Gibbon

Gibbon zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Primāti
Ģimene
Hylobatidae
Ģints
Hylobates
Zinātniskais nosaukums
Hylobatidae

Gibbon Conservation Status:

Netālu no draudiem

Gibbon atrašanās vieta:

Āzija

Gibona fakti

Galvenais laupījums
Augļi, olas, kukaiņi
Dzīvotne
Blīvs mežs un džungļi
Plēsoņa
Leopardi, čūskas, plēsīgie putni
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Karaspēks
Mīļākais ēdiens
Augļi
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Atrasts blīvos džungļos un tropu mežos!

Gibona fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Dzeltens
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Mati
Maksimālais ātrums
35 jūdzes stundā
Mūžs
25-40 gadi
Svars
6–9 kg (13,2–19,8 mārciņas)

“Visstraujāk kustošais kokā dzīvojošais zīdītājs”



Gibbons ir kokos dzīvojošie pērtiķi, kas dzīvo Āzijā un Indonēzijā. Gibboni, kas pazīstami arī kā mazākie pērtiķi, kas atšķiras no lielajiem pērtiķiem, ir ātri un kustīgi, pārvietojoties pa koku galotnēm ar ātrumu līdz 35 jūdzēm stundā (56 km / h). Šim dendrārajam vai koku mītnes zīdītājam ir 18 atšķirīgas sugas, ieskaitot baltā roka, slamanga un lar gibonus. Lielākā daļa gibbon sugu ir apdraudēta , un daži ir kritiski apdraudēta .



Neticami Gibbon fakti!

  • Atkarībā no dzimuma un sugas giboni sver 6-9kg.
  • Viņi dzīvo līdz 25 gadiem
  • Gibboniem ir īpaši garas rokas un spēcīgas kājas, kas ļauj šūpoties un lekt no koka uz koku
  • Gibbons labāk staigā uz divām kājām nekā jebkurš cits pērtiķis vai pērtiķis

Gibbon zinātniskais nosaukums

The zinātniskais nosaukums jo gibons ir Hylobatidae. Hylobatidae pērtiķu dzimta satur Hylobates, Hoolock, Nomascus un Symphalangus ģints.

Pundurgibonos, kuru zinātniskais nosaukums ir Hylobates, ietilpst Hylobates lar, Bornean white-bearded, Agile, Mueller’s, Silverery, Pleated, Kloss gibbon sugas.



Hūloks ietver sugas Western hulock, Eastern hulock un Skywalker hulock gibbon.

Cekulaino gibonu suga, kuras zinātniskais nosaukums ir Nomascus, sastāv no ziemeļbikšu vaigiem, melnajiem, austrumu melnajiem, Hainanas melnajiem, ziemeļu baltajiem vaigiem, dienvidu balta vaigiem un dzelteno vaigu giboniem.

Symphalangus ģints satur vienu sugu - siamang gibbons.



Gibona izskats

Tie ir vieglie, veiklie pērtiķi. To augstums svārstās no 15 līdz 36 collām (40 līdz 90 cm) atkarībā no sugas. Lielākie giboni, siamang, ir apmēram puse no viņu kolēģu augstuma. Visām sugām ir mazas galvas un gludas, patīkamas sejas, kas ierāmētas ar kažokādu. Tāpat kā lielajiem pērtiķiem un atšķirībā no pērtiķiem viņiem nav astes.

Viena no viņu pamanāmākajām iezīmēm ir neparasti garās rokas, ko viņi izmanto, lai brahētu caur koku lapotnēm, kas kalpo kā viņu dzīvotne. Kad šie pērtiķi staigā taisni, viņi tur rokas uz augšu aiz galvas, lai saglabātu līdzsvaru.

Šiem dzīvniekiem ir specializētas plaukstas locītavas, kas ļauj viņiem pārvietot rokas no vienas puses uz otru, kā arī no aizmugures uz priekšu. Tas veicina ātru un efektīvu virzību no nozares uz citu.

