Kopējā Loon



Kopējā Loon zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Gaviiformes
Ģimene
Gaviidae
Ģints
Gavia
Zinātniskais nosaukums
Gavia Vienmēr

Kopējā Loon saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Common Loon Atrašanās vieta:

Eiropa
Ziemeļamerika

Kopējie Loon fakti

Galvenais laupījums
Zivis, vardes, kukaiņi
Atšķirīga iezīme
Liels ķermeņa izmērs un drausmīgs, jodelei līdzīgs zvans
Spārnu platums
100 cm - 136 cm (39 collas - 53,5 collas)
Dzīvotne
Saldūdens ezeri vēsākā klimatā
Plēsoņa
Cilvēks, Ērgļi, Osprey
Diēta
Visēdājs
Dzīvesveids
  • Saime
Mīļākais ēdiens
Zivis
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
2
Sauklis
Pazīstams arī kā Lielais ziemeļu nirējs

Kopējās Loon fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Spalvas
Mūžs
15 - 25 gadi
Svars
3kg - 5kg (6,6 mārciņas - 11 mārciņas)
Garums
63 cm - 81 cm (24,8 collas - 31,8 collas)

“Zemūdens medību eksperts”



Lai gan sauszemē ir neērti, parastais vājš dzīvnieks ir graciozs mednieks uz ūdens. Šī galvenokārt aukstā laika ūdensputni iemācās nirt, pirms iemācās lidot, un gandrīz gadu desmit gadus katru gadu atgriezīsies vienā un tajā pašā ligzdā ar vienu un to pašu palīgu. Putns ir nonācis vairākās vietējo ziemeļamerikāņu leģendās, kā arī ir Kanādas viena dolāra monētas seja. Lai gan piesārņojums novērsa parastās lonas lielākajā daļā Ziemeļamerikas austrumu, šī putna plaukst Kanādā, it īpaši. Lai arī nosaukums “loon” nāk no tā dumjās pastaigas, to, iespējams, labāk raksturo cits angļu nosaukums: “Great Northern Diver”.



Neticami bieži sastopamie fakti!

  • Dziļais nirējs: parastais loon var ienirt pat 200 pēdas zem ūdens, lai noķertu zivis!
  • Jau slavena: Kanādas viena dolāra monētā, ko sauc par “loonie”, ir parastā loon!
  • Lidotājs: Migrējot, parastais loon var lidot simtiem kilometru!
  • Skaļi un lepni: Loon skaņas ietver atšķirīgu 'jodu', kad tā pretendē uz teritoriju!

Kopējais vājš zinātniskais nosaukums

Zinātniskais nosaukums parastajam loon, kas pazīstams arī kā “Ziemeļu nirējs”, irgavia vienmēr.Gavianāk no latīņu valodas jēdziena jūras putni unvienmērvarētu būt no norvēģu vārda “pelni” (pēc izskata) vai latīņu vārdiemEs iegrimstuvaikārība, kas nozīmē “iegremdēts” vai “niršana”.

Bieži vien vājš izskats un uzvedība

Loon izskatās kā daudzas citas pīles, izņemot to, ka tās rēķins ir smailāks, piemēram, dziesmu putns. Tās spalvas lielākoties ir melnas, ar gandrīz režģim līdzīgu baltu plankumu rakstu pāri spārniem un rīkli un baltu vēderu.

Parastās loon skaņas ir labi zināmas cilvēkiem, kuri dzīvo savu biotopu tuvumā. Tie ietver atšķirīgu jodu, vaimanājošu skaņu un dunēšanas troksni. Parastais loon zvans tiek izmantots, lai atrastu partneri vai paziņotu ligzdošanas vietu.



Parasts, lēns (Gavia Immer)

Kājas uz kopējās loon

Parastā kūka pēdas ir novietotas tālāk uz ķermeņa, nekā citi ūdens putni. Tas padara viņus par izciliem peldētājiem un ūdenslīdējiem. Tomēr tas izskatās neveikli ikreiz, kad staigā pa sauszemi. Tiek uzskatīts, ka šī dumjš izskata pastaiga ir iemesls, kāpēc tā izpelnījās vārdu 'loon'. Tā unikālās kājas arī padara to atšķirīgu no citām pīlēm. Kamēr lielākā daļa pīļu nolaižas uz ūdens, nolaižot kājas, parastajiem looniem ir jāslīd uz vēdera.

