Ziloņu zīmogs

Ziloņu roņu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Felidae
Ģints
Mirounga
Zinātniskais nosaukums
Mirounga

Ziloņu roņu aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Ziloņu roņu atrašanās vieta:

Okeāns

Ziloņu roņu fakti

Galvenais laupījums
Zivis, kalmāri, astoņkāji
Atšķirīga iezīme
Garš bagāžniekam līdzīgs deguns un liels ķermenis
Dzīvotne
Silti piekrastes ūdeņi tuvu zemei
Plēsoņa
Cilvēks, haizivis, vaļu slepkavas
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Ganāmpulks
Mīļākais ēdiens
Zivis
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Lielākā roņu suga pasaulē!

Ziloņu roņu fizikālās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
12 jūdzes stundā
Mūžs
18 - 22 gadi
Svars
900 kg - 3 000 kg (2 000 - 6 000 mārciņas)
Garums
3 m - 5 m (10 pēdas - 16 pēdas)

Ziloņu roņi var ienirt vairāk nekā 5000 pēdu okeānā un var aizturēt elpu divas stundas.



Šī roņa bagāžniekam līdzīgais deguns ļauj viegli saprast, kā tas ieguvis savu vārdu. Ziemeļu ziloņu roņu vidējais mūža ilgums ir deviņi gadi, savukārt Antarktīdas reģionā dzīvojošais ziloņu ronis var dzīvot no 20 līdz 22 gadiem. Roņu tēviņu svars var sasniegt 4,5 tonnas. Viņi ir plēsēji dzīvo uz diētas kalmārs , zivis , stari , pingvīni , un dažas mazas sugas haizivis .



5 ziloņu roņu fakti

• Šie roņi ūdenī pavada aptuveni deviņus mēnešus gadā.

• Viņi ir lieliski peldētāji, taču, atrodoties uz sauszemes, pārvietojas neveikli.

• Ziloņu roņu tēviņus sauc par buļļiem.

• Šie roņi tika medīti 19. gadsimtā, līdz tie gandrīz izzuda.

• Ziloņu roņi kļūst pieauguši trīs gadu vecumā.

Ziloņu roņu zinātniskais nosaukums

Šo roņu zinātniskais nosaukums ir Mirounga. Mirounga jeb ‘miouroung’ ir Austrālijas aborigēnu vārds, kas nozīmē roņu. Ziloņu zīmogs pieder Phocidae ģimenei un zīdītāju klasei.



Ir divas ziloņu roņu sugas: ziemeļu (Mirounga angustirostris) un dienvidu (Mirounga leonina).

Ziloņu roņu izskats un izturēšanās

Šie roņi ir pārklāti ar gaišas vai tumšas iedeguma vai pelēcīgas kažokādas slāni. Kamēr roņu tēviņiem ir liels bagāžniekam līdzīgs deguns, ko dēvē arī par probosu, sieviešu dzimuma roņiem ir normāla izmēra deguns. Šīm plombām ir liela apaļa seja, tumšas acis un ūsas.

Tās diviem īsajiem priekšējiem pleznām galos ir naglas, kas izskatās kā gari, tumši nagi. Tās aizmugurējās pleznas ir ar tīmekli, padarot šo radību par vienu no visprasmīgākajiem peldētājiem okeānā!

Roņu tēviņi ir daudz lielāki nekā mātītes. Ziemeļu ziloņu roņu tēviņš var nosvērt pat 4 400 mārciņas un izaugt līdz vairāk nekā 13 pēdām garš. Sieviete sver apmēram 1300 mārciņas un aug apmēram 10 pēdas gara. Alternatīvi, dienvidu ziloņu roņu tēviņš sver aptuveni 11 000 mārciņu un aug apmēram 16 pēdas! Šīs sugas roņu mātīte sver apmēram 2000 mārciņu un izaug apmēram 10 pēdas gara.

Atsauces nolūkā roņu tēviņš, kas sver 4400 mārciņas, sver aptuveni tādu pašu kā degunradzis, savukārt sieviete, kas sver 2000 mārciņas, pēc svara ir vienāda ar diviem flīģeļiem. Nav brīnums, kāpēc lielākā daļa dzīvnieku izvairās no šiem roņiem!

