Robins

Robina zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Passeriformes
Ģimene
Muscicapidae
Ģints
Eritaks
Zinātniskais nosaukums
Erithacus Rubecula

Robina saglabāšanas statuss:

Netālu no draudiem

Robina atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija
Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika
Okeānija

Robins Fakti

Galvenais laupījums
Tārpi, kukaiņi, augļi, ogas
Atšķirīga iezīme
Neliels ķermeņa izmērs un spilgti sarkana vīriešu lāde
Spārnu platums
20 cm - 22 cm (8 collas - 9 collas)
Dzīvotne
Mežs, lauksaimniecības zeme un dzīvžogi
Plēsoņa
Kaķi, suņi, jenots, lapsas
Diēta
Visēdājs
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Tārpi
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
4
Sauklis
Tikai Austrālijā ir vairāk nekā 45 sugas!

Robina fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Balta
  • apelsīns
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
18 jūdzes stundā
Mūžs
1 - 3 gadi
Svars
16g - 22g (0,5oz - 0,7oz)
Garums
12,5 cm - 14 cm (5 collas - 5,5 collas)

Robin ir mazs putns, kas sākotnēji sastopams tikai Eiropā un Āzijā. Robins mūsdienās sastopams visā pasaulē dažās Āfrikas, Ziemeļamerikas un Jaunzēlandes daļās, taču tiek uzskatīts, ka visas šīs robinu sugas ir Eiropas robina pasugas.



Eiropas robinam ir spilgti oranža / sarkana lāde, un tas ir visspilgtākais robinu dzimtas putns. Neskatoties uz spilgto Eiropas robina krūtīm, citas sieviešu dzimuma robin sugas ir diezgan vienkāršas un brūnas krāsas. Robin mātīte gan pēc izmēra, gan izskata ir ļoti līdzīga lakstīgalei, un abas tās parasti sajauc.



Jaunzēlandes robins un Ziemeļamerikas robins izskatās diezgan līdzīgi sieviešu Eiropas robinam, un visi šie robini ir brūnā krāsā. Ziemeļamerikas robinu nevajag jaukt ar amerikāņu robinu, kurš faktiski ir strazdu dzimtas pārstāvis, nevis robina suga. Amerikāņu robins ir nosaukts Eiropas robina vārdā, pateicoties spilgtas krāsas oranžai krūtīm.

Tiek uzskatīts, ka Austrālijas kontinentā ir vairāk nekā 45 dažādas robin sugas, tostarp Austrālija, Papua-Jaungvineja un daudzas citas salas Klusā okeāna dienvidu daļā. Šie putni ir pazīstami kā Austrālijas robins, un tie visi ir maza izmēra, ar platu augumu un noapaļotu galvu.



Robins ir visēdāji putni, kas barojas gan ar augu, gan dzīvnieku maisījumu. Robin galvenokārt ēd kukaiņus un tārpus, ko tas dara, nolaižot tos no asari, no kura tas ir vērojis, kā tas ir upuris. Robins sēž uz koku zariem un dzīvžogos, vērojot, kā upuri pārvietojas pa zemi, pirms viņi pēkšņi lido uz leju ēst. Robins ēd arī augļus, sēklas un ogas, ja to ir daudz gada siltajos mēnešos.

Parasti robins nemigrē (īpaši tie, kas atrodami Lielbritānijā). Tomēr ir zināms, ka tie robini, kas apdzīvo Arktikas apļa apgabalus, piemēram, Skandināviju, migrē uz dienvidiem uz Apvienotās Karalistes un Eiropas daļu siltāku klimatu, lai izbēgtu no aukstajām ziemām.

Robins pārojas ziemas beigās līdz agram pavasarim. Sievietes robins sievietes veido ligzdu netālu no zemes, parasti kokos vai blīvos dzīvžogos. Tomēr nav nekas neparasts, ka robins ligzdo nedaudz dīvainās vietās, piemēram, caurumos akmens sienās un pat vēstuļu kastēs. Robin mātīte izdēj 4 vai 5 baltas krāsas olas, kas izšķiļas pēc inkubācijas perioda, kas ir nedaudz ilgāks par 2 nedēļām. Kaut arī robin tēviņš nepalīdz inkubēt olšūnas, ir zināms, ka robin tēviņi atnes barību sievietēm, kamēr viņas sēž savā ligzdā.



Kad robin cāļi izšķiļas, tie ir brūnā krāsā, un viņu vecāki neizveido spilgti oranžu krūtis, kamēr viņi nav vecāki. Robin sieviete regulāri atstāj savus cāļus, lai palīdzētu robin tēviņam savākt pārtiku. Ir zināms, ka abi vecāki pirmo mēnesi baro savus cāļus ar robinu, lai gan ir zināms, ka robinu ģimenes pēc divām nedēļām, kad cāļi izšķīlušies, pamet savu sākotnējo ligzdu un atrod kaut kur jaunu, kur ir vairāk pārtikas.

Mazo izmēru dēļ robiniem savvaļā ir vairāki dabiski plēsēji, tostarp kaķi, suņi, lapsas, jenoti un pat lielāki putni. Ir zināms, ka citi dzīvnieki, piemēram, žurkas un čūskas, ēd robin olas, ja robin sieviete kādu iemeslu dēļ nevar tos aizsargāt.

Skatīt visu 21 dzīvnieki, kas sākas ar R

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Kristofers Perrins, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2009) Putnu enciklopēdija

Interesanti Raksti