Karakals



Karakāla zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Felidae
Ģints
Karakals
Zinātniskais nosaukums
Karakals Karakals

Karakāla saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Caracal Atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija

Karakāla fakti

Galvenais laupījums
Zaķi, Peles, Antilope
Atšķirīga iezīme
Garie, melnie ausu saišķi un īsās kažokādas
Dzīvotne
Sausie meži un savanna
Plēsoņa
Cilvēks, Hiēna, Lauvas
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
3
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Zaķi
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Ausīs ir 20 dažādi muskuļi!

Karakāla fizikālās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Melns
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
50 jūdzes stundā
Mūžs
12 - 15 gadi
Svars
11kg - 18kg (24lbs - 40lbs)
Augstums
65 cm - 90 cm (2 pēdas - 3 pēdas)

'Mazs kaķis, kurš spēj noskriet līdz 50 jūdzēm stundā'



Karakalas var atrast daudzās vietās, tostarp Āfrikā, Tuvajos Austrumos un Indijā. Servāls un Āfrikas zelta kaķis ir tā tuvākie ģimenes locekļi. Karakāla melnās, plūksnotās ausis piešķir tai atšķirīgu izskatu nekā vairumam savvaļas kaķu. Karakāla ātrums un spēja izlekt gaisā padara to par izcilu mednieku.



Pārsteidzoši Karakāla fakti!

• Kaķis ar ātrumu: karakāls var darboties ar ātrumu līdz 50 mph! Nav brīnums, ka to sauc arī par gazeles kaķi.

• Izveicīgs mednieks: karakāls var izlekt gaisā, lai noķertu putnu, kamēr tas paceļas.

• Īpaši jutīga dzirde: karakālam katrā ausī ir 20 muskuļi, kas palīdz izsekot upurim.

Karakāla zinātniskais nosaukums

Caracal ir šī kaķa parastais nosaukums, savukārt Felis caracal ir tā zinātniskais nosaukums. Šis kaķis pieder Felidae ģimenei un ir zīdītāju klases pārstāvis. Nosaukums caracal cēlies no turku vārda,karakulak.Karakulaksnozīmē melnu ausu.



Karakāla izskats un izturēšanās

Karakālam ir gluds, sarkanīgi zelta īsu matu mētelis, un ap katru aci ir baltas kažokādas līnija. Šī kaķa ausis stāv taisni uz augšu, un tās papildina garie, melnie matu saišķi. Neviens nav pārliecināts, kāpēc karakālajām ausīm ir matiņi. Daži zinātnieki uzskata, ka karakāli sazinās savā starpā, raustot ausis.

Karakala astes garums ir apmēram 8 līdz 13 collas. Citiem vārdiem sakot, vidējā karakala aste ir aptuveni tikpat gara kā lineāls, kuru izmantojat skolā. Karakāla aste palīdz tai pagriezties un noturēties uz ceļa, dzenājot putnu, trušu vai citu upuri. Padomājiet par karakāla asti kā stūri uz laivas.

Pieauguša karakāla svars var būt no 20 līdz 40 mārciņām. Lai sniegtu jums labāku ideju, 30 mārciņu karakāls sver tikpat daudz kā divas boulinga bumbas! Karakāls ir aptuveni 24 līdz 42 collas garš un 18 collas garš no pleca. Tas padara to apmēram tikpat augstu kā Borderkollijs.

Karakalas ir cieši saistītas ar servalām. Viņi ir aptuveni vienāda lieluma, bet dzīvo dažāda veida vietās. Servaliem patīk medīt mitros, mitros apgabalos, savukārt karakāli uzturas sausā, tuksnešainā vidē.

Karakālam ir garas, spēcīgas kājas. Medībās tās kājas darbojas kā savītas atsperes, lecot gaisā, lai, aizlidojot, satvertu putnu.

Karakāļiem ir asi nagi, kas palīdz viņiem satvert kokus un uzkāpt zaros. Viņi arī izmanto nagus, lai medītu un sagūstītu laupījumu. Karakāli iezīmē savu teritoriju, raustot kokus un atbrīvojot smaržu no pirkstu vidus.

Atšķirībā no lauvām, kas dzīvo lepnībā, karakāli lielākoties dzīvo vieni. Viņi ir agresīvi kaķi un ātri aizstāv savu teritoriju no citiem dzīvniekiem.

Karakāla medības

Karakala biotops

Lielākā daļa karakāļu dzīvo Subsahāras Āfrikā, kā arī Tuvo Austrumu daļās. Viņi dzīvo mājās sausā vidē, piemēram, savannās, mežos un pat apgabalos ar kalniem.

Savannā nav daudz ūdens. Tomēr karakālām nav nepieciešams daudz ūdens, lai izdzīvotu. Šie savvaļas kaķi ir pielāgojušies ūdens trūkumam, iegūstot nepieciešamo šķidrumu no upura. Arī karakāli ir pielāgojušies savas vides karstajam klimatam, guļot dienā, lai taupītu enerģiju un medītu naktīs, kad ir vēsāk. Viņi guļ urbumos, klinšu plaisās, blīvā krūmā vai pat uz koka zara. Šiem kaķiem ir stingri matiņi uz kāju spilventiņiem kopā ar cita veida matiem, kas ļauj viņiem ērti staigāt pa savannas smilšaino zemi. Dažreiz šie kaķi var pārvarēt pat 12 jūdzes, kamēr viņi savā teritorijā meklē laupījumu.

