Sarkana Panda

Sarkanās pandas zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Ailuridae
Ģints
Ailurus
Zinātniskais nosaukums
Ailurus zelts

Sarkanās pandas aizsardzības statuss:

Apdraudēts

Red Panda Atrašanās vieta:

Āzija

Sarkanās pandas izklaides fakts:

Savvaļā ir palikuši mazāk nekā 3000!

Sarkanās pandas fakti

Medījums
Bambuss, ogas, olas
Jaunā vārds
Cub
Grupas uzvedība
  • Vientuļnieks
Jautrs fakts
Savvaļā ir palikuši mazāk nekā 3000!
Paredzamais iedzīvotāju skaits
mazāk nekā 3000
Lielākais drauds
Biotopa zaudēšana
Visizcilākā iezīme
Rūsas krāsas bieza kažokāda un svītraina seja
Citi vārdi)
Mazākā Panda, Uguns Lapsa
Grūtniecības periods
4 mēneši
Dzīvotne
Lielkalnu kalnu mežs
Plēsoņa
Sniega leopards, cauna, cilvēks
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
3
Dzīvesveids
  • Nakts
Parastais nosaukums
Sarkana Panda
Sugu skaits
1
Atrašanās vieta
Himalaji
Sauklis
Savvaļā ir palikuši mazāk nekā 3000!
Grupa
Zīdītājs

Sarkanās pandas fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Tīkls
  • Balta
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
24 jūdzes stundā
Mūžs
8 - 12 gadi
Svars
3kg - 6.2kg (7lbs - 14lbs)
Garums
60 cm - 120 cm (24 collas - 47 collas)
Dzimumgatavības vecums
18 mēneši
Zīdīšanas vecums
5 mēneši

Sarkanās pandas klasifikācija un evolūcija

Sarkanā panda ir kaķu izmēra plēsēju zīdītāju suga, kas ir sastopama mērenā mēroga kalnu mežos Himalaju nogāzēs. Kā norāda viņu nosaukums, tie ir saistīti ar lielāko un slavenāko Milzu pandu (lai gan precīzs to savienojuma tuvums joprojām nav skaidrs zinātnei), kā arī kopīgas ar jenotu raksturīgas pazīmes, tāpēc sarkanās pandas tiek klasificētas kā sava ģimene. Sarkanā panda ir pazīstama arī ar vairākiem dažādiem nosaukumiem viņu dzimtajos reģionos, ieskaitot Mazo pandu, Sarkano kaķu lāci un kā Uguns lapsu Nepālā. Tāpat kā viņu daudz lielākais brālēns, arī sarkanā panda paļaujas uz bambusu, un, ātri atmežojot šīs unikālās teritorijas, šiem dzīvniekiem ir mazāk un mazāk ēst, kas galu galā ir novedis pie tā, ka Sarkanā Panda ir iekļauta apdraudēto sugu sarakstā.



Sarkanās pandas anatomija un izskats

Sarkanā panda ir apmēram tāda paša izmēra kā liels mājas kaķis, ar kaķim līdzīgu seju un garu, kuplu asti. Viņu sarūsējušās, biezās kažokādas pārklāj viņu ķermeni, izņemot gandrīz baltas krāsas ausis, vaigus, purnu un plankumus virs acīm. Sarkanajai pandai ir arī sarkanbrūnas svītras, kas iet pa balto purnu abās pusēs, kā arī pārmaiņus gaiši un tumši gredzeni uz astēm. Sarkanajai pandai ir arī daļēji ievelkami nagi, kas palīdz kāpšanai un stabilitātei starp zariem un stipriem, izturīgiem žokļiem, kurus viņi izmanto, lai košļātu bambusu. Tāpat kā milzu pandai, arī sarkanajai pandai ir pagarināts plaukstas kauls, kas darbojas mazliet kā īkšķis, ļaujot viņiem turēties pie bambusa, kamēr viņi to košļās. Sarkanajai pandai ir arī blīva kažokāda, kas aukstajā ziemā palīdz uzturēt to siltu, kā arī bieza un vilnas kažokāda uz kāju zolēm, kas ne tikai palīdz uzturēt pēdas siltu, bet arī novērš to slīdēšanu uz slapjām zarām.



