Grizli lācis



Grizli lāča zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Ursidae
Ģints
Ursus
Zinātniskais nosaukums
Ursus Arctos Horriblis

Grizli lāča aizsardzības statuss:

Apdraudēts

Grizzly Bear atrašanās vieta:

Ziemeļamerika

Grizli lāča fakti

Galvenais laupījums
Lasis, augļi, zivis
Atšķirīga iezīme
Spēcīgi, spēcīgi pleci un milzīgi nagi
Dzīvotne
Mežu un kalnu reģioni
Plēsoņa
Cilvēks, Cougars
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
2
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Lasis
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Mazāk nekā 10% to sasniedz pieauguša cilvēka vecumā

Grizlija lāča fiziskās īpašības

Krāsa
  • Melns
  • Tumši brūns
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
35 jūdzes stundā
Mūžs
15 - 25 gadi
Svars
160kg - 225kg (353lbs - 500lbs)
Augstums
2,1 m - 3 m (7 pēdas - 10 pēdas)

Grizli lācis - pārprasta būtne



Grizzly lācis ir sava veida brūnais lācis savulaik to bija daudz ASV rietumos un ziemeļrietumos. Dzīvnieks ir pazīstams arī kā Ziemeļamerikas brūnais lācis. Nosaukums “grizzly” cēlies no gaišajiem padomus uz lāča kažokādas, kas tam piešķir grizzled vai sudrabainu izskatu.



Grizli lāča fakti

• Apakšzemes 48 štatos dzīvo apmēram 1500 grizli.

• Grizli lāči ir apdraudēta suga Amerikas Savienotajās Valstīs.

• Kalifornijas grizlijs ir izmiris.

• Grizli-polārlāču hibrīds ir krustojums starp polārlāci un grizlilāci.

Grizlija lāča zinātniskais nosaukums

Grizli lācis ir brūnais lācis pazīstams kā Ursus arctos. Ursus arctos horribilis ir šo lāču zinātniskais nosaukums. Ursus ir latīņu valoda lācis, un Arctos nāk no Arktos, kas ir grieķu valoda vārdam lācis. Horriblilis ir latīņu termins, kas nozīmē briesmīgi.



Grizlija lāča izskats un izturēšanās

Grizli lāči var būt ļoti gaiši brūni vai tumši brūni. Grizzlies ir lielas galvas, trauku formas sejas, īsas apaļas ausis un īsas astes. Stingriem lāčiem muguras augšdaļā ir liels muskuļots kupris, kas dod spēku rakšanai. Spīles uz grizlija priekšējām ķepām ir izliektas, lielas un izturīgas, kas palīdz lācim rakt zemē pēc pārtikas. Grizlija nagi ir arī ērti, lai apgrieztu akmeņus, lai atrastu kukaiņus. Nav nekas neparasts, ka grizli vīrietis ir astoņas pēdas garš, kas ir garāks par jebkuru basketbolistu. Tēviņš var svērt līdz 900 mārciņām. Sievietes ir mazākas, sver 300-400 mārciņas. Grizli, kas dzīvo tur, kur ir daudz pārtikas, parasti sver vairāk. Lāči lielāko daļu laika pavada vieni, klīstot pa savu dzīvesvietu un meklējot barību.

Lai gan grizlijs ir vientuļnieks, nav nekas neparasts redzēt vairākus grizlijus, kas barojas ar zivīm upju tuvumā, kur lašu ir daudz. Grizli lāči pārziemo vai ir neaktīvi aukstajos mēnešos. Viņi vasarā uzglabā pietiekami daudz tauku, lai uzturētu tos ziemas guļas laikā. Grizliji raka bedri vai atrod alu ziemas miegam. Kad grizlijs nonāk ziemas guļas stāvoklī, tas tur atpūšas apmēram piecus mēnešus. Šajā laikā lācis neēd, nedzer, nemizo un neizkārnās. Agrā pavasarī grizli iziet no ziemas miega.

Dzīvnieku dzīvotne

Grizzliem viesabonēšanai un medībām ir nepieciešami lieli biotopu apgabali. Mātītēm vajag līdz 300 kvadrātjūdzēm, bet tēviņiem - līdz 500 kvadrātjūdzēm, taču grizli biotopi var pārklāties. Amerikas Savienoto Valstu rietumi kādreiz bija vieta, kur grizli brīvi klejoja līdz dienvidiem līdz Meksikai. Tomēr, kad kolonisti pārcēlās uz rietumiem, lauku attīstība izraisīja dzīvotņu zudumu. Cilvēku iebrukums izsūtīja grizli uz augstākiem pamatiem, piemēram, Ziemeļu klinšu kalniem un citiem attāliem ziemeļrietumu rajoniem. Kalifornijas grizlijs vai Ursos arctos californicus ir izmiris kopš 1900. gadu sākuma. Grizli lācis ir Kalifornijas štata dzīvnieks, un štats to lepni izliek uz štata karoga.

