Ēzelis



Ēzeļa zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Perissodactyla
Ģimene
Zirgu dzimtas dzīvnieki
Ģints
Equus
Zinātniskais nosaukums
ēzelis

Ēzeļa saglabāšanas statuss:

Netālu no draudiem

Ēzeļa atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija
Centrālamerika
Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika
Okeānija
Dienvidamerika

Ēzeļa fakti

Galvenais laupījums
Zāle, nezāles, dārzeņi
Atšķirīga iezīme
Stingrs ķermeņa un hee-haw skaņas
Dzīvotne
Sausie meži un tuksneši
Plēsoņa
Lapsa, Vilks, Lauva
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Ganāmpulks
Mīļākais ēdiens
Zāle
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Pirmo reizi pieradināja pirms 5000 gadiem!

Ēzeļa fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
15 jūdzes stundā
Mūžs
15 - 30 gadi
Svars
200kg - 258kg (441lbs - 570lbs)
Augstums
90 cm - 130 cm (35 collas - 51 collas)

Lai gan tiek uzskatīts, ka ēzeļi ir spītīgi, viņi patiesībā ir ļoti inteliģenti radījumi, kas var veidot ciešas saites ar cilvēkiem.



Ēzeļi ir zirgu dzimtas pārstāvji, lai gan ēzeļi un zirgi pārstāv divas ļoti atšķirīgas sugas. Pēc pieradināšanas Ēģiptē un Ziemeļāfrikā, kur tos izmantoja gaļai un pienam, viņi attīstījās, kļūstot par darba zvēriem, kurus izmanto cilvēku vai saiņu pārvadāšanai. Viņi ir lēnāki nekā zirgi, bet ir drošāki. Vēsturnieki uzskata, ka ēzeļu pieradināšana palielināja mācītāju kultūru mobilitāti antīkajā pasaulē. Aprīkoti ar sociālu un nomierinošu raksturu, ēzeļi labi sadzīvo ar citiem pieradinātiem zīdītājiem un var būt arī lieliski pavadoņi cilvēkiem ar fizisku vai garīgu invaliditāti.



5 ēzeļa fakti

  • Ēzeļus mēdz dēvēt par burros. Spāņu valodā vārds burrito nozīmē ‘mazais ēzelis’, kas attiecas arī uz meksikāņu ēdienu, kas atgādina ēzeļu nesamos iepakojumus.
  • Ēzeļi visu dienu ganās un viņiem patīk diēta ar zemu olbaltumvielu saturu un daudz šķiedrvielu.
  • Ēzeļu mātītes sauc par jennys, tēviņus - par jack, bet kastrētos tēviņus - par ruļļiem.
  • Ēzeļus parasti sauca par ēzeļiem līdz apmēram 1785. gadam, kad šis vārds pamazām sāka izkrist no tā, ka tas bija nomierinošs.
  • Pārsteigtie ēzeļi sastingst vai pārvietojas pāris soļu attālumā, kad viņiem ir bail novērtēt savu situāciju, nevis bēgt, un tas viņiem dod nepelnītu reputāciju par spītību.

Ēzeļa zinātniskais nosaukums

Šo dzīvnieku klasifikācija ir ģimenes lokāZirgu dzimtas dzīvniekiun ģintsEquus -kas nozīmē zirgu latīņu valodā. Ir divi galvenie savvaļas ēzeļu veidi: Āzijas ēzeļi, kuru areāls stiepjas no Sarkanās jūras līdz Ziemeļindijai un Tibetai, kā rezultātā rodas vairākas pasugas, un sugas Āfrikas zars. Starp Āzijas pasugām klasifikācijā irEquus hemionus hemippus(Sīrijas savvaļas ēzelis) un Ekvusshemionus khur(Indijas savvaļas ēzelis).

Visiem mūsdienu pieradinātajiem ēzeļiem ir zinātniskais nosaukumsĒzeļa ēzelisun ir cēlušies no Āfrikas savvaļas ēzeļiem, kas galvenokārt atrodas Āfrikas ziemeļos starp Vidusjūru un Sahāras tuksnesi.

Ēzeļa izskats un izturēšanās

Šiem dzīvniekiem ir daudz dažādu izmēru un krāsu. Savvaļas sugas aug apmēram 49 collas no naga līdz plecam un sver apmēram 551 mārciņas. Mājdzīvojošajiem ēzeļiem ir dažādi izmēri, atkarībā no to audzēšanas veida. Parasti tie ir no 36 līdz 48 collas no naga līdz plecam, kas sver no 400 līdz 500 mārciņām. Sicīlijas ēzelis ir mazākais, sasniedzot tikai 24 collas, savukārt Maljorkas ēzelis ir aptuveni 62 collas. Lielākā vietējā šķirne Mammoth Stock ir 56 collas no naga līdz plecam un sver apmēram 950 mārciņas.

