Dienvidķīnas tīģeris

Dienvidķīnas tīģeru zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Felidae
Ģints
Pantera
Zinātniskais nosaukums
Panthera Tigris Amoyensis

Dienvidķīnas tīģeru aizsardzības statuss:

Apdraudēts

Dienvidķīnas tīģeris Atrašanās vieta:

Āzija

Dienvidķīnas tīģeru fakti

Galvenais laupījums
Brieži, liellopi, mežacūkas
Dzīvotne
Blīvs tropu mežs
Plēsoņa
Cilvēks
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
3
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Brieži
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Savvaļā ir mazāk nekā 20!

Dienvidķīnas tīģeru fiziskās īpašības

Krāsa
  • Melns
  • Balta
  • apelsīns
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
60 jūdzes stundā
Mūžs
18 - 25 gadi
Svars
100 kg - 195 kg (221 mārciņas - 430 mārciņas)

'Dienvidķīnas tīģeris ir spēcīgs plēsējs, mednieks eksperts un vecs karaliska spēka kultūras simbols.'



Šī pasuga, iespējams, ir arī visvairāk apdraudēta tīģeris pasaulē. Kopš 20. gadsimta straujā lejupslīde tagad ir ierobežota ļoti nelielā diapazonā Ķīna , un vienīgie zināmie dzīvie eksemplāri dzīvo nebrīvē. Konservatoristi sacenšas pret pulksteni, lai glābtu šo dzīvnieku no galīgā izmiršana .

4 neticami Dienvidķīnas tīģeru fakti

  • Dienvidķīnas tīģeris, iespējams, ir sadalījies unattīstījās no vecākas tīģeru cilts, kas nozīmē, ka tas ir vairāk līdzīgs senajam tīģeru tipam, nevis jaunākajiem tipiem. Tas tiek secināts no ģenētiskās analīzes un viņu fizioloģijas novērojumiem.
  • Tīģera svītras ir nedaudz salīdzināmas ar cilvēka pirkstu nospiedumu. Pateicoties to unikālajai būtībai (diviem tīģeriem nav tieši tādu pašu modeļu),svītras var izmantot, lai palīdzētu identificēt personas.
  • Tīģeriem ir ārkārtīgi daudzspēcīgs kodums. Viņi spēj ar žokli atvērt dzīvnieka galvaskausu.
  • Guandunas dienvidu tīģeribasketbola komanda ir nosaukta šī dzīvnieka vārdā.

Dienvidķīnas tīģeru zinātniskais nosaukums

Dienvidķīnas tīģeris ir parastā tīģera pasuga. Tas notiek ar zinātnisko nosaukumuPanthera tigris amoyensis. Šis nosaukums, iespējams, ir cēlies no vietējā amojiešu dialekta, kas tiek runāts Sjamenas dienvidu pilsētā (vēsturiski pazīstams kā Amoy) un tās apkārtnē.

Neskatoties uz to, ka to nošķir ģeogrāfija, tas ir ļoti cieši saistīts ar Bengālijas tīģeris , Sibīrijas tīģeris , Malajiešu tīģeris , Kaspijas tīģeris un Indoķīniešu tīģeris . Tiek uzskatīts, ka visi šie tipi spēj viens ar otru pavairot dzīvotspējīgus pēcnācējus, jo tie visi ir vienas sugas daļa.



Nedaudz attālāk Dienvidķīnas tīģeris pieder pie tā paša ģints ,Pantera, kā leopardi , lauvas , un jaguāri . Lai gan tīģeri to šķir miljoniem gadu ilga evolūcija, ir zināms, ka tie nebrīvē ražo hibrīdus ar lauvām. Tīģeru ģimene,Felidae, ietver visus pasaulē zināmos kaķus.

Dienvidķīnas tīģeru izskats

Tīģeris ir spēka attēls, pateicoties platajiem pleciem, lielajām ekstremitātēm, masveida žokļa un koduma spēkam un asiem nagiem. Tam piemīt spēja aizvilkt dzīvnieku līķus tikpat lielus, ja ne pat lielākus par sevi. Neskatoties uz milzīgo lielumu, Dienvidķīnas tīģeris, iespējams, ir mazākā tīģeru pasuga pasaulē. Tīģeru vīrieši mēra no 6 līdz 6,5 pēdām un sver 330 mārciņas. Sievietes ir aptuveni 5 pēdas garas un sver 240 mārciņas. Ir iespējams arī atšķirt šo pasugu no nelielām galvaskausa formas un zobu atšķirībām.

