūdzes klīst pa dabisko teritoriju. Ja viņi saskaras ar spēcīgu konkurenci par pārtiku un resursiem, tā var doties vairāk nekā simts jūdžu attālumā, meklējot jaunu māju.
  • Koijoti ir kustīgi gan uz sauszemes, gan ūdens, taču tie ir salīdzinoši slikti alpīnisti.

Koijotu zinātniskais nosaukums

Koijota zinātniskais nosaukums ir Canis latrans. Šī termina aptuvenais tulkojums latīņu valodā ir riešanas vai riešanas suns. Faktisko nosaukumu koijots spāņiem pielāgoja no Nahuatl vārda (acteku valodas) dzīvniekam Mesoamerikā.

Ir 19 atzīti veidi, kas visi atšķiras pēc ģeogrāfiskā diapazona un fiziskā izskata. Šie veidi ietver līdzenumus, Meksikas, Hondurasas, ziemeļu, Kalifornijas ielejas koijotu un daudz ko citu. Koijots pieder tai pašai dzimtai kā vilki, suņi, dingo un šakāļi. Attālāk tā ir daļa no vienas un tās pašas dzimtas, Canidae, kā arī lapsas un jenotsuņi .



Koijotu izskats un izturēšanās

Kojotam ir liesa, vilka izskats ar dzeltenām acīm, disketes asti un ļoti lielām ausīm attiecībā pret ķermeņa lielumu. Grezno mēteli veido mīksti zem kažokādas un garāki, stingrāki ārējie matiņi. Šai kažokādai ir neparasts krāsu sajaukums: pelēka, brūna un gandrīz dzeltena ķermeņa augšdaļās, balta ap vēderu un kaklu un sarkanbrūna ap purnu un pēdām. Precīza kažokādas krāsa var atšķirties atkarībā no attiecīgās pasugas ģeogrāfiskā diapazona. Šie dzīvnieki vasarā izmetas reizi gadā, aizstājot kažokādu ar pilnīgi jaunu kažoku.

Tipiskā koijota izmērs ir līdz 37 collas garš no galvas līdz aizmugurējam galam, plus vēl 16 collas gar asti. Viss ķermenis sver līdz 50 mārciņām, lai gan sievietes vidēji ir nedaudz mazākas nekā vīrieši. Koijots ir aptuveni tāda paša izmēra kā vidējs suns, piemēram, bārdainais kollijs.

Viens interesants fakts par viņu uzvedību ir ļoti plūstoša sociālā kārtība. Kaut arī lielie iepakojumi parasti nav norma, šī suga meklē komfortu un sadarbību pāros vai ģimenes vienībās ar noteiktiem dominēšanas hierarhijas veidiem. Šī ļoti plastiskā un mainīgā sociālā uzvedība nozīmē, ka koijotu ir ērti medīt vienatnē vai kopā ar baru. Ja tas medī kopā ar ganāmpulku, viņi var mērķēt uz lielākiem dzīvniekiem, kuru nogāšanai nepieciešams komandas darbs.



Lai sazinātos, kojotam ir patiesi plašs skaņu, ķermeņa valodas un smaržu signālu repertuārs. Tiek uzskatīts, ka tas ir viens no skaļākajiem zīdītājiem visā Ziemeļamerikā. Šie balsojumi kalpo kā veids, kā signalizēt par trauksmi, nodot apsveikumu vai paziņot par dzīvnieka klātbūtni citiem bara biedriem. Šie dzīvnieki izklausās līdzīgi sunim vai vilkam ar dažādu riešanu, gaudošanu un rūcienu klāstu.

Koijoti demonstrē agresiju ar izliektu muguru un draudošu rūkoņu. Šī spēka demonstrēšana ir īpaši svarīga, ja cīnās ar citiem dalībniekiem par pārsvaru barā. No otras puses, zema ķermeņa poza un skaņas signāli var arī signalizēt pakļaušanos dominējošākam loceklim.

Smarža ir vēl viens svarīgs viņu saziņas aspekts. Sugai ir specializēts dziedzeris, kas atrodas tieši ap asti kā signāla ierīce citiem dalībniekiem. Koijots arī iezīmēs savas teritorijas uz akmeņiem, krūmiem vai citiem priekšmetiem.

Koijoti ir ļoti inteliģents un atjautīgs dzīvnieks. Atšķirībā no suņiem viņiem, iespējams, trūkst spējas izpildīt cilvēku pavēles. Bet viņu gudrība daudzus gadsimtus ir bijusi daudz ievērojama, un mūsdienu pētījumi liecina, ka koijoti spēj iepriekš plānot medību stratēģijas.