Krāsu diapazons šiem dzīvniekiem ir no baltas un pelēkas līdz melnai. Visizplatītākā krāsa ir pelēkā krāsa, kurai seko brūna, melna un zaiga krāsa (balta ar citu pigmentētu matiņu maisījumu). Vairumam parasti mugurā no krēpēm līdz astei un pāri pleciem ir tumša kažokādas svītra. Viņiem ir īsi, taisni krēpes ar asti, kas ir līdzīgāka govij nekā zirgam. Viņiem ir ļoti garas ausis, kuru galā un pamatnē ir tumšs. Viņu lielās ausis palīdz atdzesēt ēzeļus, izmantojot tos līdzīgi ventilatoriem.

Šie dzīvnieki priecājas par citu ēzeļu sabiedrību un bieži vien ir saistīti ar citām personām. Kad viņu sugas nav, viņi bieži sazinās zirgi , mūļi un citi mazie krājumi. Reiz a cilvēks ir izpelnījušies viņu uzticību, viņi bieži ir labprātīgi un pavadoši partneri. Sakarā ar to spēju veidot spēcīgas saites, piesaistītā ēzeļa pāra atdalīšana var izraisīt stresu, kas izraisa hiperlipidēmiju, asins stāvokli, kas var izraisīt sirdslēkmi vai insultu.

Lai gan viņiem ir spītības reputācija, šī īpašība ir pašsaglabāšanās īpašība, tāpēc ir grūti piespiest ēzeli darīt kaut ko, ko viņš uztver kā bīstamu. Viņu ķermeņa valoda ir arī mazāk izteiksmīga nekā zirgu, tāpēc tos var būt grūti lasīt. Nelielu acu paplašināšanu var nepareizi nolasīt kā zinātkāri, ja tas nozīmē stresu vai bailes. Kustības trūkums, skatot objektu, no kura viņi baidās, ir daļa no viņu samazinātās lidojuma reakcijas. Viņi bieži sevi aizstāvēs, kožot, sitot ar priekšējiem nagiem vai sperot ar aizmugurējām kājām.

Ir zināms, ka šie dzīvnieki ir inteliģenti, piesardzīgi, draudzīgi, rotaļīgi un vēlas mācīties, kas parasti sākas no brīža, kad viņi piedzimst, un turpinās visu mūžu.

Pieradinātie ēzeļi ir vairāk teritoriāli nekā zirgi, tāpēc tos dažreiz izmanto, lai sargātu aitu un kazu ganāmpulkus no plēsējiem, bieži mīcot visu, kas, viņuprāt, ir drauds. Daudzās pasaules daļās, kur zirgi nevar viegli izdzīvot vai kur valda ārkārtēja nabadzība, tie ir galvenie sloga zvēri un transporta avoti. Dienas karstākajā laikā viņi atpūšas un ir aktīvāki no rīta un vakarā, kad ceļo kopā ar ganāmpulku un ēd.



Āfrikas ēzelis, Equus asinus, attēls uzņemts Tanzānijā
Āfrikas ēzelis, Equus asinus, attēls uzņemts Tanzānijā

Ēzeļa biotops

Mājdzīvojošie ēzeļi ir sastopami visā pasaulē daudzās dažādās kultūrās, taču, ja viņiem tiek dota priekšroka, tie vislabāk ir piemēroti siltām, sausām vietām - īpaši marginālām tuksneša zonām. Šī adaptācija viņiem ir nodrošinājusi izturīgu imūno un gremošanas sistēmu. Savvaļas ēzeļi parasti ir vientuļi un neveido harēmus, un katrs pieaugušais izveido mājas areālu. Viens domkrats var dominēt audzēšanā plašā apgabalā.

Ja pieradināts ēzelis kļūst mežonīgs un var izvēlēties savu māju, tas meklēs siltu dzīvesvietu. Savvaļas ēzeļi dzīvo tuksnešos un savannās Āfrikas ziemeļos, Arābijas pussalā un Tuvajos Austrumos. Šie dzīvnieki dzīvo arī Turcijā, Ķīnā un Pakistānas ziemeļu apgabalos, Indijā, Nepālā un Butānā. Viņu skaļie zvani, kas pazīstami arī kā brai, un dzirdami vairāk nekā trīs kilometru garumā, un tie var kalpot kā veids, kā ēzeļi savvaļā sazināties viens ar otru.