No atlikušajiem 1500 grizlijiem 48 apakšējos štatos lielākā daļa dzīvo Montānas ziemeļrietumos un Jeloustounas nacionālajā parkā vai ap to. Kanādas ziemeļdaļā un Aļaskas iekšzemē ir daudz grizli. Lai gan grizli uzskata par lieliem medījamiem dzīvniekiem, Amerikas kontinentālajā daļā ir likumi, kas aizsargā lāčus no izmiršanas. 1975. gadā ASV Zivju un savvaļas dzīvnieku dienests lāčus ievietoja 48 zemākajos štatos apdraudēto sugu sarakstā saskaņā ar Likumu par apdraudētajām sugām.

Cilvēki turpina apdraudēt grizli dzīvotni. Lāči, kas dzīvo netālu no kempingiem, var pierast meklēt pārtiku, kas palikusi kempingos un atkritumu apglabāšanas vietās. Cilvēki, kuri jūtas lāču apdraudēti, dažreiz viņus nogalina. Nelikumīgas medības vai malumedniecība joprojām apdraud grizli lāčus, neskatoties uz to, ka tie ir apdraudēto sugu sarakstā.

Grizli lāča diēta

Grizli ir visēdāji, tas nozīmē, ka viņi ēd augus un dzīvniekus. Grizzlies ēd augu pārtiku, piemēram, ogas, zāles, saknes, sēnes, kukaiņus un tādus dzīvniekus kā brieži, aļņi un peles. Šis lācis ir pazīstams ar mīlestību pret zivīm un bieži dzīvo netālu upju tuvumā. Lāči ir lieli ēdāji un katru dienu var patērēt tik daudz 90 mārciņu pārtikas, kas ir kā vairāk nekā 350 lielu hamburgeru ēšana! Kad ēdiena ir maz, grizlijs var ķerties pie atkritumiem vai mēģināt atrast ēdienu kempingā.

Grizli medību un ēšanas paradumiem ir nozīme ekosistēmas uzturēšanā veselīgā dzīvesvietā. Kad grizli ēd augus ēdošus dzīvniekus, tas palīdz novērst to, ka šie dzīvnieki sabojā augu dzīvi apgabalos, kur klīst grizli. Kamēr viņi ēd pārtiku, grizli griežas vai augsnē. Pēc barošanas grizli atstāj neapēstas dzīvnieku daļas un liemeņus, kas sadalās un kalpo kā dabisks augsnes mēslojums.



Grizli lāču plēsēji un draudi

Filmas un televīzijas šovi parāda, ka grizli ir agresīvi pret cilvēkiem. Tomēr lāčus visvairāk apdraud cilvēki. Šie lāči patur sevi un izvairās no cilvēkiem. Viņi bēgs no bīstamām situācijām, bet, kad tiks apdraudēti, kļūs agresīvi. Ja dzīvnieki vai cilvēki mēģina kaitēt grizliem vai viņu mazuļiem, lāči var ātri kļūt vardarbīgi un uzbrukt. Apmēram puse grizli mazuļu nedzīvo līdz pilngadībai slimību un grizli plēsēju dēļ, kuru vidū ir kalnu lauvas, vilki un pieauguši vīriešu grizli.

Grizlija lāča reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Grizli audzē, kad ir nobrieduši, vecumā no trim līdz astoņiem gadiem. Lāči pārojas no maija līdz jūlijam, un jūnijs un jūlijs ir pavairošanas pīķa mēneši. Pārošanās periodā vīrietis apmēram mēnesi pavada kopā ar mātīti un pēc tam aiziet. Mātīte nonāk bedrē un ziemas laikā pārziemo. Pēc apmēram pieciem mēnešiem, no janvāra līdz martam, mātīte parasti dzemdē divus mazuļus, kas pazīstami kā mazuļi, bet var dot līdz četriem. Jaunie grizli mazuļi barojas ar mātes pienu, kurā ir daudz tauku. Mazuļi paliek mātes aizsardzībā līdz apmēram divu gadu vecumam. Pusei visu grizli mazuļu ir risks nomirt pirms pilngadības sasniegšanas slimību un plēsēju dēļ. Grizli lāči parasti dzīvo 20-25 gadus veci, bet daži var dzīvot līdz 30 gadiem.

Populācija

Tiek lēsts, ka 48 zemākajos štatos ir 1500 grizli, salīdzinot ar 50 000 1800. gadu sākumā. Aļaskā ir aptuveni 30 000 Grizzlies, un Kanādā dzīvo 26 000. Aļaskā dzīvo arī gaišs grizlijs, ko sauc par izcilu lāci. Šis grizli-polārlāču hibrīds ir krustojums starp polārlāci un grizlija lāci.

Skatīt visu 46 dzīvnieki, kas sākas ar G

Interesanti Raksti