Strauss

Strausu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Struthioniformes
Ģimene
Struthionidae
Ģints
Strutio
Zinātniskais nosaukums
Strutio Kameluss

Strausu aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Strausu atrašanās vieta:

Āfrika

Strausu fakti

Galvenais laupījums
Zāle, saknes, sēklas, ziedi
Atšķirīga iezīme
Mazi spārni un garš kakls un kājas
Spārnu platums
1,5 m - 2 m (4,9 pēdas - 6,5 pēdas)
Dzīvotne
Tuksneša un savannas apgabali
Plēsoņa
Hiēna, lauva, gepards
Diēta
Visēdājs
Dzīvesveids
  • Ganāmpulks
Mīļākais ēdiens
Zāle
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
1
Sauklis
Lielākais putns pasaulē!

Strausu fizikālās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
  • Rozā
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
42 jūdzes stundā
Mūžs
50 - 70 gadi
Svars
63kg - 130kg (140lbs - 290lbs)
Augstums
1,8 m - 2,7 m (6 pēdas - 9 pēdas)

Strauss ir lielākais putns pasaulē, un strausa tēviņš bieži aug vairāk nekā 2 metrus garš. Strauss ir arī pasaules ātrākais putns uz zemes, kas īsā laikā spēj skriet ar ātrumu līdz 50 jūdzēm stundā.



Neskatoties uz to, ka strauss ir putns, strauss nevar lidot un tā vietā bēg, kad draud. Strauss sver vairāk nekā 100 kg, kas ir galvenais iemesls, kāpēc strauss nespēj lidot. Arī strauss gulēs uz zemes, lai paslēptos no plēsējiem.



Strauss galvenokārt ēd grubus un kukaiņus, kas bieži sastopami zemē. Strauss ir labi pazīstams ar to, ka ielika galvu zemē, lai kļūdas nokļūtu augsnē. Arī strausam ir tik spēcīgs sitiens, ka tas var būt letāls lielākajai daļai zīdītāju.

Strauss dabiski sastopams Āfrikā (un agrāk tas bija sastopams arī Tuvajos Austrumos), bet strausu audzē gaļas, ādas un spalvu dēļ visā pasaulē.



Strauss dēj lielākās olas no visām putnu sugām, un strausa ola parasti ir vairāk nekā 10 reizes lielāka par vidējo vistas olu. Sakarā ar milzīgo lielumu strausa olšūna daudzās cilvēku kultūrās tiek uzskatīta par kulinārijas delikatesi.

Apkārt Āfrikas centrālajai un austrumu daļai ir piecas dažādas strausu sugas. Visas strausu sugas ir ļoti līdzīgas, taču to lielums un krāsa atšķiras atkarībā no strausa sugas. Strauss ir visciešāk saistīts ar Austrālijas emu un Jaunzēlandes kivi.

Strauss ir visēdājs, tāpēc ēd dažādus gan augus, gan dzīvniekus. Strausa diētu galvenokārt veido lapas, zāle, sēklas, saknes, ziedi un ogas, kā arī kukaiņi un reizēm mazi zīdītāji un rāpuļi.



Strausa lieluma un milzīgā spēka dēļ strausa vidē ir maz dabisko plēsēju. Galvenie strausa plēsēji ir lauvas un gepardi, kā arī hiēnas un krokodili, ja viņi to spēj noķert. Cilvēki ir vieni no galvenajiem strausa plēsējiem, kad medī strausu pēc gaļas un spalvām.

Strausi dzīvo ganāmpulkos, kuros parasti ir dominējošais tēviņš, viņa vistiņas (strausu mātītes) un viņu jaunie pēcnācēji (strausu mazuļi). Pārošanās sezonā alfa tēviņš zemē izveidos kopēju ligzdu, kas ir aptuveni 3 metrus plata, lai strausu mātītes varētu ievietot olas. Ligzdā bieži ir vairāk nekā 20 olu, taču reti ir vairāk nekā pāris olu. šīs olas faktiski izšķiļas, kad tās plēsoņas, piemēram, šakāļi un hiēnas, ir izlaupījušas. Pēc apmēram 6 nedēļu inkubācijas perioda strausu cāļi izlien no olām. Tas ir alfa strausa tēviņš, kas aizsargā strausu cāļus no briesmām un māca tos barot.

Skatīt visus 10 dzīvnieki, kas sākas ar O

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Kristofers Perrins, Oksfordas Universitātes apgāds (2009) Putnu enciklopēdija

Interesanti Raksti