Zelta vainaga lidojošā lapsa

Zelta vainaga lidojošās lapsas zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Chiroptera
Ģimene
Pteropodidae
Ģints
Acerodons
Zinātniskais nosaukums
Acerodon jubatus

Zelta vainaga lidojošās lapsas saglabāšanas statuss:

Apdraudēts

Zelta vainaga lidojošā lapsa Atrašanās vieta:

Āzija

Zelta vainaga lidojošās lapsas izklaides fakts:

Viņi ēd vīģes gandrīz tikai

Zelta vainaga lidojošās lapsas fakti

Vārds Jauns
Pup
Grupas uzvedība
  • Grupa
Jautrs fakts
Viņi ēd vīģes gandrīz tikai
Paredzamais iedzīvotāju skaits
10 000 - 20 000
Lielākais drauds
Cilvēku mednieki
Visizcilākā iezīme
Mīksts zelta vāciņš
Metiena lielums
Viens
Dzīvotne
Alas un meži
Plēsoņa
Retikulētie pitoni, ērgļi, cilvēki
Diēta
Zālēdājs
Mīļākais ēdiens
Vīģes, lapas, daži citi augļi
Parastais nosaukums
Zelta vainagota lidojošā lapsa
Grupa
Viņi dzīvo lielās sanāksmēs mežā

Zelta vainaga lidojošās lapsas fiziskās īpašības

Krāsa
  • Melns
  • Zelts
Ādas tips
Mati
Mūžs
nezināms
Svars
3,1 mārciņa
Augstums
7 un 11,4 collas
Dzimumgatavības vecums
2 gadi sievietēm

Zelta vainaga lidojošās lapsas spārnu platums ir līdz piecarpus pēdām.


Sikspārnis dzīvo Filipīnu džungļos, kolonijās līdz 10 000 dalībnieku. Lai gan tam ir liels spārnu platums, šis sikspārnis ir fiziski mazs, ar ķermeni, kura garums ir no 7 līdz 11,4 collas. Lidojošā lapsa ar zelta kronīti ēd tikai vīģes un citus augļus, un savā uzturā ignorē tādas lietas kā asinis un citu zīdītāju pārtiku. Viņi nespēj atbalsoties, un to navigācijai viņiem ir jābūt atkarīgiem no redzesloka.



Neticami zelta kronī lidojošās lapsas fakti!

  • Šis sikspārnis ir lielākais sikspārnis pasaulē.
  • Zelta vainaga lidojošā lapsa ir taupīga suga, kas ēd kādu citu augu dzīvi, kā arī augļus.
  • Sikspārnis veicina meža atkārtotu sēšanu, visā izkaisot sēklas.
  • Zelta vainaga lidojošā lapsa ēd dažādas lapas kopā ar vīģēm.
  • Viena zelta kronī lidojošās lapsas suga ir izmirusi.

Zelta vainagotais lidojošās lapsas zinātniskais nosaukums

The zinātniskais nosaukums no lidojošās lapsas ar zelta vainagu ir Pteropus jubatus, kas nāk no latīņu valodas, jo tai ir cekuls vai cekuls. Tas iegūst šo nosaukumu, jo tas ir cekulains ar zelta matu mopu. Divas dažādas zeltaini vainagojušās lidojošās lapsas pastāv ar līdzīgiem nosaukumiem, no kurām viena ir A. Jubatus jubatus, bet otra - ar nosaukumu A. jubatus mindanensis. Sikspārnis ir viens no lielākajiem augā, un tā spārnu platums sasniedz 5,5 pēdas.



Zelta vainaga lidojošās lapsas izskats

Zelta vainaga lidojošā lapsa ir liels megabats, kurš ēd vīģes, kā arī papildu augus, piemēram, dažādu augu lapas. Sikspārnis ir pārāk liels, un tā spārni no ķermeņa ir izstiepti pat 8,5 collas. Sikspārnis sver apmēram 3 mārciņas. Tās garais, izdilis ķermenis izstiepts starp spārniem un ir pārklāts ar īsiem matiem, kas krāsoti gan melnā, gan zeltainā krāsā. Melnie mati aizsedz krūtis un muguru, un zeltainie mati nosedz lielu daļu lidojošās lapsas galvas. Dažas dzīvnieka daļas ir pārklātas arī ar sarkanbrūnu matiem. Tam ir mazas rokas divu augšējo spārnu laidumu galā un divas mazas kājas uz kāju pamatnes. Lai gan tie ir aizsargāti, to aizsardzības statuss ir slikts, un iedzīvotāju skaits turpina samazināties.

Sikspārņi karājas zoodārza būrī. Milzu zeltīta vainaga lidojošā lapsa.
Sikspārņi karājas zoodārza būrī. Milzu zeltīta vainaga lidojošā lapsa.