Šo mazāko pērtiķu rokas un kājas ir iegarenas. Katrai rokai ir dziļa sprauga, kas palīdz tām stingri saķerties ar zariem. Siamang gibbon, kas ir starp lielākajiem šo pērtiķu veidiem, katrā kājā ir divi pirksti, kas ir pastāvīgi sapludināti kopā.

Viņu kažokāda var būt jebkura brūna vai melna krāsa, dažreiz sajaukta ar baltu. Viņu sejām, pēdām un rokām bieži ir kontrastējošas iezīmes, piemēram, Borneanas baltbārdainās vai dzeltenā vaiga sugās.

Gibona uzvedība

Šie mazākie pērtiķi lielāko daļu savas dzīves pavada lietus mežu nojumē. Viņu garā sasniedzamība un spēcīgās kājas padara viņus par pasaules izcilākajiem brachiatoriem. Viņi var ātri pārvietoties, vienā lēcienā aptverot attālumus līdz 50 pēdām. Reizēm viņiem pietrūkst zara vai nepareizi novērtēts attālums starp kokiem, un tas bieži vien izraisa kauliņu lūzumu

Uz meža grīdu viņi dodas tikai reizēm. Varbūt viņiem koku galotnēs jāmeklē pārtika vai jābēg no cita dzīvnieka. Atrodoties uz zemes, šie mazākie pērtiķi bieži ceļo uz divām kājām, turot rokas virs galvas, lai paliktu taisni.

Visas gibonu sugas ir balss. Viņu balsis ir muzikāls un var nobraukt ievērojamus attālumus. Viņi izmanto skaņu, lai atrastu citus gibonus, brīdinātu iebrucējus un bildinātu savus draugus. Wooing dziesma, bieži vien duets ar iecerēto biedru, ir pazīstama kā lielais aicinājums.

Siamangas giboniem un citām sugām ir unikāli attīstīti rīkles maisiņi. Kad dzīvnieks ieelpo, piepildot rīkles maisu ar gaisu, tas pastiprina savu zvanu caur tropisko mežu, palīdzot atrast citus pērtiķus, iezīmēt teritoriālās robežas vai pievienoties pārošanās duetam. Lielākajai sugai, siamangai, ir skaļa balss, kas pārvietojas līdz divām jūdzēm.

Kopumā šie primāti pārojas uz mūžu. Viņi dzīvo nelielās kodola ģimenēs, kuras veido pārošanās pāri un viena nepilngadīga pēcnācēja. Lai gan viņi guļ kokos, šie dzīvnieki neveido ligzdas kā citi pērtiķi. Kad jaunais cilvēks nobriest, viņš sāk izveidot savu ģimenes grupu.

Gibbon biotops

Šie dzīvnieki apdzīvo Dienvidaustrumāzijas lietus mežus šajās valstīs:

  • Bangladeša
  • Borneo
  • Kambodža
  • Ķīna
  • Indija
  • Indonēzija
  • Java
  • Laosa
  • Malaizija
  • Mjanma
  • Sumatra
  • Taizeme
  • Vjetnama

Šiem arboreal dzīvniekiem ir nepieciešams blīvs meža nojume, kas nodrošina barību, pajumti un transporta līdzekli. Dažādas sugas dzīvo dažādos reģionos, piemēram, kalnos vai ielejās, taču tās visas dod priekšroku koku virsotņu biotopiem.

Gibona diēta

Šie dzīvnieki galvenokārt ēd augļus un veģetāciju, kas ir pieejama lietus mežu lapotnē. Viņi tomēr ir visēdāji, tāpēc laiku pa laikam ēd gaļu, piemēram, kukaiņus, putnu olas un mazus dzīvniekus.

Gibona plēsēji un draudi

Lieli kaķi, kuru dzimtene ir Dienvidaustrumāzija, piemēram, apmākušies leopardi un tīģeri , upuris šiem mazākajiem pērtiķiem. Lielas čūskas un Ērgļi arī apdraud šos arboreal pērtiķus. Viens nozīmīgs pētījums par Maroon Langur pērtiķiem Borneo parādīja, ka balti bārdaini gibboni brīdināja gan savas sugas, gan citus dzīvniekus, piemēram, pērtiķus, kad plēsēji atradās tuvumā, dodot viņiem iespēju meklēt drošību.