Sarkanās pandas izplatība un biotops

Sarkanā panda ir sastopama mērenajos mežos Himalajos, kas atrodas 1800 līdz 4000 metru augstumā. Šīs augstās kalnu nogāzes parasti klāj lapu koku meži ar bambusa zemstāvu, kas ir izšķirošs Sarkanās pandas izdzīvošanai. Viņu vēsturiskais diapazons sniedzās cauri Butānai, Nepālai, Indijai, Mjanmai un Ķīnai, kur to diapazons pārklājas ar vēl retāk sastopamo Milzu pandu, taču mūsdienās Sarkanā Panda ir izmirusi no noteiktiem apgabaliem, un citās iedzīvotāju skaits strauji samazinās. Sakarā ar viņu vietējo, kalnu mežu trauslo ekoloģiju un viņu paļaušanos uz bambusa ēšanu, Sarkanā panda tiek iespiesta mazākās un izolētākās viņu kādreiz plašā kabatā ar citiem faktoriem, tostarp klimata pārmaiņām, kas ietekmē bambusa pārpilnības trūkumu.

Sarkanās pandas uzvedība un dzīvesveids

Sarkanā panda ir nakts un parasti vientuļš dzīvnieks, izņemot tēviņus un mātītes, kas vairošanās periodā sapulcējas pāroties. Sarkanās pandas dienasgaismas stundas pavada, guļot zaros augsti koku lapotnēs, ap tām apvelkot garu, kuplu asti, lai tās sasildītu. Lai gan ir zināms, ka tie barojas kokos, viņi parasti pēc krēslas nokrīt zemē, lai sāktu barību tumsas drošībā. Sarkanā panda ir teritoriāls dzīvnieks, kas apzīmē savu plāksteri ar izkārnījumiem, urīnu un atbrīvo muskusa sekrēciju no tūpļa dziedzeriem. Ir zināms arī, ka viņi savstarpēji sazinās, izmantojot īsus svilpes un čīkstus. Sarkanā panda ir spēcīgs un veikls alpīnists, kurš dienas laikā ne tikai droši guļ zaros, bet arī var šaut uz augšu bagāžniekā, ja to apdraud plēsēji, kuriem palīdz asas nagi.



Sarkanās pandas pavairošana un dzīves cikli

Sarkanās pandas parasti vairojas laikā no janvāra līdz martam, un pēc grūsnības perioda, kas ilgst apmēram četrus mēnešus, mātīte dzemdē 1 - 5 mazuļus, kuri piedzimst akli un, kaut arī pāris nedēļu laikā viņi sāk atvērt acis, sarkanās pandas mazuļi pilnībā neatveras, kamēr nav ap mēnesi veci. Pirms mazuļu dzimšanas sarkanās pandas mātīte koka bedrē, saknēs vai bambusa biezoknī uzbūvē ligzdu, kas ir izklāta ar lapām, sūnām un citiem mīkstiem augu materiāliem. Sarkanās pandas mazuļi var pamest ligzdu, kamēr nav sasnieguši trīs mēnešu vecumu un ir pietiekami spēcīgi, lai risinātu sarunas par viltīgajiem zariem. Viņi barojas tikai no bambusa, līdz tie ir pietiekami lieli, lai pārnestu citus ēdienus un pēc aptuveni gada sasniegtu pilnīgu pieaugušo augumu. Tomēr jaunajiem sarkanajiem pandām ir augsts mirstības līmenis, līdz pat 80% nav sasnieguši pilngadību.

Sarkanās pandas diēta un laupījums

Lai gan sarkanā panda pieder pie plēsēju zīdītāju grupas, viņu uzturs ir gandrīz veģetārs, jo bambusa dzinumi veido lielāko daļu viņu pārtikas. Tomēr, tā kā sarkanā panda ir zīdītājs, tai ir īsa gremošanas sistēma, kas nozīmē, ka, lai gan bambuss tik un tā uztur maz barības, viņi nespēj maksimāli izmantot maltītes. Tomēr, atšķirībā no milzu pandas, sarkanā panda ēdīs arī dažādus citus ēdienus, lai papildinātu savu uzturu, piemēram, ozolzīles, ogas un zāles, kā arī grubus, peles, ķirzakas, cāļus un putnu olas. Līdztekus izcilajam redzamībai, smaržai un dzirdei Sarkanās pandas purnā ir arī garas, baltas ūsas, kas palīdz nakts tumsa, kad tā visaktīvāk barojas ar pārtiku, pārvietoties pa blīvo veģetāciju.

Sarkanās pandas plēsēji un draudi

Sakarā ar to, ka sarkanās pandas apdzīvo kalnu mežus augstkalnos, viņiem faktiski ir mazāk dabisko plēsēju, nekā viņi dzīvotu tālāk nogāzēs. Sniega leopardi un cauns ir vienīgie īstie Sarkanās pandas plēsēji kopā ar plēsīgajiem putniem un mazajiem plēsējiem, kas medī mazākos un neaizsargātākos mazuļus. Tomēr lielākais drauds sarkanajai pandai ir cilvēki, kuri šo sugu ir skāruši, galvenokārt izcērtot to neticami unikālos biotopus. Cilvēku iejaukšanās, nelegālas medības un malumedniecības dēļ Sarkanās pandas iedzīvotāju skaits ir krasi samazinājies, turklāt šīs populācijas tiek virzītas arī vairāk atsevišķās, izolētās teritorijās. Viena no galvenajām bažām par to ir tā, ka šīs populācijas, lai arī tiks apdraudētas inbreeding, izraisot mazāk veiksmīgus indivīdus šajās teritorijās.



