Kalnu lauva



Kalnu lauvu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Felidae
Ģints
Puma
Zinātniskais nosaukums
felis concolor

Kalnu lauvu aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Kalnu lauvas atrašanās vieta:

Centrālamerika
Ziemeļamerika
Dienvidamerika

Kalnu lauvas fakti

Galvenais laupījums
Brieži, aļņi, bebri
Metiena lielums
3
Dzīvotne
Mežu un kalnu reģioni
Plēsoņa
Cilvēks, Grizlijs Lācis
Diēta
Plēsējs
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Brieži
Tips
Zīdītājs
Izcelsme
3
Sauklis
Nav īstu dabisko plēsēju!

Kalnu lauvas fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Melns
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
30 jūdzes stundā
Mūžs
10-20 gadi
Svars
29-90kg (64-198lbs)

'Var uzlēkt divstāvu ēkas augstumā!'

Kalnu lauva ir liela, iedeguma krāsas kaķu suga, kuras dzimtene ir Ziemeļamerika, Centrālamerika un Dienvidamerika. Amerikas Savienotajās Valstīs šie kaķi galvenokārt dzīvo rietumu štatos un Floridā. Sauktas arī ar nosaukumu puma, puma, katamount un pantera, kalnu lauvas plaukst daudzos biotopos. Viņi dzīvo vairākās ģeogrāfiskajās teritorijās nekā citi Rietumu puslodes zīdītāji, izņemot cilvēkus.



Kalnu lauvas galvenie fakti

  • Raud kā mājas kaķi:Kalnu lauvas nekliedz, tā vietā izmantojot izteiktu kalnu lauvu, kliegt, rūkt, svilpt, ņaudēt un murrāt
  • Acu krāsas maiņa:Mazuļi piedzimst ar zilām acīm, kuras pēc 16 mēnešu vecuma mainās uz dzeltenu
  • Vientuļā dzīve:Šie lauvas dod priekšroku dzīvot atsevišķi aptuveni 30 kvadrātjūdzes lielā teritorijā
  • Ātrie skrējēji:Viņi var darboties ar ātrumu līdz 50 jūdzēm stundā

Kalnu lauvas zinātniskais nosaukums

Kalnu lauvas zinātniskais nosaukums irPuma konsolors, no spāņu vārda latīņu izcelsmes puma. Šis nosaukums spāņu, franču, vācu un citās latīņu valodās nozīmē 'kalnu lauva'. Lielā kaķa patvērums irChordata, klasēZīdītāji, pasūtītCarnivora, ģimeneFelidaeun ģintsPuma. Agrie spāņu pētnieki Amerikā sauca kaķi par 'leonu', kas nozīmē lauvu, un 'gato monte, kas nozīmē kalnu kaķi. Inki to sauca par 'puma', savukārt agrīnie Dienvidamerikas indiāņi to sauca par 'cuguacuarana', no kā cēlies vārds 'puma'. Lielākā daļa zinātnieku izvēlas šos kaķus saukt par “pumas”. Šiem kaķiem ir apmēram 40 vārdi angļu valodā, tostarp pantera, puma, puma, catamount, gleznotājs, kalnu kliedzējs, sarkanais tīģeris, meksikāņu lauva un amerikāņu lauva. Sešas pasugas dzīvo Ziemeļamerikā, Centrālamerikā, Dienvidamerikas austrumos, Dienvidamerikas ziemeļos, Dienvidamerikas centrālajā daļā un Dienvidamerikas dienvidos.



Kalnu lauvu izskats un izturēšanās

Šie plēsēji ļoti līdzinās pārāk lieliem īsspalvainiem mājas kaķiem. Viņiem ir mazas galvas ar īsām sejām. Ausis ir noapaļotas un mazas. Viņu ķermenis ir garš un gluds, ar gariem kakliem un astēm. Puma kājas ir spēcīgas, piemērotas ātrai ātruma palielināšanai un paredzētas pouncing. Kaķu zobi sagrābj viņu upuri, saplēšot un sagriežot gaļu.