Ēzeļu diēta

Šie dzīvnieki ir zālēdāji, kas nozīmē, ka viņi neēd gaļu. Viņi bauda dažādus ēdienus, tostarp sienu, auzas, graudus un zāles, bet dažos apgabalos viņi ēdīs arī krūmus un tuksneša augus. Viņu lielās lūpas ļauj viņiem sagrābt augus un ievilkt tos mutē, kur viņi to noplēš ar lieliem priekšējiem zobiem un sasmalcina pirms norīšanas. Šie rijīgie ēdāji katru gadu var patērēt pat 6000 mārciņu pārtikas. Viņu milzīgā apetīte var kļūt par problēmu, ja viņi kļūst mežonīgi un pārņem pārtikas piegādi no vietējām radībām.

Ēzeļu plēsēji un draudi

Daži lēš, ka nākamajos piecos gados pasaules ēzeļu populācija varētu samazināties uz pusi, lai apmierinātu pieaugošo pieprasījumu pēc tradicionālajā ķīniešu medicīnā izmantoto ēzeļu jēlām. 2006. gadā pasaulē bija apmēram 41 miljons ēzeļu. Šķiet, ka visā pasaulē to skaits turpina samazināties pat starp pieradinātajiem ēzeļiem, jo ​​daži malumednieki dažās vietās veikuši reidus vietējos ganāmpulkos, lai apmierinātu ēzeļu nepieciešamību izveidot želatīna bāzes tradicionālo medicīnu, ko sauc par ejiao.

Savvaļā arī ēzeļu plēsēji lapsas , vilki , un lauvas .



Ēzeļa reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Ēzeļa mātīte, saukta par jenny, ir stāvoklī apmēram 12 mēnešus; tomēr grūtniecība dažādās sugās atšķiras no 11 mēnešiem līdz 14 mēnešiem. Jennies parasti piedzimst vienu kumeļu, un dvīņi ir reti. Kaut arī jennijēm iestājas karstums ar apmēram 10 dzemdību dienām, viņu reproduktīvais trakts tajā brīdī nav normāls, un parasti tās vairs neizveidojas, kamēr nav pagājis viens vai divi cikli. Dažas šķirnes nenonāk estrusā (to sauc arī par siltumu), ja tām ir kumeļš pie sāniem. Vidējais pieradināto ēzeļu reprodukcijas līmenis ir trīs kumeļi četru gadu laikā.

Kumeļi sver no 19 līdz 30 mārciņām (apmēram tikpat smagi kā mazs suns) un var stāvēt un barot 30 minūtes pēc piedzimšanas. Dženina ļoti sargā savus kumeļus, kurus atradina apmēram piecus mēnešus. Ēzelis var pāroties, sasniedzot divu gadu vecumu.

Ēzeļi ir izvēlīgi par to, kurš ir viņu ganāmpulkā, tomēr viņiem ir vienalga, ar ko viņi pārojas un bieži audzē kopā ar citiem Equus ģimenes pārstāvjiem. Pēcnācēju starp džekas un ķēvi sauc par mūli, kuru vērtē arī kā strādājošus un jājošus dzīvniekus. Retāk sastopami pēcnācēji starp ērzeli un jenny, kas pazīstams kā shinny. Abi krustojumu veidi parasti ir sterili. Ēzeļi var arī vairoties ar zebrām ar pēcnācējiem, kurus visbiežāk dēvē par zonkey.

Ēzeļa vidējais mūža ilgums ir 25-30 gadi, tomēr viņi var dzīvot daudz ilgāk. Vecākais reģistrētais ēzelis bija mājdzīvnieku ēzeļa sieviete ASV, kas dzīvoja līdz 54 gadiem.

Ēzeļu populācija

Pasaulē dzīvo vairāk nekā 50 miljoni ēzeļu, no kuriem lielākā daļa ir mājdzīvnieki, galvenokārt dzīvo mazattīstītās valstīs, kur viņi strādā vai pārvadā kravas. Neskatoties uz lielo skaitu, maz dzīvnieku katrā šķirnē ir tīršķirnes.

Vairākas savvaļas ēzeļu sugas atrodas izmiršanas malā. The Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība (IUCN) , norāda, ka Āfrikas savvaļas ēzelis ir kritiski apdraudēta , kur palikuši tikai 23 līdz 200 pieaugušie. Āzijas savvaļas ēzeļi (pazīstami arī kā Āzijas savvaļas ēzeļi) tiek klasificēti kā gandrīz draudēja , kurā dzīvo aptuveni 28 000 iedzīvotāju. Lielāko daļu draudu rada cilvēki, tieši vai netieši zaudējot dzīvotni.

Skatīt visu 26 dzīvnieki, kas sākas ar D

Interesanti Raksti