Zelta lauva Tamarins

Zelta lauvas Tamarīna zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Primāti
Ģimene
Callitrichidae
Ģints
Leontopithecus
Zinātniskais nosaukums
Leontopithecus Rosalia

Zelta lauvas Tamarīna saglabāšanas statuss:

Apdraudēts

Zelta lauva Tamarīns Atrašanās vieta:

Dienvidamerika

Zelta lauvas Tamarina fakti

Galvenais laupījums
Augļi, kukaiņi, mazi zīdītāji, mazi rāpuļi
Dzīvotne
Zemienes tropu mežs
Plēsoņa
Vanagi, savvaļas kaķi, čūskas, žurkas
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
2
Dzīvesveids
  • Karaspēks
Mīļākais ēdiens
Augļi
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Dzimtā Brazīlijas austrumu tropu mežos!

Zelta lauvas Tamarīna fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Melns
  • Zelts
  • apelsīns
Ādas tips
Mati
Maksimālais ātrums
24 jūdzes stundā
Mūžs
8-15 gadi
Svars
550-700g (19-25oz)

Zelta lauva tamarīns ir mazs pērtiķis, kura dzimtene ir Brazīlijas austrumu tropu meži. Zelta lauvas tamarīns mūsdienās tiek uzskatīts par apdraudētu sugu, jo tiek lēsts, ka savvaļā ir aptuveni 1000 zelta lauvas tamarīna īpatņu.



Zelta lauvu tamarīni ir vislabāk pazīstami ar spilgtu kažokādu, kas (kā norāda nosaukums) ir zeltaini un oranži. Zelta lauva tamarīns ir viens no mazākajiem primātiem pasaulē, un vidējais pieaugušais zelta lauvas tamarīna pieaugušais cilvēks ir tikai 20 cm garš! Tamarīna zelta lauvai ir arī neticami gara aste, kas bieži ir garāka par zelta lauvas tamarīna ķermeni. Neskatoties uz zelta lauvas tamarīna astes garumu, tas nav aizcietējums, kas nozīmē, ka zelta lauvas tamarīns nevar izmantot asti, lai satvertu kokus un turētos.



Zelta lauvas tamarīns vada un arboreal eksistence nozīmē, ka zelta lauva tamarīns lielāko daļu savas dzīves pavada, apdzīvojot un pārvietojoties kokos. Tamarīna zelta lauvai ir asas naglas, kas pēc izskata ir gandrīz nagiem līdzīgas, un tas palīdz zelta lauvam tamarīnam vieglāk pārvietoties un kāpt kokos. Zelta lauvas tamarīna ķepas un aste bieži ir nedaudz melnā krāsā.

Zelta lauva tamarīns ir visēdājs dzīvnieks, tāpēc zelta lauva tamarīns mielojas ar augu un dzīvnieku maisījumu. Zelta lauva tamarīns ēd saldos augļus, ogas, lapas, kukaiņus un mazos zīdītājus un rāpuļus, kas līdzās pastāv koku galotnēs.



Tāpat kā daudzas citas pērtiķu sugas, zelta lauva tamarīns ir diennakts zīdītājs, kas nozīmē, ka tas ir nomodā un dienā medī ēdienu, bet naktī guļ. Zelta lauvas tamarīna lielākie plēsēji ir nakts dzīvnieki, piemēram, čūskas, savvaļas kaķi un žurkas, kas var sasniegt zelta lauvu tamarīnus viņu atpūtas vietā kokos. Tomēr zelta lauvu tamarīni bieži guļ koku ligzdošanas bedrēs vai nelielās ieplakās, kas lielajiem nakts plēsējiem var apgrūtināt pie tām nokļūšanu.

Zelta lauvu tamarīni dzīvo kopā grupās (pazīstami kā karaspēks), katrai zelta lauvas tamarīna vienībai patrulējot viņu teritorijā, kura var būt pat 100 akriem (400 000 kvadrātmetri). Zelta lauvas tamarīna karaspēku vada vaislas tēviņš un mātīte, un starp viņu teritoriju bieži notiek cīņas starp zelta lauvu tamarīna karaspēku.

Zelta lauvu tamarīni parasti vairojas reizi gadā no septembra līdz martam, lai gan ir zināms, ka zelta lauvas tamarīna mātītei ir vairāk nekā viens metiens gadā. Pēc aptuveni 4 mēnešu grūtniecības laika zelta lauvas tamarīna mātīte dzemdēs dvīņus. Zelta lauvu mazuļa mazuļus pieskata zelta lauvas mamīna māte, līdz zelta lauvu tamarīni ir aptuveni 3 mēnešus veci, un pēc tam tie ir pietiekami lieli un pietiekami spēcīgi, lai sāktu sevi pieskatīt. Tiek uzskatīts, ka tikai 50% no visiem zelta lauvu tamarīna mazuļiem izdzīvo pirmo dzīves gadu.



Mūsdienās zelta lauvas tamarīns ir apdraudēta suga, kas ir skumjš blakus efekts mežu izciršanai zelta lauvas tamarīna vidē. Tiek uzskatīts, ka tikai 2% no zelta lauvas tamarīna meža biotopa joprojām stāv, tas nozīmē, ka zelta lauvas tamarīna karaspēks tiek piespiests tuvāk viens otram. Mūsdienās lielākā daļa savvaļas zelta lauvu tamarīnu apdzīvo rezervātu, ko veido purvains mežs, netālu no Brazīlijas Riodežaneiro galvaspilsētas.

Skatīt visu 46 dzīvnieki, kas sākas ar G

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija

Interesanti Raksti