Red Panda Interesanti fakti un funkcijas

Dzīvošana augstu aukstā kalnu klimatā nozīmē, ka sarkanās pandas ir labi pielāgotas siltuma uzturēšanai ar blīvu kažokādu un segai līdzīgu asti. Tomēr patiešām aukstās dienās ir zināms, ka sarkanās pandas sauļojas augstu nojumē, lai dienas laikā gulētu, lai sasildītos. 2001. gadā veiktais pētījums atklāja, ka 79% sarkano pandu ziņoja, ka atrodas 100 metru attālumā no tuvākās ūdenstilpes, norādot, ka labs ūdens avots var būt izšķirošs arī viņu jau tā stingrajām biotopu prasībām. Pierādījumi arī liecina, ka sarkanās pandas reprodukcijas līmenis ir samazinājies, kas, domājams, ir saistīts ar to pārtikas produktu samazināšanos, kurus viņi ēd, lai izdzīvotu un veiksmīgi vairotos.

Sarkanās pandas attiecības ar cilvēkiem

Sarkanās pandas cilvēki ir apbrīnojuši gadiem ilgi, taču daudzas pieredzes, kas mums ir ar viņiem, ir zooloģiskajos dārzos un dzīvnieku iestādēs, jo šos retos un slepenos dzīvniekus savvaļā var būt neticami grūti pamanīt. Tomēr tas ir viens no viņu bojāejas faktoriem, jo ​​viens Indijas ciems ziņoja, ka 47 sarkanās pandas sagūstītas un pārdotas zooloģiskajiem dārziem visā pasaulē tikai viena gada laikā. Tomēr tiek uzskatīts, ka cilvēku iejaukšanās viņu unikālajos un specializētajos biotopos ir lielākais sarkano pandu skaita samazināšanās iemesls visā Himalajos, jo viens no galvenajiem vainīgajiem ir mežu izciršana, galvenokārt mežizstrādes veidā. Tāpat kā Milzu pandā, arī sarkanajā pandā, lai izdzīvotu, lielā mērā ir jābalstās uz augstiem bambusa biezokņiem, un bez tām tam nav kur iet.

Sarkanās pandas aizsardzības statuss un dzīve šodien

Mūsdienās Sarkanā panda ir iekļauta IUCN Sarkanajā sarakstā kā dzīvnieku suga, kas ir apdraudēta tās dabiskajā vidē, un tāpēc tuvākajā nākotnē to nopietni apdraud izmiršana. Tiek lēsts, ka savvaļā paliek mazāk nekā 3000 sarkano pandu, un lielākā daļa no tām apdzīvo nelielas aizsargājamās zonas nacionālajos parkos. Arī Āzijā, Eiropā un Ziemeļamerikā ir izveidotas vairākas nebrīvē audzētu dzīvnieku audzēšanas programmas, un šķiet, ka viņu darbs ir salīdzinoši veiksmīgs.

Skatīt visu 21 dzīvnieki, kas sākas ar R

Kā teikt Red Panda ...
Bulgārusarkana Panda
Katalāņusarkana Panda
Čehusarkana Panda
Dāņusarkana Panda
VācuMazā panda
AngļuSarkana Panda
EsperantoMazā panda
SpāņuAilurus zelts
SomuKultapanda
FrančuMazā panda
Ebreju valodāsarkana Panda
Horvātusarkana Panda
UngāruSarkanais kaķu lācis
IndonēziešuSarkana Panda
Itāļu valodaAilurus zelts
JapāņuMazākā panda
HolandiešuKleines panda
Angļusarkana Panda
PoļuMazā panda
Portugāļusarkana Panda
Angļusarkana Panda
SlovēņuKaķu panda
ZviedruKaķu lācis
TurkuMazā panda
Vjetnamiešusarkana Panda
Ķīniešusarkana Panda
Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija
  8. Par sarkanajām pandām pieejams šeit: http://www.animalcorner.co.uk/wildlife/pandas/panda_red.html
  9. Sarkanās pandas fakti, pieejami šeit: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/red-panda/
  10. Sarkanās pandas diēta, pieejama šeit: http://www.bearlife.org/red-panda.html
  11. Informācija par sarkano pandu, pieejama šeit: http://www.animalinfo.org/species/carnivor/ailufulg.htm
  12. Sarkanās pandas aizsardzība, pieejama šeit: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/714/0

Interesanti Raksti