Zvaniet

Lamu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Artiodactyla
Ģimene
Camelidae
Ģints
Garš
Zinātniskais nosaukums
Lama Glama

Lamu aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Zvana atrašanās vieta:

Dienvidamerika

Zvanu fakti

Galvenais laupījums
Lapas, zāle, dzinumi
Dzīvotne
Kalnaini tuksneši un zālāji
Plēsoņa
Cilvēks, Puma, Koijots
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Ganāmpulks
Mīļākais ēdiens
Lapas
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Dzimtā vietā sastopams Andu kalnu grēdā!

Lamas fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Melns
  • Balta
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
28 jūdzes stundā
Mūžs
15-20 gadi
Svars
130-204kg (280-450lbs)

Viens no dažiem dzīvniekiem, kurus cilvēki var droši apskaut




Uzticami, mīļi un mierīgi lamas ir pieradināti ganāmpulka dzīvnieki, kurus tradicionāli izmanto Andu kultūras Dienvidamerikas kalnos. Turklāt pēdējās četrās desmitgadēs tos visā pasaulē ir importējuši lauksaimnieki, audzētāji un eksotisku mājdzīvnieku mīļotāji.

Kamieļu ģimenes locekļi, lamas, ir brālēni ar alpakām. Pētnieki arī uzskata, ka viņi ir pieradināti guanako pēcnācēji - cieši saistīta savvaļas suga. Atšķirībā no citiem kamieloīdiem, lāmām nav muguras kuprīšu, bet tām ir smaidīgas sejas. Patiesībā viņi ir tik maigi un iejūtīgi, ka zinātnieki lamas klasificē kā “harizmātiskas megafaunas”, kas nozīmē, ka tās ir viena no nedaudzajām sugām, ko cilvēki var droši apskaut.



Neticami lamu fakti

  • Viņu nomierinošās un saldās dabas dēļ slimnīcas un pansionāti izmanto lamas kā terapijas dzīvniekus.
  • Viljams Rendolfs Hērsts savos San Simeon īpašumos Kalifornijā savulaik bija ar lielāko Ziemeļamerikas lamu ganāmpulku.
  • Senais inku dievs Urcuchillay bija daudzkrāsaina lama.
  • Lamas tiek uzskatītas par svētiem dzīvniekiem Andu tautu vidū, kuras tos sauc par “klusajiem brāļiem”.
  • Lamas pirmo reizi ieradās Amerikas Savienotajās Valstīs kā zooloģiskā dārza eksponāti 1800. gados.
  • Žāvētu lamu mēslu var izmantot vilcienu un laivu degvielai.
  • Suņi nav vienīgie lolojumdzīvnieki, kuri sacensībās var izkļūt no sava materiāla. Dažās Amerikas Savienotajās Valstīs lamu šovi kļūst arvien populārāki!

Lamas zinātniskais nosaukums

Lamu zinātniskais nosaukums irLama glama.Atšķirībā no dažiem citiem zinātniskiem sugu nosaukumiemLamu klāstsnav latīņu konstrukcija. Tā vietā tas nāk no inku vārda kečua. Karls Linnejs, “taksonomijas tēvs”, kurš formalizēja organismu klasifikācijas sistēmu, izveidoja zinātnisko nosaukumu lāmām.

Sievietes lamas sauc vai nu par 'aizsprostiem', vai 'membrānām'. Tēviņus sauc par “radzēm” vai “mačo”. Kastrēti vīrieši ir pazīstami kā “ķēdes”.

Liesmas izskats

Lamas ir visdažādākajos izmēros un krāsās.

Standarta izmēra pieaugušo augstums ir no 1,7 līdz 1,8 metriem (5 pēdas 7 collas līdz 6 pēdas) garš un sver no 130 līdz 200 kilogramiem (290 līdz 440 mārciņas). Kopš galvas augšdaļas lamas ir aptuveni tādā pašā augstumā kā garie cilvēki, bet tās sver nedaudz vairāk. Lielāko lamu svars ir aptuveni tāds pats kā gorillām, lauvām un tīģeriem.

