Malajiešu tīģeris



Malajiešu tīģeru zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Felidae
Ģints
Pantera
Zinātniskais nosaukums
Panthera Tigris Jackson

Malajiešu tīģeru aizsardzības statuss:

Apdraudēts

Malajiešu tīģeris Atrašanās vieta:

Āzija

Malajiešu tīģeru fakti

Galvenais laupījums
Brieži, liellopi, mežacūkas
Dzīvotne
Blīvs tropu mežs
Plēsoņa
Cilvēks
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
3
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Brieži
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Atrasts mazāk blīvos džungļos!

Malajiešu tīģeru fiziskās īpašības

Krāsa
  • Melns
  • Balta
  • apelsīns
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
60 jūdzes stundā
Mūžs
18 - 25 gadi
Svars
80 kg - 150 kg (176 mārciņas - 330 mārciņas)

Malajiešu tīģeri var sasniegt skriešanas ātrumu līdz 40 jūdzēm stundā, un šī kritiski apdraudētā suga ir arī pazīstama kā lieliska peldētāja!



Kā liecina viņu nosaukums, malajiešu tīģeri dzīvo Malaizijā, kas atrodas Āzijas dienvidaustrumos. Tās ir mazākās kontinentālās tīģeru pasugas. Malajiešu tīģeri dzīvo vieni, izņemot vairošanās periodā. Viņi ir plēsēji, kas ēd brieži , liellopi, mežacūka , un saules lāči . Šie tīģeri var dzīvot 15 līdz 20 gadus dabiskajā vidē.



5 malajiešu tīģeru fakti

  • Malajiešu tīģeri ir lieliski peldētāji, un, kā nepieciešams, ir zināms, ka tie pat šķērso upes.
  • Katram malajiešu tīģerim ir svītru raksts, kas ir pilnīgi unikāls šim indivīdam.
  • Šie tīģeri lielāko dienas daļu guļ un naktī medī
  • Malajiešu tīģeri sarunājas savā starpā, izdvesot žņaugšanas, kā arī rūkšanas un rūkšanas skaņas
  • Malajiešu tīģeru tēviņš ir ļoti teritoriāls un cīnīsies ar citiem tēviņiem, kuri ienāk šajā teritorijā

Malajiešu tīģeru zinātniskais nosaukums

Malajiešu tīģera zinātniskais nosaukums irPanthera tigris jacksoni. ‘Jacksoni’ attiecas uz britu vīrieti vārdā Pīters Džeksons, kurš bija ievērojams tīģeru aizsardzības speciālists. Šis lielais kaķis pieder Felidae ģimenei, un tā klase ir zīdītāji. Malaizijas tautu vārds tīģerim ir “harimau” jeb īsi “rimau”. Viņi šo tīģeri dēvē arī par Pak Belang, kas tulko angļu valodā Uncle Stripes.

Malajiešu tīģeris ir viena no sešām tīģeru pasugām. Grupā ietilpst Sibīrijas vai Amūras , Bengālija , Sumatrans , Ķīnas dienvidos , un Indoķīniešu tīģeri .

Malajiešu tīģeru izskats un izturēšanās

Malajiešu tīģerim mugurā, astē, galvā un sejā ir oranža kažokāda, kā arī melnu svītru raksts. Tās apakšpuse ir balta. Šim lielajam kaķim ir arī garas ūsas un durošas dzeltenas acis.

Ja tavs mājas kaķis kādreiz ir laizījis jūsu roku, jūs zināt, ka uz mēles ir raupja virsma. Nu, tas ir arī Malajiešu tīģerim. Tās mēle ir pārklāta ar maziem elastīgiem tapām, ko sauc par papillām. Papillas ir tur, lai nokasītu tīģera sagūstīto medību vai spalvas. Tas ir tāpēc, ka tīģerim nav jānorij kažokāda vai spalvas, baudot maltīti. Protams, papaijas uz malajiešu tīģera mēles ir daudz asākas nekā papiljas uz mājas kaķa mēles. Galu galā mājas kaķim ir jāēd tikai mīksta kaķu barība no bļodas!

Malajiešu tīģeru tēviņš aug apmēram astoņas pēdas garumā no galvas līdz astei, savukārt sievietes - apmēram septiņas pēdas. Tas ir apmēram tikpat ilgi, cik ļoti liela gulta! Malajiešu tīģeru tēviņš sver aptuveni 220 līdz 300 mārciņas, bet sieviete - 170 līdz 240 mārciņas. Uzziņai - 200 mārciņu tīģeris sver nedaudz vairāk nekā pieaugušais ķengurs.

