Mežacūka

Mežacūku zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Artiodactyla
Ģimene
Suidae
Ģints
Viņu
Zinātniskais nosaukums
Sus skrofa

Mežacūku aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Mežacūku atrašanās vieta:

Āzija
Eirāzija
Eiropa

Mežacūku jautrības fakts:

Tēviņiem ir augšējais ilknis, lai asinātu apakšējo!

Mežacūku fakti

Medījums
Ogas, saknes, tārpi
Vārds Jauns
Sivēns
Grupas uzvedība
  • Sander
Jautrs fakts
Tēviņiem ir augšējais ilknis, lai asinātu apakšējo!
Paredzamais iedzīvotāju skaits
Ilgtspējīgs
Lielākais drauds
Biotopa zaudēšana
Visizcilākā iezīme
Garš, ciets un taisns purns
Citi vārdi)
Savvaļas cūka, savvaļas cūka, mežacūka
Grūtniecības periods
3 - 4 mēneši
Dzīvotne
Lapkoku platlapju meži
Plēsoņa
Tīģeris, Vilki, Cilvēki
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
5
Dzīvesveids
  • Nakts
Parastais nosaukums
Mežacūka
Sugu skaits
4
Atrašanās vieta
Visā Eiropā un Āzijā
Sauklis
Tēviņiem ir augšējais ilknis, lai asinātu apakšējo!
Grupa
Zīdītājs

Mežacūku fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Tīkls
  • Melns
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
30 jūdzes stundā
Mūžs
15 - 20 gadi
Svars
80 kg - 175 kg (176 mārciņas - 386 mārciņas)
Augstums
55 cm - 100 cm (21,6 collas - 39,3 collas)
Dzimumgatavības vecums
7 - 10 mēneši
Zīdīšanas vecums
2 - 3 mēneši

Mežacūku klasifikācija un evolūcija

Mežacūka ir savvaļas cūku suga, kuras dzimtene ir Eiropas, Ziemeļrietumu Āfrikas meži, un tā ir sastopama arī visā Āzijā. Mežacūkām ir ārkārtīgi plašs izplatījums, un aplēsto mežacūku pasugu skaits svārstās no 4 līdz 25. Protams, ir grūti tos visus klasificēt, jo tie var viegli krustoties, tāpēc tiek plaši atzīts, ka ir četras galvenās pasugas, kas ir nosaka viņu atrašanās vieta. Viņi visi pēc izmēra un izskata ir ļoti līdzīgi, bet atkarībā no ģeogrāfiskās atrašanās vietas to krāsa mēdz atšķirties. Mežacūka ir ārkārtīgi pielāgojams dzīvnieks, jo tas sastopams dažādos biotopos, ēd gandrīz visu, kas derēs mutē un ne tikai ātri skries, bet arī labi peldēs. Tos parasti sauc arī par Eiropas savvaļas cūkām, cūkām vai vienkārši mežacūkām.



Mežacūku anatomija un izskats

Mežacūka ir vidēja izmēra zīdītājs ar lielu galvu un priekšpusi, kas ved mazākā aizmugurē. Viņiem ir biezs un divkāršs kažokādas apvalks, kas sastāv no cietāka, saru virskārtas, zem tā ir mīkstāka pavilna. Arī mati, kas iet pa mežacūkas muguras grēdu, ir garāki par pārējiem. Mežacūku krāsa var būt no brūnas līdz melnai, līdz sarkanai vai tumši pelēkai, kas parasti ir atkarīgs no indivīda atrašanās vietas. Piemēram, Rietumeiropā sastopamie mežacūku īpatņi mēdz būt brūni, kur Austrumeiropas mežos dzīvojošie var būt pilnīgi melnā krāsā. Mežacūkai ir neticami slikta redze, pateicoties ļoti mazām acīm, taču tām ir arī garš, taisns purniņš, kas ļauj viņiem iegūt neticami asu ožu.