Dienvidķīnas tīģera svītras

Visspilgtākie tīģera aspekti ir tā milzīgais izmērs un neaizmirstamā krāsa. Šī krāsa ir sarkanīgi oranžas, gandrīz dzeltenas krāsas maisījums ap ķermeņa lielāko daļu (parasti krāsa ir spilgtāka nekā citas tīģeru pasugas) un balta ap kājām, krūtīs un sejas daļās. Parakstītās melnās svītras, kas ir garas un šauras gar ķermeni, ļauj tīģerim saglabāt maskēšanos, pārvietojoties blīvā lapotnē. Tas viss ir apvienots ar dzeltenām acīm un sārtu purnu.



Vidējs kadrs no Dienvidķīnas tīģera, skatoties uz kameru

Dienvidķīnas tīģeru uzvedība

Dodot priekšroku izvairīties no kaislīgām sabiedriskām sanāksmēm, tīģeris gandrīz visu dara pats un apvienojas tikai audzēšanai un bērnu audzināšanai. Satiekoties ar citu tīģeri, tam ir balss komplekts, kas apzīmē tā emocionālo stāvokli, tostarp bailes, trauksmi, dominanci un pakļaušanos. Arī tīģeris caur urīnu atstāj smaržu marķējumus, lai atrastu partnerus vai iezīmētu teritoriju. Dažreiz tas agresīvi policizēs teritoriju pret ārējiem iebrucējiem.

Tīģeris dod priekšroku medībām gandrīz tikai no zemes, taču tai ir ievērojama spēja kāpt kokos un peldēt lielās ūdenstilpēs. Šī peldēšanas spēja ir tik ražīga, ka to var vajāt laupījums jūdzes pa upēm un ezeriem. Tas arī peldas ūdenī, lai pasargātu no vēsas vasaras saules.

Viena no neparastākajām tīģera īpašībām ir viltus acu klātbūtne galvas aizmugurē. Viņu mērķis nav pilnīgi skaidrs, taču viltus acis var atturēt potenciālos plēsējus no aizmugures vai palīdzēt mazuļiem sekot viņu mātei.

Tā retuma dēļ gandrīz viss, ko mēs zinām par šo Dienvidķīnas tīģeru pasugu, nāk no pētījumiem un novērojumiem nebrīvē vai pagātnes dokumentiem. Kopš 1960. un 1970. gadiem savvaļā ir minēti ļoti nedaudzi pasugas pārstāvji.

Dienvidķīnas tīģeru biotops

Vēl 19. gadsimtā Dienvidķīnas tīģeris apdzīvoja milzīgu teritoriju lielākajā daļā Ķīnas vidienes, tostarp līdz dienvidiem līdz Honkongai, bet medības un biotops zaudējumi ir samazinājuši to līdz daļai no iepriekšējā izmēra. Pēdējā zināmā tīģeru grupa apmeklēja ļoti šauru teritorijas daļu Ķīnas dienviddaļā. Šī izplatība ir ļoti izolēta no citām tīģeru pasugām, tāpēc nav iespēju, ka tās krustojas.

Dienvidķīnas tīģeris var zelt vairākos dažādos biotopos, lai gan tas dod priekšroku mežiem un meža platībām. Viens indivīds var uzturēt vairākas bedres alās, dobos kokos vai blīvā veģetācijā, bet daži tīģeri lielāko daļu savas dzīves pavada nemitīgā kustībā bez pastāvīgas mājas. Tīģera teritorija un garums, līdz kuram tas ceļos, lai atrastu pārtiku, lielā mērā ir atkarīgs no upuru skaita šajā apgabalā.

Dienvidķīnas tīģeru populācija

Saskaņā ar IUCN Sarkano sarakstu Dienvidķīnas tīģeris ir bijis kritiski apdraudēta kopš 1996. gada izmiris savvaļā , kopš pēdējais apstiprinātais tīģeru novērojums notika 1990. gados. Daži ziņojumi par joprojām pastāvošajiem savvaļas tīģeriem ir krāpnieciski vai neapstiprināti. Tomēr pat tad, ja savvaļā pastāv daži indivīdi, maz ticams, ka viņi paši atgriežas, jo to skaits ir pārāk mazs.

Tas nenozīmē, ka pasuga ir pilnībā izmirusi. Kopš 2007. gada zoodārzos vai audzēšanas bāzēs joprojām turēja aptuveni 70 personas, kuru lielākā daļa dzīvo Ķīnā. Visi šie īpatņi ir cēlušies no nebrīvē, nevis savvaļā dzimušām populācijām. Dienvidķīnas tīģeris pārstāv tikai nelielu daļu no aptuveni 3500 pasaulē atstātajiem tīģeriem.