Malajiešu tīģeris faktiski ir mazākā kontinentālās tīģera pasuga. Salīdziniet šo tīģeri ar lielāko sugu - Sibīrijas tīģeri, kurš izaug 10,5 pēdu garš un sver pat 660 mārciņas.

Vienīgie Malajiešu tīģeru plēsēji ir cilvēkiem , kaut arī dažreiz teritoriālajās cīņās šie tīģeri saduras un savaino viens otru. Tīģeru tēviņi atzīmē savu teritoriju ar urīnu vai ar nagiem ar koku stumbriem šajā apkārtnē. Viņiem ir īpaša smarža, ko viņi atstāj aiz nagiem. Citi kaķi ir domāti, lai noteiktu šo smaržu un turētos prom. Malajiešu tīģeri lielu daļu laika pavada, veicot patrulēšanu savā teritorijā, pārliecinoties, ka neviens cits tīģeris neienāk.

Tā kā šim lielajam kaķim nav dzīvnieku plēsēju, tam nav nepieciešama maskēšanās, lai paslēptu. Tomēr malajiešu tīģera svītrainais mētelis kalpo kā maskēšanās, kad tas stindzina laupījumu, un tam jāieplūst apkārtnē, lai tas varētu pārsteigt. Šis kaķis arī cenšas izvairīties no redzēšanas, sēžot augstā zālē vai cita veida blīvā veģetācijā.

Malajiešu tīģeri dzīvo vieni, ja vien vairošanās periodā viņi nemeklē partneri.



malajiešu tīģeris (Panthera tigris jacksoni) malaiziešu tīģera gulošs sejas fotoattēls

Malajiešu tīģeru biotops

Malajiešu tīģeri dzīvo Malaizijā Āzijas dienvidaustrumos. Konkrēti, tie ir sastopami Pahangā, Kelantanā, Perakā un Terengganu. Viņi dzīvo tropu mežos, jo blīvie koki šajos mežos tīģeriem atvieglo kātiņu sagūstīšanu un medību sagūstīšanu.

Kad malajiešu tīģeri neguļ vai kopj sevi, viņi peld apkārtnes upēs un strautos. Šiem dzīvniekiem ir ķepas ar tīkliem un stipras kājas, kas palīdz noturēties virs ūdens. Viņi peld, lai saglabātu vēsumu, kā arī dotos uz citām vietām, lai atrastu upuri.

Tāpat kā visu izmēru kaķiem, arī Malajiešu tīģeriem ir acis, kas ieplūst lielā daudzumā gaismas, lai viņi varētu medīt naktī. Turklāt šī tīģera ūsas maņu nervi palīdz tam naktī orientēties tumšajā mežā.

Malajiešu tīģeru diēta

Ko ēd malajiešu tīģeri? Tāpat kā visi tīģeri, arī Malajiešu tīģeri ir plēsēji. Viņi ēd dažus Sambar un Barking veidus brieži , mežacūka , bārdainas cūkas, rupjas un saules lāči . Malaizijas tīģeris, tāpat kā lielākā daļa tīģeru, visticamāk, sekos ganāmpulkā esošajiem vecākiem vai vājākajiem dzīvniekiem, lai tos viegli notvertu.

Ir zināms, ka šie lielie kaķi seko mazuļiem ziloņi . Pieaugušais zilonis būtu pārāk liels, lai to varētu notvert viens malajiešu tīģeris, taču jauns zilonis (pazīstams kā teļš) nebūtu tik liels izaicinājums. Tomēr ganāmpulka pieaugušie ziloņi dažreiz ieskauj ziloņu bērnu, lai pasargātu to no tīģeriem un citiem plēsējiem. Viņi var iespert vai notriekt tīģeri, nodarot tam nopietnus ievainojumus vai nāvi.

Malajiešu tīģeri meklē savu laupījumu, pēc tam izmanto īsus ātruma pārrāvumus, lai tos sagūstītu. Parasti laupījumu velk uz noteiktu vietu, kur paēst. Šie lielie kaķi vienlaikus var ēst 88 mārciņas gaļas. Maltīte ar 88 mārciņām ir aptuveni vienāda ar trīs zelta stieņu svaru! Tomēr tīģeris var ēst tikai vienu reizi nedēļā.