Mežacūku izplatība un biotops

Mežacūka ir visplašāk izplatītais sauszemes zīdītājs uz Zemes, jo tā dzimtene izplatās no Rietumeiropas, tieši pāri Japānai uz austrumiem un līdz Indonēzijas lietus mežiem dienvidos. Četras atsevišķās pasugas nosaka pēc to atrašanās vietas, viena apdzīvo Eiropu, Āfrikas ziemeļrietumus un Āzijas rietumus; cits ir sastopams visā Āzijas ziemeļos un Japānā; trešais apdzīvo Indijas, Dienvidaustrumāzijas un Tālo Austrumu tropiskos džungļus, pēdējie ir sastopami tikai Indonēzijā. Mežacūkas ir sastopamas dažādos biotopos, tostarp tropu džungļos un zālājos, taču tās mēdz dot priekšroku lapkoku platlapu mežiem, kur veģetācija ir neticami blīva.

Mežacūku uzvedība un dzīvesveids

Mežacūkas ir nakts dzīvnieki, kuri iznāk tikai naktī, lai barotos ar pārtiku. Viņi dienā pavada apmēram 12 stundas, guļot blīvā lapu ligzdā, pirms pamostas, lai nakts aizsegā atrastu maltīti. Mežacūku mātītes ir salīdzinoši sabiedriski dzīvnieki, kas apdzīvo brīvas teritorijas grupās, kas pazīstamas kā zondes un kurās var būt no 6 līdz 30 īpatņiem. Zondes sastāv no vaislas mātītēm un viņu mazuļiem, un tās bieži var atrasties vienā apgabalā ar citām grupām, lai gan abas mēdz nemaisīties. Tēviņi tomēr lielāko daļu gada ir vientuļi, izņemot vairošanās periodu, kad tos var atrast gan zondes, gan citu tēviņu tuvumā. Mežacūku tēviņš sacenšas savā starpā, cīnoties par iespēju pāroties ar mātīti.



Mežacūku pavairošana un dzīves cikli

Reiz pārojoties ar mežacūku mātīti, blīvā biezoknī atrastā ligzdā, kuru veido lapas, zāles un sūnas, piedzimst 4 - 6 sivēni. Pirmās pāris nedēļas māte stingri paliek pie saviem sivēniem, lai pasargātu viņus no izsalkušajiem plēsējiem. Mežacūku sivēni ir neticami atšķirīgi dzīvnieki, jo tiem ir gaiši brūna kažokāda ar krēmkrāsas un brūnām svītrām, kas ir gar muguru. Lai gan šīs svītras sāk pazust, kad sivēniem ir 3 līdz 4 mēneši, tie izrādās ļoti efektīvi maskējuši mežacūku mazuļus gruveļos meža grīdā. Kad sivēni ir divus mēnešus veci, tie īsā laikā meklē barību no ligzdas, pirms apmēram 7 mēnešu vecumā tie kļūst patstāvīgi un ir gandrīz sarkanā krāsā. Mežacūkas kažokādas sasniedz pieaugušo krāsu tikai tad, kad dzīvnieks ir apmēram gadu vecs.

Mežacūku diēta un laupījums

Mežacūka ir visēdājs dzīvnieks, kurš galvenokārt barojas ar augiem. Augu materiāli veido apmēram 90% no mežacūku diētas, jo tie barojas ar jaunām lapām, ogām, zālītēm un augļiem, kā arī ar saviem cietajiem purniem no zemes izrauj saknes un sīpolus. Dzīvojot ļoti sezonālos reģionos, mežacūkām bija jāpielāgojas mainīgajiem augļiem un ziediem, un ir zināms, ka tie dod priekšroku proteīniem bagātiem riekstiem (piemēram, ozolzīlēm), kas kļūst pieejami rudenī un sagatavo tos gaidāmajai ziemai. Viņi tomēr ēd gandrīz visu, kas derēs viņu mutē, un papildinās uzturu, ēdot olas, peles, ķirzakas, tārpus un pat čūskas. Mežacūka arī ar prieku pabeigs cita dzīvnieka pamesto nogalināšanu.

Mežacūku plēsēji un draudi

Pateicoties neticami lielajam izplatījumam, mežacūkas ir dabisko dzīvotņu plēsīgi daudzu dažādu formu un izmēru plēsēji. Lielie kaķi, piemēram, leopardi, lūši un tīģeri, ir vieni no visbiežāk sastopamajiem mežacūkas plēsējiem kopā ar citiem lielajiem plēsējiem, piemēram, vilkiem un lāčiem, kā arī cilvēkiem. Lai gan to skaits savvaļā ir strauji samazinājies lielākajā daļā dabiskā areāla, citos apgabalos, tostarp kontinentālajā Eiropā, Polijā un Pakistānā, faktiski ir bijis ievērojams iedzīvotāju skaita pieaugums, un precīzie iemesli nav īsti zināmi. Tiek uzskatīts, ka tas ir saistīts ar dažādām lietām, tostarp viņu galveno plēsēju skaita samazināšanos, pastiprinātu aizsardzību un regulētāku viņu medīšanu viņu dzimtajos reģionos.



