Lemmings

Lemminga zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Rodentija
Ģimene
Cricetidae
Ģints
Labvēlība
Zinātniskais nosaukums
Tulkojums angļu valodā:

Lemminga saglabāšanas statuss:

Netālu no draudiem

Lemming Atrašanās vieta:

Eiropa
Ziemeļamerika

Lemming fakti

Galvenais laupījums
Sēklas, zāle, ogas
Dzīvotne
Arktikas tundras un mežu apgabali
Plēsoņa
Pūces, lapsas, vilki
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
7
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Sēklas
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Negulē ziemas rūgtajā ziemas laikā!

Leminga fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Balta
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
3 jūdzes stundā
Mūžs
1-3 gadi
Svars
30–112 g (1,1–4oz)

Lempings ir niecīgs grauzējs, kas sastopams polārā lokā vai tā tuvumā



Ir zināms, ka viens no mazākajiem grauzējiem - lemmings - atrodas Arktikas lokā vai ap to, un ir arī cieši saistīts ar muskātiem un pelēkajiem zirnekļiem. Tos var atrast arī Tundras biomos. Mazākais no tiem ir tik mazs, cik tikai 8 cm garš. Ir zināms, ka lielākā no šīm sugām ir trīs reizes mazākā. Interesanti, ka populārā leģenda vēsta, ka šie grauzēji izdara masveida pašnāvību.



Lemingam ir apmēram sešas dažādas pasugas, kurām vēl ir apakškārtas sugas, tostarp īstie lemingi, kakla sīpolu, koksnes, purva lemingi, dzelteno stepju lempingi un dienvidu purvu lempingi.

Neticami Lemming fakti!

  • Parasti šie grauzēji ir maza izmēra, un tie var ļoti labi sasniegt 3-6 collas garu.
  • Lemmings var vairoties mazāk nekā mēneša laikā pēc piedzimšanas
  • Ir apmēram 20 dažādi lemmingu veidi
  • Lemmings nemaz neguļ ziemas guļas stāvoklī
  • Lielākā daļa viņu dzīves paiet vienatnē. Viņi sanāk kopā tikai tad, kad nepieciešams pāroties.

Lemminga zinātniskais nosaukums

Šis mazais grauzējs, ko parasti sauc par lemmingu, pieder valstībai Animalia ‘Un klase‘ Mammalia ’. Lemmings pieder pie Cricetidae dzimtas un iet garām zinātniskais nosaukums ‘Mīļākais favorīts.



Vārdu “lemming” bieži lieto, lai aprakstītu kādu, kurš pievienojas masu kustībai, nedomājot par kaut kā sekām.

Lemminga izskats un izturēšanās

Lemmings ir ļoti mazas radības, parasti tikai trīs līdz sešas collas garas un sver aptuveni 23–34 gramus. Parasti tie ir apaļas formas. Viņu ķermeņi ir pārklāti ar biezu kažokādu, kuras krāsa var būt dažādu sugu. Tomēr tas galvenokārt ir brūns vai pelēks.

Šiem dzīvniekiem ir izturīgs ķermenis, un to ekstremitātes, astes un ausis parasti ir ļoti niecīgas. Mazās ausis palīdz viņiem saglabāt ķermeņa siltumu. Viņiem ir arī ļoti asi zobi, kā arī gar nagiem, lai palīdzētu viņiem plēst un baroties ar saknēm. Šie grauzēji ir iespaidīgi peldētāji ar savu ūdensizturīgo kažokādu, taču viņiem var būt grūti peldēt, kad ūdenī vienlaikus nonāk vairāki dzīvnieki. Ņemot vērā visu neskaidrību un maz papildu vietas, daži lemingi mirst no noslīkšanas.



Lemmings parasti ir vientuļi dzīvnieki. Tomēr viņi arī daļu savas dienas pavada socializējoties ar citiem kolonijās ar tiem līdzīgiem grauzējiem. Parasti vienīgā reize, kad viņi pulcējas tikai migrācijas nolūkos vai kad viņiem ir jāpārojas.

Uztverot briesmas, šie dzīvnieki izrādās ļoti agresīvi pret plēsējiem - dažkārt viņus sagādā nepatikšanas ar lielākiem dzīvniekiem. Ir arī teikts, ka lieta par lemingu masveida pašnāvību ir tikai mīts un nenotiek.

Šie grauzēji lielāko vasaras daļu pavada zem zemes un dažādos tuneļos. Tomēr ap rudeni zeme kļūst auksta un kļūst grūti iegremdējama - liekot tām nākt virsū.
Dzīve pazemē un tuneļos palīdz izdzīvot skarbajos apstākļos un novērš nepieciešamību pārziemot. Tas arī pasargā viņus no lieliem savvaļas dzīvniekiem, kuri parasti upurē šos sīkos grauzējus.

Ziemeļamerikas brūnā Lemminga Sentdžordžas sala, Aļaska, ASV

Leminga biotops

Kā minēts iepriekš, šie grauzēji parasti sastopami Arktikas reģionā un Tundrā. Tie parasti sastopami Aļaskā, Kanādas ziemeļos, Norvēģijā, Āzijā un Eiropā. Dažreiz tos var atrast arī Taigā, kas ir vēl viens reģions ar aukstu atmosfēru.

Šie grauzēji, it īpaši vasaras mēnešos, dzīvo pazemē tuneļos. Rudenī tie parasti nonāk virsmā, jo laika apstākļi sāk kļūt auksti, jo pārtikas izrakšana aukstumā kļūst ļoti sarežģīta.
Viņu pazemes tuneļa biotops viņiem palīdz uzturēt siltumu, kā arī novērš nepieciešamību pārziemot. Tas arī pasargā viņus no visiem iespējamiem plēsējiem, kas tos parasti upurētu virs zemes.