Tā kā karakāli dzīvo vieni un kustībā rada ļoti maz skaņas, viņi lielākoties paliek paslēpti. Viņi saplūst ar savu vidi, padarot to viegli sagrābtu laupījumu, kā arī pamanot iespējamos draudus.

Karakāla diēta

Ko ēd karakāls? Tāpat kā citi savvaļas kaķi, karakāls ir plēsējs. Tā ātrums ļauj noķert un apēst daudzu veidu dzīvniekus, tostarp trušus, putnus, čūskas, ķirzakas un dažreiz arī kukaiņus. Dažreiz karakāls dosies uz lauksaimnieka zemi, lai noķertu aitas, kazas vai citus mājlopus, kurus ēst. Karakāļi ēd visu, ko vien var noķert. Karakāls vienu nakti var ēst balodi, bet nākamajā - jaunu impalu. Impala ir antilopes veids. Jauna impala sver aptuveni 80 mārciņas, kas ir vienāda ar apmēram 13 ķieģeļu svaru!

Karakāli izvairās no stingru, garu matiņu ēšanas noķeramajiem dzīvniekiem. Viņi izmanto nagus, lai noņemtu šos matus pirms ēšanas. Viņi var ēst spalvas bez problēmām un pat ēst puvušu gaļu, ja viņi patiešām ir izsalkuši!



Karakāla plēsēji un draudi

Lauvas un hiēnas ir divi galvenie karakalu plēsēji. Šie trīs dzīvnieki visi medī savannā, tāpēc, visticamāk, viņi kādā brīdī krustojas. Karakāla ātrums ir tā vērtīgākā aizsardzība pret šiem dzīvniekiem. Arī tā mētelis var palīdzēt tai saplūst ar bezkrāsainu veģetāciju un smiltīm savā vidē. Dažreiz tas gulēs uz zemes, lai izvairītos no plēsēju redzēšanas.

Cilvēki ir arī draudi karakāļiem. Daudzi lauksaimnieki nogalina karakalus, kad šie kaķi mēģina nozagt mājlopus. Turklāt vairāk cilvēku attīra zemi un pārceļas uz viņu teritoriju, izspiežot karakālu upuri. Tas apdraud šos kaķus no bada. Viņus pēc savas ādas medī arī indivīdi, kuri meklē trofejas.

Karakāla aizsardzības statuss Dienvidāfrikā tiek ierakstīts šādi: Vismazāk bažas. Tas nozīmē, ka šobrīd iedzīvotāji netiek uzskatīti par apdraudētiem.

Karakālās reprodukcijas, zīdaiņu un dzīves ilgums

Pavairošana

Karakāli turas pie sevis, līdz pienācis laiks pāroties. Viena no unikālākajām karakālajām skaņām ir pārošanās zvans, kas izklausās kā klepus. Vairāki karakāli vīrieši var cīnīties vai sacensties par vienas karakālas sievietes uzmanību. Galu galā sieviete izvēlas vīrieti no grupas. Pēc pārošanās tēviņš atstāj mātītes karakalu, lai viņa pati varētu audzināt mazuļus.

Zīdaiņi

Karakāla nēsā savus mazuļus, kurus sauc par komplektiem, apmēram 69 līdz 81 dienu. Viņa atrod vecu bedri vai bedri, kur var dzemdēt, izvairoties no plēsējiem un citiem draudiem. Karakaliem var būt no 1 līdz 6 komplekti metienā, bet lielākajai daļai ir tikai 2. Katrs komplekts pēc piedzimšanas sver apmēram 7 līdz 9 unces. Karakāla komplekts ir apmēram tāda paša izmēra kā mājdzīvnieka kāmis. Servālam un zelta kaķim (karakāla tuvi radinieki) ir aptuveni vienāda lieluma komplekti.

Komplekti dzimst ar aizvērtām acīm. Tas attiecas arī uz pieradinātiem kaķēniem. Ir nepieciešamas apmēram 6 līdz 10 dienas, līdz komplekta acis tiek pilnībā atvērtas. Viņi spēj grīļoties apkārt, bet nevar redzēt, kurp viņi dodas. Komplekti pārtrauc barošanu un gaļu sāk ēst 10 nedēļu vecumā. Komplekti apgūst medību prasmes no savas mātes un uzturas kopā ar viņu līdz apmēram 10 mēnešu vecumam. Karakālas mātītei pasaulē nāk tikai viens metiens, jo viena metiena komplektu audzēšana prasa lielāko daļu gada.

Mūžs

Gan vīriešu, gan sieviešu karakalu vidējais mūža ilgums savvaļā ir 12 gadi. Tomēr zoodārzā turētie karakāļi var dzīvot līdz 17 gadiem. Karakāli zoodārza vidē dzīvo ilgāk, jo plēsēji tos neapdraud, regulāri saņem pārtiku un saņem medicīnisko palīdzību, kad viņiem tas nepieciešams.

Karakālam novecojot savvaļā, tas var saslimt ar neapstrādātām ādas infekcijām un traumu izraisītām infekcijām. Tāpat kā mājas kaķi, karakāls var iegūt trakumsērgu no cita dzīvnieka un nomirt. Ja karakāls gadās klejot netālu no ceļa, ir risks, ka transportlīdzeklis notrieksi tāpat kā pieradināts kaķis, ja tas klīst prom no mājām.

Interesanti Raksti