Mežacūkas interesanti fakti un iezīmes

Mežacūku purns, iespējams, ir viena no šī dzīvnieka raksturīgākajām iezīmēm, un, tāpat kā citas savvaļas cūkas, tas atšķir šos zīdītājus no citiem. Mežacūkas purnas galā ir skrimšļveida disks, kuru atbalsta mazs kauls, ko sauc par prenazālu, kas ļauj mežacūkas purnu izmantot kā buldozeru, kad tas barojas ar pārtiku. Visām mežacūkām ir ilkņi uz apakšējām lūpām, kaut arī tēviņi ir lielāki nekā mātītēm, un faktiski izliekas no mutes uz augšu. Interesantāk ir tas, ka tēviņiem arī augšējā lūpā ir doba ilknis, kas faktiski darbojas kā naža asinātājs, nepārtraukti asinot tēviņa apakšējos ilkņus, kas abi var izaugt līdz 6 cm.

Mežacūku attiecības ar cilvēkiem

Mežacūkas tagad daudzviet audzē gaļas dēļ, taču gadsimtiem ilgi tās ir medījušas arī par asiem ilkņiem kā balvu trofejām, kas nozīmē, ka dažās teritorijās, piemēram, Lielbritānijā, populācijas pat izzuda. Tomēr šodien cilvēki mežacūku ir iepazīstinājuši ar daudzām dažādām pasaules valstīm tikai tāpēc, lai tās varētu medīt un ēst. Tas ietver Havaju salas, Galapagu salas, Fidži, Jaunzēlandi, Austrāliju, Dienvidāfriku, Zviedriju un Norvēģiju. Cilvēki tos faktiski ir audzējuši tik ilgi, ka mežacūka faktiski ir parasto mājas cūku priekšteča. Kaut arī virkne pasaules mežacūku populāciju faktiski palielinās, sugu kopumā cilvēkiem ir apdraudējis dzīvotņu zudums, galvenokārt mežu izciršanas un pastāvīgi augošo apmetņu dēļ.

Mežacūku aizsardzības statuss un dzīve šodien

Mūsdienās IUCN ir uzskaitījis mežacūku kā sugu, kas vismazāk uztraucas par tuvākajā nākotnē tās dabiskajā vidē izmiršanu. Iedzīvotāju skaits tomēr cieš kopumā, galvenokārt medību un biotopa zaudēšanas dēļ. Tomēr vairākās jomās mežacūku populācijās faktiski ir bijušas straujas tendences, iespējams, daudzu to galveno plēsēju, piemēram, vilku un tīģeru, zaudēšanas dēļ.

Skatīt visu 33 dzīvnieki, kas sākas ar W

Kā teikt mežacūku ...
BulgāruMežacūka
AngļuMežacūka
KatalāņuSenglar
ČehuMežacūka
DāņuMežacūka
Vācumežacūka
AngļuMežacūka
EsperantoApro
SpāņuSus skrofa
IgauņuMežacūka
SomuMežacūka
FrančuKuilis
Galisiešu valodaMežacūka
Ebreju valodāKuilis
HorvātuMežacūka
UngāruKuilis
IndonēziešuKuilis
Itāļu valodaSus skrofa
Japāņukuilis
LatīņuSus skrofa
MalajiešuKuilis
HolandiešuMežacūka
AngļuMežacūka
PoļuKuilis
PortugāļuKuilis
AngļuMežacūka
SlovēņuMežacūka
ZviedruMežacūka
TurkuParastā mežacūka
VjetnamiešuKuilis
ĶīniešuMežacūka
Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija
  8. Informācija par mežacūkām, pieejama šeit: http://www.britishwildboar.org.uk/index.htm?profile.html
  9. Mežacūku fakti, pieejami šeit: http://www.maremmaguide.com/wild-boar-facts.html
  10. Par mežacūkām, pieejams šeit: http://www.wild-boars.info/about-wild-boars/

Interesanti Raksti