Cilvēki medī šos dzīvniekus savvaļā, lai tos pārdotu zooloģiskajiem dārziem. Dažu kultūru cilvēki iegādājas dzīvnieku daļas dziedināšanai vai ēšanai.

Tomēr līdz šim lielākais drauds ir cilvēku iejaukšanās lietus meži ka viņi zvana uz mājām. Tā kā civilizācija pieprasa arvien vairāk šo mežu, šiem dzīvniekiem ir mazāk barības un strauji sarūk biotopi, kas ir galvenais iemesls, kāpēc tik daudz sugu ir apdraudēta .

Gibona reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Mātīte vienlaikus dzemdē vienu pēcnācēju. Audzēšanas perioda laikā viņiem var būt pat seši mazuļi. Savvaļas sievietes dzimumbriedumu sasniedz apmēram astoņu gadu vecumā, savukārt vīrieši nobriest nedaudz vēlāk, apmēram 10 gadus veci. Šie arboreal zīdītāji vienlaikus uzņem vienu palīgu, bet viņi var mainīt partneri, kad viņu pēcnācēji jau būs izauguši.

Sievietes grūtniecība ilgst sešus ar pusi mēnešus. Kad viņa ir dzemdējusi, abi vecāki rūpējas par bērnu, līdz tas ir pietiekami vecs, lai varētu atstāt māju.

Vidēji šie dzīvnieki dabiskajā vidē dzīvo apmēram 30-35 gadus. Tie, kas atrodas nebrīvē, mēdz dzīvot ilgāk, līdz pat 50 gadiem. Visilgāk reģistrētais indivīds - Muellera gibons ar nosaukumu Nippy Jaunzēlandes Velingtonas zooloģiskajā dārzā nomira 60 gadu vecumā.

Gibbon populācija

Visas gibonu sugas samazinās. Lielākajai daļai no 18 sugām draud izmiršana. Faktiski ir palikuši mazāk nekā 25 Nainascus ģints Hainanas cekulainie giboni, padarot šo sugu par vislielāko kritiski apdraudēta primāts uz zemes. Citi kritiski apdraudēti veidi pieder arī Nomascus ģintij, tostarp:

  • Melnā cekulaina -
  • Ziemeļu balts vaiga -
  • Augsta Vit gibbon

Tās sugas ar apdraudētā statusa ir:

• Rietumu huloks
• veikls
• Borneanas baltbārdains
• Kloss
• Lārs
• Sudrabaini
• Muellera Bornean
• Pileated
• Abota pelēkais
• Ziemeļu pelēks
• Dzeltens vaigs
• Dienvidu balts vaigs
• Siamang

Austrumu huloka gibons ir neaizsargāti bet vēl nav apdraudēta. Skywalker hoolock un ziemeļu dzelteno vaigu gibbons prasa papildu izpēti, lai noteiktu to statusu.

Gibbons zooloģiskajā dārzā

Daudzi zooloģiskie dārzi lielākajās ASV pilsētās izstāda šos dzīvniekus. Dažas no sugām, kuras jūs varat redzēt šajos zooloģiskajos dārzos, ir lar, siamang un gibons ar baltu vaigu. Citi šo koku iemītnieku veidi zooloģiskajos dārzos ir Javan gibbon, austrumu hulock un gofrētais pīlings.

Kanādā Toronto zooloģiskais dārzs ir balto roku gibbons. Pelēks sieviešu gibons pie Assiniboine zooloģiskais dārzs Vinipegā dzīvoja līdz 50 gadu vecumam. Tagad zoodārzā dzīvo balto roku gibonu ģimene. Daudzos citos zooloģiskajos dārzos visā Kanādā ir arī giboni.

Faktiski zooloģiskajos dārzos visā pasaulē ir dažādas gibbon sugas. Visbiežāk nebrīvē ir siamangs, baltais vaigs un lielākais ..

Skatīt visu 46 dzīvnieki, kas sākas ar G

Interesanti Raksti