Kopējais loon biotops

Parastie loons dod priekšroku vēsākām vietām tuvu ūdenim. Tie visbiežāk sastopami visā Kanādā un ir izplatīti Jaunanglijā. Papildus Kanādai loons ir izplatīts Aļaskā, Grenlandē, Islandē un Skotijā. Viņi mēdz vasarā dzīvot pie mazākiem dīķiem, kad tie ligzdo, un ziemas laikā migrē uz lielākiem ezeriem un piekrastes rajoniem.

Kopējā loon diēta

Parastais loon ēd daudz zivju. Tas ir eksperts ienirt ūdenī, lai medītu. Konkrētās zivis, ko apēd parastā kūka, ir atkarīga no tā, kur tā pavada lielāko daļu laika. Loon tuvumā piekrastes rajoniem vakariņas nozīmē plekstu, siļķi, akmens zivis un taimiņus. Tikmēr parastie loons saldūdens tuvumā ēdīs asarus, asarus, līdakas, saules zivis un foreles.

Lai medītu, parastā kūka vispirms iebāzīs galvu zem ūdens virsmas. Kad tas redz savu laupījumu, tas var ienirt pat 200 pēdu dziļumā! Mazākas zivis var norīt veselas, savukārt lielākas zivis tiek nogādātas vietā, kur tās var ēst.



Parastie vājprātīgie plēsēji un draudi

Cilvēki ir lielākais drauds looniem, lai gan draudi nav nopietni. Ūdens piesārņojuma dēļ ziemeļamerikas austrumos ir pazuduši parastie loons. Tomēr Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība parasto vēsumu uzskaita kā “vismazāk satraucošo”, tas nozīmē, ka pašlaik nav pazušanas riska.

Parastie loons var arī riskēt, ka olšūnas paņem mazie zīdītāji. Kad tas notiek, tas var mainīt ligzdošanas vietas.

Kā piesārņojums ietekmē parasto loon

Toksisks ūdens rada draudus parastajam loon, jo tas dod priekšroku tāda paša veida ūdenim, kādā tas dzimis. Tas nozīmē, ka uz piesārņota ezera izšķīlušies parastie kūniņi, saskaņā ar dažiem pētījumiem , meklējiet līdzīgi piesārņotu ezeru, kad tas ligzdo vēlāk dzīvē. Tas meklēs šāda veida ezerus, pat ja tajā ir mazāk zivju vai tas ir sliktāks jaunu cāļu izšķilšanai.

Kopējā loon reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Parastie loons vairojas monogāmi, kas nozīmē to pašu tēviņu un mātīti, kas katru gadu vairosies. Parastie looni dzīvo apmēram 10 gadus, un vairojas mūža lielumā reizi gadā. Katru gadu parastā vājā sieviete saražos divus mazuļu mazuļus jeb cāļus. Tas ir daudz mazāk nekā tipiski ūdens putni. Piemēram, meža pīles mātīte katru gadu izdēs pat 13 olas.

Parastie looni parasti izveidos ligzdu netālu no ūdens malas, galvenokārt no nūjām, niedrēm un zāles. Viņi katru gadu izmanto vienu un to pašu ligzdu vai ligzdošanas vietu. Tēviņš varētu pārvietot ligzdu, ja plēsējiem pazūd olas.

Parastie loons sāk vairoties divu gadu vecumā. Viņi vasaras sākumā atradīs sev palīgu, un abi nomāks ligzdošanas vietu, apvelkot to virs galvas un radot troksni. Māte parasti dēj divas olas. Parastās loon olas pirms inkubācijas sēdēs gandrīz mēnesi, abiem vecākiem pārmaiņus sēžot uz olām. Pēc izšķilšanās gan māte, gan tēvs baro cāļus, kamēr tie aug. Cāļiem būs nepieciešami gandrīz trīs mēneši, lai iemācītos lidot, bet mazāk nekā nedēļa - peldēšanai un niršanai. Tēviņš un sieviete migrēs atsevišķi uz ziemas vietām pēc tam, kad cāļi būs izauguši. Katras vasaras sākumā abi atgriežas vienā audzēšanas vietā.

Kopējā lēnā populācija

Starptautiskās Dabas aizsardzības savienības (IUCN) aplēses visā pasaulē eksistē 640 000 parasto loonu. Lielākā daļa šo loonu atrodas Ziemeļamerikā, īpaši Kanādā. Tiek lēsts, ka Eiropā dzīvo apmēram 2600 parasto loonu.

Lai gan šķiet, ka Ziemeļamerikā iedzīvotāju skaits nedaudz palielinās, IUCN paziņoja, ka Eiropā tas samazinās.

Skatīt visu 59 dzīvnieki, kas sākas ar C

Interesanti Raksti