Zelta vainaga lidojošās lapsas uzvedība

Viena no lietām, ko dara zelta kronī lidojošā lapsa, ir dzīvot gar upēm. Eksperti uzskata, ka viņi to dara, lai visu laiku atrastu ēdienu, ko ēst, jo vīģes un augi ar lapām vienmēr ir pieejami gar ūdensceļiem. Tādā veidā viņi var iet uz augšu un uz leju pa upēm, meklējot pārtiku nakts gaitā.



Kaut arī sikspārņi mēdz aprobežoties tikai ar nakts aktivitātēm, padarot tās par naktīm, viņi piedalās arī dažās aktivitātēs gan vēlā pēcpusdienā, gan agrā rītā. Šādas darbības ietver lieko atkritumu likvidēšanu un pašapkalpošanās darbības. Viņi var iesaistīties arī cīņā un pārošanā, parasti no rīta.

Zelta vainaga lidojošās lapsas biotops

Zelta vainaga lidojošā lapsa dzīvo tikai Filipīnās. Tie dabiski neparādās nekur citur pasaulē. Viņi dzīvo gan dziļās alās, gan lietus mežos gar ūdensceļiem vai to tuvumā. Viņi var dzīvot vienā salā un pāriet uz citu salu barības meklējumos, katru reizi lidojot lielā attālumā.

Šis sikspārnis bieži dzīvo kopā ar citiem milzu megabatiem, piemēram, lielo lidojošo lapsu, meklējot pārtiku, kad ir pienācis laiks lidot. Agrāk sugu skaits bija desmitiem tūkstošu, bet tagad to skaits ir mazāks par 5000, un daudzas grupas ir vēl mazākas. Tagad sikspārnis ir apdraudēts un, ja tas netiek saglabāts, tas var pazust.



Zelta vainaga lidojošās lapsas diēta

Lielākā daļa no tā, ko ēd lidojošā lapsa ar zelta vainagu, ir vīģes, taču tās patērēs arī dažādu šķirņu lapas, kad vīģes nav pieejamas vai kad vīģes ir plānas. Viņi var arī patērēt reģionālos augļus, piemēram, lamio, tangisang, puhutan, bankal, bajawak un žņaugošās vīģes.

Vīģes ir apmēram 79% sikspārņu izkārnījumos, ko parāda saskaitītās sikspārņu izkārnījumos atrastās atlikušās vīģes sēklas. Šķiet, ka viņi neēd citus pārtikas produktus, izņemot tos, kas jau minēti, un lapas.

Zelta vainaga lidojošās lapsas plēsēji un draudi

Lidojošo lapsu, kuras zeltaini vainagoja, upurē vairāki dažādi plēsēji, tostarp tīkloti pitoni, Ērgļi , un cilvēkiem .

Cilvēku mednieki nošāva daudzas lidojošās lapsas ar zelta kronīšiem, lai nodrošinātu cilvēkiem bušu gaļu. Tiek lēsts, ka kopš 1986. gada iedzīvotāju skaits ir samazinājies uz pusi.

Šie sikspārņi ir aizsargāti Filipīnās, nodrošinot saglabāšanu nākotnei, taču tas parasti ļoti maina sikspārņu izdzīvošanu, un tie joprojām tiek apdraudēti.

Cilvēki turpina medīt viņus pēc pārtikas. Pat tur, kur tiek noteikti medību noteikumi, sikspārņus traucē cilvēki, kuri vēlas tos redzēt dienā. Tas nozīmē, ka sikspārņi dienas laikā nepārtraukti tiek traucēti, padarot to parasto atpūtu vai vairošanos apgrūtinošu vai pat neiespējamu.

Pašreizējais zelta kronētās lidojošās lapsas statuss ir apdraudēta .

Zelta vainaga lidojošās lapsas reprodukcija, mazuļi un dzīves ilgums

Par šī sikspārņa atražošanu nav daudz zināms. Ir zināms, ka sugas mātītēm ir viens mazulis reizi gadā - aprīlī, maijā vai jūnijā. Zīdaiņus sauc par mazuļiem, bet vecākus vienkārši sauc par vīriešiem un sievietēm. Visas sugas ir apdraudētas, un tās ir jāuzrauga, pretējā gadījumā tās pazudīs.

Tēviņi mēdz būt poligāmi, tēviņi katrā vairošanās sezonā pārojas pēc iespējas vairāk mātīšu. Nav droši zināms, cik ilgi sievietes ir stāvoklī. Kad bērns piedzimis, viņš pieķeras mātei, un viņa to atdzesē, ieplātinot to ar spārnu. Mazulis ir gatavs sevi audzēt apmēram divu gadu vecumā.

Zelta vainaga lidojošo lapsu populācija

Šī sikspārņa populācijai ir dramatiski kritās pēdējo 30 gadu laikā. Kamēr viņi bija labi zināmi 80. gadu vidū, sikspārņu populācija ir ievērojami samazinājusies modras sabiedrības trūkuma dēļ. Iedzīvotāju skaits šajā laikā ir samazinājies vairāk nekā uz pusi.

Skatīt visu 46 dzīvnieki, kas sākas ar G

Interesanti Raksti