Vidējais kalnu lauvas garums ir no aptuveni 3’3 ″ līdz aptuveni 5’5 ″. Bet daži vīrieši ar astēm mēra deviņu pēdu garumu, bet sievietes - līdz septiņu pēdu garumu. Kaķi stāv starp divām pēdām un 2’6 ″ no zemes līdz pleciem. Pieaugušā vecumā sievietes sver no 80 līdz 100 mārciņām, bet vīrieši - no 125 līdz 160 mārciņām. Kalnu lauvu krāsa Amerikas Savienotajās Valstīs ir visbiežāk iedeguma krāsa. Visā Amerikā to krāsa svārstās no dzeltenbrūnas krāsas līdz zilgani pelēkai. Viņu vēderi, iekšējās kājas un rīkles vienmēr ir gaišākas krāsas, deguniem un astēm ir melnas vai tumšas malas. Zīdaiņi piedzimst ar plankumiem, lai tos maskētu savvaļā. Šie plankumi izzūd apmēram sešus mēnešus. Viņu zilās acis arī kļūst dzeltenas līdz 16 mēnešu vecumam.



Kalnu lauvas pēc būtības ir vientuļas. Dažreiz viņi dala teritoriju ar vienu citu pumu, bet dod priekšroku 30 kvadrātjūdžu diapazonam, lai sauktu par savu. Daži kalnu lauvas uztur teritoriju līdz 125 kvadrātjūdzēm. Viņi dzīvo visu veidu biotopos Rietumu puslodē, sākot no kalnainiem reģioniem līdz Floridas purviem. Cilvēki reti redz kalnu lauvas, jo šie dzīvnieki dod priekšroku palikt slēptiem. Bet tie ir zaglīgi radījumi, kas meklē savu laupījumu. Pumas ir ļoti inteliģenti. Viņi izvairās no cilvēkiem, kad vien iespējams.

Pārtikas ķēdes augšpusē atrodas kalnu lauvas. Viņi uztur briežu populāciju līdzsvarā un pat palīdz samazināt transportlīdzekļu negadījumu skaitu, kuros iesaistīti brieži. Lai arī brūnie lāči nogalinās un apēdīs kalnu lauvas, dažkārt lauvas uzvar cīņās pret šiem milzu lāčiem. Cilvēkiem un mājdzīvniekiem ir jāuzmanās no kalnu lauvām, kad mēs nokļūstam viņu dzīvotnēs. Puma, kad vien iespējams, izvairās no cilvēkiem. Bet cilvēki dažreiz šķērso savu ceļu pa pārgājienu takām vai ārā tuksnesī.

Kalnu lauvu biotops

Kalnu lauvas dzīvo visā Amerikā, sākot no Kanādas Jukonas līdz Dienvidamerikas subtropiem. Neviens cits amerikāņu zīdītājs, izņemot cilvēkus, neaptver tik plašu zemes diapazonu. Viņi var dzīvot gandrīz jebkura veida dzīvotnēs, piemēram, kalnos, mitrājos, mežos un tuksnešos, arī no jūras līmeņa teritorijām līdz augstākajām sniegotajām kalnu virsotnēm. Lai gan viņi dod priekšroku 14 Amerikas Savienoto Valstu rietumu štatiem, ASV puma ir maz sastopama arī Floridā. Šie kaķi ik pa laikam klīst arī līdz ziemeļaustrumu štatiem. Kalnu lauvas dzīvo apgabalos ar blīvu krūmāju, pamežu un citu augu dzīvi, lai tos varētu aizsegt. Ja viņi jūtas apdraudēti, viņi pamet apkārtni. Vidējais savvaļas kalnu lauvas dzīves ilgums ir apmēram desmit gadi. Bet zooloģiskajos dārzos daudzi dzīvo 20 vai vairāk gadus. Sporta medību dēļ dažos reģionos kaķi šajos apgabalos dzīvo tikai aptuveni piecu gadu vecumā.