Lamu astes un mēles ir īsas. Turklāt lamām nav augšējo zobu, kas padara to ārkārtīgi retos kodumus salīdzinoši nekaitīgus.

Lamas var būt brūnas, baltas, melnas, pelēkas, piebaldētas vai plankumainas. Viņu mīkstās kažokādas bez lanolīna ir ļoti novērtētas apģērbam, adīšanai un rokdarbiem. Lamas ārējie mati ir rupji un tiek izmantoti virvēm, paklājiem un sienu mākslai.

Lamas sporto garas banāna formas ausis, kas kalpo kā garastāvokļa gredzeni. Piespraustās muguras ausis norāda, ka dzīvnieks jūtas satraukts vai apdraudēts. Paceltas ausis nozīmē, ka viņi ir laimīgi vai ziņkārīgi. Lamām ir tikai divi pirksti. Turklāt viņu kājas ir šauras un polsterētas apakšā, kas ļauj dzīvniekam ērti staigāt pa nelīdzenām kalnu ainavām.

Pateicoties ļoti garajām resnajām zarnām, piemēram, kamieļiem, lamas var ilgstoši iztikt bez ūdens.



Lama stāv zālē

Liesmas uzvedība

Lamas ir ļoti sabiedriski dzīvnieki, kuri dod priekšroku dzīvot ganāmpulkos. Tāpat kā cilvēki, viņi rūpējas par citiem savos iepakojumos esošajiem dzīvniekiem, kas darbojas kā ģimenes. Dzīvnieki ar augstu ganāmpulka statusu var būt priekšnieki, taču tie ir arī aizsargājoši. Interesanti, ka ganāmpulka statuss pastāvīgi mainās. Kādu nedēļu indivīds var būt augšējā lama, bet nākamajā nedēļā tā atrodas pakāpiena apakšā. Lai uzkāptos pa sociālajām kāpnēm, vīrieši regulāri izaicina citus vīriešus. Dominances kašķi ir kā skolas pagalma cīņas, kas saistītas ar spļaušanu un mēģinājumiem izsist otru no līdzsvara.

Īpašniekiem un apstrādātājiem ir jābūt uzmanīgiem, lai tomēr nepārpopulētu lamas, jo tas var izraisīt sašutuma lamu sindromu. Psiholoģisks stāvoklis, kas ietekmē šīs sugas tēviņus, berserka lamu sindroms rodas, kad dzīvnieki kļūst tik ļoti apmierināti ar cilvēkiem, ka sāk viņus uzskatīt par līdzcilvēku lāmām, kā rezultātā sāk spīdzināt un spļaut dusmas. Pudeles barotām lamām ir īpaši risks attīstīt stāvokli.

Pēdējos gados lamas arvien vairāk tiek izmantotas kā terapijas dzīvnieki pansionātos, veterānu mājās, slimnīcās un speciālās izglītības iestādēs. Lai piedalītos šajā darbā, lamām jānokārto virkne testu, kas pierāda viņu spēju pieskarties svešiniekiem un saglabāt mieru, kad viņu tuvumā rodas strīds. Dažās lamu izrādēs ir pat sabiedrisko attiecību kategorija, kurā dzīvniekiem ir jāuzrāda līdzjūtība, noliekot galvu svešiniekam, kurš sēž ratiņkrēslā.

Neticami efektīvi iepakoti dzīvnieki, lamas var pārvadāt 25 līdz 30 procentus no sava svara, kas nozīmē apmēram 50 līdz 75 mārciņas, vienlaikus līdz 20 jūdzēm. Andu iedzīvotāji jau sen tos izmanto, lai vestu lietas cauri smagiem kalnu reģioniem. Tomēr, kad lamas tiek pārvadātas ar pārāk lielu svaru, tās apsēžas un atsakās kustēties, kamēr viņu slodze nav samazināta.

Lamas galvenokārt sazinās, izmantojot dungošanu, un var atpazīt individuālos balsojumus. Kad briesmas samazināsies, lamas izdos skaļu un skaļu “mwa” skaņu, lai brīdinātu tuvumā esošos ganāmpulka locekļus.