Garo naglu dēļ viņi ir ļoti labi racēji, un tomēr viņi dod priekšroku atrast pamestus grābekļus, kurus parasti ir radījuši āpši, meža čaļi vai citi dzīvnieki, un pēc tam to palielināt. Šīs bedres gadiem ilgi nodrošina mājas un dabisku pamatu to medību diapazonam. Koijoti ir nakts mednieki, kas dienā guļ un naktī iznāk. Viņu aktīvākās stundas ir vēls vakars un agrs rīts.

Koijots stāv uz klints veidojuma, kas gaudo ar tuksnesi, kalniem un zilām debesīm fonā
Koijots stāv uz klints veidojuma, kas gaudo ar tuksnesi, kalniem un zilām debesīm fonā

Koijots pret vilku

Galvenā atšķirība starp šīm sugām ir to lielums. Koijots ir daudz mazāks par a vilks , kas var viegli izmērīt 4 līdz 6 pēdas un sver vairāk nekā 100 mārciņas, atkarībā no dzimuma. Koijots arī mazāk veido lielas pakas. Tomēr viņiem parasti ir tāda pati inteliģence. Dažreiz jūs varat atšķirt atšķirību tikai ar balss palīdzību. Koijoti radīs bieži skanošu skaņu, kas viņiem ir labi pazīstama.

Koijotu evolūcija

Balstoties uz fosilajiem pierādījumiem, koijotu evolūcija, iespējams, notika aptuveni pēdējo miljonu gadu laikā. Salīdzinājumam - mūsdienu cilvēku evolūcija notika aptuveni pirms 150 000 līdz 200 000 gadiem. Tiek uzskatīts, ka mūsdienu koijoti parādījās kaut kad pēc lielāko dzīvnieku pēdējās izmiršanas ledus laikmetā. Spiesti sacensties ar vilkiem, iespējams, viņi ir pielāgojušies, kļūstot mazāki.

Ģenētiskās līdzības dēļ koijoti spēj radīt dzīvotspējīgas hibridizācijas ar vilkiem un pat pieradinātiem suņiem. Šie hibrīdi, kurus dažreiz dēvē par vilku vai koidogu, savvaļā ir salīdzinoši reti, jo ir maz iespēju pāroties ar citām sugām. Daži no šīs retās hibridizācijas cēloņiem var ietvert atšķirības ģeogrāfiskajā diapazonā, dažādos vairošanās periodos un savvaļas sugu naidīgumu.

Koijotu biotops

Kojotam ir plaša izplatība Ziemeļamerikas lielākajā daļā, sākot no dienvidiem līdz Panamai līdz pat ziemeļiem līdz Kanādai un Aļaskai, lai gan vislielākajā blīvumā tas notiek visā Lielajā līdzenumā. Šis ļoti pielāgoties dzīvnieks ir attīstījies, lai dzīvotu kalnos, purvos, mežos, līdzenumos, tuksnešos un pat tropiskos lietus mežos. Kad koijoti kļūst arvien izplatītāki, viņi ir iemācījušies dzīvot līdzās cilvēkiem pilsētas un piepilsētas apstākļos. Diapazons dažkārt pārklājas ar vilkiem, bet, samazinoties vilku populācijai, šie dzīvnieki ir ieguvuši, pārņemot šos diapazonus.

Koijotu diēta

Daudzi cilvēki nezina, ka koijots ir visēdāja suga. Lielāko daļu šī dzīvnieka uztura veido mazi zīdītāji, piemēram, truši , vāveres , un pelēm , kā arī dažreiz lieli zīdītāji, piemēram, brieži . Pārējā diēta sastāv no putni , čūskas , kukaiņi , un pat dažreiz augļi un dārzeņi. Šiem dzīvniekiem ir svarīga ekoloģiskā loma, kontrolējot šīs bagātīgās dzīvnieku populācijas. Tomēr tas var būt problemātisks vietējās savvaļas daudzveidībai, ja koijoti medī apdraudētās sugas.

Koijoti dod priekšroku medīt dzīvus dzīvniekus, dažreiz paļaujoties uz bara komandas darbu un dažreiz vien noklīstot tikai ar laupījumu, taču viņi noteikti nepalaidīs garām miroņu mielastu, ja tie būs pieejami. Daži koijoti ir iemācījušies gudri ēst cilvēku pārtiku vai atstāt atkritumus.