Lemings parasti veido ligzdas no vērša vilnas, zālaugiem un spalvām, kas ir gan patvērums, gan veids, kā uzturēt siltumu. Pavasara sezonā šie grauzēji virzās tālāk uz augšu un siltajam laikam sāk dzīvot kalnu virsājos un mežos, rudens sezonā atgriežoties Alpu zonā.

Lemminga diēta

Ir zināms, ka šie grauzēji ir zālēdāji. Viņu uzturs galvenokārt sastāv no zāles un sūnām. Papildus tam, it īpaši aukstākajos mēnešos, šie grauzēji parasti atrod lapas, saknes, sīpolus, ogas un dzinumus, lai barotos un izdzīvotu. Tā kā šie pārtikas produkti nepiedāvā daudz kaloriju, lemingi 6 stundas dienā pavada, ēdot šos pārtikas produktus.

Lielāko daļu viņu uztura veidos lapu augi, bet ļoti maz augļu. Lemmings nevar apstrādāt glikozi cukurā, pat ja tā nāk no dabiska avota. Turot nebrīvē kā mājdzīvnieku, īpašniekam nekad nevajadzētu aizstāt savu pārtiku ar iepriekš sagatavotiem sortimentiem citiem grauzējiem, piemēram, kāmjiem un pelēm.

Viņu zobi, īpaši priekšzobi, pastāvīgi turpina augt, kas nozīmē, ka viņi var gludi sakost un grauzt cietākas lietas.

Lemming plēsēji un draudi

Līdzīgi kā visi citi dzīvnieki, arī lemmingi ir būtiska dabiskās barības ķēdes sastāvdaļa, kas nozīmē, ka daži dzīvnieki ar tiem barojas. To mazais izmērs ir būtisks trūkums, jo tas padara tos visticamāk par gaļas avotu jebkuram gaļēdājam dzīvniekam.

Lemmingsam ir ļoti daudz plēsēju, piemēram, āmrija un sniegotas pūces , bet gandrīz jebkurš plēsējs ēdīs lemingu kā nelielu maltīti. Šie grauzēji ir galvenais olbaltumvielu avots šiem dzīvniekiem un ir ļoti svarīgi ekosistēmai. Saskaņā ar avotiem, ikreiz, kad lemmingu populācija samazinās, parasti samazinās arī arktisko lapsu skaits.

Tikmēr šo dzīvnieku populācijai parasti nav nekādu draudu, jo tie sastopami ļoti bieži un IUCN ir paziņojis, ka suga ir “vismazāk skartā”. Bez lieliem cilvēku draudiem nav plaši popularizētu saglabāšanas pasākumu. Patiesībā cilvēki dažās Eiropas daļās pat tur tos kā mājdzīvniekus.

Lemming reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Ir zināms, ka Lemmings ātri nobriest, un termiņš parasti iestājas apmēram 5 līdz 6 nedēļas pēc viņu vecuma. Viņi sāk vairoties jau mēneša laikā pēc piedzimšanas, un ir zināms, ka viņi ir entuziastiski audzētāji. Lielākā daļa lemingu ievēro tos pašus pārošanās rituālus. Tomēr ir zināms, ka dienvidu purvs ir nedaudz atšķirīgs, un šobrīd par tā reproduktīvo procesu ir zināms ļoti maz.

Dzīves laikā katrs lemings var saražot 8 metienus pa 6. Grūtniecības periods ir apmēram 20 dienas. Tikmēr šie dzīvnieki parasti dzīvo tikai apmēram divus gadus.

Māte parasti dzemdē mazuļus burros, kas viņiem palīdz izdzīvot Arktikas aukstajos apstākļos. Viņa arī baro viņus līdz brīdim, kad viņi ir pietiekami nobrieduši, lai paši sāktu meklēt un meklēt ēdienu.

Lemminga populācija

Leminga populācija dažādās teritorijās un arī laiku pa laikam atšķiras. Dažās vietās tie varētu būt tuvu izmiršanai, savukārt citās vietās iedzīvotāju skaits strauji pieaug. Tāpat daži gadi ir lieli lemmingu populācijām, un daži nav. Dažos apgabalos uz vienu miljonu kvadrātpēdu var būt pat 3000 lemmingu.

Tomēr diez vai pastāv izmiršanas draudi kopējai lemmingu populācijai. IUCN ir iedalījusi sugu kategorijā “vismazāk skartās”.

Lemmings Zooloģiskajā dārzā

Lemmings ir vientuļi radījumi, taču tos parasti neglabā zooloģiskajos dārzos. Ja pārāk daudz no šiem grauzējiem tiek turēti kopā ilgāku laika periodu, viņi var izrādīties naidīgi viens pret otru un parasti sanāk tikai migrācijas nolūkos.

Kā minēts iepriekš, lai gan zooloģiskajos dārzos nebrīvē, lemmingi Eiropā bieži tiek turēti kā mājdzīvnieki, lai gan Amerikas Savienotajās Valstīs tie ir retāk sastopami mājdzīvnieki. Lai saglabātu viņu veselību, mājdzīvnieku īpašnieki nodrošina viņiem daudz tādu pašu diētu, kāda viņiem ir savvaļā, piedāvājot apmēram tasi lapu zaļumu dienā. Viņiem mājās ir nepieciešams terārijs, jo citu grauzēju vadu būros ir pārāk viegli izbēgt.

Skatīt visus 20 dzīvnieki, kas sākas ar L

Interesanti Raksti