Kalnu lauvas visā dzīves laikā dod priekšroku dzīvot atsevišķi. Tikai pārošanās un vecāku dēļ viņi pārkāpj šo noteikumu. Viņi atzīmē savu teritoriju, urinējot uz lapu, priežu skuju vai zāles kaudzēm un nagiem. Tas liek citiem lauvām turēties prom. Ja kāds cits lauva šķērsos teritoriju, abi nepieciešamības gadījumā cīnīsies līdz nāvei. Kaķu mēteļa krāsa dažādos reģionos ir atšķirīga. Kur viņi dzīvo, nosaka šo krāsu. Ar spēju saplūst savā apkārtnē, kalnu lauvas viegli upurē briežus un mazos zīdītājus.

Viņi ēd koijotus, jenotus, trušus un dzeloņcūkas. Lai saglabātu savu nogalināto upuri un pasargātu to no atkritumu savācējiem, viņi to apglabā un vairākas dienas atgriežas, lai no tā barotos. Kalnu lauvu lielajām aizmugurējām kājām ir lielāka muskuļu masa nekā to priekšējām kājām. Tas viņiem ļauj lēkt līdz 18 pēdām kokā un 20 pēdas kalnā. Viņi skrien ļoti ātri, ar savu elastīgo mugurkaulu ļauj mainīt virzienu un ātri pārvietoties pa šķēršļiem. Viņu lielās ķepas notur tos stingri, ar asiem nagiem aizsardzībai un uzbrukuma upurim. Liela redze palīdz atrast savu upuri.

Plēsēji un draudi

Lielākie draudi kalnu lauvām ir cilvēki. Šie kaķi ir virsotnes plēsēji, netālu no barības ķēdes augšdaļas. Dažreiz viņus nogalina brūnais lācis vai arī teritorijas ietvaros cīnās ar citiem kalnu lauvām. Kādreiz kalnu lauvas dzīvoja no Amerikas austrumu krasta līdz rietumu krastam. Bet cilvēki baidījās no lielajiem kaķiem un uzskatīja, ka tie ir mājlopu plēsēji. Tātad līdz 1940. gadiem daudzas valstis maksāja prēmijas par lauvu nogalināšanu. Katra pelta reiz atnesa atlīdzību no 25 līdz 35 dolāriem. Tas ievērojami samazināja viņu skaitu, ierobežojot kaķu populāciju galvenokārt rietumu krastā un nelielu skaitu Floridā. Neskatoties uz likumiem, kas tos aizsargā daudzās ASV daļās, daži cilvēki joprojām nelikumīgi slazdo, indē un nošauj lauvas. Medības kaut kādā veidā joprojām ir likumīgas daudzos štatos, piemēram, Jūtā, Aidaho, Vaiomingā, Montānā, Kolorādo, Ņūmeksikā, Nebraskā, Ziemeļdakotā, Dienviddakotā, Nevadā, Arizonā, Teksasā, Vašingtonā un Oregonā.

Kalnu lauvu reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Kalnu lauvu mātītes vienā vairošanās sezonā var pāroties ar vairākiem tēviņiem, ko dēvē par estrus. Parasti sieviete dod priekšroku pārošanai ar tēviņu no teritorijas, kas pārklājas. Trīs līdz desmit dienu ilgs pārošanās periods ir vienīgais gadījums, kad cilvēki redz vīriešus un sievietes kopā. Pretējā gadījumā viņi paliek vientuļi dzīvnieki un izvairās no saskares. Gan sievietēm, gan vīriešiem dzimumgatavība iestājas apmēram viena līdz 2,5 gadu vecumā.