Aplūkojot šo roņu garumu, desmit pēdu ziloņu zīmogs pēc izmēra ir vienāds ar pusi no pieaugušās žirafes. 16 pēdu garš roņa garums ir vienāds ar divām pilna izmēra eglēm. Milzīgs ziloņu roņu tēviņš ir rekords kā visilgākais - gandrīz 22 pēdas liels!

Šī blīvējuma īsajām priekšējām un aizmugurējām pleznām ir īpašs mērķis. Tās priekšējie pleznas palīdz šīm plombām peldēšanas laikā mainīt virzienu, kamēr viņu aizmugurējie pleznas pārvieto tos uz priekšu pa okeānu. Atrodoties uz sauszemes, šie roņi izmanto priekšējos pleznus, lai šūpotos uz priekšu, vienlaikus velkot aizmugurējās pleznas. Nav grūti saprast, kāpēc šī roņa dod priekšroku atrasties ūdenī!

Ziloņu roņi ir gan vientuļie, gan sociālie. Peldoties okeānā, viņi ir vientuļi. Bet, kad viņi atgriežas zemē un vairošanās periodā pievienojas rookery, viņi kļūst sabiedriski. Roņu grupai ir daudz vārdu, tostarp ganāmpulks, bobs, kolonija vai harēms (tikai sievietes).

Ziloņu roņi ir ārkārtīgi teritoriāli un var būt ļoti agresīvi, aizsargājot krasta teritoriju. Roņu tēviņš kopā savāc 40 līdz 50 roņu sieviešu vai harēma, lai paliktu viņa teritorijā. Ja viens tēviņš mēģina iebrukt cita teritorijā, teritorijas aizstāvēšanas rezultātā var notikt asiņaina, vardarbīga cīņa. Tas ir arī ļoti skaļš. Roņu tēviņi, cīnoties ar citu tēviņu, izdara dziļas, atbalsojošas skaņas, kas līdzīgas bungu sitieniem.

ziloņu zīmogs (Mirounga angustirostris) divi ziloņu roņi

Ziloņu roņu biotops

Ziemeļu ziloņu roņi dzīvo Klusā okeāna ziemeļos netālu no Kalifornijas štatā Meksikā līdz Aleutu salām un Aļaskas līcim. Dienvidu ziloņu roņi dzīvo Subantarktīdas un Antarktikas ūdeņos.

Šie roņi migrē uz okeānu, vairākus mēnešus pavadot medībās pēc pārtikas. Jūras biologi ir atklājuši, ka roņu tēviņi migrējot migrē līdzīgi, kamēr roņu mātītes izvēlas dažādus ceļus okeānā. Decembra vidū šie roņi atgriežas zemē, lai vairotos, marta beigās dodoties atpakaļ uz okeānu.

Biezie tauku slāņi uz šiem roņiem uztur siltu, peldoties pa cietajiem okeāna ūdeņiem. Turklāt viņiem ir speciāli izstrādātas plaušas, kas iztukšojas, dziļi ienirstot okeānā, lai iegūtu pārtiku, un, kad tās atkal parādās, piepilda gaisu.



Ziloņu roņu diēta

Ko ēd ziloņu roņi? Kalmāri , stari , pingvīni , maza haizivs , krabji , un zivis visi ir šo plēsēju ēdienkartē. Aptuveni deviņu mēnešu laikā, kas pavadīti okeānā, viņi reti tiek novēroti ūdens virsmā. Viņi peld vai nu tieši zem virsmas, vai arī ienirst dziļumos, meklējot pārtiku. Šie roņi šajos mēnešos pievieno daudz tauku viņu ķermenim. Kad sākas pārošanās sezona, viņiem sākas badošanās periods (viņi neēd).

Ziloņu roņu plēsēji un draudi

Lielās baltās haizivis un vaļi-slepkavas ir divi šo roņu plēsēji. Viņi ir tik lieli, ka okeānā viņiem ir ļoti maz plēsēju.