Malajiešu tīģeru plēsēji un draudi

Cilvēki ir vienīgais šo tīģeru plēsējs. Tīģerus sauc par primārajiem plēsējiem, jo ​​tie atrodas dzīvnieku barības ķēdes augšdaļā.

Lai gan tie ir galvenie plēsēji, šie tīģeri saskaras ar dažādiem draudiem viņu eksistencei. Šis tīģeris ir piedzīvojis dzīvotņu zaudēšanu un cilvēku malumedniecību. Cilvēki viņus medī pēc ādas, un zāļu ražošanai tiek izmantotas dažādas ķermeņa daļas. Dažreiz lauksaimnieki tos nogalina, kad tīģeri uzbrūk mājlopiem. Saskaņā ar Starptautiskās Dabas aizsardzības savienības (IUCN) oficiālo šī tīģera aizsardzības statusu Kritiski apdraudēta .

Par laimi tiek veikti aizsardzības pasākumi, lai aizsargātu šos tīģerus. Malaizijā esošais WWF (Pasaules savvaļas dzīvnieku fonds) ir veicis pasākumus, lai uzraudzītu šī tīģera populāciju, un palielina centienus izglītot cilvēkus par to. Zooloģiskie dārzi visā pasaulē piedalās arī malajiešu tīģeru audzēšanas programmās, lai palielinātu populāciju.



Malajiešu tīģeru reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Šo tīģeru vairošanās sezona ir no novembra līdz martam, lai gan viņi pārojas visu gadu. Tīģeru tēviņiem ir teritorija, kurā parasti ir sieviešu grupa, ar kuru viņš audzē. Tīģera mātīte ir stāvoklī apmēram 100 dienas. Šajā laikā viņa meklē mazuļu audzētavu. Vienā metienā viņa dzemdē no diviem līdz četriem zīdaiņiem un ir vienīgā aprūpētāja.

Tiek saukti tīģeru mazuļi mazuļi . Viņi ir dzimuši ar aizvērtām acīm, nevar staigāt, un viņiem ir ļoti gaišas krāsas kažokāda. Pirmos divus dzīves mēnešus mazuļi baro no mātes. Pēc vienas līdz divām nedēļām viņu acis atveras un pēc trīs nedēļu vecuma mazuļi var pārvietoties.

Apmēram trīs mēnešus veci mazuļi sāk iziet kopā ar māti, kur viņi iemācās medīt un sāk ēst gaļu. Mazuļi cīkstas un spēlē viens ar otru, lai iegūtu spēku un uzzinātu, kā izsekot laupījumu. Pirms četru mēnešu vecuma mazuļa mētelis sāk kļūt oranžs, un melnās joslas dizains sāk veidoties. Bērni uzturas kopā ar māti līdz apmēram pusotra gada vecumam.

Diemžēl tīģerēnu mirstība ir augsta. Patiesībā 50 procenti no šiem mazuļiem neizdzīvo, sasniedzot divus gadus vecus. Mazuļi ir bezpalīdzīgi pēc piedzimšanas un var kļūt par upuriem citu apkārtnes dzīvnieku vai pat citu pieaugušu tīģeru uzbrukumiem.

Šo tīģeru dzīves ilgums savvaļā ir no 15 līdz 20 gadiem. Kad šie tīģeri kļūst vecāki, medību laikā viņi var ievainoties un zaudēt spēju sagūstīt laupījumu. Tas var izraisīt badu.

Malajiešu tīģeru populācija

Malaizijas tīģeru oficiālais aizsardzības statuss ir Kritiski apdraudēta kas nozīmē, ka šī lielā kaķa populācija ir apdraudēta un samazinās. Tiek lēsts, ka 2013. gadā pastāvēja no 250 līdz 340 pieauguši malajiešu tīģeri. Iespējams, ka to būs mazāk dzīvotņu zaudēšanas un malumedību dēļ.

Tomēr tiek veikti daži centieni, lai saglabātu šī tīģera populāciju un palielinātu to skaitu. Zooloģiskajos dārzos ir audzēšanas programmas, un citas savvaļas dzīvnieku saglabāšanas grupas pievienojas, lai palīdzētu šim apbrīnojamajam dzīvniekam.

Skatīt visus 40 dzīvnieki, kas sākas ar M

Interesanti Raksti