Arī lamas ir labi lecēji. 2017. gadā aLama glamavārdā Kaspa nopelnīja augstākās lēciena lamas titulu, kad, nepieskaroties latiņai, atbrīvoja 1,13 metru (3 pēdas 8,5 collas) barjeru!

Zvaniet uz Dzīvotni

Saskaņā ar fosilajiem datiem lamas galvenokārt dzīvoja Ziemeļamerikā pirms 40 miljoniem gadu. Apmēram pirms 3 miljoniem gadu viņi pārcēlās uz Dienvidameriku. Pēdējā ledus laikmeta beigās, apmēram pirms 10 līdz 12 tūkstošiem gadu, Ziemeļamerikā lamas izzuda.

Mūsdienu laikmetā lielākā daļa lamu dzīvo Dienvidamerikā, galvenokārt Argentīnā, Bolīvijā, Čīlē, Ekvadorā un Peru. 70. un 80. gados Dienvidamerikas eksportētāji sāka sūtīt lamas lauksaimniekiem un selekcionāriem visā pasaulē, tostarp Ziemeļamerikā, Austrālijā un Eiropā. 2000. gadu sākumā lamu bizness uzplauka, un 145 000 dzīvnieku sauca par mājām Amerikas Savienotās Valstis un Kanādu. Tajā laikā viena lama varēja pārdot pat 220 000 ASV dolāru. Bet tad iestājās Lielā lejupslīde, un lamu investīciju nauda izžuva. Diemžēl vecākās lamas nomira. Tā rezultātā šodien Ziemeļamerikā dzīvo tikai aptuveni 40 000 lamu. Tomēr šis skaits palielinās.

Lamas bieži izmanto kā jēru un aitu ganāmpulku apsargus. Vīriešiem paredzētās ķēdes parasti tiek apmācītas attiecīgajai pozīcijai un tiek ievestas viņu ganāmpulkos divu gadu vecumā. Lauksaimnieki ziņo, ka lamas lieliski strādā un regulāri atbaida koijotus un savvaļas suņus. Tomēr divu lamu izmantošana vienai ganāmpulkai nedarbojas labi, jo ruļļi savienojas savā starpā, nevis to lādiņi.

Vispārīgi runājot, lamas var laimīgi dzīvot gan kalnainos reģionos, gan atklātos līdzenumos.

Liesmas diēta

Lamas ir zālēdāji, kas nozīmē, ka viņi ēd augu izcelsmes diētu un bez gaļas. Sarežģīto vēderu dēļ lamas var apstrādāt zemākas kvalitātes pārtikas produktus ar augstu celulozes saturu. Tipiska lamu maltīte sastāv no bromegrass siena, lucernas siena, kukurūzas skābbarības vai zāles. Viņu veselībai arī kukurūzas skābbarības un minerālvielu pievienošana ir labs solis.

Lamas katru dienu apēd apmēram 10 līdz 12 mārciņas jeb apmēram 2 līdz 4 procentus no ķermeņa svara. Lamas barošanas izmaksas ir aptuveni vienādas ar liela suņa barošanu.



Lamu plēsēji un draudi

Tā kā lamas dzīvo kā pieradināti dzīvnieki, viņus aizsargā to īpašnieki un vadītāji. Rezultātā viņiem nav pārāk jāuztraucas par plēsējiem. Tomēr pumas, kalnu lauvas un sniega leopardi ir dabiski ienaidnieki, kas uzbruks lamām, ja tās nokļūs pietiekami tuvu. Tehniski cilvēki ir arī plēsoņas plēsēji, jo dažkārt cilvēki tos medījuši pēc gaļas, jēlādām un kažokādām.

Lamas ir neaizsargātas pret dažādām baktēriju, sēnīšu un vīrusu slimībām. Daži arī cieš no vēža un dažādām sirds slimībām. 20. gadsimta sākumā visā lamu populācijā izplatījās mutes un nagu sērgas pandēmija.

Reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Pārošanās un grūtniecība

Sieviešu lamas ir inducētas ovulācijas, kas nozīmē, ka tās neizlaiž olšūnas ciklā. Tā vietā ārējs stimuls sāk olšūnas atbrīvošanos. Kā tāds, lamas bieži kļūst grūtnieces ar pirmo pārošanās mēģinājumu.

Audzētājiem un lauksaimniekiem ir trīs dažādas pārošanās iespējas ganāmpulkiem. Pirmais ir pārošanās ar harēmu, kurā iesaistīts viens tēviņš, kurš dzīvo kopā ar sieviešu ķekaru. Kad vīrietis un sieviete jūtas kā pārošanās, viņi to dara. Otro metodi sauc par lauka pārošanos. Apstrādātāji, kuri izmanto šo metodi, uz laiku uzliek vīrieti un sievieti laukā un cer, ka pārojas. Pārošanās ar rokām ir trešais veids. Īpašnieki ievieto tēviņu un sievieti vienā pildspalvā un uzrauga viņu mijiedarbību. Ja pirmajā dienā viņi nepārojas, dzīvnieki tiek atdalīti uz dienu un pēc tam atkal tiek apvienoti otrajam mēģinājumam.

Sugas tēviņi un mātītes ir jātur atsevišķi, vai, tāpat kā truši, viņi nekad nepārtrauks vairoties!

Lamas pārojas kush stāvoklī, guļus stāvoklī, kas ir neparasti lieliem lauksaimniecības dzīvniekiem. Viņu pārošanās sesijas parasti ilgst no 20 līdz 45 minūtēm, un sievietēm grūtniecības periods ir 11,5 mēneši vai 350 dienas. Pārošanās sesiju laikā vīrieši izdara nepārtrauktu skaņu, kas pazīstama kā “orgle”, kas daudz izklausās pēc rāpšanās.

Lamu mazuļi

Kad pienākas laiks mammas lāmai dzemdēt, pārējās ganāmpulka sievietes instinktīvi pulcējas ap viņu aizsardzībai. Viņi dzemdē stāvus, un viss process parasti tiek veikts 30 minūšu laikā.

Mātes gandrīz vienmēr dzemdē no pulksten 8:00 līdz 12:00. siltākās, saulainākās dienās. Zinātnieki uzskata, ka šī ir instinktīva parādība, kuru izstrādāja lamas, lai izvairītos no hipotermiskiem apstākļiem aukstajās kalnu naktīs.

Bērnu lamas sauc par “crias”, kas ir spāņu vārds zīdaiņiem. Pēc piedzimšanas viņi sver no 9 līdz 14 kilogramiem (no 20 līdz 31 mārciņām), un viņi parasti staigā un zīst stundas laikā pēc piedzimšanas.

Mātes nevar laizīt savus jaundzimušos kā citi zīdītāji, jo viņu mēle sniedzas tikai pus collu ārpus mutes. Tā vietā viņi žēlojas un dungo saviem bērniem, lai būtu ērti.

Krias piecus līdz sešus mēnešus barojas ar mātes pienu. Mātītes sasniedz pubertāti aptuveni 12 mēnešu vecumā, un zēni sāk pāroties tikai aptuveni 3 gadus veci.

Zvana dzīves ilgums

Lamas dzīvo no 15 līdz 25 gadiem. Pašreizējā vecākā dzīvojošā lama ir Džentio Galo kungs, kurš dzīvo Olimpijā, Vašingtonā. 2017. gadā viņam bija 28 gadi.

Liesmas populācija

Starptautiskā dabas saglabāšanas savienība lamas neuzskaita kā a apdraudētās sugas . Lai gan formāls skaits šobrīd nepastāv, zinātnieki uzskata, ka uz Zemes tagad klīst aptuveni 8 miljoni lamu, no kurām lielākā daļa atrodas Dienvidamerikā.

Starptautiskais Lamas reģistrs, kura galvenā mītne atrodas Montānā, veic selekcionāru Ziemeļamerikas lamu ģenealoģisko uzskaiti.

Skatīt visus 20 dzīvnieki, kas sākas ar L

Interesanti Raksti