Tomēr cilvēku zveja var apdraudēt šos roņus. Dažreiz viņi sapinās lielos komerciālajos zvejas tīklos, izraisot smagas traumas vai nāvi. Arī šos roņus dažreiz skar lieli kuģi un citi okeāna kuģi, kas var izraisīt viņu nāvi.

Vides notikumi, piemēram, viesuļvētras un tropiskās vētras, var samazināt ziloņu roņu populāciju. Roņu mazuļus, kas vēl nav spēcīgi peldētāji, šajos laika apstākļos var slaucīt un nogalināt.

Savulaik šos roņus mednieki nomedīja pēc eļļas taukos. Tagad viņiem ir tiesiska aizsardzība pret malumedniecību. Ziloņu roņu aizsardzības statuss saskaņā ar Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība (IUCN) , ir vismazāk bažas .

Ziloņu roņu reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Ziloņu roņu pārošanās sezona sākas decembrī. Viņi nāk ārā no okeāna un apmetas uz sauszemes. Roņu ziloņu tēviņi, kurus sauc arī par buļļiem, ierodas rookery pirms mātītēm. Roņu tēviņi savā starpā cīnās par teritoriju un dominanci. Roņu tēviņš paceļ ķermeņa augšējo pusi, dažreiz ļaujot tam nostāvēties sešas pēdas garš. Divi roņu tēviņi viens otram sit ar ziloņveidīgiem deguniem, kož un stumj viens otru, līdz kāds padodas vai ir tik ievainots, ka tas nevar turpināties. Šī ir trokšņaina, bīstama satikšanās!

Kad dominējošie roņu tēviņi izveido savu teritoriju, roņu mātītes ierodas no okeāna. Roņu tēviņam ir 40 līdz 50 mātītes. Sieviešu grupu sauc par harēmu. Tēviņš pārojas ar lielāko daļu harēma sieviešu.

Ziloņu roņu mātītes grūsnības periods ir 11 mēneši. Kad roņu mātīte iestājas grūtniecība, viņa atgriežas okeānā. Vēlāk viņa atgriezīsies krastā un dzemdēs dzīvu dzīvi vienam mazulim, ko dēvē arī par kucēnu. Jaundzimušais roņu kucēns sver aptuveni 75 mārciņas un ir pārklāts ar melnu kažokādu. The kucēns spēj redzēt, dzirdēt un pārvietoties tieši no dzimšanas.

Roņu māte vienu mēnesi baro kucēnu, pēc tam tas sāk ēst cietu barību. Māte atstāj kucēnu tikai pēc mēneša un pirms puiša atstāšanas audzē tēviņu, lai atgrieztos okeānā. Mēnesi vecam ziloņu roņu kucēnam pašam jāapgūst un jāpraktizē peldēšanas un medību prasmes.

Ziemeļu ziloņu roņu vidējais mūža ilgums ir deviņi gadi, savukārt dienvidu ziloņu roņu dzīves ilgums ir no 20 līdz 22 gadiem. Roņu mātītes parasti dzīvo ilgāk nekā roņu tēviņi, jo roņu tēviņiem jācīnās par teritoriju un dažreiz jāsaņem dzīvību saīsinošas traumas. Šie roņi ir arī neaizsargāti pret dažādām ādas slimībām.

Ziloņu roņu populācija

Tiek uzskatīts, ka ziemeļu ziloņu roņu populācija ir aptuveni 127 000. Meksikas piekrastes tuvumā dzīvo 26 000 cilvēku, bet pārējie dzīvo pie Kalifornijas krastiem. Pastāv aptuveni 650 000 dienvidu ziloņu roņu.

Šo roņu populācija ir vai nu stabila, vai palielinās. Tā ir laba ziņa, ņemot vērā, ka 19. gadsimtā tie gandrīz izzuda malumednieku darbības dēļ. Mūsdienās abu sugu aizsardzības statuss ir vismazāk bažas .

Skatīt visus 22 dzīvnieki, kas sākas ar E

Interesanti Raksti