Koijotu plēsēji un draudi

Koija lieluma, ātruma un mežonīguma dēļ savvaļā ir tikai daži dabiski plēsēji. vilki , lāči , pumas , aligatori , un ir zināms, ka citi lielie plēsēji tos upurē, taču koijots reti ir viņu pirmā upura izvēle. Plēsējiem ir vieglāk oportūnistiski atlasīt jaunu, novecojušu vai ievainotu koijotu nekā pieaugušo.

Biežāk šie dzīvnieki saskaras ar spēcīgu lāču, vilku un lielu kaķu konkurenci par vietu un pārtiku. Viņus var viegli izkustināt no lielākajām medību vietām, ņemot vērā to mazāko izmēru, salīdzinot ar lielākajiem virsotnes plēsējiem. Tam nepalīdz fakts, ka koijotu un vilku diēta bieži saplūst.

Tāpat kā visas sugas, arī šos dzīvniekus ietekmē cilvēku darbība. Medības, iespējams, ir visspēcīgākais drauds koijotu izdzīvošanai. Saskaņā ar National Geographic datiem cilvēki gadā nogalina aptuveni 400 000 koijotu. Daudzi no šiem nāves gadījumiem notiek atriebības rezultātā pēc koijotu uzbrukuma mājlopiem, piemēram, aitām un liellopiem. Šos dzīvniekus parasti medī arī sporta vai kažokādu dēļ.

Koijotu pavairošana, zīdaiņi un dzīves ilgums

Koijotu vairošanās sezona parasti ilgst īsu laika periodu no katra gada janvāra līdz martam. Vīrieši un sievietes vienlaikus var pāroties vairākus gadus, kaut arī ne vienmēr uz mūžu. Mātīte karstumā uzturas tikai dažas dienas gadā, tāpēc tām ir īss laika posms, lai radītu pēcnācējus.

Pēc mazuļu nēsāšanas apmēram divus mēnešus mātīte vidēji dzemdēs apmēram sešus mazuļus. Maksimālais metiena lielums ir apbrīnojami 19 mazuļi. Tā kā jaunie bērni piedzimst mazi, neredzīgi un gandrīz pilnīgi bezpalīdzīgi, abi vecāki spēlē lomu bērnu barošanā un nēsāšanā, kaut arī māte ir atbildīga par lielāko daļu māsu pienākumu. Mazuļu pilnīga atradināšana prasa nedaudz vairāk nekā mēnesi, pēc tam vecāki tos baro ar regurgitētu pārtiku.

Jaunie koijoti sasniegs pilnīgu neatkarību no vecākiem apmēram sešus līdz deviņus dzīves mēnešus. Tēviņi bieži klīst prom, lai atrastu savu laimi, bet sievietes paliks pie bara daudz ilgāk, dažreiz palīdzot audzināt un barot nākamos mazuļus. Šie dzīvnieki pilnā izmērā un dzimumbriedumu sasniedz pirmā gada laikā. Tipiskais koijots savvaļā var dzīvot līdz 10 gadiem un nebrīvē - 18 vai 20 gadus. Medības, slimības un autoavārijas ir bieži koijotu slepkavas.

Koijotu populācija

Saskaņā ar IUCN Sarkano sarakstu, kas izseko daudzu zināmu dzīvnieku aizsardzības statusu, koijots ir vismazāk bažas . Neskatoties uz katru gadu nomedīto un nogalināto koijotu skaitu, populācijas skaits faktiski pieaug visā to dabiskajā areālā. Tas ir tāpēc, ka šie dzīvnieki ir ārkārtīgi labi pielāgojušies cilvēku civilizācijai. Vietējā vilka, lāča un pumas skaita samazināšanās, iespējams, arī ir palīdzējusi palielināt koijotu skaitu. Tomēr precīzs iedzīvotāju skaits nav pilnībā aplēsts.

Koijoti zooloģiskajā dārzā

Koijots ir ļoti izplatīts skats Amerikas zooloģiskajos dārzos. Minesotas zooloģiskajā dārzā atrodas koijotu piestātne gar Minesotas taku. The Akronas zooloģiskais dārzs vitrīnas koijoti Grizli grēdā pie sarkanajiem vilkiem un grizli lāčiem. Un Džeksonvilas zooloģiskais dārzs ir koijoti Wild Florida izstādē. Koijoti ir atrodami arī Kameronas parka zooloģiskais dārzs Vako, Teksasā un Buttonvudas parka zooloģiskais dārzs Ņūbedfordā, Masačūsetsā.

Skatīt visu 59 dzīvnieki, kas sākas ar C

Interesanti Raksti