Tukāns

Tukānas zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Piciformes
Ģimene
Ramphastidae
Ģints
Ramphastos
Zinātniskais nosaukums
Ramphastos Toco

Tukānas saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Tukānas atrašanās vieta:

Centrālamerika
Dienvidamerika

Tukānas fakti

Galvenais laupījums
Augļi, olas, kukaiņi
Atšķirīga iezīme
Mazs augums un milzīgs krāsains knābis
Spārnu platums
50 cm - 119 cm (20 collas - 47 collas)
Dzīvotne
Zemienes lietus mežu un tropisko mežu robežas
Plēsoņa
Cilvēks, zebieksti, lieli putni
Diēta
Visēdājs
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Augļi
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
3
Sauklis
Ir vairāk nekā 40 dažādu sugu!

Tukānas fiziskās īpašības

Krāsa
  • Dzeltens
  • Melns
  • Balta
  • apelsīns
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
39 jūdzes stundā
Mūžs
12 - 20 gadi
Svars
130g - 680g (4.6oz - 24oz)
Augstums
29 cm - 63 cm (11,5 collas - 29 collas)

Tukāns ir vidēja lieluma putns, kura dzimtene ir Centrālamerikas un Dienvidamerikas un Karību jūras tropu meži. Dienvidamerikas džungļos mūsdienās dzīvo vairāk nekā 40 dažādas tukānu sugas.



Tukāns ir vislabāk pazīstams ar savu lielo krāsaino knābi, kas, neraugoties uz lielo izmēru, ir pārsteidzoši viegls, jo tas ir izgatavots no vielas, ko sauc par keratīnu (tā pati viela, kas veido daudzu dzīvnieku, tostarp cilvēku, nagus un matus). Tukāna knābis ir aptuveni puse no tukāna ķermeņa garuma, un to izmanto pārošanai, barošanai un aizsardzībai. Tukāna rēķins tomēr nav īpaši spēcīgs, tāpēc to vairāk izmanto plēsēju iebiedēšanai, nevis viņu apkarošanai.



Tukānam ir tikai mazi spārni, jo tas dzīvo mežos, un tāpēc nav nepieciešams veikt lielus attālumus. Tukāna spārnu platums ir aptuveni vienāds ar tukāna ķermeņa garumu. Lai arī tukāns ir spējīgs lidot, tukāns pārāk labi neprot lidot un nevar būt gaisā ļoti ilgi. Tā vietā, lai izmantotu spārnus, lai apietu, tukāns apiņo starp koku zariem, izmantojot izliektus pirkstus un asus nagus, lai iegūtu labu saķeri ar šauro virsmu, pie kuras tas turas.

Tukāni ir visēdāji putni, kuri barojas ar augu un dzīvnieku maisījumu. Tukāni ēd augļus, ogas, riekstus un sēklas kopā ar olām, kukaiņiem un maziem zīdītājiem un rāpuļiem. Galvenais pārtikas avots tukānam ir augļi, kas aug uz kokiem, kur dzīvo tukāns.



Tukāniem Dienvidamerikas džungļos ir vairāki plēsēji, tostarp cilvēki, lieli plēsīgi putni un savvaļas kaķi. Zebieksti, čūskas un žurkas mēdz vairāk upurēt tukāna olas, nevis pašu tukānu (daudzus mazus dzīvniekus parasti iebiedē lielā tukāna rēķins).

Kaut arī tukāni parasti barojas vieni, tukāni bieži dzīvo nelielās grupās, kurās ir apmēram 6 vai 7 putni. Tukāna spilgtās krāsas piešķir tukāna maskēšanos krāsainajā lietus mežu nojumē. Tomēr toānus to spilgto krāsu dēļ bieži notver un pārdod kā lolojumdzīvniekus, un tukāni ir populāri dzīvnieki eksotisko mājdzīvnieku tirdzniecībā.

Tukāni savu ligzdu būvē kokos un liek ap 3 olām. Kad tukānu cāļi izšķiļas, gan tukāna tēviņš, gan mātīte palīdz tos barot un pasargā no plēsējiem. Tukāna cāļi ir dzimuši ar maziem knābjiem, kas vismaz dažus mēnešus nesasniedz pilno izmēru.



Skatīt visus 22 dzīvnieki, kas sākas ar T

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Kristofers Perrins, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2009) Putnu enciklopēdija

Interesanti Raksti