Sibīrijas tīģeris

Sibīrijas tīģeru zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Felidae
Ģints
Pantera
Zinātniskais nosaukums
Panthera Tigris Altaica

Sibīrijas tīģeru aizsardzības statuss:

Apdraudēts

Sibīrijas tīģeris Atrašanās vieta:

Āzija
Eirāzija

Sibīrijas tīģeru fakti

Galvenais laupījums
Brieži, liellopi, mežacūkas
Dzīvotne
Blīvs tropu mežs
Plēsoņa
Cilvēks
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
3
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Brieži
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Pazīstams arī kā Amūras tīģeris!

Sibīrijas tīģeru fiziskās īpašības

Krāsa
  • Melns
  • Balta
  • apelsīns
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
60 jūdzes stundā
Mūžs
18 - 25 gadi
Svars
100kg - 350kg (220lbs - 770lbs)

Ķēnišķīgs spēka, spēka un izturības simbols Sibīrijas tīģeris ir viens no sīvākajiem plēsējiem pasaulē.



Ar savu milzīgo izmēru un spēcīgo ķermeni Sibīrijas tīģeris laupījuma meklējumos zeļ blīvajos Austrumāzijas mežos. Īpaši pielāgots cietajam klimatam, kurā tas dzīvo, tas ir izsmalcināts plēsējs, kas spēj notvert gandrīz jebkuru citu dzīvnieku neatkarīgi no tā lieluma. Bet dzīvniekam, ņemot vērā tā greznās kažokādas vērtību un tā daļu iespējamās ārstnieciskās īpašības, pastāvīgi draud izmiršana no cilvēka darbības. Lai stiprinātu pašreizējo iedzīvotāju skaitu, būs nepieciešami rūpīgi saglabāšanas centieni un vietējo pašvaldību aizsardzība.



NeticamiSibīrijas tīģeru fakti!

  • Citi parastie Sibīrijas tīģera nosaukumi ir Amūras tīģeris, Mandžūrijas tīģeris un Korejas tīģeris.
  • Sibīrijas tīģeris ir svarīgs mitoloģisks simbols dažām vietējām kultūrām reģionā, kurā tas dzīvo.
  • Tāpat kā cilvēka pirkstu nospiedumam, arī diviem tīģeriem nav tieši tāds pats svītru raksts.
  • Tīģera svītras palīdz tīģeri maskēt, tāpēc tas ar vienu spēcīgu sitienu var pielīst un nogalināt laupījumu.
  • Sibīrijas tīģeriem klīstot nepieciešams milzīgs daudzums dabiskas teritorijas, kas viņus padara īpaši uzņēmīgus pret cilvēku iejaukšanos un biotopu zaudēšanu.

Sibīrijas tīģeru zinātniskais nosaukums

Sibīrijas tīģera zinātniskais nosaukums irPanthera tigris altaica. Vārds ‘tigris’ sengrieķu valodā nozīmē tīģeris. Tomēr acīmredzot grieķi šo vārdu aizņēmās no citām valodām, piemēram, persiešu. Vārds ‘altaica’ ir atvasināts no Altajas valodu grupas nosaukuma, kuru runā visā Centrālajā un Austrumāzijā.

Sibīrijas tīģeris pašlaik tiek klasificēts kā tīģera pasuga, kas padara to cieši saistītu ar Kaspijas tīģeri, Bengālijas tīģeris , un malajiešu tīģeris. Ir bijušas zināmas debates par to, cik tīģera pasugu patiešām pastāv, taču ģenētiskā analīze apstiprināja domu, ka kopumā var būt pat sešas atšķirīgas pasugas. Lai arī tehniski tās ir vienas sugas, šīs grupas ģeogrāfiski atdala tūkstošiem jūdžu visā Āzijā.

Tīģeris ir tās pašas ģints daļa lauva , Jaguar , un leopards . Pirms dažiem miljoniem gadu tas, iespējams, sazarojās no pārējās ģints, iespējams, kaut kur Vidusāzijā. Tīģeris ir attālāk saistīts ar savvaļas kaķiem, pieradināts kaķi , un pumas citās ģints sugās.

Sibīrijas tīģeru izskats un izturēšanās

Sibīrijas tīģeri ir lielākā un spēcīgākā tīģeru pasuga pasaulē - un starp jebkuras sugas spēcīgākajiem dzīvniekiem jebkur. Tīģera izmērs var būt ļoti atšķirīgs, taču lielākie īpatņi var būt apmēram 11 pēdas gari un to svars ir tuvu 700 vai pat 800 mārciņām, kas padara šos dzīvniekus gandrīz flīģeļa lielumā.

Sibīrijas tīģeriem ir biezs kažokādas apvalks, lai pasargātu viņus no dzimtā biotopa nežēlīgā klimata. Kažokādu galvenokārt veido gaiši oranžas krāsas ap galvu, kājām un muguru, kā arī papildu baltas krāsas ap acīm, purnu, vaigiem un iekšējām kājām. Vissvarīgākā Sibīrijas tīģera iezīme ir šauras melnas svītras ap galvu un ķermeni, kas mežos nodrošina maskēšanos un slēpšanos. Tomēr tam ir salīdzinoši mazāk svītru, salīdzinot ar citām tīģeru pasugām.