Mātītes nemēģina vairoties, kamēr nav izveidojušas savu teritoriju. Mātītes ar mazuļiem ik pēc pāris nedēļām pārvietojas no vienas vietas savā teritorijā uz otru. Tas viņai palīdz pasargāt mazuļus no klīstošajiem tēviņiem un citiem plēsējiem. Pārošanās notiek visu gadu, kad mātīte atrodas estrus. Bet lielākā daļa metienu ir dzimuši vasaras siltajos mēnešos, īpaši no jūlija līdz septembrim. Mātītes metienu ražo vidēji ik pēc 1,5 līdz diviem gadiem. Bet, ja viņa pazaudē metienu, viņa atkal ātri nonāk estrusā. Grūtniecība, saukta arī par grūtniecību, kalnu lauvai ir apmēram 90 dienas. Grūtniecība kalnu lauvai ir īsa, salīdzinot ar citiem lieliem sauszemes dzīvniekiem. Bet tas ir cieši salīdzināms ar citiem lauvām un viņu mazajiem brālēniem, mājas kaķiem.

  • Cilvēks: 270 dienas
  • Brūnais lācis: 215 dienas
  • Žirafe: 430 dienas
  • Āfrikas lauva: 110 dienas
  • Mājas kaķis: no 58 līdz 67 dienām
  • Kalnu lauva: 90 dienas

Lielākajā daļā metienu ir divi līdz trīs plankumaini zilacaini mazuļi, kurus dažreiz sauc par kaķēniem. Dažreiz piedzimst tikai viens vai pat četri. Līdz sešu mēnešu vecumam kažokāda ir mainījusies uz dzeltenbrūnu, plankumainu mēteli kā pieaugušie. Viņu zilās acis mainās uz dzeltenām līdz 16 mēnešu vecumam. Kaķēni medmāsa trīs mēnešus. Gaļu viņi sāk ēst pusotrā mēnesī, pēc tam gaļu ēd tikai pēc atšķiršanas. Pieaugot pieaugušo mēteļos sešos mēnešos, viņi sāk medīt kopā ar māti. Zīdaiņus mamma kopj līdz viena līdz divu gadu vecumam, kad mazuļiem pašiem jāizcērt. Medību vietās, piemēram, ASV štatos, kas atļauj medīt kalnu lauvas, vidējais mūža ilgums vienam no šiem kaķiem ir apmēram pieci gadi. Atstāj dzīvot dabiskā mūžā savvaļā, lielākā daļa dzīvo apmēram 13 gadus. Šo lielo kaķu vidējais mūžs zooloģiskajos dārzos ir aptuveni 19 gadi, lai gan daži dzīvo ilgāk par 20 gadiem.

Kalnu lauvu populācija

Sākot ar 2015. gadu esošā kalnu lauvu populācija biotopu skaita samazināšanās dēļ ir samazinājusies, bet ir stabila. Kopumā suga nav apdraudēta. Tas ir ar dažiem izņēmumiem, tostarp Floridas panteru pasugas un nu jau izmirušās austrumu pumas. ASV Zivju un savvaļas dzīvnieku dienests austrumu pumu 2011. gadā pasludināja par oficiāli izmirušu. Floridā ir palikušas tikai 160 panteras. Viena no lielākajām problēmām kalnu lauvu aizsardzībā ir skaidru lauvu skaita trūkums pēdējās desmitgadēs. Štati un citas valstis šobrīd strādā, lai izveidotu skaidru skaitu, piemēram, Kalifornijā. Bet ir zināms, ka tūkstošiem šo kaķu eksistē ASV, kā arī visā Centrālamerikā, Kanādā un Dienvidamerikā. Kalifornijā Zivju un savvaļas dzīvnieku savvaļas dzīvnieku izmeklēšanas laboratorija ir izvirzījusi mērķi līdz 2022. gadam uzzināt precīzu valsts mēroga kalnu lauvu skaitu.

Skatīt visus 40 dzīvnieki, kas sākas ar M

Interesanti Raksti