Dienvidķīnas tīģeru diēta

Dienvidķīnas tīģera vēlamo diētu veido lieli nagaiņi, ieskaitot antilope , brieži , un mežacūka . Tikai tad, ja lielāks upuris ir izsmelts vai to ir grūti atrast, tīģeris sāks vajāt mazāku laupījumu, piemēram, putni , zivis , vardes un grauzēji. Ļoti reti tīģeris medīs un nogalinās cilvēkus, bet, kad tas ir ieguvis garšu, tas var turpināt medīt cilvēkus līdz mūža galam. Cilvēki var pagatavot kārdinošu ēdienu tīģeriem, kas ir pārāk ievainoti vai veci, lai noķertu parasto upuri.

Atrodoties uz īkšķa, tīģeris uzmanīgi ielavās cauri lapotnei un ar vienu ātru kustību triec savu laupījumu, zobus un nagus nogremdējot kakla vai galvaskausa aizmugurē. Ja tas tiek darīts efektīvi, tad tas gandrīz nekavējoties nogalinās dzīvnieku. Pēc tam mirušo liemeni vairāku dienu laikā ievelk segā un baro. Tīģeris ēd lielāko daļu, bet ne visu liemeni. Tā mēlei ir milzīgas izvirzījumi, kas pazīstami kā papilla, lai noņemtu miesu no kaula.

Lai arī tīģerim ir neticami liels un spēcīgs spēks, ir nepieciešams arī vienāds pārtikas daudzums un teritorija, lai uzturētu sevi. Vienam tīģerim vajag no 20 līdz 25 kvadrātjūdzēm medību teritorijas, un vienā ēdienreizē tas var apēst līdz 90 mārciņām pārtikas. Tīģeris mielojas ar tik daudz pārtikas, cik vien var, jo tas var paiet vairākas dienas vai nedēļas pirms nākamās ēdienreizes atrašanas.

Dienvidķīnas tīģeru plēsēji un draudi

Dienvidķīnas tīģeris ir virsotnes plēsējs. Savvaļā tai nav citu dabisku plēsēju, tomēr tās izdzīvošanai ir vairāki draudi. Lielākus upurus tīģerus var ievainot un nogalināt, kā arī zināms, ka pieaugušie dažkārt nogalina jaunus mazuļus. Cilvēku nolaidīgas vai pat naidīgas rīcības dēļ Dienvidķīnas tīģeru skaits 20. gadsimta laikā dramatiski samazinājās. Klimata pārmaiņas varētu apgrūtināt skaitļu uzlabošanos nākotnē, mainot dabisko dzīvotni.

Dienvidķīnas tīģeru reprodukcija un dzīves cikls

Dienvidķīnas tīģerim nav noteikta vairošanās sezona. Tas ļauj to brīvi audzēt visu gadu, bet tas dod priekšroku ziemas un pavasara mēnešiem. Kad sieviete ir karstumā, sieviete tēviņiem parasti signalizēs, izmantojot smaržu marķējumus vai balss. Tas dažkārt mudinās tēvus sacensties savā starpā par piekļuvi reproduktīvi pieejamām mātītēm.

Pēc pāra kopēšanas tēviņš atkal atsāk savu parasto darbību, savukārt sieviete paliek viena pati, lai pirms dzemdībām nēsātu mazuļus apmēram 100 dienas. Parastais metiens sastāv no viena līdz četriem mazuļiem vienlaikus, tikai reti vairāk. Mātes galvenais pienākums ir aizsargāt mazuļus, barot tos un iemācīt medīt un izdzīvot līdz apmēram 18 mēnešu vecumam, pēc tam viņi var brīvi klīst paši un sākt jaunu neatkarīgu dzīvi. Daži mazuļi var palikt pie mātes ilgāk.

Lai sievietes sasniegtu pilnīgu dzimumgatavību, nepieciešami apmēram trīs vai četri gadi; nedaudz ilgāk vīriešiem. Šo ilgo nobriešanas laiku dēļ sievietes dzemdē tikai reizi trīs līdz četros gados, kas ievērojami palēnina populācijas pieaugumu. Tipiskais tīģeris savvaļā dzīvo apmēram 10 gadus. Tomēr ir zināms, ka daži sugas pārstāvji dzīvo vairāk nekā 20 gadus, īpaši nebrīvē.

Skatīt visu 71 dzīvnieki, kas sākas ar S

Interesanti Raksti