Citas Sibīrijas tīģera atšķirīgās īpašības ir biezas ķepas, īsas smailas ausis, saplacināta galva un purns, liels muskuļots ķermenis un caurules formas aste ar melnbaltām zīmēm. Tam ir garākas aizmugurējās kājas nekā priekšējām kājām, kas ļauj gaisā pārlēkt patiesi iespaidīgus attālumus, lai pakļautu laupījumu. Viņu garie un baisie nagi un zobi ļauj viņiem saķerties un neļauj upurim aizbēgt.

Tīģeri galvenokārt sazinās, izmantojot ožu un ierobežoto balss skaņu. Viņu garās ūsas palīdz arī orientēties tuvās vietās, īpaši tumsā. Tomēr, tāpat kā daudzām citām felid sugām, arī Sibīrijas tīģeriem trūkst sarežģītas sociālās struktūras. Tās lielākoties ir vientuļas radības, kas agresīvi kontrolē savas teritorijas, izmantojot vai nu naglu zīmes uz kokiem, vai ar smaržu zīmēm, kuras izsmidzina ar urīnu un sekrēcijām. Tas liek citiem tīģeriem piesardzīgi iejaukties indivīda pašreizējos medību laukos.

Neskatoties uz sīvo teritoriālo agresiju, šie tīģeri patiesībā ir nedaudz kustīgi dzīvnieki, par kuriem, kā zināms, vienlaicīgi ceļo simtiem jūdžu, meklējot mājas un pārošanās iespējas. Īpaši jauni pieaugušie vīrieši var bieži pārvietoties, pirms tiek izveidota pastāvīgāka teritorija. Pārošanās nolūkos vīriešu un sieviešu teritorijas bieži nedaudz pārklājas.



Sibīrijas tīģeris (Panthera tigris altaica) Sibīrijas tīģeris kokā

Sibīrijas tīģeru biotops

Kādreiz Sibīrijas tīģeris aizņēma lielāku teritoriju visā mūsdienu Krievijas Tālajos Austrumos, Ķīnas ziemeļaustrumos un Korejas pussalā. Bet iedzīvotāju skaita samazināšanās dēļ pasuga tagad ir ierobežota šaurā diapazonā ap Sikhote-Alin kalnu grēdu netālu no Krievijas Klusā okeāna piekrastes. Iespējams arī, ka diapazons nedaudz paplašinās arī Ziemeļkorejā un Ķīnā. Šie tīģeri mēdz dot priekšroku blīviem jauktajiem mežiem visā reģionā. Šķiet, ka to izplatība ir balstīta uz upuru klātbūtni apgabalā.

Sibīrijas tīģeru diēta

Sibīrijas tīģeris ir gaļēdāju virsotnes plēsējs, kas gandrīz pilnībā barojas ar gaļu. Tās uzturs galvenokārt sastāv no lieliem nagaiņu upuriem (tas nozīmē, ka ir nagaiņi), piemēram, aļņiem, ikriem brieži , un mežacūka . Citi potenciālie upuri ietver truši , lasis un pat retos gadījumos lāči . Ir zināms arī, ka tie barojas ar mājlopiem apgabalos, kur tīģeri un cilvēki pārklājas. Viņi dod priekšroku medībām naktī, kad viņu medījums ir visaktīvākais.

Neskatoties uz milzīgo lielumu, tīģeri ir klusi un zaglīgi mednieki, kuri, klintīs un kokos aizseguši, paslīdēs uz laupījumu, lai gandrīz uzreiz ar spēcīgu kodumu kaklā tos apslēptu un nogalinātu. Viņi var arī īsu laiku darboties ar maksimālo ātrumu aptuveni 30 līdz 40 jūdzes stundā, lai vajātu laupījumu.

Tikai neliela daļa slazdu faktiski veiks veiksmīgu nogalināšanu, tāpēc tīģerim jābūt pastāvīgi modram par labām medību iespējām. Vienā veiksmīgā naktī viņi var ēst līdz 60 mārciņām pārtikas, bet viņi var izdzīvot ar daudz mazāk, ja nespēj noķert pietiekamu daudzumu pārtikas. Tīģeris parasti neēd katru mirušā laupījuma daļu, atstājot daļu liemeņa citiem dzīvniekiem.

Sibīrijas tīģeri gandrīz vienmēr cenšas izvairīties no saskares ar cilvēkiem, taču ir zināms, ka daži dzīvnieki ēd cilvēkus, ja viņu tradicionālā laupījuma nav vai viņi nevar veiksmīgi medīt, jo ir slimi vai veci. Šāda veida “maneaters” ir reti sastopami, taču, tiklīdz viņi ir sākuši ēst cilvēka miesu, viņi bieži to var padarīt par regulāru diētas sastāvdaļu.

Sibīrijas tīģeru plēsēji un draudi

Pilnībā pieaudzis Sibīrijas tīģeris saskaras ar dažiem dabiskiem draudiem no citiem dzīvniekiem, izņemot retus nāves gadījumus vilki vai lāči . Neskatoties uz relatīvo izolāciju no cilvēku populācijām, gan malumedniecība, gan dzīvotņu zaudēšana no cilvēkiem ir pastāvīgas problēmas. Sibīrijas tīģeri tiek medīti vairāku iemeslu dēļ, tostarp to izmantošana apģērbā, trofejās un tradicionālajā medicīnā. Mežizstrādes un lauksaimniecības reģiona attīstība ir veicinājusi arī Sibīrijas tīģera samazināšanos.



Pašlaik to uzskata par apdraudētu pasugu.

Sibīrijas tīģeru reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Sibīrijas tīģeriem nav noteikta reprodukcijas grafika. Tā vietā viņi var pāroties jebkurā gada laikā. Pārošanās cikls parasti sākas, kad kāds no tīģeriem uz blakus esošajiem kokiem atstāj smaržas vai skrāpējumu pēdas, lai piesaistītu savu pārinieku. Pēc tam vīrietis un sieviete satiksies un dažas dienas pavadīs viens ar otru atsevišķi. Tēviņš drīz pēc tam aizbrauks, atstājot mātīti, lai rūpētos un audzinātu mazuļus vienus.

Pēc nedzimuša mazuļa nēsāšanas apmēram trīs mēnešus, tīģeru mātītes vienlaikus saražos metienus ar diviem līdz sešiem mazuļiem. Tā kā mazuļi parasti ir dzimuši neredzīgi ūdenstilpņu iekšienē, mazuļi šajā periodā ir visneaizsargātākie un prasa diezgan daudz uzmanības un uzmanības. Mātīte, meklējot pārtiku, uz neilgu laiku var atstāt viņus mierā.

Ir nepieciešami daži mēneši, līdz mazuļi tiek pilnībā atslaukti no mātes piena. Tad mātei ir jāmedī ne tikai sev, bet arī ātri augošajiem mazuļiem, kuri kļūs pašpietiekamāki tikai aptuveni 18 mēnešu vecumā. Viņi paliks pie mātes divus līdz trīs gadus, pēc tam viņi paši aizklīdīs un izveidos savas teritorijas.

Sibīrijas tīģeru dzīves ilgums ir līdzīgs citām felid sugām. Pieņemot, ka viņi mirst dabisku iemeslu dēļ, parasti savvaļā dzīvo vismaz astoņus gadus. Tomēr ir zināms, ka daži tīģeri dzīvo labi līdz divdesmitajiem gadiem. Ieslodzījumā viņi, iespējams, dzīvo vēl ilgāk.

Sibīrijas tīģeru populācija

The Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība (IUCN) sarkanajā sarakstā, kas kategorizē pasaules dzīvnieku populāciju aizsardzības statusu, pašlaik Sibīrijas tīģeris ir uzskaitīts kā apdraudēta pasuga, salīdzinot ar kritiski apdraudēto 2007. gadā. Sibīrijas tīģeris, visticamāk, sasniedza savu virsotni 19. gadsimtā, kad viņi klīda pa lielāko daļu Korejas pussala un Mandžūrijas daļas. Bet pēc gadiem ilgas izsīkšanas tiek uzskatīts, ka pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados iedzīvotāju skaits sasniedza tikai 20 līdz 30 cilvēkus.

Pateicoties rūpīgajiem saglabāšanas centieniem, to skaits kopš tā laika ir atguvies simtos. Pamatojoties uz populācijas aplēsēm no 2005. gada apsekojuma, savvaļā bija aptuveni 360 īpatņu, no kuriem 250 bija vaislas vecumā. Vēl viena 2015. gada aplēses liecina, ka Krievijas austrumos ir palikuši aptuveni 500 Sibīrijas tīģeri. Arī nebrīvē tiek turēti un audzēti ievērojams skaits Sibīrijas tīģeru.

Daļa no šiem panākumiem ir saistīta ar savvaļas tīģeru populāciju rūpīgu aizsardzību un uzturēšanu un tīģeru daļu starptautiskās un vietējās tirdzniecības aizliegumu. Tomēr nelikumīga malumedniecība (kā arī pavirša pret malumedniecību vērsto protokolu neefektīva izpilde) joprojām rada ievērojamus draudus viņu izdzīvošanai. Vēl viena būtiska problēma ir zemā ģenētiskā daudzveidība iedzīvotāju skaita samazināšanās dēļ. Konservatoristi cer vēl vairāk nostiprināt iedzīvotāju skaitu, atkal ievedot Sibīrijas tīģeri tā agrākā diapazona daļās tālāk uz rietumiem un dienvidiem.

Skatīt visu 71 dzīvnieki, kas sākas ar S

Interesanti Raksti